Widok

Jaśkowa Dolina przejezdna dla rowerzystów

Po kilku miesiącach "męczenia" pana Szczyta, po wyroku sądu za jazdę po chodniku wzdłuż Jaśkowej Doliny, kilka dni temu uruchomiono wreszcie trakt pieszo-rowerowy z Moreny do Wrzeszcza. Ustawiono odpowiednie znaki znaki drogowe. Jazda chodnikiem jest teraz legalna i nie grozi już mandatem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem okazjonalnie w Trójmieście i z zazdrością patrzę na ilość dróg dla rowerzystów. Temat jest ciekawy w przypadku tej trasy, bo o ile pamiętam, jest ona b ruchliwa. Większym problemem jednak jest dla mnie bezpieczne dotarcie z Gdańska do ciągów rowerowych w Gdyni. Zawsze jadę chodnikiem obok głównej drogi, ale chętnie przyjmę wskazówki jak inni docierają do tego miasta. Trenowałem już pokonywanie odcinka plaży i wspinanie się na strome zbocza brzegu. Planuję wypady w kierunku Władysławowa, ale nie znając terenu, dojazd do Gdyni zajmuje trochę czasu.
ron napisał(a):
> Czytając niektóre z Waszych mejli można dojść do wniosku, że
> ścieżki rowerowe ... nie są nikomu potrzebne. Ja codziennie
> dojeżdżam do pracy rowerem właśnie Jaśkową Doliną i jazda
> jezdnią (w godzinach szczytu) wydaje się mi szaleństwem.

ron,

'ścieżki' są potrzebne, ale niestety w 99% przypadków służą temu, żeby rowerzystów wyrzucić z jezdni i poprawić płynność ruchu samochodowego, a na pewno nie bezpieczeństwu rowerzystów - czasem wręcz przeciwnie - wystarczy wyjechać za 3M i rozejrzeć się, jak te 'ścieżki' wyglądają (sam Gdańsk akurat to zły przykład, ma drogi rowerowe, mimo również wielu nieporozumień, na nieporównywalnie wyższym poziomie niż inne miasta)

problem jest w tym, że w PORD istnieje przymus korzystania ze 'ścieżki' jadąc rowerem - nawet mimo że często (a w przypadku szosówki/ciężkich sakw prawie zawsze) jazda 'ścieżką' jest niemożliwa (nawierzchnia/krawężnii/duży ruch pieszy) albo dużo bardziej niebezpieczna (skrzyżowania i wyjazdy z posesji z kiepską widocznością etc)

gdyby nie ten 'przymus' - byłbym zdecydowanie za jakimikolwiek 'ścieżkami' - niech babcie i niedzielni rowerzyści sobie jeżdżą - ale skoro już jest, to niech 'ścieżki' powstają z głową, a nie poprzez widzimisię jakiegoś urzędnika...
Czytając niektóre z Waszych mejli można dojść do wniosku, że ścieżki rowerowe ... nie są nikomu potrzebne. Ja codziennie dojeżdżam do pracy rowerem właśnie Jaśkową Doliną i jazda jezdnią (w godzinach szczytu) wydaje się mi szaleństwem.
dla jednych dobrze dla innych źle, a ja dorzuce swoje 3 gr i powiem że wole równolegle polecieć laskiem :)
wza napisał(a):

> a ja notorycznie jezdze Dlugimi Ogrodami jezdnia i zadna
> policja ani straz miejska nic do mnie nie ma, choc obok
> przebiega sciezka (a raczej jej namiastka).

no poczekaj tylko!! ostatnio w radiu wspominali o akcji 'Bezpieczny pieszy', jak za miesiąc przyjdzie pora na 'Bezpiecznego rowerzystę', to i za lampkę na nieprzepisowej wysokości ci się dostanie!!! ;)

pozdr
a ja notorycznie jezdze Dlugimi Ogrodami jezdnia i zadna policja ani straz miejska nic do mnie nie ma, choc obok przebiega sciezka (a raczej jej namiastka).
wop napisał(a):

> wygląda na to, że podobny ciąg szykuje się przy Zwycięstwa w
> Gdyni - i skończy się jazda do Sopotu na legalu szybciej niż
> kolejką...

Wyzyskiwacze z SKM :)
ron napisał(a):

> chyba nalezysz do grona samobójców

nie. poprostu znam swoje miejsce na drodze wiem jak sie trzba zachować i jak zachowuja sie kierowcy i zwyczajnie nie s**** w gacie na widok przejedzajacego obok samochodu.
qrt napisał(a):

> kicha ma maxa.
> Teraz mandatem bedzie groziła jazda po jezdni a akurat po
> jakskowej dolinie rowerem znacznie przyjemniej jezdzi sie
> jezdnia a nie krzywymi chodnikami.

podpisuję się recyma i nogami - taki 'trakt rowerowo - pieszy' to niedźwiedzia przysługa dla rowerzystów

teraz jeśli potrąci cię ktoś na jezdni - masz mocno przekichane (bo nie wolno było jechać), jeśli na 'ciągu rowerowo-pieszym' ktoś ci wejdzie pod koła - jesteś udupiony na maxa (chyba że sam jesteś dupkiem i się szybko ewakuujesz bez śladu) - leczenie i odszkodowania sporo teraz kosztują, a pieszy ma na takich ciągach pierwszeństwo...

wygląda na to, że podobny ciąg szykuje się przy Zwycięstwa w Gdyni - i skończy się jazda do Sopotu na legalu szybciej niż kolejką...

pozdr
Twój mejl to kicha ... chyba nalezysz do grona samobójców
kicha ma maxa.
Teraz mandatem bedzie groziła jazda po jezdni a akurat po jakskowej dolinie rowerem znacznie przyjemniej jezdzi sie jezdnia a nie krzywymi chodnikami.
Mam nadzieję, że dotyczy głównie jazdy w górę, bo w dół chodnikiem byłoby zbyt niebezpieczne.
no dzięki temu kto sie tą sprawą zajął
do góry