Widok

Jaki balsam dla skóry atopowej?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moja córeczka ma atopowa skore, bardzo sucha. Emolium, oilatum odpadają bo jak tego używałam to mała była cala czerwona i płakała. Mam maść robiona na receptę ale mam wrażenie ze już "nie działa". Najchętniej kupiłabym gdzieś próbki rożnych balsamów bo tracę majątek na rożnego rodzaju kosmetyki które potem stoją bezużyteczne. Może wy znacie jakiś dobry balsam?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
mymble nasz dermatolog twierdzi ze te wszystkie robione masci na recepte w zadnym badz wypadku nie powinno sie uzywac do skory atopowej!!! ze to jeszcze bardziej ja wysusza...

ja teraz pauline kapalam mustellli... ale u nas niestety tylko oilatum plus sie spradza... jako emulsja do kapieli... i to jeszcze musze moja mloda tym moczyc dosc dlugo... a jak juz jej sie cos pojaia to tylko protopic...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córa jedynie po atoperal baby nie miała czerwonej skóry-może tego spróbuj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a o probki popytaj sie aptekach ja jak kupuje oilatum to zawsze tego dostaje pelno ;]
ja uzywałam Bepanthen Lotion - do pielęgnacji i leczenia podrażnionej skóry- był fajny. Jesli nic nie podpasuje spróbuj ze zwykłą oliwą z oliwek - jaką dodajesz do sałatek ( świetnie natłuszcza skórę)
Poproś w aptece o próbki ja dostałam kiedys całą furę do skóry atopowej .
lanolina, euceryna i woda dest . w równych ilościach - krem robiony w aptece na receptę tez był super - koszt jakies 5 zł / 100g tyle kiedyś płaciłam. Chyba dobrze pamiętam skład ....hmmm , napewno nie wolno używać z kawasem bornym w składzie a czasem lekarze zapisują niestety.
no nie wiem szlazak powiedzial ze zadne te robione masci nie sa dobre do takiej skory... paulinie pediatra przepisala jakis taki szit za 5 zl a potem jej sie az strupy zrobily :((
No ja tez mam taka tylko zamiast lanoliny mam vaseline.

Ja sama nie bardzo wiem czemu ta skora jest taka sucha. Od urodzenia coś z nią jest nie tak. Najpierw było na twarzy a od 5 tyg całe ciałko. Moja pediatra mówi ze samo przejdzie i trzeba nawilżać, poszłyśmy do alergologa to stwierdziła ze to taka "atopowa skóra" i dała właśnie ta maść. Wiem ze w aptekach dają próbki ale przeważnie maja emolienty a te na pewno jej nie pasują. Kupiłam teraz taki płyn do kąpieli Perfecta Baby i jest ok. Nie podrażnia ale tez nie nawilża na długo. Spróbuję zwykłą oliwa z oliwek bo takie dla dzieci tez ja podrażniają.

A słyszałyście o czymś takim jak weleda?

Polecam atoperal jest rewelacyjny
Może spróbuj balsamu Pharmaceris AT http://www.aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=&products_id=2350
Miałam próbkę jest bardzo lekki, łatwo się rozprowadza, ale chyba bardziej nawilża niż natłuszcza, wydawał mi się delikatny dla skóry
Na forum ludzie chwalą http://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=4109
Ogólnie polecam lekturę tego forum dla atopowców można się wiele dowiedzieć
image
image
ale tez popatrz bo niektore te balsamy i inne cuda sa dla dzieci powyzej 6 m ż lub naet 1r ż .
Poczytam sobie to forum. Może czegoś się dowiem. I zapytam w aptece o Pharmaceris, może będą mieli. Dzięki dziewczyny.

Pharmaceris ma balsam od 1 miesiąca, natomiast krem jest chyba od 7.
image
image
u mojego atopowca super sprawdziła się maść diprobasa. koszt ok.10 zł. jest to wazelina z parafina więc skład prosty ale bardzo skuteczny. jakby co to jest też krem ale strasznie smierdzi i nie natłuszcza tak dobrze jak maść
ja stosuje pharmaceris i jest super polecam a stosowałam róźne oliatum tez ta droższa wersje do tego maści na recepte i różne cuda ale dopiero pharmaceris działą i jestem zadowolona
image

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
nam na SR polecają naturalną oliwę z oliwek - albo do wody w wanience albo na mokrą skórę po kapieli; Ja sama mam podejrzenie atopowej skory i sama stosuję od jakiegoś czsu oliwę (z oliwek nie uczula mnie tylko hipp z olejkiem z migdałów) - nie uczula i super nawilża i natłuszcza - jedyna wada to zapach (jak ktoś nie lubi) ... a i mowimy tu o oliwie extra virgin :)
hej ja mam dziecko z azs i nie pomogły oliwka, parafina, skora była sucha z łuskami aż zastosowałam Emolium krem i wszystko zniknęło, maluch ma 6 mies i ani śladu azs
ja polecam balsam SVR Topalyse
niestety pozostaje ci testowanie. u nas najlepiej sprawdziło sie Balneum, ale ostatnio Młodą wysypało po nim, po 3 latach stosowania, może jakiś skład zmienili... Zaczęliśmy smarować jej skórę alantanem i skóra powoli sie zalecza. Tylko, że moja córa ma prawie 4 lata, wiec mogę więcej rzeczy stosować. Może ją nadal coś uczula, że nie mozesz zaleczyć jej skóry? Cośs co ty jesz, albo ona. Moze proszek, mydło...
image
Moja córcia ma AZS...a po emolium, oliatum, balneum, SRV xerialine, advantanie, balsamie hipp z migdałów i czymś tam jeszcze ale nie pamiętam miała jeszcze bardziej suchą skórę, darła się w niebogłosy bo wszystkie plamy robiły się krwisto czerwone:( byłam u dwóch dermatologów i trzech pediatrów- wszystkie "cudowne" i piekielnie drogie kosmetyki zawiodły:( aż wreszcie tydzień temu trafiłam do prywatnej lekarki, do której chodzi kilku moich znajomych. Kazała myć jej skórę szarym mydłem i smarować olejem kujawskim. Spróbowałam... skóra jest coraz ładniejsza:) nie jest jeszcze idealna ale wierzę, że w końcu będzie:) w kąpieli w końcu nie ma wrzasku:) może spróbuj... Amelce pomogło:):):)

