Widok

Jaki tani i dobry deweloper?

Witam,

Jaki stosunkowo tani i dobry deweloper działa na rynku Trójmiejskim?

Mam na myśli nowe mieszkania, w dobrej cenie z dala od wysypisk, ale poza centrum....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Jest dość spora to oczywiste.
Po pierwsze lepiej jest dostać kasę od razu na początku inwestycji, i nie być uzależnionym od tego co się wydarzyć możne w przyszłości (wydarzenia losowe) - bank przelewa kasę w transzach i uzależnione jest to od postępów.
Po drugie jeżeli deweloper stara się o kredyt, musi wykazać się kilkunastoma procentami podpisanych umów - i wtedy każda umowa podpisana i już spłacona jest dużym atutem.

A kasa najczęściej jest zarobiona, trzeba mieć trochę zaufania...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
W tedy kiedy sprzedaż siada :)))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
faktycznie twoja wypowiedz bardzo zaniża średnią wartość wypowiedzi na forum.

1) na pewno hossa nie daje garaży gratis na inwestycjach zblizonych do 4000/m2
2) tak mozna za tyle kupic bez problemu
3) ceny sa ciagle nizsze niz przed LB, jesli dobrze pamietam przed chcieli w hossie >5000 przy obwodnicy
tak bywałem kilka razy bylem na osiedlu hanzy.I zakorkowane jest nie tylko Swietokrzyska.Bez urazy,ale jesli to nie jest tzw "zadupie" w Gdansku to co nim jest???Wierze ,ze moze sie tam mieszkac calkiem milo,cisza,spokoj ale moim zdaniem to jednak zadupie:).
Gdzie ja napisalem o garazu?Napisalem o miejscu postojowym,klania sie czytanie ze zrozumieniem.
Tak pewnie 70 m za 280 tys mozna dostac bez problemow.Tylko gdzie?:)))Na czterech porach roku,osiedlu poludniowym czy osiedlach z widokiem z widokiem na Szadólki?
Uwielbiam tych pseudoekspertow ktorych zadna teoria sie nie sprawdza.Czekajcie dalej na spadki,napewno nastapia:)
Chyba najlepszy rejon to Osiedle Leśne w Gdyni, ew. ul. Parkowa. Dobry dojazd wszędzie,niedaleko Centrum,do Sopotu blisko,obwodnica niedaleko,nowe mieszkania,strzeżone osiedla zamknięte i nie na zadnym wygwizdowie-ale niestety ceny barrrrdzo wysokie:(
kazdy ma inne preferencje.

Dla mnie najlepsze lokalizacje to Redłowo, Orłowo, Oliwa, ale za to te dzielnice sa w miare głośne.

Wole mniejsze mieszkanie ale w tych lokalizacjach niż wieksze np. w Chwarznie czy nawet na Oksywiu (Komandorskie Wzgorze) gdzie będzie na pewno ciszej, za to bedzie gorzej z komunikacją.

Niestety ceny w tych dzielnicach to jakas masakra. Za nowe mieszkanie ciężko znaleźć poniżej 7500pln/m

Ja wole Gdynie od Gdańska. Jest mniejsza, łatwiej/szybciej można załatwić sprawę w urzędzie. No i nie ma tak dużo ludzi jak w Gdańsku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
wszystko na temat cen
bardzo dobry raport

http://www.nbp.pl
http://www.nbp.pl
http://tiny.pl/h7t4m
Dobry raport, ale szkoda, że nie ma w nim 2010 roku...
Dziwne jest to, że mieszkania są 200-300 % droższe niż kilka lat temu, a kolejki do mieszkań po kilka osób...

Można być 6-7 w kolejce do apartamentu 1 km od wysypiska, 50 m2, stan deweloperka, gołe ściany i GWE na parkingach....

;(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nic tu nie jest dziwne.
Po prostu łatwo dostępne kredyty, wyż demograficzny i brak mieszkań spowodowany tym, że wiele lat wcześniej sie mało budowało robią swoje.

Do tego jeszcze napływ ludności z mniejszych miast do większych za pracą.
Nie są 200-300% droższe. Nie przesadzaj. W 2004/5 roku mieszkanie w stanie developerskim bylo po okolo 2500 pln/m. Jesli teraz jest po 5000 pln/m to jest to dopiero 100%.

Poza tym zauwaz, ze zblizamy sie do Państw UE. Zwróć uwagę jakie są ceny na zachodzie. Myślę, że w 5-7 lat wjedziemy do unii monetarnej co spowoduje znowu wzrosty cen mieszkań ale rownież i płac.
Zwróc uwagę ile 5 lat temu zarabiał pracownik firmy budowlanej, a ile zarabia teraz.

Ja 5 lat temu zarabialem mniej niz 4 razy tyle co teraz. Fakt zwiększylem swoje kwalifikacje.

Zwróc uwagę jak zmieniły się ceny gruntów, jak zmieniła się dostępność kredytów.

Czynników jest mnóstwo.

Mimo, że też szukam mieszkania dla siebie to nie liczę na ogromne spadki cenowe. Cena za developerke na obrzeżach Trójmiasta budowane hurtowo z tanich materiałów według mnie już dużo nie spadnie.
A ja czekam na spadki...

Na Śląsku nowe mieszkania od deweloperów są po ok 3000-3600 zł za m2...

U nas średnio 1000 zł droższe, tyle, że na Śląsku ludzie moim zdaniem lepiej zarabiają...
z raportu wynika ze koszt budowy calkowity (z ziemia i innymi kosztami) to w 3city okolo 3000zl. o ile dobrze pamiętam z wczoraj średni standardu popularnego tz. że przy obwodnicy jest trochę niższy. Marże developerów są na ~40% w 2004 były na ~20%. margines do spadku jest więc 20%. To oczywiście nie oznacza że spadnie, bo czynnikow jest wiecej. Niemniej z tego wynika że poniżej 3500-3600/m2 nie ma co liczyć.

mieszkanie, które znajoma kupiła w 2004r poszło w 2010r dokładnie za 200% ceny zakupu. (czyli wztost o 100%). w 2007/2008 poszło by za 250%. była tylko jedna osoba zainteresowana zakupem.

Mi osobiście bardziej nie podoba się oferta dev. niż ceny. za dużo wad mają te mieszkania. Jak durnie budują bloki przy przelotówkach, tam powinny być usługi a nie bloki.
A da się w chwili obecnej kupić mieszkanie od dewelopera w Trójmieście poniżej 4 tys za m2 ?

Czy sytuacja wygląda tak, że wybieram sobie z cennika mieszkania 70 m2 x 4000 zł = 280 tys, idę do dewelopera, a on mi mówi, że jest 7 osób w kolejce i ma dla mnie ewentualnie po 4600 zł za m2 ?
o jakim developerze mowimy, o jakim osiedlu ?
Tak podobno jest w Hossie....

Reklamują się na potęgę, a co jak do czego przychodzi to 10 osób w kolejce do 1 mieszkania ...
Tak jest bo jest opcja rezerwowania mieszkań na kilka dni i ludzie na potęge rezerwują.

Jeśli masz gotówke to idz, powiedz, że interesuje Cie konkretne mieszkanie, że masz gotówke i że jesteś w stanie w ciagu 3-4 tygodni finalizować transkacje. Wtedy oni pogonią tych co rezerwowali i może coś się zwolni.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry