Widok
Ja głosowałam na Kaczyńskiego i wyobraź sobie, że jestem właścicielką dużego domu z ogrodem w jednej z droższych dzielnic Gdańska - centrum!!!!
Izka ty masz po prostu jakąś obsesję - wybierze się do dobrego specjalisty - każdy kupuje mieszkania, tam gdzie mu się podoba - może boli Ciebie to, że Ciebie nawet w takim miejscu na tzw.śmietnisku nie stać na swoje M!!!!
Izka ty masz po prostu jakąś obsesję - wybierze się do dobrego specjalisty - każdy kupuje mieszkania, tam gdzie mu się podoba - może boli Ciebie to, że Ciebie nawet w takim miejscu na tzw.śmietnisku nie stać na swoje M!!!!
Stara prawda powiada że na inwestycji w nieruchomosć sie nie traci nawet jezeli sie dzis przeplaci! to inwestycja długofalowa min 5 lat , i tak zakup dzis nowego mieszkania przenosi nas na rynek wtórny ktory pokazuje ze na tzw. nowych osiedlach sa inne ceny, a co do spadku cen to na to raczej bym nie liczył ponieważ duży deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe, wiec trzeba przyjac i taki scenariusz na który raczej sie nie zanosi. Wiekszosc analityków wskazuje raczej stabilizacje cen z lekkimi wzrostami, ale okazje i promocje cenowe zawsze będa , ale jezeli piszesz ze szukasz stosunkowo taniego i dobrego dewelopera to sama sobie zaprzeczasz bo cene budowy mieszkan w budynkach wielorodzinnych sie inaczej utala niz np. budowe domu jednorodz. tu trzeba wydawac setki tysiecy zanim osiedle powstanie sa przepisy,normy budynku, zatrudnienie ludzi ,roboty ziemne etc etc no i zarobek bo to jest interes , przeciez sama piszesz ze chcesz tanio kupic wiec tez chesz w jakims sensie zrobic interes! wiec jezeli mieszkania sie w miare płynnie sprzedaja to juz jest stosunkowo tanio i dobrze. To wszysto reguluje rynek, a mieszkania w cenach o ktorych piszesz juz sa np. jakies osiedle ''modre'' o ile pamietam po 3300 za m2.
"deweloper prowadzący wiele inwestycji w momencie raptownego pogorszenia sytuacji gospodarczej itp. moze zamiast obniżać ceny poprostu wstrzymac inwestycje i czekac na poprawe"
to zależy, mało kto finansuje wszystko gotówką, jeśli ma kredyty zaciągnięte pod tą inwestycje, ziemie to musi płacić raty, musi więc budować i sprzedawać.
to zależy, mało kto finansuje wszystko gotówką, jeśli ma kredyty zaciągnięte pod tą inwestycje, ziemie to musi płacić raty, musi więc budować i sprzedawać.
Na Śląsku z tego co wiem mieszkania są kilkaset zł tańsze za m2 niż u nas w Trójmieście...
Cena 3000 czy 3500 za m2 nikogo nie dziwi, a wydaje mi się, że ludzie lepiej zarabiają....
Także czekam na moment aż nowe osiedla w Trójmieście w dalszych lokalizacjach spadną 10-20%..... poniżej 4000 zł za m2....
Ot cała filozofia tego tematu i dyskusji z mojej strony :)
Jeżeli ktoś jeździ po deweloperach, negocjuje, to na pewno lepiej się orientuje niż ludzie którzy czytają na stronach deweloperów cenniki, prawda ?
Cena 3000 czy 3500 za m2 nikogo nie dziwi, a wydaje mi się, że ludzie lepiej zarabiają....
Także czekam na moment aż nowe osiedla w Trójmieście w dalszych lokalizacjach spadną 10-20%..... poniżej 4000 zł za m2....
Ot cała filozofia tego tematu i dyskusji z mojej strony :)
Jeżeli ktoś jeździ po deweloperach, negocjuje, to na pewno lepiej się orientuje niż ludzie którzy czytają na stronach deweloperów cenniki, prawda ?
A ja tylko dodam,ze z jedna z wyzej wymienionych firm,o ktorej ktos napisal ze nie negocjuje cen mieszkania wynegocjowalem miejsce postojowe gratis i lekka obnizke za metr kwadratowy.To tyle ile sa warte porady na tym forum.Liczenie na to ze kupi sie ok 70 m za 4 tys za metr czyli 280 tys jest moim zdaniem conajmniej smieszne,ale zycze powodzenia....O spadkach [pisze sie ciagle,a jedyny spadek jaki nastapil to poczatek 2009.Od tego czasu o te kilka ,kilkanascie procent ceny jednak wzrosly.