Widok

Jasnowidz Inka - jaka sprawdzalność?

Czy był ktoś kiedyś u tej Pani? Czy się sprawdziło? Jakie wrażenia na jej temat. Proszę o opinie a nie polecanie innych.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 15
Chyba się nie boisz?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie masz miotły ani nawet kryształowej kuli, więc nie ma czego się bać ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ale mam za to język ostry jak nóż i tego się wszyscy boją:-))))
Ostry? Pfff... Póki co traktuję Cię ulgowo, bo niby wierzysz we wróżki i czary mary ale z drugiej strony ja bardzo lubię fantasy ;)
Ulgi lubię, ale tylko podatkowe. Nie wierze we wróżki i czary mary. Wierze, ze wszystko jest forma energii.
Przecież jasnowidz = wróżka. Tak samo jak ludzie którzy odchodzą = umierają; tak samo jak kiedyś zamiast 'upośledzony umysłowo w stopniu lekkim' można było mówić... 'debil' ;)
Zabawne uproszczenie. Wróżka to istota ze świata fantasy. Jasnowidz to człowiek obdarzony szczególna wrażliwością. A słowo debil ma jednoznacznie negatywne, pogardliwe znaczenie.
Słowo 'debil' nie jest (jeszcze) wulgaryzmem, jest to słowo opisujące pewien stan umysłowy człowieka, synonimem do 'debil' jest jak wspomniałem 'upośledzony umysłowo w stopniu lekkim'. Zmiana określenia na bardziej łagodne i melodyjne w żaden sposób nie zmienia stanu faktycznego opisywanego osobnika ;) Czy jest bardziej pogardliwe - moim zdaniem nie, opisuje wszak dokładnie ten sam stan, a to stan a nie słowa jakich używasz jest przedmiotem zagadnienia.

Słowo 'zamek' natomiast ma kilka znaczeń.
Tak samo słowo 'wróżka' - jak zauważyłaś - może być kolorową wróżką z bajki, ale też wróżką "przepowiadającą ludziom przyszłość" z fusów czy też z kart.

Nie ma znaczenia czy nazwiesz wróża jasnowidzem czy magiem czy szarlatanem lub inną przecherą, kuglarzem czy manipulantem - bo w tym kontekście wszystkie te określenia opisują dokładnie tą samą profesję.

Jak niedawno wspomniałem w innym wątku ludzie coraz chętniej i częściej używają zdrobnień i wyrażeń bardziej melodyjnych żeby oszukać np. potencjalnych klientów, petentów, ofiary wypadków, niepełnosprawnych fizycznie i umysłowo. Lista oczywiście jest znacznie dłuższa.

Lepiej brzmi 'jasnowidz Nostradamus' niż 'naciągacz Zenek', prawda?
Przeczytaj definicje słowa "jasnowidzenie".
Encyklopedia PWN:
jasnowidzenie
1. zdolność poznawania zjawisk niepostrzeganych zmysłami
2. zdolność przepowiadania przyszłości

Pozwolę sobie zacytować również fragment 'definicji' z Cioci Wiki ;)
"Nie jest znany ani jeden wiarygodny eksperyment naukowy, który dowodziłby istnienia tego zjawiska."

Ja w pewnym sensie bywałem jasnowidzem w przeszłości!
Np. grając z kumplami w Earthdown'a wiedziałem jaki scenariusz ich czeka. O!
Oglądałeś "Dekalog" Kieslowskiego?
Nie widzę związku; nie trzeba mianować się ani korzystać z usług 'jasnowidza' żeby mieć dobrze ustawiony kompas moralny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Czyli nie oglądałeś.
O czym więc - Twoim zdaniem - była ta seria filmów?
Gdybym wiec pisała raport musiałabym użyć sformułowania "nie znaleziono dowodu", a nie "zjawisko nie istnieje".
Gdybys obejrzał, wiedziałbyś, o co mi chodzi.
Zobacz "Dekalog I"
Może bym wiedział, a może nie.
Pisząc "domyśl się" wcale nie zyskujesz na wiarygodności ;) A przecież o to Ci chodzi prawda?
Nie napisałam "domyśl się". Obejrzyj, będziesz wiedział. Nie trzeba się domyślać. Przekaz filmu jest bardzo jasny.
Oglądałem dawno temu - co można było wywnioskować z wcześniejszych wypowiedzi - i nie wiem co miałbym wiedzieć ;)
Film - ani seria - nie ma związku z jasnowidzeniem.

Inne tematy z forum Inne

Ile trwa budowa hali (6 odpowiedzi)

Chcielibyśmy wybudować niewielką halę magazynową dla firmy. Ile może trwać budowa takiej hali?

Własna firma (43 odpowiedzi)

Gdzie w Trójmieście jest dobre miejsce dla prowadzenia małej firmy? Mam tu na myśli możliwość...

Prywatny detektyw - szukam (82 odpowiedzi)

Szukam dyskretnego detektywa z licencją - czy możecie kogoś polecić? Mam problem i szukam kogoś...

do góry