Widok

Kamerdyner

Kamerdyner Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kamerdyner.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo cieszę się na film, gdyż - wstyd się przyznać - ale choć jestem od urodzenia gdańszczaninem, to dopiero niedawno, dzięki PKM-ce (wygodny dojazd albo punkt wypadowy do pieszych wycieczek), odkryłem Kaszuby i... jestem zachwycony! Muzeum kolejnictwa w Kościerzynie, Wieżyca (punkt widokowy jak i sama wioska i okolica), Szymbark (skansen m.in. Dom do góry nogami, Dom Sybiraka, Bunkier Gryfa Pomorskiego) a przede wszystkim bardzo sympatyczni ludzie i przepiękne lasy (Szwajcaria Kaszubska, Pojezierze Kaszubskie). Mam nadzieję, że film o takich ludziach (życzliwych, odważnych, pracowitych i pomysłowych jak np. kilka lat temu zmarły Daniel Czapiewski) i takiej krainie (te boskie krajobrazy) będzie udany, na miarę tych ludzi i ich trudnej historii. Jak do tej pory to w pamięć mi zapadły "Blaszany bębenek" i "Miasto z morza" - moim zdaniem udane obrazy. W ten weekend idę więc obowiązkowo do kina na "Kamerdynera". Trzymam kciuki i życzę Państwu, sobie i twórcom udanego filmu :)
popieram tę opinię 90 nie zgadzam się z tą opinią 3

to polecam też SKM-kę i wycieczkę do Wejherowa
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 1

''W Lasach Piaśnickich naziści dokonują mordu na ludności cywilnej – pierwszego ludobójstwa tej wojny. ''

I oczywiście Naziści z kosmosu przylecieli i zabili Polaków :)
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 30

Polecam książkę Andrzeja Szczypiorskiego "Początek". Ku refleksji...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tak właśnie działa kłamstwo/wypaczanie.

Nawet Polacy już piszą o nazistach a nie Niemcach, bo przecież Niemcom to tylko obrona demokracji w głowie. Wojna przez myśl by im nie przeszła:)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 9

tym obecnym Niemcom?

Owszem - jeden z najbardziej pokojowo zastawionych narodów (bo przy okazji p.zdowatych). Im nie trzeba nikogo napadać czy podbijać. Za bogaci na to są.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6

uwaga

W Piaśnicy naziści mordowali głównie Niemców (ze szpitali), ale także polską inteligencję i kler.
Mówienie, że zabjano tam tylko Polaków jest pluciem na tysiące niewinnych Niemców, tam pomordowanych.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 15

Źle rozłożone akcenty. Zabijano głównie Polaków, ale także Niemców. Tych ze szpitala psychiatrycznego w Kocborowie, głównie w lasach Szpęgawskich.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 2

To, tak jak my piszemy o komunistach, unikając określenia Polacy. Przypominam, że obecna władza w Polsce ma za złe Niemcom, że zbyt mało pieniędzy przeznaczają na zbrojenia. Jak myślisz, idioci czy sabotażyści ?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 5

A bo komuniści to byli Polacy?

Nie. Poczytaj źródła
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

Zapewne można iść w zaparte i dowodzić, że Wanda Wasilewska, Bolesław Bierut, Władysław Gomułka, Edward Gierek, Wojciech Jaruzelski i wielu bezimiennych nie było Polakami, tylko po co ? Poprawi nam to samopoczucie ? Wyleczy kompleksy ?
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jestem bardzo ciekawa ile ma pan lat.... o.O
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Prawdziwy

Jestem pod wrażeniem poruszonego tematu Piaśnicy. Przez tyle lat tak niewiele o tym się mówiło a nawet czasami w ogóle nie słyszało. Brawo dla Twórcy za pomysł.
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 6

A i mordercy pewno byli, jakby przejrzeć rodziny, z różnych nacji. Pamiętajmy, skąd wywodzą się choćby Guderian, Manstein, Bach- Zelewski.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Gdzie niewiele, tam niewiele. Dla mnie to od zawsze symbol terroru niemieckiego i niszczenia inteligencji.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2

A niby kim było?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Świetna rola Gajosa

I to chyba tyle. Nuda, nuda, nuda. Sztuczność bije z ekranu. Romans mało wiarygodny, wszystko przechodzone, przegadane, jakieś teatralne. Z góry uprzedzam ,nie jestem fanką filmów Vegi i lubię dobre, polskie kino. Ale ten film niestety mnie nie porwał.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 39

Ok

Kaszubi to ludzie mający w sercu Boga i honor.Szanują rodzinę i pracę.A ziemia tam rodzi bujne drzewa,zdrowe i silne.W Wejherowie są czarne łabędzie z czerwonymi jak maki dziobami.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 14

Inne tematy z forum Filmy

Powrót do Silent Hill (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Powrót do Silent Hill . Przeczytaj o filmie.

Greenland 2 (4 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Greenland 2 . Przeczytaj o filmie.

Wysokie i niskie tony (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wysokie i niskie tony . Przeczytaj o filmie.

do góry