Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

pół żartem, pół serio: hedonizm lepszy niż pedofilia i hipokryzja

chcecie być nadal owieczkami pasterzy, którzy są nihilistami, droga wolna - zostańcie w Kościele.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Austrii, gdzie mieszkam, jest to wiele lawiejsze. Bedac czlonkiem KK trzeba placic tzw. podatek koscielny. Gdy zlozy sie wnisek o "wypisanie z kosciola" podatek odpada i sprawa jest zalatwiona. Dostaje sie list, gdzie wyrazaja ubolewanie i zapraszaja to ponwnego przystapienia. KK tutaj przechodzil swoj kryzys 25 lat temu, gdy ujawniono mase przypadkow pedofilii i znecania sie nad dziecmi przez ksiezy z arcybiskupem Wiednia w glownj roli. Doprowadzilo to do masowego wypisywania, a kosciol zmuszony byl do refleksji nad wlasna historia. Dzisiaj jes powazany, ale nie wtraca sie do polityki. Do kosciola chodzi ok 10% Austriakow (choc w Wiedniu to w duzej mierze Polacy, Filipinczycy i Chorwaci)
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 5

Pff pajac

Ta tradycja to wspieranie targowicy, zdrada Kościuszki przez księży litewskich, wsparcie carycy w sprawie rozbioru Polski, układy z Duce i Adolfem.. Brawo deklu - typowy opisialy pomiot
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

Umiesz choć to wyjaśnić?

Pojęcie lewactwa?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Zawsze przy okazji takich tematów jestem wdzięczny rodzicom, że mnie nie ochrzcili.

A w roku i miesiącu pierwszej wizyty papieża przypuszczam presja mogła być nieco większa.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 14

hi hi

nie social.
a kasa
bogate spoleczenstwo
narod panow
ktore na protesty PK przyjezdza nowymi furami
A sposoby zeby zmusic ich do podzielenia ( oddania ) kasy juz sie znajda
bombka tu , dziewczynka tam
I dumny narod szybko w gacie narobi
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 23

Żenua

Niech dokonują apostazji, a potem jak już śmierć im w oczy zajrzy, tak jak stare komuchy będą prosić o księdza, spowiadać się i przyjmować komunię. Żenada, po prostu żenada. Zapiszcie się od razu do kościoła latającego potwora pizzy albo walnijcie sobie tatuaż na czole: jestem ateistą.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 17

Ależ nie mam pretensji.

Pewnie dlatego, że od dawna nie mam już tego kłopotu a przy tym prezentuję raczej łobuzerskie podejście do tematu;)
Natomiast świetnie rozumiem innych.
popieram tę opinię 30 nie zgadzam się z tą opinią 8

Żartujesz?

1000 lat wiary? Ale w jakie wartości? W narzucanie swojej religii, palenie ludzi na stosach, wymordowywanie innowierców w różnych krajach Europy czy Azji??? We współpracę ze zbrodniczymi reżimami np włoskimi faszystami, generałem Franco, księdzem Tiso na Słowacji albo ustaszami w Serbii? Nie bądź tak bezkrytyczny. Poczytaj sobie o tej historii bo wszędzie tam kościółek brał czynny udział w mordowaniu milionów ludzi...
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2

Kilka lat temu umierałem.

Ale do głowy mi nie przyszło wołać księdza.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fajnie 3miasto.pl

Super że wreszcie poruszyliście ten temat. Jest on bardzo ważny. Chciałbym tylko zauważyć że jak już chcecie podążać za modą hedonizmu i wskazywać nieubłaganym palcem postępu na instytucje, które hedonistyczne nie są, to chciałbym w tym momencie was zapytać: a co oferujecie w zamian? Macie gotową receptę na ustrój społeczny który wytworzy cywilizację lepszą od łacińskiej? Ta wasza oferta, której nigdzie nie przestawiliście (i nomen omen nigdy tego nie zrobicie...) to była może gdziekolwiek już sprawdzona? Macie pewność, że hedonizm jest właściwym fundamentem budowy cywilizacji? Przetrwa ona dłużej niż łacińska? Lepiej będzie chronić ludzi i ich prawa niż łacińska? To są pytania, z którymi chciałbym was zostawić i dobrze byłoby gdybyście zanim cokolwiek opublikujecie, co jest w linii marksistowskiego wychowania krytycznego (nastawionego na burzenie), odpowiedzieli mi najpierw co oferujecie w zamian. Wiem natomiast, że... nie macie dla społeczeństwa żadnej lepszej oferty.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 19

Czyli należałoby wprawadzić cenzurę i pozwolić pisać tylko na nie-sensacyjne tematy? Nie powinno być żadnych świętości ani ograniczeń - pisać i mówić powinniśmy na każdy temat.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Popiełuszko był mięczakiem?

Kolbe i wielu innych?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bóg to nie tylko kościół katolicki.

Można wierzyć i być dobrym, uczciwym człowiekiem bez kościoła.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry