Widok

Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj

Opinie do artykułu: Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj.

- Wystarczyło kilka dni lepszej pogody, by gdyńskie chodniki znów pokryły się odchodami. I to nie psów, ale nie wiadomo czemu dokarmianych gołębi. Może ci co tak chętnie je karmią, także po nich posprzątają? - pisze nasza czytelniczka, pani Katarzyna.Pani Katarzyna jest na urlopie wychowawczym i codziennie spaceruje po Gdyni ze swoją dwuletnią córką. I jest zdegustowana postępowaniem wielu osób, bezmyślnie - jej zdaniem - dokarmiających ptaki w mieście. Oto jej opowieść:Wystarczyło kilka dni ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co zrobić ze starym chlebem?

Przecież do śmietnika grzech wyrzucić...
popieram tę opinię 148 nie zgadzam się z tą opinią 427

Przerobić na tartą bułkę

Na przyszłość kupować tyle,aby się nie zesechł.
popieram tę opinię 262 nie zgadzam się z tą opinią 22

Chyba na tarty chleb

Na tartą bułkę możemy zetrzeć starą (suchą) bułkę :)
popieram tę opinię 54 nie zgadzam się z tą opinią 36

Tiaaa ... jasne

Gdybyś wiedział co jest mielone w piekarniach na tzw. "tartą bułkę" to głupie dowcipkowanie przeszłoby ci z miejsca ;-)
popieram tę opinię 57 nie zgadzam się z tą opinią 10

Nie obchodzi mnie to. Sam trę

A gdybyś wiedział jak się produkuje jedzienie na masową skalę to albo zamieszkałbyś na wsi i sam je sobie wytwarzał albo umarłbyś z głodu.
popieram tę opinię 33 nie zgadzam się z tą opinią 7

Gołąb to latający szczur

tyle samo chorob roznosi jak nie wiecej
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 4

Racja

bo pracuje w piekarni i tarta bułke miesza się z tartym chlebem;p bo niby czemu potrawa na patelni zaczyna nam się palić?:PPP
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

konia kup.
popieram tę opinię 107 nie zgadzam się z tą opinią 5

zjedz go zanim sie zestarzeje

to peoste
popieram tę opinię 85 nie zgadzam się z tą opinią 7

ptaków nie karmi się chlebem

ale większość ludzi chyba nigdy tego nie zrozumie
popieram tę opinię 165 nie zgadzam się z tą opinią 10

akurat gołąb to nie ptak

tylko latający szczur jak ktos wyżej napisał.
a co do ptaków to racja. ptaki mają żołądki przystosowane do jedzenia ziaren.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 1

tzn. mogą pić Żytnią
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

gołębia mamo

Weź kobieto idź stąd bo wstyd robisz
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 20

chleb...

kochany, chleba trzeba kupowac tyle ile potrzeba, i nie wyrzucac, tylko zjadac chocby 2-3dniowy, wtedy nie bedzie problemu, co z nim zrobic. inni go nie maja za co kupic. tyle w temacie.
popieram tę opinię 81 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dokładnie. Czerstwy chleb jest zdrowszy niż ten świeży ;-) A poza tym obecnie

glutenowe podróbki pieczywa pełne konserwantów się nie psują i przez tydzień. O ile kiedyś chleb pleśniał po kilku dniach, to obecne śmieci od itp.można i przez dwa tygodnie szamać (o ile zęby wytrzymają ;-) Trochę schnie, ale nie pleśnieje.

Poza tym skoro kupiłeś za dużo, to można zamrozić, a nie truć ptaszory żeby s**** dostawały.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 8

Wg mnie odwrotnie

Wg mnie kiedyś czerstwiał, a teraz pleśnieje.
Dzisiaj na prawdę cieżko zrobić przysłowiową tartą bułkę.
Pleśnieje nawet chleb tostowy, jak po otwarciu nie zje się go w miarę szybko.
Nie wiem co ty tam jesz po dwóch tygodniach, ale zaczalbym się mu bardziej przyglądać...
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 4

Tostowy to nie chleb ;-)

To coś może i pleśnieje. Nie wiem, bo nie kupuję. Pieczywo, które kupuję tylko schnie, ale może u Ciebie jest za duża wilgotność powietrza w mieszkaniu i stąd ta pleśń?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2

taaa. - wilgotnosc d.py chyba.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

zrób sobie grzanke z opikacza potem postaruj masłem i miodem albo dzemem.

Można też zrobić grzanke z salami, cebulą i serem, do tego keczup wymieszany z majonezem i wcisniety świeży czosnek...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

trzeba kupować odpowiednią ilość
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 3

Chleb

Ja kupuję zawsze tyle, aby nie zostało, natomiast mój sąsiad pakuje do torebki foliowej i wiesza na płocie.Potrzebujący zabierają. I nie trzeba wyrzucać.
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 12

Nikt tego nie zabiera. Co najwyżej śmieciarze mają więcej roboty

albo wariaci trujący tym ptaki skorzystają. Wierzenia na poziomie Średniowiecza, kiedy skrzatom zostawiało się okruszki za progiem ;-)
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 8

To w takim razie wrzuc na swoj balkon, niech tam wszystko o****ja. A poza tym chleb mozna zapiec, albo kupowac tyle, zeby sie zjadlo. A tak w ogole to chleb jest szkodliwy dla ptakow.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 1

można rzucać kaczkom - one nie obsrywają chodników... a żeby chleb się nie marnował to trzeba kupować go tyle, ile się je, a nie robić zapasy bo takie są właśnie potem efekty. u mnie chleb się nie marnuje.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 6

biedne kaczki

głupi ludzie zrozumcie wreszcie że nie karmi się chlebem ptaków ani tych pływających ani tych śmietnikowych - żadnych!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

kup konia

on ci zje cały niepotrzebny chleb
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Może być polny albo morski? ;-P

Został ci chleb, wrzuć do mokrych odpadów.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 2

do pojemnika na mokre durniu
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3

jestem ogólnie przeciw wyrzucaniu i marnowaniu jedzenia, ale co to znaczy grzech chleb wyrzucić? chleb to jakiś boski dar z niebios czy wypiek z mąki, wody i zakwasu? czy katolik ma gdzieś zapisane, że chleba nie można wyrzucać? a herbatniki czy sernik już można (to też wypieki) ???
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 2

tak samo z postem w piątek

Co jest bardziej postne - schabowy za 20 zl czy wędzony łosoś za 100 zl ...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co zrobić?

Czy wiesz, że pieczywo jest szkodliwe dla ptaków ze względu na zawartą w nim sól... To taki wyrok śmierci z małym odroczeniem
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 0

Piekarnik elektryczny

Taki mniejszy od mikrofali.Położyć plaster sera na kanapkę czerstwego chleba,salami jak ktoś lubi i zapiec w piekarniku. 130 C na ok.4min.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba nie wyrzucic na srodek ulicy
smieci tez wyrzucisz na srodek ulicy
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dokarmiac szczury!

fdas

Gołębi nie można karmić chlebem! Jak już to tylko ziarnami. Chleb zawiera sól, która owszem przyciąga gołębie, ale im bardzo szkodzi.

no to karmic je sola to problem sie rozwiaze

Kupowac mniej,

Albo robic suchary i jesc.

Zjeść - jest zdrowszy

Nikt rozsądny nie wyrzuca chleba do śmietnika.

_ Chleb należy trzymać w zamrażalniku, a bieżący - w lodówce. Wtedy nie spleśnieje. Chleb zeschnięty można przerobić np. na jarskie kotlety mielone, żurek lub kwas chlebowy. U mnie nic się nie zmarnuje i nie muszę dokarmiać zwierząt bez sensu. Gołębie roznoszą niebezpieczne choroby (np. obrzeżki). Psy i koty z resztą - też (np. toksoplazmozę, tasiemce i inne pasożyty) i dlatego należy po nich sprzątać.

niech stare zgredy sprzątają

staruchom się nudzi i karmią ptaszki - to niech sprzątają ich odchody

sraki

miastowi ludzie i ich okropne na wielką skalę problemy... przeszkadza Ci gó**o to tam nie spaceruj, proste..
popieram tę opinię 188 nie zgadzam się z tą opinią 493

Myślisz jak typowy wieśniak z koziej wólki... zadaj odwrotne pytanie...

Co zrobić żeby tego stolca tam nie było? Nie dokarmiać ptaków - mają same znaleźć sobie żarcie.
popieram tę opinię 96 nie zgadzam się z tą opinią 14

typiara ma tysiace zlotych na koncie , spaceruje z dzieciarem i przeszkadza jej ptasia kupa

tez chcialbym miec takie problemy
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 81

Jak widać...

nauczyć pisać to jedno, myśleć logicznie to drugie.
Jak ktoś odczuwa potrzebę karmienia inwentarza powinien mieszkać na wsi.
Ciekawe czy na wsi mądrale też chodzą do obory na gów..no w "niedzielnych" lakierkach.
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 5

Tyle że to gunwo leży na całym placu w centrum miasta oraz spada z różnych wysoko położonych miejsc.

wprowadzic zakaz karmienia golebi na placach,skwerach itd. pare mandatow poleci i po problemie zwlaszcza ze to zazwyczaj ci sami ludzie dokarmiaja.
popieram tę opinię 456 nie zgadzam się z tą opinią 69

Pleciesz trzy po trzy.

