Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Apel do młodych

Jesteście jeszcze młodzi, uczycie się, niektórzy z Was już pracują, pewnie mieszkacie jeszcze z rodzicami. Za parę lat pójdziecie na swoje, być może wyprowadzicie się do innego miasta.
Korzystajcie z okazji że parafie macie pod nosem, akt chrztu i sprawy związane z apostazją załatwicie na miejscu, w jednym miejscu. Gdy się wyprowadzicie będzie trudniej.
Lepiej załatwiać to od razu i mieć z głowy.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 19

hmmmm

jak rozumiem ta większość katolików to głownie europa i stany zjednoczone a co za tym idzie dwa kontynenty na ziemi powinny być bez wojen, szczucia ludzi itd...
ale mogę się jednak mylić bo jak patrzę na europę i stany to widzę głównie napięcia, nienawiść i wojny...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

kasa, władza i seks

Jednym słowem główne obszary zainteresowania KK po dzień dzisiejszy
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 3

kto ma zamiar wypisać się ten jest człowiekiem małej wiary i jest katolikiem na pokaz a teraz wypisuje się też na pokaz chcąc pokazać jaki jest nowoczesny europejski
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

Spokojnie, pisuar tak wyrówna, żeby kasa w kościele się zgadzała

Rydzolkowi też milioniki rzucą. Rodzina na swoim.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

A jak komuś to przeszkadza, to niech idzie do innego kościoła (zamiast apostazji), a na tego księdza doniesie biskupowi, bo to jego obowiązek chrześcijański.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kościół nie zatrzymał się w średniowieczu tylko wkradł się tam modernizm.

To przez modernizm i odejście od prawdziwej nauki życia chrześcijańskiego ludzie odchodzą od kościoła. W większości kościołów księża głoszą kazania, które nic nie wnoszą, takie paplanie o miłości do bliźnich i miłosierdziu.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

rozmowa duszpasterska?

po co to panu sukienkowemu dlaczego występuję?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie zmierza, tylko odsłonili swoją prawdziwą twarz.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

a to to prywatna własność proboszcza?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Mnie na przykład nie podoba się to na co wydają w mojej parafii kasę (gigantyczne bezsensowne organy), więc na tacę nie rzucam. Ale na msze chodzę - dla Boga.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie od dzisiaj wiadomo, że wystarczy posmarować, a ksiądz zatańczy jak mu zagrasz. tak bardzo szanują swoją wiarę ;)
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 8

Apostazja nic nie daje, bo bez wzgledu na to czy do kosciola nalezysz czy nie, to i tak go z podatkow utrzymujesz.

Tak ustalil Goclowski z Kiszczakiem w Magdalence.
Komuszy Układ Czerwonych z Czarnymi

50 lat niewoli moskiewskiej + 1000 lat niewoli judeo-chrzescijanskiej = zniszczenie rodzimej wiary i kultury slowianskiej.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 9

ach, te fantazje katolików o masowych, przedśmiertnych nawróceniach ;)
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 11

A ja całe życie walczyłem o takie podejście cęgami.

Brnijcie do celu kochani. Szalom.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

U ciebie wszyscy są złodziejami poza lewactwem dopóki nie dojdzie do władzy.

Sam też kęsami będziesz brał nie swoje?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

Gdy Polakom zabroni się być katolikami

....to za parę lat kościoły będą pełne. Polak zawsze był i będzie przekorny.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

Już to słyszeliśmy, od Nietzsche i jego pogrobowców: nadludzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

Kościół to wspólnota

Mylisz się, jesteśmy wspólnotą, którą prowadzi Jezus, on ją ustanowił i każdy z nas cierpi kiedy dzieje się krzywda z powodu czyjegoś grzechu.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry