Widok

Jakie witaminy w ciąży są najlepsze?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Ja przez całą ciążę brałam PRENATAL i urodziłam wcześniaczka!!!!!! Córcia miała zaledwie 1330g, więc nie wiem czy ma to większe znaczenie jakie witaminy się bierze? Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Część lekarzy uważa, że jak jesz dużo warzyw i owoców to nie potrzeba dodatkowych witamin
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też brałam prenatal i urodziłam w terminie synka, który ważył 3770.
Mi z kolei Prenatal nie służył - jak dla mnie ma za dużo żelaza, którego nie toleruję. Brałam tylko kwas foliowy, piłam sok z buraków i jadłam dużo owoców. Na szczęście ciążowa anemia mnie ominęła
NATURALNE !, po sztucznych witaminach rodzą się duże(ponad normę) dzieci.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja polecam Centrum Materne z DHA - trochę drogie, bo ok. 70 zł za 60 tabletek (30 tabletek to witaminy i 30 kapsulek z DHA) ale bardzo dobre i skuteczne - szczególnie dla kogoś z podejrzeniem neidoczynności tarczycy. Ja od kiedy zaczelam byc w ciazy i zaczelam brac wlasnie Centrum Materne, zaczelam miec duzo lepsze wyniki tarczycy - najwieksza dawka jodu w witaminach ciazowych :) do tego sol morska jodowana i obylo sie bez eurytroxu :)
Mi właśnie ginekolog odradzi ł materne bo ma za dużo jodu brałam feminatal N i biorę do dziś urodziłam w terminie

ja bralam Feminatal metafolin 400 dha.mozna go brac w ciazy i okresie karmienia piersia tylko niestety jest drogi bo cos ok50zl
ja brałam falvit mama ale musiałam już go odstawić bo mały urósł na nim jak na drożdzach i w37 tygodniu już waży ponad 3600...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja brałam Prenatal Classic, ale i tak nie obyło się bez anemii, ciąża była podtrzymywana, a Młody urodził się miesiąc przed terminem - całe szczęście - zupełnie zdrowy. :)
Ja też brałam feminatal 400
a ja ze względu na tarczycę brałam dwa rodzaje witamin : jednego dnia z jodem, drugiego dnia bez jodu. Były to feminatal N i Elevit - drogie ale dobre, mała urodziła się normalnie, z wagą też normalną bo 3040kg. Taki sposób brania witamin oczywiście miałam uzgodniony z moim lekarzem od endokrynologiem od tarczycy i ginekologiem.
Obie witaminy polecam, niestety elevit jest b drogi :(
ja brałam Feminatal N + dodatkowo Folik :)

dla mnie ważna była wielkość tabletek ;) jeśli są duuuże - mój przełyk po dłuższym czasie brania takowych buntuje się i nie jestem w stanie przełknąć ich ;)

Gabryś urodził się w 39tc i ważył 3820g :)
ja brałam Prenatal Classic i dodatkowo kwas foliowy z zalecenia lekarza
Misiak urodził się z wagą 4100 po terminie

teraz biorę Feminatal

ale wg mnie nie ma to znaczenia jeśli chodzi o wagę i czas narodzin dziecka
ja dopiero w ostatnim trymestrze brałam DHA, wczesniej same warzywa i owoce. Franek urodził sie 4400, więc to raczej nie od witamin:)
na jpierw prenatal,ale mialam po nim straszne zatwardzenia,wiec potem brałam tylko zwykły falvit.dziecko urodzilo sie zdrowe z normalną wagą 3220.
no i folik oczywiscie.
Brałam Feminatal N ale krótko,wolałam jeśc więcej naturalnych witamin z warzyw i owoców.
Córcia urodziła się z wagą 3980.
ja bralam elevit w pierwszej ciazy i urodzilam misia z waga 5150, po terminie ;)
teraz biore go sobie co 3, 4 dzien i jem duzo owocow, goruja pomarancze
Ja też brałam Elevit i urodziłam w 40 tyg. Mała miała 3800 g i 61 cm.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry