Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A jak wejdzie to co? Mam go pobic jak mi przerwie msze? Albo przynajmniej wyzwac od malp? Od kiedy przeprowadzilem sie do Gdanska cieszylem sie, ze na msze chodza jedynie wierni. W mojej parafii ok 60% przyjmuje kolede, zapewne czesc i tak dlatego, ze wypada, wiec wychodzi na to, ze moze polowa to katolicy. Wiec polowa ludzi jest moimi wrogami? Nie tedy droga. Ktos probuje sklocic wierzacych z niewierzacymi i dobrze mu idzie. Jedna i druga strona niech najpierw pomysli zanim zacznie obrazac albo co gorsza dzialac. Kosciol wymaga glebokich zmian, ktore musimy zaczac od siebie katolikow. Biskupi nam w tym nie pomoga, bo od dziesiatek lat pokazuja, ze sa badziej ksiegowymi niz kaplanami. Trzeba zaczac od siebie i z szacunkiem odnosic sie do innych a jednoczesnie przyciskach kler do zdecydowanego dzialania w sprawie przestepcow w ich gronie. I wprowadzic wreszcie podatek koscielny zeby finansowanie kosciola bylo przejrzyste. Pewnie byloby biedniej ale moze dzieki temu odczepilyby sie rozne podejrzane typy zostajace kaplanami tylko dla latwej kasy. W duzych miastach pedofile chyba juz nie maja okazji do rozwiniecia skrzydel bo w zasadzie nikt juz nie posyla dzieci na ministrantow, ale na prowincji maja jeszcze okazje do lowow. Jesli kosciol katolicki nie zabierze sie ostro do pracy to za 20 lat nie bedzie czego zbierac. Na msze chodza juz jedynie staruszki i pojedynczy ludzie w sile wieku. Mlodziezy juz nie odzyskaja.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

W każdym, niestety. Ostatni przykład to aborcja
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie, skandalem jest to co robi kościół!

No tak, bo tylu w Polsce muzułmanów i żydów - będzie z 90%, meczet i synagoga na każdym rogu...

ps. Meczety w Polsce można policzyć na palcach jednej ręki
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Budzet mniejszy dla kościoła

Każda wspólnota religijna ubiega się o fundusz kościelny z budżetu państwa, jednym z kryteriów przyznania kasy jest ilość wiernych. Mniej wiernych mniej kasy... oczywiście nie za rządów PIS...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tobie się myli przeczytanie artykułu o apostazji z dokonaniem apostazji. Tobie się myli napisanie artykułu o apostazji ze zmuszaniem do apostazji. A pisząc o agresji i "skrobance" wystawiasz świadectwo sam sobie. Co ma piernik do wiatraka?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

No tak, a o co chodzi?
Jakby to było coś nowego dla KK..
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ale to rodzice cię zapisali a nie pan Kaczyński czy ksiądz Rydzyk.

Z ubezpieczenia korzystają ci co płacą składki. ;) Nikt automatycznie nie wypisuje z leczenia onkologicznego płuc palaczy, przecież sami sobie winni. A moze jednak autor uważa że powinno się ich wypisać?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Choinka, lanie wosku, dziady i inne przedchrześcijańskie święta i zwyczaje jakoś nadal są obchodzone. Tak samo jest z wigilią i wielkanocą.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

ale to nie ma nic wspólnego z apostazja

apostazja to jest przeciez nadal akt wiary

cała reszta tym się nie interesuje, dokładnie tak jak nie interesuje się tym, czy krasnoludki są czerwone czy niebieskie - gdy dojrzeje i wyrosnie z bajek

a nie dzieją się?

przecież to kościół
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Pod wodzą Leczkowa którego potem krzyżacy ubili.

A przestałeś już bić swoją żonę?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam zupełnie inne zdanie. Większość ateistów, których znałem taka "świetna" nie jest. Mówienie, że to umiarkowani i spokojni ludzie jest trochę naciągane. Na pewno jest sporo takich, ale że wszyscy to nie uwierzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ok, w różnych rodzinach jest różnie

Mam znajomego, który jest już 4 krotnym ojcem chrzestnym. Masakra.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co śpiewali? Bogurodzicę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

katolicy mają wyłączność na Boga?!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

A ja odmówiłem bycia chrzestnym i nikt się nie obraził.

Powiedziałem zgodnie z własnym przekonaniem, że się nie nadaję na to stanowisko i tyle.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry