Widok
KSIĄŻECZKA SANEPIDOWSKA
Chciałabym wyrobić sobie książeczkę sanepidowską ponieważ potencjalni pracodawcy coraz częściej chcą ją na "dzień dobry".
I tutaj pojawia się moje pytanie: czy ktoś orientuje się jakie badania trzeba wykonać oprócz zaniesienia 3 próbek na Wałową?;)
Głównie chodzi mi o pracę z dziećmi plus ewentualnie dorywczo wystawianie towaru.
Spotkałam się z opiniami, że muszę mieć zaświadczenie na jakim stanowisku. Sęk w tym, że jestem w trakcie szukania pracy i nie mam stanowiska:)
Zastanawiam się też czy mogłabym zgłosić się do lekarza rodzinnego aby skierował mnie na badanie krwi (które podobno też potrzebne). RTG płuc miałam wykonywany w czerwcu więc zastanawiam się czy jeszcze ważne... Czy może do tych celów jest jakiś konkretny pakiet badań (oprócz Wałowej i 3 próbek)?
I tutaj pojawia się moje pytanie: czy ktoś orientuje się jakie badania trzeba wykonać oprócz zaniesienia 3 próbek na Wałową?;)
Głównie chodzi mi o pracę z dziećmi plus ewentualnie dorywczo wystawianie towaru.
Spotkałam się z opiniami, że muszę mieć zaświadczenie na jakim stanowisku. Sęk w tym, że jestem w trakcie szukania pracy i nie mam stanowiska:)
Zastanawiam się też czy mogłabym zgłosić się do lekarza rodzinnego aby skierował mnie na badanie krwi (które podobno też potrzebne). RTG płuc miałam wykonywany w czerwcu więc zastanawiam się czy jeszcze ważne... Czy może do tych celów jest jakiś konkretny pakiet badań (oprócz Wałowej i 3 próbek)?
Ja za badania na książeczkę na wałowej zapłaciłem 63 zł (60 zł badanie + 3 zł książeczka). Mocz i krew miałem za darmo w przychodni robione.
Więcej zachodu jest, żeby dostać się do lekarza, który wpisuje wyniki badań do książeczek, ponieważ są do niego straszliwe kolejki.
Więcej zachodu jest, żeby dostać się do lekarza, który wpisuje wyniki badań do książeczek, ponieważ są do niego straszliwe kolejki.
Przykładowe ceny badań (z rachunkiem)*
Neurolog - 30 zł
Laryngolog - 40 zł
Cukier i Ekg - 35 zł
Okulista - 30 zł
Zaświadczenie końcowe od lekarza medycyny pracy - 40 zł
Książeczkę "sanepidowską" miałem ważną - nie pamiętam ile płaciłem
Rtg - j.w.
Psychotesty dla kierowcy - j.w.
* ciekawostka - bo jak by miało być bez to było by inaczej (taniej),
Zastanawia mnie tylko czemu nie wypisują dla firm FVAT, bo z tego co pamiętam to Rachunki już nie funkcjonują (a wcześniej były tylko dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej), a skoro potrzebny kwit na firmę to czemu nie wypisują FVAT tylko rachunki ??? no chyba że służba zdrowia ma inaczej - tego nie wiem.
Neurolog - 30 zł
Laryngolog - 40 zł
Cukier i Ekg - 35 zł
Okulista - 30 zł
Zaświadczenie końcowe od lekarza medycyny pracy - 40 zł
Książeczkę "sanepidowską" miałem ważną - nie pamiętam ile płaciłem
Rtg - j.w.
Psychotesty dla kierowcy - j.w.
* ciekawostka - bo jak by miało być bez to było by inaczej (taniej),
Zastanawia mnie tylko czemu nie wypisują dla firm FVAT, bo z tego co pamiętam to Rachunki już nie funkcjonują (a wcześniej były tylko dla osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej), a skoro potrzebny kwit na firmę to czemu nie wypisują FVAT tylko rachunki ??? no chyba że służba zdrowia ma inaczej - tego nie wiem.
TUiTAM co do RTG płuc lub klatki piersiowej (zależy czego wymagają pracodawcy), to jeśli miałaś robiony w VI ważny on będzie 2 lata. W przyp. dalszych wątpliwości w tej kwestii zadzwoń lub podejdź do poradni Medycyny Pracy na Wałowej (I piętro, pok. vis-avis wejścia ze schodów, czynne od 7.00, góra 08.00 - aktualne godz. przyjęć i tel. na stronie WWW).
wszystko masz w jednym miejscu: http://studentmed.pl/jak-wyrobic-ksiazeczke-sanepidowska-w-gdansku/
Czy książeczka piankowska ma jakąś 'datę ważności'? Chodzi mi tu o badanie na nosicielstwo. Czy jeśli miałam wyrabianą książeczkę 5 lat temu i ostatni wpis był wykonywany w 2013 roku to muszę się z tym udać do lek med racy czy wszystkie badania robić na własną rękę i wtedy z wynikami do lek med pracy? jak jest teraz?