Ptaki nie chodzą, a latają (jakbyś nie zauważył). Kiedy taka nawiedzona wariatka karmi je trzy razy dziennie na podwórku, to w tych porach całe chmary ptactwa z okolicy zlatując się na żer obs.ywają wszystko wokół w zasięgu całego kwartału - samochody, balkony, okna (chodniki to najmniejszy problem ;-/).
Życie z takim babsztylem (z rzekomym poczuciem misji, a w rzeczywistości ze zwykłą paranoją) w okolicy to koszmar.
Zdecydowanie powinien być zakaz karmienia ptaków w mieście. Jedyny wyjątek zrobić dla wyznaczonych miejsc w parkach i koniec. Resztę nadgorliwców karać mandatami.
Rozumiem, żeby w małym karmniku dokarmiać wróbelki czy sikorki, ale tych niezrównoważonych psychicznie kilka razy dziennie zanieczyszczających trawniki i podwórka kilogramami odpadków powinno się przymusowo leczyć jako szkodliwych społecznie.
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 7

Możesz mi skoczyć

Kundle s****ą i leją gdzie popadnie a ja mój chleb rzucę po ciemku jak żaden cieć ze straży wiejskiej nie będzie w tej okolicy. Póki ciecie-strażacy nie będą stali na osiedlach rano i po 16 kiedy kundlarze wyprowadzają swoje krowy na dwór, na trawniki, póty będę karmił ptaki i lał pod drzewa.Nie ma większej plagi niż psie kupy a straż wiejska nic z tym nie robi. Można stanąć w poniedziałek pod wybraną klatką o 6 rano i dać mandat. Potem we wtorek, środę i czwartek. I taki debil z kundlem w bloku zacznie sprzątać. A ptaki jak nie dostaną od ludzi to pójdą w śmietniki i i tak narobią. Na nie nie ma rady. Na kundle jest ale nikt z tym nic nie robi tylko stwarza się sztuczne problemy. Pewnie strażacy wiejscy i autor dennego artykułu są właścicielami kundli i sami je prowadzają na podwórka
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 38

Jednak jesteś debilem i szkodnikiem.

Usprawiedliwianie jednej patologii powszechnością innej patologii? Czy ty w ogóle masz chociaż jakiś surogat tkanki mózgowej czy już pasożyty gołębi ci się tam zalęgły?
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sądzę że mam.

Karmienie ptaków nie jest patologią gdyż ptaków z miasta nie wypędzisz. Nie dasz im jedzenia to same sobie wezmą choćby ze śmietników. Ty pewnie w sowjej mądrości gimnazjalnej uważasz że jak nie rzucisz chleba to ptaszki uciekną na Kaszuby i będą wydziobywać nasionka z pola. Zamiast odwracac uwagę próbując tworzyć problem, który nie istnieje, należy zająć się faktyczną PSIĄ patologią. Przed blokiem mam 3 ławki. Nikt tam ptaków nie karmi. Nawalone jest tylko na jedną z nich gdyż stoi pod drzewem. Ptaki nie walą tam gdzie jedzą (na drzewach nikt chleba nie wykłada). Tylko tam gdzie siedzą i się nudzą najedzone
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 17

Z jakich śmietników, imć Rybaku?

Większość śmietników w cywilizowanych dzielnicach jest obecnie zamykana i żaden ptak tam nie ma używania.

Nie wiem gdzie mieszkasz, ale skoro u ciebie ptaki rozdziobują śmietniki to musi być to niezły slums.
Padlinę też wyrzucacie na ulicę żeby jak u Żeromskiego rozdziobywały ją kruki i wrony?

Ps. Może doktoryzujesz się z ornitologicznej defekacji, bo takiego eksperta drugiego nie ma, nie było i chyba już nie będzie ;-/
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ciekawe, bo na moim osiedlu, tuż przy fontannie, gdzie ludzie dokarmiają ptaki codziennie, o****ne jest wszyściutko równo.

Ani razu natomiast nie widziałam gołębia grzebiącego w koszu na śmieci, kontenery są pozamykane, także coś mi się tu nie zgadza.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

ulica Armii Krajowej w Gdynii przy przystanku autobusowym

i cała okolica, to jedno wielkie g...o, nie można przejść sucha nogą, bo emeryci od rana do nocy wysypują chleb tym skrzydlatym z****ńcom. W okolicy nie uświadczysz ani jednej tabliczki "zakaz dokarmiania gołębi". Dlaczego straż miejska nie radzi sobie z takim prostym problemem i nie wystawia mandatów za zaśmiecanie miasta !!??

Niestety to nic nie da :(
Przed miejscem gdzie pracuje jest zakaz karmienia gołębi i codziennie stara babcia stojąc dokładnie pod tablicą informacyjna o zakazie karmi te cholerne gołębie i wszystko w koło obsr*ne ...
Niektórych nigdy niczego nie nauczysz!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

wzor z pragi

W pradze czeskiej mieli ten problem to miasto ma na etacie gości z sokolami myszolowami czy innymi drapieżnikami i gołębie przeploszyli. Napewno wyjdzie to taniej niż czyszczenie chodników elewacji.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

Hodowla dzikich zwierząt, jest wykroczeniem, zatem dlaczego służby miejskie nie reagują gdy ktoś dokarmia ptaki, dziki i inne zwierzęta bez względu na porę roku...
popieram tę opinię 239 nie zgadzam się z tą opinią 55

Tak, tylko że dokarmianie to jeszcze nie hodowla
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 14

Dokarmiając dzikie zwierzęta robi się im krzywdę.
popieram tę opinię 43 nie zgadzam się z tą opinią 6

dokarmianie o stałych porach

w stałych miejscach jest już traktowane jak hodowla
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 13

Zdefiniuj stałe miejsce i stała porę

2 bloki dalej to stałe miejsce? 16 i 18 to ta sama pora?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 10

dokarmianie w tych samych miejscach i stałych porach - ale tego samego zwierzęcia a tu być może ciągle inny gołąbek
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

W Gdańsku...

...zdarzają się za to mandaty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Gdańsk - Miasto Policyjne...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Głupota jest nieśmiertelna

Ja proponowałbym robienie na głowę takich dokarmiaczy przy pomocy ludzkiego stolca - może wtedy by się opamiętali.
popieram tę opinię 199 nie zgadzam się z tą opinią 75

......

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7

Najpierw zróbmy porządek z tonami psich odchodów!!!

Tylko na to niestety liczyć nie mozna,bo pewnie połowa z tych "oburzonych" tutaj ma psa,który s****gdzie popadnie!!!

Ot Polska natura.Wszyscy źli,tylko ja dobry.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Człowieku wlasnie pije browca więc nie zesmaczaj mnie

Takim ludziom co to nie przeszkadza trzeba by zrobić czapę z g*wna na głowie to by może dotarło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Po co uprzykszać sąsiadom zycie

Na ul. Grunwaldzkiej 26 we wrzeszczu też nobliwe panie karmia gołębie i mewy a te odwdzieczaja sie z****nymi samochodam i balkonami a i ludziom przechodzącym tez na głowe cos z gory zleci. Nie sa to przynajmniej kwiaty. To jakas plaga bo i w lecie też ptactwo jest dokarmiane.
popieram tę opinię 246 nie zgadzam się z tą opinią 34

to samo sie dzieje w Dolnym Wrzeszczu

głownie Plac Wybickiego, łażą jakies stare kwoki i dokarmiają te stada gołębi, mew, kruków i wszystkiego co ma skrzydła, potem wszystkie chodniki równo z****ne, samochody umazane w odchodach, na parapetach domów, gdzie ptaki nocują g.onwo na g.ownie, noc po nocy, drzewa wyglądają jakby były pokryte sniegiem - tak są zafajdane. Zgłaszanie do ZDiZu nie skutkuje, zgłaszanie do komandosów od blokad na koła - nie skutkuje, do sanepidu - nie skutkuje. Czy naprawde w tym miescie nie ma instutucji, która zareaguje na zgłoszenia? Czy musi dojsc do jakiegos zbiorowego zachorowania, zeby w tym miescie ktos zrobil cos z tym dzikim ptactwem?

To samo dzieje sie pod blokami, łażą jakies zakompleksione baby i dokarmiaja koty, całe watachy kocurów latają i dra mordę w marcu. Potem całe lato wałesa sie po okolicy 20-30 młodych kociąt, wypasionych, ze ledwo łapami przebierają, bo jakas rozhisteryzowana baba, co nie ma własnych kłopotów przychodzi nie wiadomo skąd i w okresie, gdzie koty spokojnie mogłyby zdobyc sobie pozywienie w ciągu lata dokarmia te rozleniwione stworzenia. Gdzie tu rozum? Gdzie rozsądek?

Zwracanie uwagi tymze osobom, powoduje u nich ataki agresji przeciwko zwracajacym uwagę. Próby tłumaczenia, że mieszkańcy sobie nie życżą by ktoś z zewnątrz prowadził wbrew woli mieszkanców "hodowlę" pod oknami takze skutkują oskarżeniami o brak tolerancji dla zwierząt. To przepraszam, moze ja mam sie wyniesc z miasta i zamieszkac w lesie? Bo pani z przerostem formy nad trescią swiat widzi po swojemu i bardziej sprzyja zwierzetom niz ludziom?
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 9

odpowiedź jest prosta i przerażająca jednocześnie - to jest Polska.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0

Na Łagiewnikach/Heweliusza w bloku koło Proremu w Gdańsku to samo.

