Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie, ale powiązanie artykułu z danym kościołem, daje jegonpejoratywny obraz - tak jakby to w NMP działy się jakieś zdarzenia uzasadniające apostazję. To nie jest artykuł np. o remoncie tego kościoła.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

wojna ideologiczna
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Świadomy chrzest

Chrzest powinien być udzielany minimum po 18rż. - każdy byłby zadowolony - byłoby mniej katolików w Polsce, ale jednocześnie mniej apostazji. Liczy się chyba jakość a nie ilość. Przeczytałem ostatnio wywiad z pewnym dominikaninem, który zwrócił uwagę, ze w w piśmie świętym Jezus powiedział: Idźcie za mną jezeli checie. wybór wiary powinien być świadomy, a nie narzucany za niemowlaka, jak jeszcze nie umie się nawet mówić...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

"Nie napisałem niczego, co uprawnia Cię do nazywania mnie tumanem, podaję konkretne argumenty, do których
nie jesteś w stanie się odnieść."

Odniosłem się już dawno, tylko ty nie rozumiesz co czytasz. No ale to w sumie nic nowego w przypadku osób, którym klecha mówi jak mają żyć.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

"stanowisko kościoła w sprawie aborcji jest stałe i niezmienne od lat" - stanowisko kobiet również, ale właśnie teraz tzw. kompromis aborcyjny został naruszony.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 12

ry

Bo miło jest się spotkać. Pomyśl, że nie trzeba być wrogiem ludzi i w każdym widzieć zdra dzie cką m o r dę.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiarę mam w sobie i nie muszę należeć do tych hipokrytów.

Wiadomo, że im chodzi o kasę również w tym przypadku - na mocy konkordatu otrzymują od Państwa kasę, za każdego wiernego. Wiec to tylko i wyłącznie aspekt finansowy.
Watykan zbierał haracz od wieków i nadal mu na tym zalezy.
Kazda parafia płaci do kurii a ta potem robi przelewy dalej do episkopatu i dalej już do Banku Watykańskiego.
Czego nie rozumiecie?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 2

"KK ma swoje własne procedury. Państwo w Państwie."

No właśnie o tym piszę, ale dzięki że potwierdzasz iż od 1000 lat jesteśmy pod okupacją.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 4

Skoro masz to gdzieś

to co za problem by złożyć podanie i to samo powtórzyć proboszczowi?
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 9

Czyli kk zniszczył tą przyjaźń na amen!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

"Procedura jest po, by upewnić się, że wnioskujący rozumie konsekwencje."

Czyli zawłaszczanie sobie prawa do myślenia za innych? Jak w średniowieczu?
popieram tę opinię 47 nie zgadzam się z tą opinią 11

Dziwne, ze nikt mu zwyczajnie nie wyklepal miski. Osobiscie uwazam, ze ksiedzem powinien moc zostac ojciec, ktory swoim zyciem udowadnia, ze wiara ma dla niego znaczenie i ktorego dzieci sa wierzace. Wychodzi mi, ze studia kaplanskie powinny byc elitarne i tylko dla mezczyzn po 40 roku zycia. Tylko ze to by wymagalo glebokiej reformy jakiej kosciol nie widzial od setek lat. Facetowi, ktorego znam, ktory ma rodzine, ktora utrzymuje i o ktora dba nie balbym sie powierzyc wlasnych dzieci. Na razie to jest loteria i na wszelki wypadek dzieci na msze zabieram tylko osobiscie a na religie chodza tylko w szkole. Uwazam tez, ze religia powinna wrocic do kosciolow. Bardzo mi sie podobalo przygotowanie do komunii na Zabiance. Pod niedzielnej mszy byla lekcja religii, w ktorej mogli tez uczestniczyc rodzice. Pewnie wszystko rozbija sie o pieniadze, ktorych zapewne byloby mniej albo trzebaby sie o nie bardziej postarac.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Myślę że dr Dragan byłby taki, aczkolwiek jego ataki na religię są też nie oparte na rozumie, a raczej na emocjach.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Woda jest mokra

a 2+2=4. Masz jeszcze jakieś rewelacyjne wiadomości ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 14

Bzdurny artykuł , wpisując się w obecny klimat lewicowej agresji...

może następnym krokiem będzie poradnik jak zrobić sobie skrobanke na życzenie...
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 22

A co złego uczynił Bóg by był na wyłączność zakłamanej sekty katolików?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Taki Kortez na przykład wyzwolił liczne plemiona indiańskie gnębione przez Azteków, którzy składali ofiary z ludzi i wyrywali serca. Redukcje jezuickie zaś zaprowadziły dla indian edukację i medycynę. Zanim zaczniesz pisać bzdury z peerelowskich podręczników, zapoznaj się z historią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Czytaj ze zrozumieniem

Świadkiem na ślubie to może być nawet diabeł .
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry