Widok

Jaka łącznóść w nowym domu

Hej. Przeprowadzając się do nowego domu staję przed dylematem jakiego rodzaju łączność zastosować. Dom jest parterowy więc będzie w nim sporo zakamarków. Na początek chciałbym raczej ograniczyć się do smart oświetlenia, rolet i sterowania ogrzewaniem (będzie podłogówka z pompy ciepła, która ma swoją automatykę), może ewentualnie jeszcze brama garażowa. W obecnym mieszkaniu używam włączników Sonoff na Wi-Fi, są też głośniki Google Home Mini. Pytanie zasadnicze - czy organizować to na Wi-Fi, czy iść w Zigbee? W pierwszej opcji martwi mnie ilość urządzeń działających w sieci (np. włączników światła będzie sporo), a w drugiej zasięg działania. Zaraz czeka mnie obgadanie tematu z elektrykiem więc chciałbym wiedzieć, co i jak. Z góry dziękuję za wszelkie instrukcje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Napewno najfajniej jak byś wszystko umieścił w szafie z bezpiecznikach ale to się wiąże z ułożeniem elektryki w topologii gwiazdy. Idzie więcej kabla ale według mnie to jest najlepsze rozwiązanie (mój elektryk był oszczędny i mam po staremu).
Jak już byś miał tą gwiazdę to wtedy można pomyśleć nad systemem przewozowym bo bez sensu w jednej rozdzieli pakować kilkanaście modułów bezprzewodowych.
https://www.excelo.pl/technologia/niezawodne-zasilacze-poe-pulsar-przeglad-rozwiazan
Na stronie mozesz poczytać sobie o zasilaczach poe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Remont - porady

Farby do ścian i sufitów- proszę o poradę (125 odpowiedzi)

Witajcie Proszę o pomoc- muszę wymalować mieszkanie, swoje pierwsze, mam dość skromny budżet i...

Montaż karniszy (7 odpowiedzi)

Witam, stanąłem właśnie przed zadaniem zamontowania karniszy. Sprawa prosta technicznie, jednak...

Za ile można urządzić 50m mieszkanie? (192 odpowiedzi)

Jak w tytule, niedługo będziemy urządzać 50m mieszkanie, mamy mało środków i niestety musimy to...

do góry