Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

W głośniku leci mi właśnie:

Chumbawamba - "We Don't Go To God's House Anymore", doskonale pasuje do artykułu.
Kościół w Polsce dawno rozminął się z potrzebami swoich wiernych (czy raczej członków), a te ponad dwadzieścia lat religii w szkole, zamiast ugruntować jego pozycję w społeczeństwie, wychowało całe pokolenia ateistów i osób, które z Kościołem wspólnego nic nie mają i nie chcą mieć.
Kościół się sam zaorał, zakiwał, czy jak to napisać.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 11

Bo do 18 roku życia decydują o tobie rodzice. I to nie tylko w sprawie religii.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Haha, to argument. Normalnie będę się wstydził

pójść na imprezę:)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

wierzacy

kiedys kazdy z nas stanie przed obliczem Boga i nastapi rozliczenie z jego zycia na Ziemi.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 13

Temat znany od dawna. Kościół stale się reformuje i oczyszcza z ludzi którzy lgną do niego dla sławy i mamony.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wiara to nie wiedza z książki lub gry komputerowej

Biedna mizerna zakompleksiona istoto
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

xxx

Kto nie wierzy w Boga niech wypisuje sie jak najszybciej. Nie potrzebni nam w kościołach niewierzący chodzący(bo tak wypada).Pa
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 9

Tym jest apostazja. Zrywasz z kościołem ale dalej jesteś

chrześcijaninem gdyż zostałeś ochrzczony a chrzest nie jest wykreślony.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na 2 miliony mieszkańców

jakieś 100 najbardziej zmanipulowanych może się wypisze z Kościoła, wielki mi halo, news na główną. Już lepiej doradzcie jak wrzucić sefli na różnowej scianie we wrzeszczu na insta, więcej chętnych się znajdzie
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

Póki co, to sam kościół obraca się przeciwko sobie i własnej wspólnocie.

Swoją postawą urzędnicy kościoła laicyzują społeczeństwo na potęgę.
Oby tak dalej, kibicuję.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 4

Ta procedura niesie bardzo poważne konsekwencje, więc nic dziwnego, że jest skomplikowana i wymaga osobistego stawiennictwa.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 172

Ja nie zmienię wiary i będę pochowany na cmentarzu

Wy będziecie zakopywani przy płocie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 24

Ale bzdury.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

masz 100% mojego poparcia!
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam każdemu, takie symboliczne zerwanie

z kościołem katolickim jest lepsze niż pisanie po elewacji;) Akt apostazji oznacza tylko zerwanie z firmą jaka jest kościół katolicki. Jeśli ktoś wierzy to boga znajdzie go wszędzie:)
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9

Nowa "misja" portalu Trójmiasto.pl

Szkoda, ze zajmujecie wojną ideologiczną, a nie realnymi problemami mieszkańców Trójmiasta np. zalewaniem miast betonem czy rosnącym poziomem opłat i podatków lokalnych, albo (nie)sprawnością machiny urzędniczej.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 9

Napisz proszę coś obraźliwego na muzułmanów , nie bój się no napisz

I pilnuj najbliższych od jutra
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 20
do góry