Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja.

Kościół to nie tylko budynek. Kościół to Wspólnota, ludzie, którzy się wspierają. Obojętne kto w co wierzy! Wiara jest
wielka.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 6

?

Jakieś to poważne konsekwencje owa procedura niesie ? Tylko proszę o podanie takich namacalnych konsekwencji.
popieram tę opinię 42 nie zgadzam się z tą opinią 7

Sam jestem wierzącym katolikiem i chciałbym, aby tak pozostało. Jednak pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Akt apostazji dla osoby niewierzącej nie niesie żadnych konsekwencji. Konsekwencje są istotne tylko z punktu widzenia strony kościelnej.
popieram tę opinię 99 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nic, czego nie można by odwrócić.

Procedura została uproszczona na tyle, że zwykle więcej czasu zajmuje na urzędnika niż same formalności.
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 16

chyba ty

ja poprosiłem to mi powiedział że jak zapłace to bedzie na pogrzebie babci, a jak nie to nie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

I dlatego jestem wdzięczny rodzicom, że te 40 lat temu mnie nie zapisali na tą imprezę.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kościół wiary ateistyczno -barbarz

Zapraszam do Kościoła wiary ateistecznego, gdzie będziemy chcieli wszystko ze świata przyrody wchłonąć. Likwidowanie niechciamych ludzi, brak szacunku poprzez wulgaryzmy itp. Skoro człowiek jest warty tyle co robak (składamy się z tych samych pierwiastków ! )
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Kościół to zło.

Wiara, to wiara. Nie mylić jednego z drugim.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nikt Kościoła nie niszczy...

oni sami to robią!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 3

E tam.

Z archiwów IPN też niejedno zniknęło, a wiele dokumentów ma dyskusyjną wiarygodność.
Papier to tylko papier, zwłaszcza w tym przypadku.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4

jakie to konsekwencje?
popieram tę opinię 118 nie zgadzam się z tą opinią 9

prawda

Też mnie to martwi. Bóg daje prawdziwe życie. Kocha każdego człowieka aż do śmierci. Nie rezygnuj z Boga, bo On nigdy z Ciebie nie zrezygnuje.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry