Widok

Jazda na pseudoświatłach....

Mam pytanie do tych kierowców, tudzież pieszych, którzy generalnie są za jazdą z włączonymi światłami. Czy nie irytują Was pojazdy i ich kierowcy "oszczędzacze ktorzy zamiast normalnych świateł mijania, względnie FABRYCZNYCH świateł do jazdy dziennej sami montują a potem używają mikro światełek chyba od podświetlania zegarków??
Mnie osobiście bardzo to irytuje! jedzie ktoś bryką za ileś tysięcy, a zamiast świateł, ma z dolnym grillu jakieś ledwowidoczne LEDy, bo on oszczędza...Pytam: gdzie rozum?? Sklepiki motoryzacyjne, tudzież portal Alledrogo zawalone takimi "swiatełkami" do jazdy dziennej. Nikomu to nie przeszkadza że to nie ma żadnego atestu, że w porównaniu z takimi np. LEDami w Audi czy innym ma wielokrotnie mniejszą ilość lumenów, że w słońcu tego w ogóle nie widać, że to tak jakby jechać bez świateł...
Wiele razy miewam takie sytuacje, że za pomocą blendy, zwracam pojazdowi z przeciwka, że jedzie bez świateł... Robię to stosunkow wcześnie, żeby kierowca miał czas zauważyć. A kiedy już się mijamy, to dostrzegam że to właśnie "oszczędzacz" z mikroledami...
ZAuważyłem też że szczególnie te wynalazki kochają kierowcy wielu taksówek.
Dziwię się że policja podchodzi do tematu jakoś bardzo liberalnie, albo w ogóle. Mam wrażenie że na ulicach pojawia się coraz więcej tak oświetlonych aut. A przecież wprowadzony nakaz miał poprawić widzenie pojazdu w ruchu przez innych uczestników. Jak zobaczyć tak oświetloby pojazd w szary jesienny dzień, jak go wypatrzyć "pod słońce", czy o 17 jesienią ?
Panowie kierowcy, zastanówcie się przy wyborze, i montowaniu takich światełek. Jak już musicie sami montować takie paseczki LED, to zwróćcie uwagę że niektóre z nich na prawdę świecą bardzo mocno.
Tu chodzi nie tylko o bezpieczeństwo innych, ale też wasze własne...
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 20
@Kuba - ale żeby się popisywać taką niewolniczą mentalnością?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
w moich autach brakuje mi rozwiązania z fiata uruchamiam silnik włączją się światła, wyłączam silnik wyłączają się światła. Przez kilka lat użytkowałem fiaty i tak sę przyzwyczaiłem, że po zmianie auta zimą pojechałem do pracy nowym nabytkiem i z przyzwyczajenia tylko wyłączyłem silnik. Po kilku godzinach niestety zdziwenie i szukanie kabli rozruchowych
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Włączam światła tylko po to by nie zostać ukaranym za ich brak.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja akurat jestem zwolennikiem jazdy na światłach. Dobroci tego rozwiązania doświadczam, będąc pieszym.
Ale do rzeczy: myślę, że kierowcom, o których wspomniałeś (montujących te "światełka") brakuje wyobraźni i cywilizowanego podejścia do prawa. Przykład - nie okradam nikogo nie dlatego, że patrzy i mógłby mnie złapać, tylko dlatego, że tak będzie lepiej. Podobnie ze światłami - nie montuję ich po to, żeby nie dostać mandatu, tylko po to, żeby spełniały swoją rolę. Inaczej - żebym był widoczny dla innych uczestników ruchu.
I to chyba w takiej niewolniczej mentalności jest pies pogrzebany.
dziękuję bardzo, jestem wzruszony
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
W nieoficjalnym ,niepisanym, nieustającym konkursie na wypowiedź dnia, ten komentarz przynajmniej j ode mnie dostaje pierwsze miejsce!
:-))))))))
oszczędniej będzie wyciąć paski z foli aluminiowej po czekoladzie, też się świeci
I tak i nie, bo w sytuacji kiedy jest ciemno a wszyscy jadą na światłach a jakiś baranek zapomniał włączyć to jak go zobaczysz? Z przodu ma te pseudoledy a tył? Może jedzie a może stoi? Któż to wie.
Aczkolwiek w dzień lepiej mi się jeździło w krajach gdzie w dzień nie było obowiązku zapalania, bo się wzrok wolniej męczy, ale podczas deszczu robiło się już mniej wesoło i miałam kilka sytuacji gdzie taki niewidoczny samochòd wyprzedzał inne, gdybym trochę szybciej jechała to by mnie tu nie było.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokładnie o to mi chodziło. Nie przeszkadzają mi te pseudoświatełka z przodu tylko brak pozycyjnych z tyłu. Jak jest ładna widoczność to jeździjcie sobiei bez świateł, problem zaczyna się jak widoczność spada. Wjedziesz w tył takiego barana którego nie widać i będzie twoja wina.
