Widok

Jasnowidz Inka - jaka sprawdzalność?

Czy był ktoś kiedyś u tej Pani? Czy się sprawdziło? Jakie wrażenia na jej temat. Proszę o opinie a nie polecanie innych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15
Co konkretnie mam zrozumieć?
Nie przedstawiłaś mi żadnego pytania ani zagadnienia.

Sama unikasz wszelkich odpowiedzi na nieretoryczne pytania które Ci zadałem.

Czekaj czekaj Anno...
Nie chcesz chyba tutaj nikomu wmówić, że jasnowidz kontaktuje się z Bogiem?
Można mówić do Boga, ale samo mówienie nie wystarczy żeby uzyskać jakąkolwiek odpowiedź - musiałabyś de facto dostać odpowiedź... Bóg we własnej osobie musiałby do Ciebie przemówić... Na to jest już inne określenie niż 'jasnowidz' a osoby rozmawiające z Bogiem mają swój własny kącik w specjalnym ośrodku - niekoniecznie wypoczynkowym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kolejne uproszczenie. Obejrzyj, zrozumiesz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oglądałem dawno temu - co można było wywnioskować z wcześniejszych wypowiedzi - i nie wiem co miałbym wiedzieć ;)
Film - ani seria - nie ma związku z jasnowidzeniem.
Nie napisałam "domyśl się". Obejrzyj, będziesz wiedział. Nie trzeba się domyślać. Przekaz filmu jest bardzo jasny.
Może bym wiedział, a może nie.
Pisząc "domyśl się" wcale nie zyskujesz na wiarygodności ;) A przecież o to Ci chodzi prawda?
Zobacz "Dekalog I"
Gdybys obejrzał, wiedziałbyś, o co mi chodzi.
Gdybym wiec pisała raport musiałabym użyć sformułowania "nie znaleziono dowodu", a nie "zjawisko nie istnieje".
O czym więc - Twoim zdaniem - była ta seria filmów?
Czyli nie oglądałeś.
Nie widzę związku; nie trzeba mianować się ani korzystać z usług 'jasnowidza' żeby mieć dobrze ustawiony kompas moralny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oglądałeś "Dekalog" Kieslowskiego?
Encyklopedia PWN:
jasnowidzenie
1. zdolność poznawania zjawisk niepostrzeganych zmysłami
2. zdolność przepowiadania przyszłości

Pozwolę sobie zacytować również fragment 'definicji' z Cioci Wiki ;)
"Nie jest znany ani jeden wiarygodny eksperyment naukowy, który dowodziłby istnienia tego zjawiska."

Ja w pewnym sensie bywałem jasnowidzem w przeszłości!
Np. grając z kumplami w Earthdown'a wiedziałem jaki scenariusz ich czeka. O!
Przeczytaj definicje słowa "jasnowidzenie".
Słowo 'debil' nie jest (jeszcze) wulgaryzmem, jest to słowo opisujące pewien stan umysłowy człowieka, synonimem do 'debil' jest jak wspomniałem 'upośledzony umysłowo w stopniu lekkim'. Zmiana określenia na bardziej łagodne i melodyjne w żaden sposób nie zmienia stanu faktycznego opisywanego osobnika ;) Czy jest bardziej pogardliwe - moim zdaniem nie, opisuje wszak dokładnie ten sam stan, a to stan a nie słowa jakich używasz jest przedmiotem zagadnienia.

Słowo 'zamek' natomiast ma kilka znaczeń.
Tak samo słowo 'wróżka' - jak zauważyłaś - może być kolorową wróżką z bajki, ale też wróżką "przepowiadającą ludziom przyszłość" z fusów czy też z kart.

Nie ma znaczenia czy nazwiesz wróża jasnowidzem czy magiem czy szarlatanem lub inną przecherą, kuglarzem czy manipulantem - bo w tym kontekście wszystkie te określenia opisują dokładnie tą samą profesję.

Jak niedawno wspomniałem w innym wątku ludzie coraz chętniej i częściej używają zdrobnień i wyrażeń bardziej melodyjnych żeby oszukać np. potencjalnych klientów, petentów, ofiary wypadków, niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo. Lista oczywiście jest znacznie dłuższa.

Lepiej brzmi 'jasnowidz Nostradamus' niż 'naciągacz Zenek', prawda?
Zabawne uproszczenie. Wróżka to istota ze świata fantasy. Jasnowidz to człowiek obdarzony szczególna wrażliwością. A słowo debil ma jednoznacznie negatywne, pogardliwe znaczenie.
Przecież jasnowidz = wróżka. Tak samo jak ludzie którzy odchodzą = umierają; tak samo jak kiedyś zamiast 'upośledzony umysłowo w stopniu lekkim' można było mówić... 'debil' ;)
Ulgi lubię, ale tylko podatkowe. Nie wierze we wróżki i czary mary. Wierze, ze wszystko jest forma energii.
Ostry? Pfff... Póki co traktuję Cię ulgowo, bo niby wierzysz we wróżki i czary mary ale z drugiej strony ja bardzo lubię fantasy ;)
Ale mam za to język ostry jak nóż i tego się wszyscy boją:-))))

Inne tematy z forum Inne

Własna firma (43 odpowiedzi)

Gdzie w Trójmieście jest dobre miejsce dla prowadzenia małej firmy? Mam tu na myśli możliwość...

Wakacje nad morzem (5 odpowiedzi)

Cześć! Szukam miejsca nad polskim morzem, które oferuje spokojną atmosferę i piękne plaże,...

Prywatny detektyw - szukam (82 odpowiedzi)

Szukam dyskretnego detektywa z licencją - czy możecie kogoś polecić? Mam problem i szukam kogoś...

do góry