Widok

Jak zamaskować rurę od gazu w kuchni?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W jaki sposób zgodnie z przepisami można zamaskować rurę od gazu która nie wygląda estetycznie ?
Rura górą lub dołem może iść za szafkami ale musi iść też w poprzek pionu wentylacyjnego jakieś 70 cm i chodzi mi właśnie o ten widoczny kawałek jak to zamaskować?

Jak macie zrobione to w Waszych kuchniach - jeśli jest to możliwe to bardzo proszę o zdjęcia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli jest taka możliwość, to rury można zakryć kuchennymi meblami. Ja korzystam z tego rozwiązania oraz staram się je maskować malując je w kolorze ściany. Rury stają się wówczas mniej widoczne.
Fajnym rozwiązaniem, które widziałam u moich znajomych, było zakamuflowaniem rury przez przewiązanie materiałem, który zlewał się z kolorem ściany. Materiał był fajnie upięty i były chyba przyczepione jakieś rzeczy do niego, nie pamiętam czy to były kokardki czy jakieś kwiatki. W jednym z programów telewizyjnych widziałem jeszcze coś takiego: rurę pionową maluje się na jasny kolor i wokół niej ustawia się długie od podłogi aż do sufitu pędy bambusa, efekt był świetny, ale to rozwiązanie raczej do pokoju, a nie do kuchni.
Moja znajoma ma zrobiony słupek z płyt gipsowych ,zrobiła sobie z tego półkę na przyprawy ,oklejone ma tapetą samoprzylepną w kolorze mebli i nic nie podpada ,u nas zawsze staly tak meble że nie było ich widać ,a teraz zasłania je kuchenka specjalnie wybrałam szerszą i wpasowała mi się do szafek i zasłania .Mnie też denerwują rury ale te pionowe w pokojach i właśnie je tuszuje farbą w kolorze ścian .
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy widoczną w kuchni rurę od gazu można w jakiś sposób zabudować ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
możesz rurę zabudować np. płyta kart-gips ale musisz w tej zabudowie umieścić otwór wentylacyjny, w który osoba z gazowni sprawdzająca szczelność instalacji wsadzi swój czajniczek ;)
ja mam w kuchni wszystkie rury zabudowne płytami,sufit podwieszony i żadnej brzydkiej rury nie widać... w całym mieszkaniu nie mam widocznej ani jednej rury..
Rur gazowych NIE można w żaden sposób zabudowywać, muszą być one "na wierzchu", kamuflarz jak najbardziej, ale zabudowywanie jest niezgodne z istniejącymi przepisami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
faktycznie,mam bardzo dobrze zakamuflowane plytami gipsowymi ,oczywiście są zrobione zatyczki,które się wyciąga (są niewidoczne)jak przychodzi pan od gazu..bardzo estetycznie to wygląda...
Czy może Pani dodać zdjęcie jak to wyglada abym mogla Panom od remontu pokazać,ponieważ mam ten problem z rurami a wydaje mi się ciekawe to rozwiązanie.

Inne tematy z forum Remont - porady

wiertarko wkrętarka jaka? (37 odpowiedzi)

Czy jest może jakaś wiertarko wkrętarka, która nie kosztuje dużo a jest godna polecenia? Chodzi...

Kamień dekoracyjny w dużym pokoju? (44 odpowiedzi)

Planujemy położyć na głównej ścianie pokoju. Jak Wam się podoba? Czy mogę na nim powiesić telewizor?

ile czasu potrzeba aby wykończyć mieszkanie 42m2 (42 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie : ile mniej więcej potrzeba czasu aby wykończyć mieszkanie 42m2 w stanie...

do góry