Jestem zmuszony dojeżdżać do pracy... i nie dlatego że pracuje w biedronce za rogiem (nikomu nie ubliżając)
A jak nie muszę to auto zostawiam i idę spacerem albo korzystam z ztm'u :P
Wklejam link do strony Policja.pl na której bardzo wyraźnie przedstawiono statystyki o których mówimy. Bardzo proszę Moda aby nie usuwał linku.
Przyznam się że nie wiedziałem że tak radykalnie spadła ilość wypadków, że było aż o tyle mniej ofiar śmiertelnych.
Jeździłem "na światłach" sporo przed wprowadzonym obowiązkiem.
I powiem że jeżeli może to uratować chodź jedno życie, to będę jeździł z włączonymi, bez względu czy jest nakaz czy nie. I w duszy mam te "07 litra"...
Gorąco polecam analizę.
http://www.policja.pl/palm/pol/166/23090/Wplyw_obowiazkowej_jazdy_na_swiatlach_mijania_na_stan_bezpieczenstwa_w_ruchu_dro.html
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak nie będziesz jeździł to dopiero zaoszczędzisz
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Artur piszesz trochę tak jak byś się dopiero urodził i nie pamiętał tego że jeszcze parę lat temu nie było wcale obowiązku jazdy z włączonymi światłami. Przepis nakazujący jazdę z włączonymi światłami mijania / dziennymi nie poprawił bezpieczeństwa, mówią o tym statystyki.
Bardziej niebezpieczne od nie włączonych świateł mijania są oślepiające światła mijania, lepiej na tym się skupić. Bo ustawienie świateł to koszt 10zł na stacji diagnostycznej. Trolle jeżdżą po drogach świecąc wszędzie, tylko nie na drogę. Świecą po dachu, po szubach po oczach jadących z przeciwka, tylko nie tam gdzie trzeba.
A oświetlenie bez homologacji to łamanie przepisów, za to zabierają dowód rejestracyjny, tylko za rzadko!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jezykoznawco ,zmien forum jak ci sie cos nie podoba!!!
Potocznie mówi się że się palą, gdzie ty żyjesz????
jeśli przepisy na to pozwalają, to czego się czepiać ?
0,7 litra- śmieszny jesteś! Nie realna sprawa!
"Jeśli ktoś twierdzi, że w biały dzień nie widzi jadącego z przeciwka samochodu bez świateł to albo gada bzdury albo powienien przestać jeździć samochodem, bo ma problemy ze wzrokiem."
No tak, a jeśli jest to pieszy - czyli samochodu nie prowadzi - to już jego problem, tak? Jeżeli jest to starszy człowiek, który nie ma fantastycznego wzroku, albo dzieciak, który tylko rzuci okiem 'lewo-prawo i biegnę', to ich problem? Czyli liczą się tylko kierowcy i wyłącznie im mają służyć światła? A czy przypadkiem ich dodatkową rolą nie jest zwiększenie widoczności pojazdu?
Ostatnio widziałam taką sytuację, jak na przejściu dla pieszych samochód zatrzymał się o centrymetry od starszej pani... Bo ani on nie zauważył jej, ani ona jego (brak świateł zresztą).
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
światła w dzień są nie potrzebne bo i tak w dzień ich zdaleka nie widać w polsce nie wiem kto wymyślił taką głupote żeby je włączać to jest potrzebne w krajach skandynawskich takich jak norwegia i szwecja a nie w Polsce jest to niepotrzebne wypalanie żarników xsenonowych i żarówek w karajach zachodnich takich jak niemcy nie ma obowiązku żeby mieć włączone światła w dzień i jakoś każdy każdego widzi
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
A jakie ma znaczenie ile kosztowało auto?
Oszczędność to oszczędność :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Motoryzacja

montaz haka (3 odpowiedzi)

gdzie zamontuje w rozsądnej cenie hak do osobówki hak dedykowany

Najem długoterminowy samochodu Co o tym sądzicie? (12 odpowiedzi)

Przymierzam się obecnie do najmu długoterminowego auta. Interesuje mnie wzięcie auta hybrydowego...

Legalizacja butli LPG na kolejne 10 lat - gdzie? (16 odpowiedzi)

Skończyła mi sie wazność butli, niedługo auto musi jechać na przegląd a nie dostane pieczątki bez...

do góry