Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

i co klepią wyznawcy wszystkich religii by koro ustąpił , modlą się mochery każdego dnia a tu nic tylko z dnia na dzień

coraz gorzej a nie coraz lepiej ,więc gdzie te wasze bogi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

Z polskiego orlem nie byles.

Z innych przedmiotow pewnie tez nie.Nie przejmuj sie.Tacy tez musza zyc na swiecie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ta platforma to czysta franczyza Gazety Wyborczej , nie da się tego czytać !!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

ile tu jest hejtu tych tzw. prawdziwych chrześcijan

wstyd. Każdy ma wolny wybór i trzeba to uszanować, nie hejtować i wyzywać od lewaków czy szatanów.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

Ktoś zmusza cię do chodzenia do kościoła w niedzielę - NIE. Ktoś każe ci wrzucać kasę na tacę - NIE. Ktoś każe ci brać ślub w kościele - NIE. O co więc ci chodzi z tym trzymaniem na siłę?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

wiesz dlaczego była ważna, bo za niesłuchanie księdza mogłeś być spalony na stosie durniu, doucz się trochę, chłop do dzisiaj się boi katabasa, to jest wolna religia? obecnie ludzie już wiedzą, że mogą zabrać głos, to zabierają
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 5

Wy płacicie na ZOO w Oliwie

Tam macie metryki urodzenia
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10

jak nagle?

Apostazja popularna w Polsce jest już od wielu lat. Nawet Kościół przestał w pewnym momencie podawać dane statystyczne, żeby ukryć jej skalę i wzrost. To że o możliwości wypisania się z Kościoła Kat. przeczytałeś dopiero w tym artykule i jesteś zdziwiony, to Twój problem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Myslalem,ze ten portal powstal po to by laczyc ludzi,a nie dzielic.

Po co wam to.Ktos wam za to placi?
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 17

Nie wiem do ktorego kosciola katolickiego naleze.

Bo w Polsce sa dwa koscioly katolickie.

Jest ten w ktorym Ojciec Dyrektor jest zamiast papieza, radio z Torunia zamiast kazania, Tusk zamiast diabla, tupolewy zamiast aniolow, Torun zamiast Watykanu, ofiary smolenskie zamiast swietych, dziennik polski zamist biblii, miesiecznice smolenskie zamiast procesji i kaczynski zamiast Jezusa.

I jest ten drugi, chyba nieprawdziwy kosciol katolicki, bo kaze kazdego kochac, milowac i wybaczac.
a w tym pierwszym mowili ze trzeba bić lewkow i niszczyc tvn.

wiec juz nie wiem ktory
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 15

Tylko KK

A co jeśli chcę tylko wyjść ze wspólnoty KK, natomiast ciągle pozostaję wierzącym chrześcijaninem? KK wymaga ode mnie wyrzeczenia się wiary, a tego nie chcę zrobić. I tu jest główny problem - KK nie potrafi zrozumieć, ponad 500 lat po reformacji i ponad 1000 po wielkiej schizmie, że można być chrześcijaninem nie będąc we wspólnocie kościoła katolickiego.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

O jeżu kolczasty, oczy bolą.

Błędy błędami, ale i sensu w tym twoim poście brak.
Sensu i wiedzy.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

trojmiasto.pl sieje ferment

Niestety, wszystko przeciwko kościołowi. Nie jesteście obiektywni. Kościół jako wspólnota ludzi wierzących czyni wiele dobrego na całym świecie, dzięki łasce Bożej. Jesteśmy grzesznikami i upadamy ale pomimo tych upadków dążymy ciągle do świętości. Natomiast portal trójmiasto celowo nakręca negatywną kampanię przeciwko kościołowi. Ludzie nie dajcie się zmanipulować.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 25
do góry