Trzy razy dziennie jakaś znudzona emerytka zanieczyszcza podwórko (kiedyś robiła to po po prostu w piaskownicy dla dzieci póki nie zlikwidowali) i wszysycy w okolicy mają opaskudzone balkony i samochody przez mewy i gołębie.
Nie ma na babę mocnych. Niby ledwo chodzi, ale wózeczek z odpadkami ciągnie za sobą żwawo i kilka razy dziennie robi s.f w centrum miasta.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 3

Na Starym i Głownym Mieście to w ogóle jest plaga z zanieczyszczaniem

czego się da żarciem dla ptaków. Na każdym podwórku powinna zostać postawiona tablica o zakazie karmienia ptactwa, bo chlew jaki karmiciele pozostawiają codziennie po sobie stanowi zagrożenie epidemiologiczne.

Kiedyś miałem sąsiada, który codziennie gotował gołębiom i mewom ryż i makaron, a następnie wylewał to przez okno na chodnik zapaskudzając mi prawie za każdym razem przy okazji okno. A potem strugał głupa chociaż wszyscy wokół widzieli co dziadek odp...ala ;-) Co nie zaświnił emeryt, poprawiały ptaszory s****ąc po elewacji i oknach wszędzie wokół. Od tego guana zaczęły kruszyć się gzymsy w kamienicy i trzeba było zamawiać wysięgnik i łatać żeby komuś na głowę betonowe odłamki nie spadły. Nie było na faceta mocnych, a takich przypadków źle rozumianej "dobroczynności" w okolicy są dziesiątki. Potrzebna jest jakaś kampania informacyjna połączona z zakazami i przede wszystkim ich skutecznym egzekwowaniem. Nie może być tak, że z powodu czyjegoś dziwactwa i nudy, ludzie muszą co drugi dzień myć okna i jeździć do myjni z autem. To są realne koszty materialne, a do tego zagrożenie epidemiologiczne.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1

oblac babe fekaliami pare razy z wyraznym zastrzezeniem za co i powinna sie przeniesc.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Widać że ludziom na urlopie brakuje zajęć. Pani nie ma już większych problemów?

polecam iśc z dzieckiem na plac zabaw, do parku, do lasu, a nie łazić w centrum miasta po zatłoczonych ulicach i chodnikach
popieram tę opinię 158 nie zgadzam się z tą opinią 256

A Tatuś

to niech się zajmie wychowywaniem swojej córki a nie czyjejś.
popieram tę opinię 52 nie zgadzam się z tą opinią 31

Gdzie? Na zasranym przez kundle placu zabaw, na który żaden strażak wiejski nie zajrzy?

Chwała chyclom!!!!
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 21

Artyku jest o sra.ących gołębiach i mewach, a nie o kundlach ;-/

Oba zjawiska są obrzydliwe i powinny być zwalczane, ale ww. ptaki przenoszą zdecydowanie więcej pasożytów i chorób na swoich odchodach niż psy.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 8

Pies nie lata i nie s****z góry na okna i balkony.

Psia kupa na trawniku mniej mnie boli niż o****ny balkon i samochód. Tyle w temacie.

Kwestia strefy rażenia.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 7

g.prawda

Mi bardziej psie g.przeszkadza
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6

No właśnie na placu mam z****ne, bo się nudzą babcię i karmią ptactwo. Może niech sobie w pokoju nasypie na kanapie, ciekawe, czy posprzata?
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 6

Jedyny

normalny komentarz... Jak dziecko pobiega po lesie, parku, nawet jak pobrudzi się na placu zabaw, to i tak o wiele lepiej dla tego dziecka niż takie chowane pod kloszem "tego nie dotykaj, nie głaszcz pieska/kotka"..
Ptasie guano nadepnęła? Ojjjj rzeczywiście problem... teraz to dziecko się rozchoruje... Kichnąć obok takiego pod kloszem chowanego to oznacza że ten pod kloszem chowany zachoruje na anginę/zapalenie oskrzeli/zapalenie ucha/* (niepotrzebne skreślić). Bez przesady drodzy Rodzice!
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 7

najbardziej narażone na infekcje są noworodki i niemowlęta które nienormalni ludzie zabierają ze sobą do zatłoczonych centrów

najwięcej zarazków jest w hipermarketach gdzie najlepiej roznosi się grypa i rozmaite choróbska a ciągle widuje się bezmyślnych ludzi z niemowlętami, najpierw bezdomny zasikaną ręką odprowadzi komuś wózek a potem mamusia noworodka łapie za ten sam uchwyt i po chwili tą samą ręką wyciera dziecku zaślinioną buzię
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2

ja

do parku, placu czy lasu też trzeba dojść

z dziećmi na plac zabaw? do parku? do lasu?

Kobieto, przecież w piaskownicach leżą kupy kocie i psie,to samo w parkach i lasach nie wspominając o chodnikach.Kary powinny wynosić 500 zł dla właściciela psa za pozostawienie kupy na chodnikach i za wprowadzanie psów na place zabaw.O kociarzach nie wspomnę.Koty powinny polować na myszy i szczury, ale jak są dokarmiane to zajmują się tylko rozmnaża niem. Na sąsiednich podwórkach jest 30 kotów, a my mamy wszystko obsikane i wypalone rośliny.Odór niesamowity w ogrodzie szczególnie wiosną.Budynek obsikany,drzwi do klatki obsikane,przed klatką nas...e.

jak pańska żona będzie zmuszona myć okna i parapety prawie co dziennie i będzie pan wchodził do domu po ptasich odchodach ciekawa jestem co pan wtedy powie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

karmisz gołębie? To po nich posprzątaj

To logiczne, że jest nie będą karmione to przestaną s**** i zdechną
popieram tę opinię 134 nie zgadzam się z tą opinią 52

nie zdechną

przeniosą się w inne miejsca i będą żywić się naturalnym pokarmem, nie słyszałem o zdychających z głodu gołębiach
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 2

gołębie i tak czy siak będą w miastach

nawet jak ludzie ich nie karmią to właśnie tu znajdują nawięcej pożywienia
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 1

Przynajmniej, kiedy znajdują sobie same pożywienie nie latają w stadach o określonych

godzinach w określone miejsca, bo jakiś nienormalny człowiek przyzwyczaił je do stałych godzin posiłków.
Nie masz pojęcia jak to jest - przez takie tępe ludziki zwabiające chmary ptaków - codziennie mieć "obrobiony" balkon i samochód.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 2

a jak golab sam sie zywi to nie sra?

bo wyglada na to, ze tylko robi kupe przez czlowieka :P
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Widać, że nie wiesz o czym piszesz.

W enklawach karmicieli gołębi (robią to systematycznie po kilka razy dziennie) zlatują się ogromne stada ptaków kołujące nad blokami/kamienicami. W porach karmienia nie da się normalnie przejść ulicą, bo prawdopodobieństwo os.ania jest wielokrotnie większe niż normalnie. Do tego te ptaki przyzwyczajone do łatwego żarcia w dużej części już stale przebywają w danej okolicy i niszczą co się da żrącym guanem. Codziennie muszę czyścić z tego powodu balkon, a i tak mam uszkodzone kafelki. Czy ty w ogóle wiesz jak potrafi napaskudzić przelatująca mewa A co jeśli tych mew są dziesiątki kołujących i wyczekujących na głupią raszplę z odpadkami? Nikomu nie życzę takiej patologii w sąsiedztwie.

Co najgorsze ci karmiciele to w zasadzie truciciele i już z tego powodu powinni dostać paragraf. Ptaki po tych odpadkach chorują i paskudzą jeszcze gorzej, a populacja gołębi w Gdańsku powinna zostać przebadana, bo deformacje jakie mają na nogach i dziobach oraz chory wygląd świadczą o jakiejś paskudnej zarazie.
Nigdzie nie widziałem tak chorych i zdeformowanych gołębi jak w Gdańsku.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 1

ci wszyscy co tak bronia tych gołebi nie zdają sobie zupełnie

sprawy jakie choroby roznoszą gołębie. I nie są to choroby którymi zarażają sie tylko zwierzeta, wiele z tych chorób potrafi przejsc na cżłowieka. Chyba nie powiem nic nowego, jesli przypomnę, że w Polsce praktycznie od połowy lat 90tych nie prowadzi się ŻADNYCH badań i statystyk ptactwa zamieszkujacego miasta. Nie ma na to pieniedzy. Ponoc.
A ponizej kilka chorób, moze to przemówi do rozsądku:

Ornitoza - choroba zakazna przypominajaca grype, zarażenie następuje przez kontakt z gołebimi odchodami i piórami. Choroba rozwija sie po 2 TYGODNIACH od zarazenia i trwa 2-3tygodnie.

Salmozelloza - zakazenie nastepuje przez kontakt z ptasimi odchodami i przedmiotami, które miały kontakt z ptactwem. Objawy: bóle brzucha, wymioty, odwodnienie, biegunki, goraczka.

Listerioza - zakazenie nastepuje przez kontakt z ptasimi odchodami. Choroba przypomina grypę i często doprowadza do zapalenia opon mózgowych, zwłaszcza u osób z obniżoną odpornością. Szczególnie niebezpieczna dla kobiet w ciązy, gdyż skutecznie doprowadza do poronień.

Kryptosporydioza - zakazenie następuje przez kontakt z zakazonymi odchodami ptaków. W jelicie cienkim czlowieka namnazają się kolonie bakterii Cryptosporidium parvum, które obniżają odpornosc chorych osób oraz zwiększają niedobory elektrolitowe w organiźmie. Obajwy czesto są mylone z bulimią.

Toksoplazmoza - to chyba kazdy zna. Nosicielem tej choroby są głownie koty, ale ptaki czesto sa nosicielami tej choroby, choc im ona nie szkodzi. Najbardziej niebezpieczna choroba dla kobiet w ciązy i wszystkich innych kobiet, które w przyszlosci chciałyby zajsc w ciążę.

