Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie wiem czy jestes wierzacy, ale takim bezmyslnym smieszkowaniem stawiasz wierzacych w zlym swietle. Jestes jak biskup, ktory wyludza panstwowy majatek na chodowle danieli albo jak pedofil w sutannie. Dajesz niektorym prymitywniejszym wierzacym troche radosci z dokopania niewiernym ale w dluzszej perspektywie rujnujesz Kosciol.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

no i w kosmosie nie ma gwiazd i glaktyk tylko jest niebo i tam sie chodzi po chmurkach i oglada z gory tych co jeszcze zyja... pod plaska ziemia jest pieklo i tam szatan pali ludzi w kotłach...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

A dlaczego? Od mojej pensji odprowadzane są składki na służbę zdrowia emeryturę itd więc mam prawo że służby korzystać, tylko służba nie istnieje. Chętnie przestanę korzystać, ale pod warunkiem, że przestanę płacić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

Straszne te konsekwencje

Jako poważne konsekwencje to rozumiem np. śmierć, trwałe kalectwo, brak środków do życia itp. a nie niemożność zostania rodzicem chrzestnym. Tym bardziej mam gdzieś czy po mojej śmierci mnie pochowają po katolicku czy zakopią pod płotem albo spalą.
popieram tę opinię 67 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sądząc po wpisach w komentarzach

większość członków Kościoła trzyma się tej instytucji, bo boi się śmierci.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

O właśnie typowy katolik. Co mówi wypitalać do bliźnich. Pokazujesz właśnie jak myślą "katolicy".
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 5

bredzisz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świadkiem może być ateista, ale chrzestnym już nie.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

A to nie można świętować bez kościoła? Otóż można, robię tak od lat
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

ta mam kolezanke niewierzaca ale slubek w białej sukni był nobo jak inaczej to takie insta... żenada - płaskogłowe lemingi i ich wizja swiata to wizja duzych dzieci - swieta to tylko fajna choinka , lamki i kakao w kubeczku - nic głębszego za tym nie idzie... Ja jednak odczuwam głębiej - cytując Kinie R.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

ten twój piaskowiec istnieje od setek lat

i nie tacy jak ty chcieli to zmieniać. Jesteś zerem, które nic nie znaczy, a każdy rozsądny ma swój rozum i omija twoje krople moczu szerokim łukiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Czekam niecierpliwie na ten podatek. Moze wtedy ksieza przestana profanowac wiare swiecac wszystko co popadnie i zabiora sie za przestepcow w swoich szeregach. Jednoczesnie powinien byc wtedy wprowadzony zakaz przekazywania jakichkolwiek srodkow z kasy panstwa na koscioly. Moze wtedy przestalbym wysluchiwac utyskiwania, ze ktos musi finansowac mi koscioly. Finansowanie kosciolow kazdego wyznania powinno byc krysztalowo przejrzyste a akcje jak z danielami naszego biskupa nie powinny w ogole miec miejsca. Czasem mam wrazenie, ze biskupi sa zwyczajnie bezmyslni kiedy dopuszczaja do roznych machlojek. Zyskuja na krotka mete ale traca na dluzsza. Za jakies 20 lat beda musieli sprzedac duzo majatku zeby utrzymac najwazniejsze obiekty, bo na mszach nie widuje juz mlodziezy a ludzi w sile wieku sa pojedyncze sztuki. Na prowincji jest nieco lepiej ale tam ten trend tez juz dociera.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wyprowadzić religie ze szkoły. Odebrać fundusze kościołowi, niech wierni sami płaca na utrzymanie kleru. Jak jeden z drugim będą musieli z własnego portfela wyciągnąć grosz, to się okaze jacy są wierzący....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

A po co jakiś obcy na rodzinnej uroczystości?!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dokształcanie nie boli

Najpierw radzę poczytać trochę na temat sakramentów oraz jak to zostało nazwane "unieważnienia" ślubu. Sakramentu nie da się unieważnić. Natomiast ślub - stwierdza się jego nieważność podczas jego zawierania. A więc już od początku był nieważny w poziomie wyznania, choć w dokumentach państwowych zawarty. Najczęstszą przyczyną dziś jest niedojrzałość osób do życia w małżeństwie, utajone nałogi czy choroby. Wystarczy trochę poczytać...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z dużej bo to nazwa własna. Kościół z małej, ale Kościół Katolicki jako ta jedna konkretna instytucja z dużej. Nie wypisujesz się z jakiegoś tam kościoła, tylko z konkretnej organizacji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

memento mori...

malutcy tego świata...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

oj zdziwisz sie, jeden bezowy z kałachem moze zterroryzowac poł miasta... - przekonasz sie co to strach wyjsc z domu bo moze cie ktos skrócici o głowe - i niebedzie go interosowac czywypisałes sie z kosciola...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ludzie nie są konsekwentni w tym co robią, każdy chciałby nagiąć na swoją ideologię. Jak komuś to bardzo przeszkadza niech się wypisze. Zostanie mniej katolików, ale za to będą to rzeczywiście katolicy, a nie tylko figuranci. Co do Pani Kai i reszty to domagać się mogą, ale czy prawo zostanie zmienione zależy od wybranego rządu, a jak został wybrany to dobrze wiemy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry