Widok

Jaki podkład pod panele podłogowe ?

Chcemy w mieszkaniu położyć panele i zastanawiam się, jaki podkład będzie lepszy - korek czy pianka? Chodzi o to, by materiał tłumił dźwięki. Co jest tańsze?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pianka może być najtańsza. Rozważ jeszcze inne podkłady pod panele, nie tylko korek, zwłaszcza jeśli mieszkasz na parterze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zadaniem podkładu pod panele podłogowe jest nie tylko wytłumianie, ale również izolacja od wilgoci w podłodze. Ta druga właściwość często umyka, a jest również bardzo istotna.
Współczesne oferowane podkłady zawierają 2 w 1, tzn. mają warstwę wytłumiającą (warstwę pianki), która jest na nośniku: folii paroizolacyjnej. "Goła" folia jest szersza od warstwy pianki, umożliwiając w ten sposób układanie na zakładkę. Jest to rozwiązanie najtańsze i w standardowych warunkach jest wystarczające.
Można pokusić się o stworzenie własnego podkładu: warstwy izolacyjnej i warstwy wytłumiającej. Warstwa izolacyjna to zwykła folia w miarę gruba (dostępna w sklepach budowlanych, ale nie z tych bardzo cienkich, przeznaczonych do zabezpieczenie mebli, lub dostępnych nawet w sklepach ogrodniczych). Folia układana na zakładkę (można z klejeniem szarą na styk taśmą do opakowań, ale moim zdaniem to za duży kłopot). Warstwa wytłumiająca to cała gama możliwości. Wybór uzależniony potrzebami oraz kasą. Wspomniany korek jest jedną z możliwości, ale koszty będą wysokie. Niektórzy proponują karton falisty, bo jest to rozwiązanie najtańsze, ale moim zdaniem, karton na ewentualnych nierównościach i na ciągach komunikacyjnych w końcu się zbije i przestanie wystarczająco tłumić. Dostępne są w handlu dedykowane podkłady będące stosunkowo miękkimi płytami, które są wystarczająco miękkie, aby wytłumiać i zniwelować drobne nierówności, a jednocześnie nie zbiją się do zera. Takie podkłady można wybrać, przy czym jeszcze pozostaje wybór grubości płyt. Czym grubsze, tym lepiej izolują i wytłumiają, ale podwyższają poziom podłogi; są droższe, a dochodzi jeszcze koszt wykończeń na progach. Nie bez znaczenia są również względy estetyczne i praktyczne (różnice poziomów podłóg, niewielkie, ale zawsze).
Podsumowując: proponuję gotową folię z pianką.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ważna jest też gładkość podłoża. Im grubsze podkłady, tym większe nierówności możesz zniwelować.
No i czy nie wystają z wylewki np. drobne kamyczki, które przebiją folię i straci ona wówczas funkcję hydroizolacyjną.
Zwykła cienka pianka PU (często zintegrowana z folią) to rozwiązanie najtańsze ale i straszny badziew. W zasadzie nadaje się tylko na praktycznie idealnie gładkie podłoża.
Tanim i dosyć dobrze tłumiącym materiałem są podkłady z LDF-u. Jedynie bardzo nie lubią wilgoci.
Jeśli będziesz stosowała podkład w płytach, warto go układać pod kątem 45° - ciut więcej roboty z docinaniem, ale masz pewność, że złączenie podkładów nigdy nie przytrafi się na złączeniu paneli..
Ja panele kładłam dwa razy i więcej nie będę... niestety nie ma to jak faktyczne drewno i parkiet... no chyba, że ktoś lubi wymieniac podłogę co rok lub dwa lata....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
Jeżeli zniszczyłaś panele po dwóch latach to parkiet lub podłogę zniszczysz jeszcze szybciej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
lol, jak kupujesz najtańsze panele to możliwe. u mnie dzieciaki parkiet zdewastowały już po pierwszym roku (choć po czterech nadal ładnie wygląda...na pierwszy rzut oka) a ich pokój z panelem nietknięty
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko mata z korka : ekologiczne i dobrze izoluje !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moja sąsiadka z góry ma panele i wszystko słyszę jak chodzi, najgorzej jak się szykuje do wyjścia, lata po mieszkaniu jak wariatka. Jak wcześniej miała podłogę drewnianą to było spoko.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
To się nazywa "dobrze" zrobiona podłoga :P
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

W kosztach wykończenia podłogi, w szczególności podkładu pod panele powinien partycypować sąsiad z dołu. :-)
Byłbym za tym, żeby materiał kupił i przekazał do zabudowy sąsiadowi z góry. Nie byłoby problemu, że sąsiadka "lata po mieszkaniu jak wariatka" :-)
http://www.balterio.com/pl/pl/subfloors

Nie patrzyłbym co jest tańsze, tylko co lepsze. A najlepszy pod panel jest podkład tzw. pianomat - nie tylko świetnie wycisza ale i dociepla podłogę. Popatrz sobie na ich stronę - http://www.pianomat.pl/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pianomat- odp Pana ze sklepu z panelami "kto Panu to g*wno sprzedał"

Ja robiłem podkład z tej zielonej pianki specjalnej pod panele. Wyszło tanio i chyba całkiem dobrze tłumi dźwięki, bo osoby poniżej nie narzekają, że słychać co robię :)

Ja mam maty pod panelami od firmy Folimpex i sprawdzają dobrze.

Tylko korek, jest trochę droższy od mat ale nie wiele, nic nie słychać zarówno w pomieszczeniach obok jak i na dole. Mam porównanie i tylko korek.

No pod panele to najlepiej pianka z Folimpexu, świetnie się sprawdza

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Zarządzanie nieruchomościami - opinie (20 odpowiedzi)

Co sądzicie o zarządzającym nieruchomościami Polzen? Jak w praktyce wychodzą ceny usług, ogólnie...

Jaki jest koszt budowy domu? (125 odpowiedzi)

Jaki jest mniej więcej koszt budowy domu? Posiadam działkę około 1000 m2 kilka km od Trójmiasta....

Gdzie skup złomu z dobrymi cenami ? (9 odpowiedzi)

Gdzie w trójmieście znajdę skup metali kolorowych z najwyższymi cenami ? Chodzi mi o miedź ,...

do góry