Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zapisz się do koła swingersów LGBT

i nie chodź na spotkania :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

no i już wyznawcy religii miłości zaczęli grozić autorowi artykułu :)

Kościół to wspólnota nienawistników i osób które są trzymane na siłę
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 22

żeby wziąć ślub z kościołem wystarczy być niemowlakiem, który nie ma zdolności do czynności prawnych, ale żeby wziąć rozwód z kościołem, to już tę zdolność trzeba mieć. Co za i**otyzm!! Skoro nie chodzę do kościoła i nie chcę być katoliczką, ale bez mojej wiedzy mnie ochrzczono, to i tak mam iść do księdza i tłumaczyć mu się dlaczego nie chce być katoliczką? I liczyć na to, że ten gość złoży papiery tam gdzie trzeba? Oczywiście o wyniku się nie dowiem...bo to nie jest w ich interesie, żebym poddała się apostazji. Muzułmanie mają w dowodzie osobistym wpisaną wiarę, u nas jak widać podobny poziom radykalizmu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 11

Szanujcie zycie rodzine przyjaciół a nie czegos czego nie ma!!!

W latach 80. ubiegłego wieku ktoś na murze plebanii w Kartuzach namalował napis pedofil. miało to związek z przestępstwami seksualnymi na dzieciach tamtejszego wikarego Andrzeja Srebrzyńskiego. Napis szybko usunięto. Wikarego niestety nie. Dopiero po roku przeniesiono go do innej parafii, gdzie znowu molestował dzieci. Potem już jako proboszcz był przenoszony wielokrotnie. Zawsze z tego samego powodu. Molestował dzieci bezkarnie przez kilkadziesiąt lat. Jeden z chłopców popełnił samobójstwo. Srebrzyńskiego wyrzucono w końcu z kapłaństwa, ale przed sądem karnym nigdy nie stanął, bo jego znane przestępstwa się przedawniły. Niedawno został natomiast skazany przez sąd cywilny na zapłacenie zadośćuczynienia jednej z ofiar. Ile ich naprawdę było, nie wiadomo. Pedofila pokazali Sekielscy w filmie Nie mów nikomu.

Ten napis z lat 80. jest bodaj jednym opisanym w mediach przypadkiem pomazania budynków kościelnych w związku z kościelną pedofilią.

20 lat opisywania kościelnej pedofilii przez media, głośne procesy, publikacja Mapy kościelnej pedofilii, film Kler, dwa filmy Sekielskich i jeden nieśmiały napis na murze plebanii.

Od dwóch lat w sierpniu na bramach kościołów wieszane są dziecięce buciki w ramach akcji Baby Shoes Remember.

Kiedy po raz pierwszy w niedzielę zobaczyłam zdjęcia dziecięcych bucików porozwieszanych na bramach kościołów, poczułam niesmak - napisała w 2018 jedna z matek. Później zmieniła zdanie. Potrzebny, ale bardzo grzeczniutki protest. Tego samego dnia ksiądz buciki zdejmuje i nie ma sprawy.

Piszę  o tym wszystkim w związku z oburzeniem Kościoła, rządu i katolickich publicystów na pomazanie kilku kościołów (na przeszło 10 tys. istniejących) w ramach ostatnich protestów.

Kuria mać czy my nie byliśmy dotąd za grzeczni? Przyzwyczailiśmy się, że kościoły, w których przestępcy odprawiają msze, gdzie od lat wystawiane są jakieś prowokacyjne politycznie  groby pańskie i w których wygłaszane są pełne nienawiści słowa pod adresem np. LGBT czy pr
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 4

Trojmiasto.pl co to za dziwny artykuł? Komu chcecie schlebić? To woda na młyn antyklerykalnych oszołomów. Podgrzewacie tylko niepotrzebnie atmosferę narastającej nagonki na Kościół katolicki w Polsce wśród mało co ogarniającego poza własnym siedzeniem pokolenia Z. Młodych, naiwnych ludzi, niestety zbyt leniwych, by zdobyć się na samodzielne myślenie, którzy są poddawani cynicznej manipulacji przez potężne - zagraniczne koncerny medialne kierowane przez wrogów chrześcijaństwa. Dołączacie do nich?
popieram tę opinię 41 nie zgadzam się z tą opinią 17

Kościół jest firmą i powinien płacić podatki jak każda bogata firma , myslicie ,że mocherowe babcie

tylko dają na tace to jesteście w błędzie , łażą kazdego dnia ko kościoła uzależnione od różańca który jest po prostu mantrą i wrzucają w kościelne skrzynki grube pieniądze , euro , dolary , kosztowności by kupić sobie niebo, samotne mochery mają przez księży przeprane mózgi i przepisują na nich całe dorobki życia , a więc dbajcie rodzinki o babcie bo z czasem możecie się dowiedzieć ,że one brały kredyty by dawać księżom i Rydzykowi ,a te kredyty zostaną wam na karku .
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

Ale ludzie dają sobą łatwo manipulować

Nagle 100 osobą zachciało się apostazji. Ciekawe dlaczego, kto nimi kieruje?
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 19

Glupis

Frustracie oblakany
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8

Największym problemem Kościoła są Biskupi, którzy zachowują się jak szefowie mafii. Większość Księży (pomijając zwyrodnialców i skąpców) jest naprawdę dobra i pomocna. Niestety ten zły margines i przyzwolenie Biskupów na zło, stworzyło obraz Kościoła jaki obecnie mamy. Obraz zupełnie inny, niż ten z Nowego Testamentu. Jednakże podczas apostazji człowiek wyrzeka się również Boga, nie tylko Biskupów z Kościoła Katolickiego, dlatego odradzam to wszystkim. Bóg Was stworzył i kocha Was. Chcecie zaprotestować? Zróbcie to inaczej.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Przecież nikt nikogo nie trzyma na siłę :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gimbaza sie wypisze

Jak w tytule gimbaza strajkuje i sie wypisuje, bo nie znaja zadnych wartosci, a nie znaja bo im starsi tego nie przekazali ... przykre to, ale takie czasy że wszystko staje sie absurdalne ...
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 4

Chyba masz problem, ze zrozumieniem tekstu czytanego, bo artykule nikt nikogo nie namawia, a wyjaśnia jak wygląda proces.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 7

Memento mori!

wypis z listy żywych tego świata ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Szczerze juz

Dawno to chcialem zrobic i to zrobie :)) jak mozna wierzyc w arabskie bajki ??
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 13

"wypisanie się z kościoła"

Wiała w Boga nie ma nic wspólnego z wypisaniem się z kościoła. to że nie lubię jednego księdza i on źle robi to nie znaczy że mam się "wypisać" z kościoła. Proszę sięgnąć do historii. Modlitwa i msza była ważna przed każdym wydarzeniem. Człowiek który nie wierzy jest bardzo ubogi duchowo, ma problemy z samym sobą. Znam ludzi którzy pluli na kościół, ale przyszedł moment w życiu że małżonek leciał do kościoła modlić się . Jeżeli nawet będziecie wyznawali inną religię to tam są konsekwencje wiary i lojalności. zyczę szczęścia wszystkim ubogim duchowo
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 14
do góry