Widok

Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji

Opinie do artykułu: Jak "wypisać się" z Kościoła katolickiego? Internauci szukają informacji o apostazji.

"Jak dokonać apostazji?" oraz "apostazja" - to hasła wyszukiwane w "polskim" Internecie w ostatnich tygodniach dużo częściej niż kiedykolwiek wcześniej. Przybliżamy temat, który w polskim Kościele znany jest od lat, ale ostatnio zyskał większe zainteresowanie.

Apostazja nazywana jest rozwodem z Kościołem, a według prawa kanonicznego - całkowitym porzuceniem wiary chrześcijańskiej.

Liczba wyszukiwań informacji o tym, jak jej dokonać w ostatnich tygodniach bije rekordy w ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoro Kościół w Polsce to PiS i nazki z Konfederacji, to nie ma co się zastanawiać

Kościół wybrał, teraz kolej na Twój wybór
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 14

Jezus nie ustanowił sakramentów, ale człowiek niewierzący.

Jezus głosił ewangelię. A nie narzucał jarzmo sakramentalnej niewoli, jak wcześniej czynili to Żydzi. Każdy kto prawdziwie wierzy, zna Boga i wie czego On od nas oczekuje. A dzięki śmierci Jego Syna, uśmierca i nas, abyśmy już więcej nie grzeszyli. Po co zatem wtedy sakramenty? Ja wiem, zostały one wymyślone dla uzależnienia od organizacji ludzkiej a nie Boga.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 8

Oprócz samej apostazji należy jeszcze domagać się wykreślenia ze statystyk. Często jest tak, że oficjalnie wypisujemy się z kościoła, a w statystykach nadal figurujemy! Tak właśnie fałszuje się obraz katolickiego kraju, W rzeczywistości wielu ludzi ma wywalone w ten cyrk na kółkach.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

A jak się wypisać

Z polskiego systemu podatkowo zusowskiego bez emigracji ?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 5

tradycja...

i nic więcej, żadnej "boskości" w tym nie ma
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 5

jest to pewnego rodzaju dla
Mnie tradycja, ale nie chodze do kosciola nie przyjmuje kolędy i slubu koscielnego tez brac nie zamierzam. Dzisiaj jest do dla mnie jak instytucja mafijna a nie miejsce kultu i prawdziwej wiary
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

nie jestem zwolennikiem Kościoła instytucjonalnego w takiej postaci jak to jest obecnie

uważam że jest zepsuty do cna i wymaga bardzo głębokiej i bolesnej reformy wewnętrznej. Problemem jest to, że sami duchowni nie widzą potrzeby zmian, kryją wszelkie patologie ze swoim udziałem, jest im ogólnie dobrze, bo wiedzą że KK jakiejś szczególnej jurysdykcji nie podlega. Uważam że tylko głęboka reforma może oczyścić KK z toczącego go raka, nie wspominając już o tym że dla samej wiary chrześcijańskiej jest to ruch konieczny i potrzebny. Przynajmniej dla mnie jako osobie wierzącej
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8

A ja wam wszystkim proponuje

Olać definitywnie kosciol,nie chodzić tam nie dawać kasy ,a nieroby w kieckach szybkomto odczują ,sprzeciwiać się dopłatom do kleru i zadać wywalenia religii ze szkół ,
W latach 60-80:sukienkowi zbierali kase na sale katechetyczne które teraz są przekształcone w hurtownie sklepy itd ,a oni uczą o aniołkach za kase samorządów ,za nasze podatki
Won z nimi
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 10

Bardzo cenna uwaga...
Na świecie jest jakieś 1 miliard 300 milionów katolików i wnioskowanie o ich życiu na podstawie obserwacji dwóch psów świadczy o wielkiej mądrości. Jak również o dużym szacunku dla innych i tolerancji.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 9

Skąd bierzesz te statystyki? Zakładam że w Polsce Ojcze nasz... umieją nawet niewierzący
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dziękuję redakcji, że jest po stronie, których dręczy głód.

Razem z nami lepicie umysły i kręgosłupy.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Własnej czyli jakiej? Kociej?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Mieszko przyjął chrzest,

bo bez niego nie mógł wydupcyć Dobrawy, bo mu cesarze niemieccy nie pozwalali. Czyli jak zwykle - przez jedną babę ponad 1000 lat kłopotów.
popieram tę opinię 70 nie zgadzam się z tą opinią 11

Proponuję zmienić nazwę portalu na lewackietrojmiasto.pl
Już nawet nie udają obiektywnosci. Codzienne "reklamy" niby-kobiecych protestów. A teraz przewodnik, jak się wypisać z Kościoła. Co ten temat ma wspólnego z trojmiastem? Jak ktoś umie zliczyć do trzech, to se sam wygugla.
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 22

Lepszy był ten poprzedni?

Który wszystko skubał dla siebie?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

dodatkowo powinno wejśc prawo iż kościół jest utrzymywany z podatków wiernych...

... a Ci, którzy nie należą do danego kościoła są zwolnieni z części podatku dochodowego, które państwo przekazuje na rzecz kościoła. Tak jest w Niemczech i doskonale weryfikuje to, który kościół jest tam przez ludzi doceniany. Pokazuje to masowa apostazja wiernych w Niemczech, którzy nie chcą płacić na ZUS i ubezpieczenie zdrowotne hierarchów kościelnych. Zwolnienia podatkowe kościoła z podatku gruntowego i dochodowego też powinny zostać zniesione. Kościół nie płaci podatku , a wynajmuje grunty rolnikom i przedsiębiorcom, prowadzi normalną działalność gospodarczą, a jest zwolniony z podatku. Kościół jest drugim największym właścicielem ziemskim w kraju, zarządza setkami tysięcy hektarów ziemi. Gdańszczanie pamiętają tez przekazywanie gruntów wartych miliony PLN w mieście (w ostatnich latach np. Ujeścisko) pod cele budowy kościołów, gdzie następnie działki te Kościół sprzedawał z miliony PLN marketom, nie musząc nic zwracać do kasy miasta. O rozpasłym trybie życia Pana Flaszki nie wspomnę, tym bardziej iż oficjalnie toczy się tu już względem niego śledztwo o ukrywanie prze odpowiedzialnością podległych mu księży-pedoliów. O tym, jak kościół wszedł tez w konszachty polityczne z rządem nie wspomnę, bo o tym można obecnie głośno usłyszeć od młodych kobiet na ulicach.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 7

Znowu ankieta z du... szy.

A gdzie opcja - "nigdy w tej organizacji nie byłem"?
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale po czym to wysuwasz? Ż3 chce by osoby które nie są katolikami się za takie nie podawały?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry