Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Belzebub .

Witam w moim królestwie . Serdecznie zapraszam .
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3

Kosciol sam sobie nakręca negatywną kampanię. Pedofilia, chciwość, pycha, megalomania, politykierstwo, okrucieństwo...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Noi poco robicie kolejn a burze ? Jak ktos chce aie wypisac to nikt na siłę nie tzryma - jeszcze lewaki wala w ten kosciol ile wlezie az taka nienawisc w was siedzi ? Wypisz podanie - i nie chodź i juz zakoncz ten wywód - boli was ten kosciol diably...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 7

Oho, modne słowo.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

To odcinaj, droga wolna.

Nie napisałem niczego, co uprawnia Cię do nazywania mnie tumanem, podaję konkretne argumenty, do których
nie jesteś w stanie się odnieść. Rozumiem, że to może być frustrujące, podobnie jak to, ze rzeczywistość nie dostoswuje sie do twoich opinii, ale polecam mniej nerwów, bo wykończysz się zdrowotnie. Swoją drogą dla pozycji kościoła w Polsce nie ma nic lepszego niż to, że jego przeciwnicy zachowują sie tak jak ty :-) nawet trochę mi Cię żal
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 14

Ciekawe, wiekszość ateistów których znam zaciekle atakuje chrzescijaństwo

Tymczasem sami od Kościoła żadnych trodności czy ataków nie doświadczają. Zresztą, widać to było na prostestach - kościoły niszczone, pomniki niszczone, część protestujących chodziła z bronią, jakaś dziunia żuciła się na ludzi pod kościołem z nożem. A czy jakiś ksiadz zatakował kogoś? Pobazgrał szpital sprayem? Albo chociaż zwyzywał?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ostatnio na moim ślubie był koleś co formalnie jest świadkiem Jehowy a na serio ateista. Więc dlaczego świadkiem nie może być ktoś kto się wypisał jeśli może być ktoś kto w ogole w tej instytucji nie istnieje?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 10

Pytanie co jest ważne - wiara w KK czy wiara w Chrystusa?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

satanizm to część tej wiary

szatan też pochodzi z Biblii
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo fajnie jest mieć wrażenie,

że ktoś stoi za naszymi porażkami lub sukcesami, bóg tak chciał. Na szczęście nie do każdego przemawia taka argumentacja, zdaje się, że tych drugich powoli przybywa. Czuwaj
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja cały czas powtarzam, że miarę katolicyzmu tego kraju poznamy dopiero gdy zlikwidowany zostanie konkordat i wprowadzony podatek dla osób przynależących do KK.
Z KK pożegnałem się już jakiś czas, aczkolwiek apostazji nie dokonałem. Dopiero po tym, po lekturze PŚ i wysłuchaniu kilku osób, które nie mają interesu w przekłamywaniu PŚ, zrozumiałem co jest istotą chrześcijaństwa i poczułem prawdziwą wolność :)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ale Konkordat podpisał z Watykanem komunista Kwaśniewski

Lewacy popytajcie starszych bo was okłamują
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mylisz pojęcia

Nie mylmy Słowa Bożego z pasożytującym na nim przemysłem mszalnym.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 1

definicji "kłamcy" :P nikt nie wie, czy po śmierci coś jest, bo nie żyje. w związku z tym opowiadanie komuś, że jest się pewnym życia po śmierci jest... nieprawdą...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Kościół nie zmusza do chodzenia... jeśli Ty nic od niego nie chcesz to i on od ciebie nic nie chce."

Rzecz w tym, że chce: religii w państwowych szkołach, dotacji z budżetu państwa, zwolnień podatkowych i wszystko to dostał. Jak myślisz, kto za to płaci? Tylko wierni chodzący do kościoła czy może całe społeczeństwo?

"Po drugie cywilizację łacińską zawdzięczamy kościołowi"

Nie tylko. Poza tym kto powiedział, że fundamenty współczesnych społeczeństw należy opierać na średniowiecznych i wcześniejszych zabobonach?

"Po trzecie kościół jest wspólnotą wiernych do których należą księża jak i parafianie..."

I jeżeli to wszystko będzie funkcjonować tylko w obrębie tej wspólnoty, oraz będzie tylko przez nią finansowane to ok i nikt się temu nie sprzeciwia.

"jeśli ktoś chce się wypisać z kościoła wystarczy, że przestanie wprowadzać naukę kościoła w życie."

Większość wartości głoszonych przez KK to są wartości uniwersalne, których ani kościół nie wymyślił, ani nie ma wyłączności na nie, natomiast próbuje się ferować tezę, jakoby to kościół miał jednak na nie monopol i bez jego nauk społeczeństwo zmierzałoby ku zagładzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pieniadze idące na kościół to zasługa komunisty Kwaśniewskiego , to on podpisał z Watykanem Konkordat

Lewaki rocznik 2020+ proszę doczytać że to wasze środowisko tak zdecydowało
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Można spróbować...

Chodzi o relacje z Bogiem. Zycie to czas na podążania za Nim - jedni to rozumieją wcześniej inni pozniej.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry