Widok

Jaki jest koszt budowy domu?

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta. Chodzi mi o wszystko- robocizna, materiały, bez wykończenia w postaci malowania od środku czy mebli. Dom załóżmy 140-150 m2 powierzchni użytkowej, 1 piętro, bez piwnicy, garaż na 2 samochody, ogrodzenie + brama. Budowanie przez jakąś ekipę z polecenia pewnie z Kartuz itp.

Wiem, że to temat rzeka, ale biorąc pod uwagę kryterium cena/jakość? Orientacyjnie? Ile muszę rozsądnie liczyć na budowę domu? Ile na budowę domu i zagospodarowanie działki? Ile na dom, zagospodarowanie działki i wykończenie domu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A skąd brałeś? Wydaje mi się, że nie mają drogo. Porównywałem z dużymi marketami i mają taniej. Teraz też widziałem na ich stronie elgrom pl że mają przeceny na farby Dekoral, więc podejrzewam, że to zależy od produktu. Poza tym jak pisał Mirbas nie warto oszczędzać za wszelką cenę kosztem jakości produktów, porównuj tylko ceny tych samych produktów, a nie z zamiennikami.
To rzeczywiście temat rzeka, ponieważ wszystko zależy od ilości i jakości materiałów, projektu i ekipy. To samo dotyczy bramy garażowej, są różne typy bram, każda z nich ma swoje wady i zalety. Aby co kolwiek powiedzieć na temat tego jaka by pasowała,warto by orientować się w projekcie przyszłego domu. Ostatnio na przykład jak planowałem wymienić bramę garażową, to musiałem uwzględnić wszystkie wymiary aby dobrać pasującą bramę garażową. Więc ciężko będzie co kolwiek powiedzieć bez szczegułów.
Też mi się tak wydaje, chociaż z tego powodu że w tej chwili wiele firm pośredniczych mają dużo dobrych ofert od developerów. Tym bardziej że budowa domu nie tylko dosyć kosztowna ale i wymaga poświęcenia czasu. Jakiś czas temu też planowałem przeprowadzkę z mieszkania w mieście do bardziej spokojnej okolicy. Na początku planowałem budować dom, ale potem znalazłem pare fajnych propozycji od biura nieruchomości. Więc po przeanalizowaniu tej całej sytuacji zdecydowałem na kupno domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
My skorzystaliśmy z programu Domy dla Ludzi Fasady Plus, Mamy dom modułowy i jesteśmy bardzo zadowoleni. Dom jest energooszczędny, przytulny i wygląda na solidny :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kolejny naciagacz...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Forumowicze trójmiasta, bardzo proszę o podzielenie się swoim zdaniem w ankiecie (wynajem sprzętu budowlanego):

https://goo.gl/forms/NhmZEfyXNNeoHWcT2

Dziękuję serdecznie, liczy się dla mnie każdy głos :)

Moim zdaniem nie da się okreslić to zależy od zbyt wielu rzeczy, musiał byś się z jakąś firmą na wycene umówić etc. W trómieście firma Marpat jest dobra, specjalizują się w domkach jednorodzinnych także może się z nimi skontaktuj, biuro mają w Gdyni ale działają też w Gdańsku i Sopocie

Ja na swój dom o podobnych wymiarach (pojedynczy garaż, 150mkw) wydałem ok 400 tysięcy i nadal część spłacam. Nie wiem czy to dużo czy mało - na taki było mnie stać. Nie oszczędzaliśmy na materiałach, zastosowaliśmy nowoczesne technologie - system rekuperacji, użycie keramzytu.. Dom - jednym słowem - pracuje, tzn. oszczędza każdą energię. Teraz jeszcze za bardzo tego nie odczuwam, bo spłacam kredyt :D Ale firma, która wybudowała mi dom (http://www.itodesign.pl skutecznie mnie przekonała, że warto zainwestować w rozwiązania, które obniżą wysokość przyszłych rachunków.

sa rozne opcje jak chcesz jak najtaniej to pozniej co roku bedziesz wiecej dokladal bo sie okaze czego brakuje bo oszczedzales. Hanlo stawia domy energooszczedne moze to jest dobre wyjscie zeby pozniej mniej wydawac

Najlepiej skierować się do architekta po projekt lub zakupić gotowy projekt a następnie dokładnie go wycenić

Ja wycenilem budowe domu w dom.pl. Znalazlem jakis numer na ich stroni i tam mi wszystko powiedzieli. znalzlem dom 100 m2 i wycenili mi 150 tys

Ja porównywałam koszty budowy swojego domu na stronie:

http://www.taniabudowadomu.pl/

Dzięki temu wybrałam najlepszą opcję spośród firm budowlanych.

No to wszystko zależy nie da się tego tak wycenić z głowy, ale na pewno trzeba założyć ok 2% więcej kasy niż wychodzi w wycenie, a i tak pewnie będzie mało.Dobrze kupować wszystkie materiały w jednym miejscu bo pomimo wszystko tak jest taniej i wygodniej. My budowaliśmy z http://www.baumit.pl/ i nie możemy żałować, wyszło przyzwoicie.

Ja sie przymierzam do budowy z firmą Marpat http://marpat.pl/ cenowo mi pasuje, porównywałem z inną firmą i tu przystępniej wycenili a warunki też mi pasują

Wszystko zależy od tego jaki to ma być dom, jak wykończony. Zobacz na https://www.domoweklimaty.pl/. Masz tam domy róznego rodzaju i metrażu. Od energooszczędnych, po domy na skarpie. Za projekt płacisz znacznie mniej, niż za robiony na zamówienie, a przy każdym masz średnią wycenę całej budowy.

Nie znam duzo osób, które dokładnie trafiłby z kosztorysem.

Najlepiej patrzeć po projektach, często na stronach firm wypisane jest ile będzie kosztować budowa danego domu w zależności od stanu (stan surowy, deweloperski czy inny)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja budowę domu już rozpocząłem - niedługo będę go ocieplać. Jestem na etapie poszukiwania systemu z którego mógłbym skorzystać. Rozważam CARBON opracowany przez CAPAROL. Czy mieliście z nim styczność? Szukam opinii na jego temat...

Jak kupujesz projekt domu to zazwyczaj przy projekcie sa szacunkowe koszty budowy danego domu. My tak mieliśmy jak kupiliśmy na dom.pl, ale oczywiście w rzeczywistości okazuje się różnie :)
My wybudowalismy dom 15 min Od centrum gdanska i 1200m2 działki ale grunt był do wymiany wiec większe koszta i płyta fundamentowa dom 225m2 uzyt. Teraz jest stan surowy zamknięty okna dach dachówki ceramiczne 3 syp. 2 łazienki jadna na gorze druga na dole gabinet na dole
330 tys bez działki i projektu .Dom piękny przestrzenny jeszcze wykończenie same domu z 350 tys sam dom mamy garaż 2 samych.ale nie wybudowany brak funduszy .zyczymy powodzenia

Podsumowanie:

Koszt budowy domu o powierzchni 140-150 m² w okolicach Trójmiasta wynosi orientacyjnie 300-500 tys. zł za stan surowy, w zależności od jakości materiałów i wybranej ekipy budowlanej. Dodatkowe wydatki na zagospodarowanie działki to 20-30 tys. zł, a wykończenie wnętrz (kuchnia, łazienka, podłogi, malowanie) to kolejne 100-150 tys. zł. Łączny koszt budowy domu z wykończeniem i urządzeniem działki wynosi zazwyczaj 500-700 tys. zł. Kluczowe jest wybranie sprawdzonej firmy budowlanej, kupienie projektu domu ze wstępną wyceną, zaplanowanie 20% rezerwy na nieprzewidziane wydatki oraz rozważenie inwestycji w rozwiązania energooszczędne, które obniżą koszty eksploatacji. Działka o powierzchni 900-1000 m² jest optymalnym rozmiarem, a dom parterowy z piętrem lepiej sprawdza się dla rodziny z dziećmi niż parterówka.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Rabata z różami (5 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

sąsiedztwo hal typu 7R i Panattoni (3 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was mieszka w pobliżu takiej hali i może powiedzieć czy jest to uciążliwe. W mojej...

do góry