Widok

Jaki tani i dobry deweloper?

Witam,

Jaki stosunkowo tani i dobry deweloper działa na rynku Trójmiejskim?

Mam na myśli nowe mieszkania, w dobrej cenie z dala od wysypisk, ale poza centrum....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ja głosowałam na Kaczyńskiego i wyobraź sobie, że jestem właścicielką dużego domu z ogrodem w jednej z droższych dzielnic Gdańska - centrum!!!!
Izka ty masz po prostu jakąś obsesję - wybierze się do dobrego specjalisty - każdy kupuje mieszkania, tam gdzie mu się podoba - może boli Ciebie to, że Ciebie nawet w takim miejscu na tzw.śmietnisku nie stać na swoje M!!!!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 10
Częściej spotykaną kombinacją jest drogi i znajdujący jelonków...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaka wg Was na dzień dzisiejsza jest realna cena za m2 przy ostrych negocjacjach?

Mam na myśli oczywiście Gdynię Zachód i Gdańsk Południe....
u hossy raczej nie da sie nic wynegocjowac podobnie allcon, ekolan raczej tez ale sprobowac mozesz. U innych firm mozna probowac zejsc 10% może więcej, czasami na wstepie daja ci taki rabat.
Koleżanka mieszka na Zakoniczynie.

Chce się przeprowadzić, bo mówi że okresowo śmierdzi z Szadółek tak że aż się przewraca....

PS. xXx możesz rzucić jakieś kwoty za m2 z którymi się spotkałeś na żywo?
Stara prawda powiada że na inwestycji w nieruchomosć sie nie traci nawet jezeli sie dzis przeplaci! to inwestycja długofalowa min 5 lat , i tak zakup dzis nowego mieszkania przenosi nas na rynek wtórny ktory pokazuje ze na tzw. nowych osiedlach sa inne ceny, a co do spadku cen to na to raczej bym nie liczył ponieważ duży deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe, wiec trzeba przyjac i taki scenariusz na który raczej sie nie zanosi. Wiekszosc analityków wskazuje raczej stabilizacje cen z lekkimi wzrostami, ale okazje i promocje cenowe zawsze będa , ale jezeli piszesz ze szukasz stosunkowo taniego i dobrego dewelopera to sama sobie zaprzeczasz bo cene budowy mieszkan w budynkach wielorodzinnych sie inaczej utala niz np. budowe domu jednorodz. tu trzeba wydawac setki tysiecy zanim osiedle powstanie sa przepisy,normy budynku, zatrudnienie ludzi ,roboty ziemne etc etc no i zarobek bo to jest interes , przeciez sama piszesz ze chcesz tanio kupic wiec tez chesz w jakims sensie zrobic interes! wiec jezeli mieszkania sie w miare płynnie sprzedaja to juz jest stosunkowo tanio i dobrze. To wszysto reguluje rynek, a mieszkania w cenach o ktorych piszesz juz sa np. jakies osiedle ''modre'' o ile pamietam po 3300 za m2.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe"

to zależy, mało kto finansuje wszystko gotówką, jeśli ma kredyty zaciągnięte pod tą inwestycje, ziemie to musi płacić raty, musi więc budować i sprzedawać.
Na Śląsku z tego co wiem mieszkania są kilkaset zł tańsze za m2 niż u nas w Trójmieście...

Cena 3000 czy 3500 za m2 nikogo nie dziwi, a wydaje mi się, że ludzie lepiej zarabiają....

Także czekam na moment aż nowe osiedla w Trójmieście w dalszych lokalizacjach spadną 10-20%..... poniżej 4000 zł za m2....

Ot cała filozofia tego tematu i dyskusji z mojej strony :)

Jeżeli ktoś jeździ po deweloperach, negocjuje, to na pewno lepiej się orientuje niż ludzie którzy czytają na stronach deweloperów cenniki, prawda ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak tylko że cena nie zależy od kosztów budowy a od czynników ekonomicznych (wpływających na popyt/podaż realne), których przyszłe kształtowanie się jest trudne do przewidzenia
dodam jeszcze że uważam że sam fakt *braku dostrzegania* przez państwo braku stabilności ekonomicznej w tym obszaże jest porażające.
A ja tylko dodam,ze z jedna z wyzej wymienionych firm,o ktorej ktos napisal ze nie negocjuje cen mieszkania wynegocjowalem miejsce postojowe gratis i lekka obnizke za metr kwadratowy.To tyle ile sa warte porady na tym forum.Liczenie na to ze kupi sie ok 70 m za 4 tys za metr czyli 280 tys jest moim zdaniem conajmniej smieszne,ale zycze powodzenia....O spadkach [pisze sie ciagle,a jedyny spadek jaki nastapil to poczatek 2009.Od tego czasu o te kilka ,kilkanascie procent ceny jednak wzrosly.
W hossie rzeczywiście płacąc gotówką można wynegocjować upust. za moich czasów było to chyba 200zł na metrze - dawało to jakieś 4300zł za metr kwadrat
A jest jakaś różnica dla dewelopera czy dostaje gotówkę czy kasę z kredytu?

Czytałem kiedyś artykuł, że deweloperowi wszystko jedno, nawet ze wskazaniem na kredyt, bo bezpieczniejszy od niewiadomo skąd wziętej kasy...
i tu sie mylisz....kupilam mieszkanie 69 m2 za 280tyś.więc jak niewiesz to niepisz,,,
Jaki deweloper? Jakie osiedle ?

Parter ?
np os południowe ekolanu
Pytanie za 100 punktów:

w jakich miesiącach deweloperzy robią największe promocje?

wakacje, Boże Narodzenie/Nowy Rok... czy nie ma reguły ?
pierwsze pietro hanza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
hanza jest tania bo nikt nie chce mieszkac na zadupiu z jedyna dziurawa i zakorkowana droga prowadzacaca na osiedle,do tego brak sklepow i wszedzie daleko:)
a byłeś tu kiedyś? wcale niejest dziurawa..a zakorkowana jest główna ulica która prowadzi na wszystkie osiedla gdańska południe gdybys niewiedział...a sklepów w okolicy wbrew pozorom jest wiele...

Inne tematy z forum Inwestycje i deweloperzy

Wykonawca budowy hali (9 odpowiedzi)

Szukam namiarów na firme, ktora zajmuje sie stawianiem hal magazynowych. Z góry dziękuję za...

do góry