Widok

Kamerdyner

Kamerdyner Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

zwyczajnie łżesz

Wykonawcami byli funkcjonariusze SS oraz członkowie paramilitarnego Selbstschutzu, składającego się z Niemców.
Dziadek premiera ćwoku miał do wyboru iść do Wermachtu albo kulkę w łeb.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1

W pełni się zgadzam, historia ciekawa ale film nudny jak flaki z olejem, rola Gajosa na poziomie, reszta aktorów zbyt teatralna, Fabijański ciągle z tym samym wyrazem twarzy, niesamowite dłużyzny, zbyt wiele wątków pobocznych.

Piszecie o pięknych krajobrazach - zgoda, tylko czemu w filmie cały czas nałożone są tak smutne wyblakłe filtry.

To film bardziej o zmierzchu pruskiej arystokracji i końcu ich świata niż o losach Kaszubów.

Naprawdę się cieszyłem, że ktoś w końcu porusza lokalną skomplikowaną historię, niestety się zawiodłem. A reklamy sponsorów zaraz po zakończeniu filmu, to już kompletny paździerz i brak profesjonalizmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Moja rodzina dobrze pamięta relacje z Niemcami w czasie okupacji,

kiedy to Gestapo zapukało do ich mieszkania w Tczewie w 1941 roku...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bo teraz jest tendencja do zrównywania losów Polaków (Kaszubów, Kociewiaków i przyjezdnych)

z przeżyciami Niemców, którzy przecież zaakceptowali nazizm, wywalali swoje frustracje spowodowane "upokorzeniem" po I WŚ na polskich "podludziach" - jak to mówili.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film potrzebny

Ale nie taki , totalne rozczarowanie .

Potrzebny film!

Potrzebny film aby przypomnieć dramat Piaśnicy i Szpęgawska gdzie łącznie Niemcy na przelomie 1939/40 zamordowali około 20 tysięcy Polaków mieszkających na Kaszubach i Pomorzu! Fabuła historyczna do poprawki. Poza nią w sposób właściwy ukazany dramat ludzi mieszkających na pograniczu kultur niemieckiej i kaszubskiej (polskiej).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

O czym ty mowisz ?

Ten film nie jest trudny , ten film jest nudny i tyle .

Nie wysilaj sie na jakies intelektualne lamance , nuda i tyle .

Wlacz samodzielne myslenie , napisali w recenzji ze dobry no i wyrozniony na festiwalu filmowym przez towarzystwo wzajemnej adoracji i tylko tyle .

Moja ocena - ten film to jest totalna porazka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Piękny film

I mądry. Filmowany inaczej niz normalna sieczka filmowo-telewizyjna. Cała sala po filmie wstała i tak odczytywano nazwiska twórców filmu. Bardzo wzruszający. Cudnie sfilmowany, przepięknie zagrany. Rozumiem, że dla niektórych wychowanych na M-jak miłość - za trudny.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

A jaki film Pani ogladala ?

Prosze nie wprowadzac w blad potencjalnych kinomanow .

Film jest slaby .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Moi Dziadkowie

Opowiadali mi jak niemieccy osadnicy traktowali Polakow po wybuchu wojny .

Ale to nie ma nic wspolnego z tym filmem .

Film jest slaby i nudny , razi sztucznoscia , zdecydowanie stracona szansa na pokazanie prawdziwych Kaszub.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Super film ! Kaszubskie dialogi dodały mu dodatkowego kolorytu - no i wspaniali aktorzy : Janusz Gajos i mało mi znany Sebastian Fabijański podbili moje serce
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bardzo mnie poruszył ten film. Wróciły wspomnienia z rozmów z rodzicami , z którymi nieraz się nie zgadzałam (wychowywana w duchu komunistycznym) Teraz wiem , że mieli rację . W lasach piaśnickich został zamordowany mąż babci !
Moi rodzice żyli na Kaszubach dobrze układając stosunki sąsiedzkie z miejscowymi Niemcami...Film w pełni oddaje tamtą rzeczywistość ...
Warty polecenia każdemu kto chociaż trochę sam czuje się Kaszubą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czekam teraz na remake filmu"Krzyżacy".

Może Więckiewicz w roli Jagiełły....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak najbardziej film godny polecenia!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

pytanie

jaka porażka - to za co nagroda za najlepszą role męską w Gdyni ?

odradzam

myślałam ze będą pokazani Kaszubi ( coś jak Ślązacy u Kutza) a tutaj zero; tylko trochę języka kaszubskiego;
Świetna rola Gajosa i Radwan oraz Szyca; reszta mierna , fabuła przeciętna, a już rola i gra Woronowicza - porażka
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7

super, ale to nie film o tych Kaszubach i nie tych rejonach. Tylko o Kaszubach na północ od Gdyni
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

No prosze !

To żart ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ciekawy flim
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Filmy

Dzień objawienia (18 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dzień objawienia . Przeczytaj o filmie.

Ojczyzna (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Ojczyzna . Przeczytaj o filmie.

do góry