Widok
Jaki balsam dla skóry atopowej?
Moja córeczka ma atopowa skore, bardzo sucha. Emolium, oilatum odpadają bo jak tego używałam to mała była cala czerwona i płakała. Mam maść robiona na receptę ale mam wrażenie ze już "nie działa". Najchętniej kupiłabym gdzieś próbki rożnych balsamów bo tracę majątek na rożnego rodzaju kosmetyki które potem stoją bezużyteczne. Może wy znacie jakiś dobry balsam?
mymble nasz dermatolog twierdzi ze te wszystkie robione masci na recepte w zadnym badz wypadku nie powinno sie uzywac do skory atopowej!!! ze to jeszcze bardziej ja wysusza...
ja teraz pauline kapalam mustellli... ale u nas niestety tylko oilatum plus sie spradza... jako emulsja do kapieli... i to jeszcze musze moja mloda tym moczyc dosc dlugo... a jak juz jej sie cos pojaia to tylko protopic...
ja teraz pauline kapalam mustellli... ale u nas niestety tylko oilatum plus sie spradza... jako emulsja do kapieli... i to jeszcze musze moja mloda tym moczyc dosc dlugo... a jak juz jej sie cos pojaia to tylko protopic...
Ja sama nie bardzo wiem czemu ta skora jest taka sucha. Od urodzenia coś z nią jest nie tak. Najpierw było na twarzy a od 5 tyg całe ciałko. Moja pediatra mówi ze samo przejdzie i trzeba nawilżać, poszłyśmy do alergologa to stwierdziła ze to taka "atopowa skóra" i dała właśnie ta maść. Wiem ze w aptekach dają próbki ale przeważnie maja emolienty a te na pewno jej nie pasują. Kupiłam teraz taki płyn do kąpieli Perfecta Baby i jest ok. Nie podrażnia ale tez nie nawilża na długo. Spróbuję zwykłą oliwa z oliwek bo takie dla dzieci tez ja podrażniają.
Może spróbuj balsamu Pharmaceris AT http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=&products_id=2350
Miałam próbkę jest bardzo lekki, łatwo się rozprowadza, ale chyba bardziej nawilża niż natłuszcza, wydawał mi się delikatny dla skóry
Na forum ludzie chwalą http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=4109
Ogólnie polecam lekturę tego forum dla atopowców można się wiele dowiedzieć
Miałam próbkę jest bardzo lekki, łatwo się rozprowadza, ale chyba bardziej nawilża niż natłuszcza, wydawał mi się delikatny dla skóry
Na forum ludzie chwalą http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=4109
Ogólnie polecam lekturę tego forum dla atopowców można się wiele dowiedzieć
nam na SR polecają naturalną oliwę z oliwek - albo do wody w wanience albo na mokrą skórę po kapieli; Ja sama mam podejrzenie atopowej skory i sama stosuję od jakiegoś czsu oliwę (z oliwek nie uczula mnie tylko hipp z olejkiem z migdałów) - nie uczula i super nawilża i natłuszcza - jedyna wada to zapach (jak ktoś nie lubi) ... a i mowimy tu o oliwie extra virgin :)
niestety pozostaje ci testowanie. u nas najlepiej sprawdziło sie Balneum, ale ostatnio Młodą wysypało po nim, po 3 latach stosowania, może jakiś skład zmienili... Zaczęliśmy smarować jej skórę alantanem i skóra powoli sie zalecza. Tylko, że moja córa ma prawie 4 lata, wiec mogę więcej rzeczy stosować. Może ją nadal coś uczula, że nie mozesz zaleczyć jej skóry? Cośs co ty jesz, albo ona. Moze proszek, mydło...
Moja córcia ma AZS...a po emolium, oliatum, balneum, SRV xerialine, advantanie, balsamie hipp z migdałów i czymś tam jeszcze ale nie pamiętam miała jeszcze bardziej suchą skórę, darła się w niebogłosy bo wszystkie plamy robiły się krwisto czerwone:( byłam u dwóch dermatologów i trzech pediatrów- wszystkie "cudowne" i piekielnie drogie kosmetyki zawiodły:( aż wreszcie tydzień temu trafiłam do prywatnej lekarki, do której chodzi kilku moich znajomych. Kazała myć jej skórę szarym mydłem i smarować olejem kujawskim. Spróbowałam... skóra jest coraz ładniejsza:) nie jest jeszcze idealna ale wierzę, że w końcu będzie:) w kąpieli w końcu nie ma wrzasku:) może spróbuj... Amelce pomogło:):):)

No właśnie, ja zauważyłam ze moja tak jakby uczulały emolienty, bo jak odstawiłam je to skora jest lepsza, nie ma takich liszajkowatych placków ale nadal jest sucha. Początkowo myślałam ze to proszek ale specjalnie różnic nie widzę po zmianie proszku do prania. Najpierw prałam w Jelpie, później w płynie lovelli, później w płatkach mydlanych a teraz w płynie Bebi z płatkami. Spróbuję z tym mydłem i oliwa, bo ten olej jakoś mi nie podchodzi ;)
A ja z czystym sumieniem polecam Cerkobalm. To balsam, kupuje się go w aptece. Jest trochę tańszy od tych wszystkich balneum, emoilium i innych, a o niebo lepszy. Wiem, co piszę, bo mnóstwo specyfików mamy wypróbowanych i tylko ten się sprawdza jeśli chodzi o smarowidło do ciała. Do kąpieli stosujemy emulsję emolium, a do smarowania buzi krem barierowy z Emolium, także rewelacja, ale tylko ten krem, bo balsamy i emulsje do smarowania u nas się nie sprawdziły.