Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mnie to by raczej było głupio nie pójść mimo, że mnie ktoś zaprosił.

Mimo iż mi się flaki przewracają jak pomyślę o kolejnej nudnej imprezie w kościele. I jeszcze to powtarzanie 'moja wina' o rrrany...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

To załóż

partię antykościelną i wygraj wybory. W czym problem, skoro to brednie ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

To taki kosmonauta tylko w internecie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dobry i potrzebny artykuł, było na niego zapotrzebowanie

Widać to po sondzie, oraz tym, że artykuł jest obecnie na 6 miejscu najczęściej czytanych na Trojmiasto pl
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Rodzice i ksiądz

Wszystkie strony mają w d*pie czy chcesz czy nie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

KK wpływa? Nie kojarzę partii, w której znajdowali by się sami księża, a nie czekaj jest taka jedna bliska, tylko kto ją wybrał?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie jest skompikowana a weryfikuje Twoja

Dojrzalosc emocjonalna i wytrwałość. Wiele osób robi bezmyślnie duzo rzeczy kosciol to przewidział... dla katolików wiara to b cenny skarb. Jezeli chcesz go porzucić koscio pyta się wielokrotnie. To tak jak byś miał w średniowieczu duży majątek i go chcial rozdać. Ojciec Twoj tez by sie o ciebie troskał , czy jesteś swiadom
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10

Grzech

Lenistwo jest jednym z grzechów głównych
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Poza tym wiara a przynależność do kościoła to nie to samo

Ja mogę dalej wierzyć wcale nie będąc oficjalnie członkiem KK. To Bóg i tak mnie osądzi za moje czyny a nie jakiś klecha.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

No ale apostazja to jest przecież akt przeciwko instytucji kościoła katolickiego właśnie, a nie wierze jako takiej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ci sami co uważają się za "prawdziwych katolików" i nazywają papieża Franciszka "lewakiem"

teraz krytykują chęć ludzi do wypisania się z tej instytucji.
Sami stawiacie się, przez nieuznawanie Franciszka jako głowy Kościoła, poza wspólnotą KK, a śmiecie krytykować innych, którzy z tą instytucją nie chcą mieć nic wspólnego.
Hipokryci :)
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

W średniowieczu był większy postęp niż w Oświeceniu. Późne średniowiecze to właściwie początek Renesansu, a w Oświeceniu gilotynowano, nie myto się i chodowano wszy pod perukami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

to Ty wygogluj sobie pierwotnie pismo swiete , szczegolnie te fragnemty ktore zostaly przez kosciol skreslone bo nie pasowaly do ich bajeczki... wygogluj sobie gwiezdne wojny i zacznij czcic kosmitów ;]
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Czyli do księdza, który ochrzcił dziecko

bez jego woli? Niby to rodzice decydują ale to kościół wmawia im, że tak musi być.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie obrażaj wszystkich chrześcijan , przyrównując do katolików
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obrazanie niewierzacych jest zla droga. Za chwile twojej prymitywnej radosci placa wszyscy wierni.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

religie w starożytnym Egipcie, Grecji, Rzymie też istniały setki lat

i po pewnym czasie stały się ciekawą mitologią dla nas.
Jeżeli nie widzisz kryzysu Kościoła teraz, to jesteś ślepy.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Juz niedlugo mozna bedzie zacytowac ...

Kazik zamknij drzwi, kłusy mow gnidy juz poszły:) ... a potem będzie zdziwienie ze kosciol odmowi sakranentu :) a paniusia chciala biała suknie jak psiapsiola...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9

tak serio to w D#!$ mam gdzie wrzuca moje zwloki po smierci... myslisz ze bedziesz z gory ogladal jak cie rodzina niesie z panem w sukience do grobowca, a starszy pan z broda zaprosi cie do krainy wiecznej wiosny... jasne. to ma sens :D:D:
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

No właśnie, państwo w państwie

Jak widać nie przeszkadza im chrzcić dzieci, które nie mogą wyrazić co do tego własnej woli ale jak się chce wystąpić to już nie tylko trzeba być pełnoletnim ale jeszcze przejść procedurę twarzą w twarz. A co jak np. ktoś nie wie gdzie został ochrzczony bo został sierotą we wczesnym dzieciństwie? Musi pozostać katolikiem wbrew woli?
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 7
do góry