Widok
Co konkretnie mam zrozumieć?
Nie przedstawiłaś mi żadnego pytania ani zagadnienia.
Sama unikasz wszelkich odpowiedzi na nieretoryczne pytania które Ci zadałem.
Czekaj czekaj Anno...
Nie chcesz chyba tutaj nikomu wmówić, że jasnowidz kontaktuje się z Bogiem?
Można mówić do Boga, ale samo mówienie nie wystarczy żeby uzyskać jakąkolwiek odpowiedź - musiałabyś de facto dostać odpowiedź... Bóg we własnej osobie musiałby do Ciebie przemówić... Na to jest już inne określenie niż 'jasnowidz' a osoby rozmawiające z Bogiem mają swój własny kącik w specjalnym ośrodku - niekoniecznie wypoczynkowym.
Nie przedstawiłaś mi żadnego pytania ani zagadnienia.
Sama unikasz wszelkich odpowiedzi na nieretoryczne pytania które Ci zadałem.
Czekaj czekaj Anno...
Nie chcesz chyba tutaj nikomu wmówić, że jasnowidz kontaktuje się z Bogiem?
Można mówić do Boga, ale samo mówienie nie wystarczy żeby uzyskać jakąkolwiek odpowiedź - musiałabyś de facto dostać odpowiedź... Bóg we własnej osobie musiałby do Ciebie przemówić... Na to jest już inne określenie niż 'jasnowidz' a osoby rozmawiające z Bogiem mają swój własny kącik w specjalnym ośrodku - niekoniecznie wypoczynkowym.
Encyklopedia PWN:
jasnowidzenie
1. zdolność poznawania zjawisk niepostrzeganych zmysłami
2. zdolność przepowiadania przyszłości
Pozwolę sobie zacytować również fragment 'definicji' z Cioci Wiki ;)
"Nie jest znany ani jeden wiarygodny eksperyment naukowy, który dowodziłby istnienia tego zjawiska."
Ja w pewnym sensie bywałem jasnowidzem w przeszłości!
Np. grając z kumplami w Earthdown'a wiedziałem jaki scenariusz ich czeka. O!
jasnowidzenie
1. zdolność poznawania zjawisk niepostrzeganych zmysłami
2. zdolność przepowiadania przyszłości
Pozwolę sobie zacytować również fragment 'definicji' z Cioci Wiki ;)
"Nie jest znany ani jeden wiarygodny eksperyment naukowy, który dowodziłby istnienia tego zjawiska."
Ja w pewnym sensie bywałem jasnowidzem w przeszłości!
Np. grając z kumplami w Earthdown'a wiedziałem jaki scenariusz ich czeka. O!
Słowo 'debil' nie jest (jeszcze) wulgaryzmem, jest to słowo opisujące pewien stan umysłowy człowieka, synonimem do 'debil' jest jak wspomniałem 'upośledzony umysłowo w stopniu lekkim'. Zmiana określenia na bardziej łagodne i melodyjne w żaden sposób nie zmienia stanu faktycznego opisywanego osobnika ;) Czy jest bardziej pogardliwe - moim zdaniem nie, opisuje wszak dokładnie ten sam stan, a to stan a nie słowa jakich używasz jest przedmiotem zagadnienia.
Słowo 'zamek' natomiast ma kilka znaczeń.
Tak samo słowo 'wróżka' - jak zauważyłaś - może być kolorową wróżką z bajki, ale też wróżką "przepowiadającą ludziom przyszłość" z fusów czy też z kart.
Nie ma znaczenia czy nazwiesz wróża jasnowidzem czy magiem czy szarlatanem lub inną przecherą, kuglarzem czy manipulantem - bo w tym kontekście wszystkie te określenia opisują dokładnie tą samą profesję.
Jak niedawno wspomniałem w innym wątku ludzie coraz chętniej i częściej używają zdrobnień i wyrażeń bardziej melodyjnych żeby oszukać np. potencjalnych klientów, petentów, ofiary wypadków, niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo. Lista oczywiście jest znacznie dłuższa.
Lepiej brzmi 'jasnowidz Nostradamus' niż 'naciągacz Zenek', prawda?
Słowo 'zamek' natomiast ma kilka znaczeń.
Tak samo słowo 'wróżka' - jak zauważyłaś - może być kolorową wróżką z bajki, ale też wróżką "przepowiadającą ludziom przyszłość" z fusów czy też z kart.
Nie ma znaczenia czy nazwiesz wróża jasnowidzem czy magiem czy szarlatanem lub inną przecherą, kuglarzem czy manipulantem - bo w tym kontekście wszystkie te określenia opisują dokładnie tą samą profesję.
Jak niedawno wspomniałem w innym wątku ludzie coraz chętniej i częściej używają zdrobnień i wyrażeń bardziej melodyjnych żeby oszukać np. potencjalnych klientów, petentów, ofiary wypadków, niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo. Lista oczywiście jest znacznie dłuższa.
Lepiej brzmi 'jasnowidz Nostradamus' niż 'naciągacz Zenek', prawda?