Jersinioza - zakazenie poprzez kontakt z odchodami ptasimi a takze poprzez jedzenie zakazonego miesa ptasiego. Wywołuje objawy grypy zołądkowej z tą róznicą, ze grypa zołądkowa trwa 3 -5 dni a Jersinioza może stac sie choroba przewlekłą prowadzącą do stałego wyniszczania organizmu i odwodnienia.

Borelioza - roznosicielem tej choroby są kleszcze zwierzece pasożytujące w piórach gołebi i jaskółek. Do zakazenia dochodzi po ukąszeniu takiego kleszcza. A trzeba wiedziec, ze WSZYSTKIE kleszcze na swiecie są nosicielami Boreliozy, z tą róznicą, ze im ona nie szkodzi. Choroba przebiega wieloetapowo, od gorączki, poprzez stawy, obwodowy ukłąd nerwowy, serce, mózg.

Kampylobakterioza - zakazenie następuje poprzez kontakt z ptasimi odchodami oraz kurz z ptasich skrzydeł. Pierwsze objawy przypominają grypę zoładkową, długotrwałe objawy i leczenie antybiotykami wymaga hospitalizacji pod warunkiem dobrze zdiagnozowanej przyczyny zakazenia.

I na koniec perełka - sławna Ptasia Grypa.
Jest to wirusowa choroba zakaźna o wysokim indeksie zaraźliwosci wywołana przez szczep endemiczny wirusa grypy typu A i przenoszona przez ptactwo zarowno dzikie jak i hodowlane. Objawy zachorowania przypominaja ludzką grypę, ale skutki zachorowania bywaja o wiele tragiczniejsze niz w przypadku zwykłej grypy. Zarazenie ptasią grypą następuje JEDYNIE przez kontakt z ptasimi odchodami ...

.... których nie brakuje na naszych ob.s.ranych chodnikach, samochodach, parapetach.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

To teraz przytocz pare faktow na temat tak powszechnie lubianych wiewiorek...

Zdziwisz ludzi bo roznosza dokladnie takie same paskudztwa, ale "oswieconym" ludziom nie przeszkadza gdy ich latorosle z piskiem zadowolenia uganiaja sie po parkach za sympatycznymi rudymi stworkami. Dokarmiajacych wiewiorki tez nie raz widzialem.
A to dokladnie takie same szczury, tyle ze nie latalajace a skaczace po drzewach i z puszystymi ogonami! :-D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

Ok, ale póki co, jakoś nie widzę hord wiewiórek obsrywających chodniki, samochody, łąwki, parapety. Trochę nie ta skala.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Wiesz...

Zależy jak na to spojrzeć. Psy - s****ą, koty - s****ą /ich właściciele sprzątanie po nich mają głęboko w d.../, mewy - s****ą, wróble - s****ą ... można by tak wymieniać bez końca. I co z nimi wszystkimi zrobić? Odpowiedź nasuwa się tylko jedna. WYBIĆ je wszystkie tak?

No to powodzenia życzę.

Moje dzieci nie raz biegały za gołębiami i jakoś nigdy nie zachorowały na żadną z roznoszonych rzekomo przez nie chorób. Można? Można. Jak ktoś jest brudasem to i z piaskownicy przyniesie jakiegos syfa.

To jest jakiś obłęd. Paniusia wyszła z dzieckiem na spacer a tam "latające szczury". To niech idzie z nim do galerii gdzie nie ma dzikich zwierząt, albo siedzi w domu jeśli do jego wychowywania potrzebne są sterylne warunki.

Dziwię się, że trojmiasto wystawia w ogóle takie artykuły. Naprawdę nie mają już o czym pisać.

Zabierzcie się lepiej za s****ących psami! :-D

Do "ludzie nie badzcie obludni"

Twoja logika i argumentacja jest porażająca toporną głupotą ;-(

Ile wiewiórek widziałeś w życiu? A ile gołebi?

No właśnie. Dziękujemy za merytoryczny wkład w dyskusję ;-/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

Twój merytoryczny wkład za to jest przeogromy...

a głęboka logika dosłownie powala na kolana.

Szczerze? Całkiem sporo, tak się składa że dużo czasu spędzamy z dziećmi właśnie na spacerach w lesie, parkach lub przejażdżkach rowerowych z dala od spalin, betonu i tępych ludzi nie potrafiących znaleźć innych przyjemności w życiu niż walka z gołębiami.