image
Ciekawe jest to, co piszesz. I wiesz co, spróbuję na swojej córci, plamy jej w koncu po pół roku zniknęły, ale skóra nadal lekko przesuszona.
image
No właśnie, ja zauważyłam ze moja tak jakby uczulały emolienty, bo jak odstawiłam je to skora jest lepsza, nie ma takich liszajkowatych placków ale nadal jest sucha. Początkowo myślałam ze to proszek ale specjalnie różnic nie widzę po zmianie proszku do prania. Najpierw prałam w Jelpie, później w płynie lovelli, później w płatkach mydlanych a teraz w płynie Bebi z płatkami. Spróbuję z tym mydłem i oliwa, bo ten olej jakoś mi nie podchodzi ;)
ja dla atopkow polecam balsam i kremy firmy Avene, z serii Trixera, sa fantastyczne, lagodne i bezzapachowe, bardzo pomagaja
oliwa właśnie nam nie pomogła. ani oliwka dla dzieci ani oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia- skóra była jeszcze bardziej sucha. Mi ten olej też wydawał się dziwny no ale co zrobić... i pomogło:)

image
A ten olej dobrze się wchłania czy zostaje na skórze i musisz go wycierać?
ona ma tak wysuszoną skórę, że wchłania się bez problemu

image
mymble ja używam dla Nikodemka Oillan- emulsja do kąpieli z parafiną a np po oillatum i do tego soft to miał bardzo podrażnioną skórę.
image
a te płyny i proszki do prania to tez go podrażnialy i wkońcu jak za starych, dobrych czasów...szare mydło w płynie ''biały jeleń" do każdego prania i nie dość, że nie ma po nim żadnej reakcji alergicznej to naprawdę wszystkie plamy ładnie usuwa, nawet te z marchewki ;-))
image
my uzywamy atopin, dziala po kilku stosowaniach ale skutecznie, zmienilismy tez plyn do kapieli i widze poprawe widocznie cos musi nie pasowac warto zmieniac proszki , plyny itd my w koncu po 2 latach znalezlismy swoj srodek
A możecie polecić jakiś kremik z filtrem dla dzieciaczka z azs - przede wszystkim, żeby się dobrze rozsmarowywał.
Bo tu na forum dziewczyny często piszą, że te kremy ciężko się rozsmarowują.
image
ja mam wlasnie mustelli. jak dla mnie jest ok.
moja siostrzenica ma AZS i do kąpieli dolewaną ma parafinę ciekłą / chyba 5 zl w aptece/ często też jest nią smarowana jak oliwką. Poza tym lekarz polecał szare mydło. Nie ma już takich placów czerwonych na rękach i karku i nie drapie się do krwi :(
image
image
Ja też mam krem przeciwsłoneczny Musteli z faktorem 50. Jest wydajny i łatwo go rozsmarować, wystarczy kropeczka.Jest konsystencji jakby maści. Najważniejsze, że nie ma po nim podraznienia
Polecam do takiej skóry ciekłą parafinę z apteki.
U nas się sprawdza na łokcie maść na receptę a na resztę ciała Nivea balsam dla alergików, ma fajną konsystencje
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
cześć wiesz co nie wiem patrząc na datę czy juz dobrałaś ale ja stosowałam mojej córci z pharmacertis dla dzieci osobiście polecam super moja tez emolium i oliatum nie mogła po oliatum to krzyczała i wyglądała jak rak
U mojej córeczki stosuje na suchą i atopową skórę cetaphil restoraderm i bardzo pomaga. Nie drapie sie juz i skóra bardzo dobrze jest nawilzona. :)
Ja tez potwierdzam skutecznosc cetaphilu, ale emulsji do mycia niemowlat i dzieci, krem jest "przecietny" (stosowalam u dziecka i u siebie-oboje z b. silnym azs).
A ja z czystym sumieniem polecam Cerkobalm. To balsam, kupuje się go w aptece. Jest trochę tańszy od tych wszystkich balneum, emoilium i innych, a o niebo lepszy. Wiem, co piszę, bo mnóstwo specyfików mamy wypróbowanych i tylko ten się sprawdza jeśli chodzi o smarowidło do ciała. Do kąpieli stosujemy emulsję emolium, a do smarowania buzi krem barierowy z Emolium, także rewelacja, ale tylko ten krem, bo balsamy i emulsje do smarowania u nas się nie sprawdziły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
takze polecam Cetaphil, ja uzywam DA ultra :) lepszy od phisiogelu...

Inne tematy z forum Zdrowie

Czy ktos brał tabletki Perfect Bust (6 odpowiedzi)

Czy ktoś moze brał tabletki prefect bust na powiekszanie piersi?

onkologia na Zaspie?? (12 odpowiedzi)

jaka jest Wasza opinia na temat oddzialu onkologicznego na Zaspie. Pilnie potrzbuję informacji na...

Olej CBD na raka (8 odpowiedzi)

jakiś czas temu doszły mnie straszne wieści się że moja mama ma nowotwór jelita grubego.W tym...

do góry