Jeśli będziemy się kiedyś wybierać na taką wycieczkę na "betony" to zapewniam cię, że mimo twojego niezrozumienia a nawet protestów, zabierzemy ze sobą bułkę albo garść ziaren aby uraczyć nimi sympatyczne gołębie:-) W lesie ich raczej nie spotkamy, a wiesz dlaczego? Nie zgadniesz:-D Bo miasto jest ich naturalnym środowiskiem egzystowania i choćbyś się z****** i tak ich stamtąd nie wyplenisz, a takim co nadal będą dokarmiać dzikie ptaki możesz po prostu s k o c z y ć :-D

Szkoda mi czasu na dyskusję z takimi jak ty.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

A nie pójdą na śmietniki? Będzie to samo

Zwireze z miasta nie żywi się naturalnie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7

tak własnie s****tam gdzie je gdybys miał otym blade pojecie to bys to wiedział

zamontuj sobie karmnik na balkonie parapecie będziesz miał z****ny cały balkon ,parapet!!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Przez podobnego do ciebie kretyna bez mózgu karmiącego ptaki na podwórku w bloku obok, mam codziennie zas.any balkon i okna.
Wszystkich karmicieli ptaków w centrum miasta, powinno się stawiać pod pręgierzem i wokół kilka razy dziennie karmić ptaszory. Po tygodniu "bombardowania" guanem może nabralibyście rozumu w pustych łbach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 5

dlaczego kretyn taki jak ty zawsze wyzywa innych od kretynów skoro sam nim jest

Kretynie nikogo twoje wypociny nie obchodzą ,gdybys kretynem niebył to bys przynajmniej rozumiał co czytasz ale jestes kretynem wiec nawet jak 100razy kretynie przeczytasz to i tak kretynie nie zrozumiesz.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

To dlaczego idioci płaczą tutaj że mają obwalone samochody?

Chyba nikt na dachy aut nie sypie chleba. Na ptaki nic nie poradzisz. Nie dasz chleba to będą jeść ze śmietników i wyjdzie na to samo. Polecą na drzewo i i tak narobią
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 15

Cierpisz na dystrofię mózgu.

Taki osioł nigdy nie zrozumie, że jest szkodnikiem. Pora na mandaty.

Tępić dokarmiaczy ptaków!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 5

Jesteś funkcjonalnym analfabetą

Ktoś wcześniej napisał że ptaki s****ą tam gdzie jedzą a inny płacze że ma o****ne auto. Gdzie tu logika? Gdyby ptak s**** tam gdzie zajada to auto byłoby obstukane a o****ni byłoby niczym
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Sam jesteś funkcjonalnym analfabetą.

Post z 14.10 miał wydźwięk sarkastyczny ;-/

Bzdura

Zimą mam karmnik na balustradzie i słoninkę na sznurku. Przez parę miesięcy mam ledwie parę kup.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

... bo srają sąsiadom z dołu na balkony i okna.

Ech, kretyni bez wyobraźni.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gdyby mojej sąsiadce jakiś ptak nasrał na balkon przez mój karmnik to bym z sądu nie wyszedł. jej przeszkadza klamerka która mi

Z kupami kłopotu nie ma
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Do tego z 20:23 - Zastanów się jełopie czemu sąsiadka cię tak nie cierpi i po sądach ciąga.

No właśnie, beztroski brudasie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

u mnie klatka i pod oknami to jest tragedia!!

Troszkę trutki, troszkę ziarna i po problemie. Chyba trzeba się zająć po swojemu skoro apele do władz miasta nic nie dają. Następni w kolejce będą żule.

to sobie dokarmiajcie poza miastem a nie w srodku miasta. a im bardziej miejsce turystyczne tym wiecej dokarmiaczy

Ja karmię gołebie tylko na dachach

Sypię karmę dla ptaków na dachy nieprawidłowo zaparkowanych samochodów.
Gołębie są dużo szybsze w reagowaniu niż "strasz" miejska :)
popieram tę opinię 283 nie zgadzam się z tą opinią 28

Doobre!

10/10 :)
popieram tę opinię 60 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pamiętaj, że niektórzy jeżdżą cabrio.
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak cie zobacze to bedziesz mi musiał wylaszczyć pytonga

Publicznie na parkingu
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 34

powiedz gdzie mieszkasz

szukam frajera, który zrobi mi remont auta
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ciekawe...

Co, to jest "strasz miejska" ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 14

To dzikie zwierzęta, nie potrzebują pomocy człowieka!
popieram tę opinię 149 nie zgadzam się z tą opinią 36

Ciekawe gdzie maja znaleźć jedzenie, jeżeli wszystkie miejsca z roślinami dającymi nasiona zostały zniszczone przez parkujące samochody, lub zabetonowane.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 19

poza miastem, miasto to nie ich naturalne siedlisko
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

pani katarzyna skoro jest na urlopie to ma dużo czasu może wybuduje kilka kibelkow dla golebi i mew
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 28

ja dokarmiam sikorki i kawki (kawki przylatują do karmy sikorek)...

ponieważ ptaki siadają w taki sposób, że brudzą też taras sąsiadki, po sezonie wchodzę do sąsiadki z wiadrem i szczotką i wszystko myję...
Nie ma problemu :-)
A ja całą zimę obserwuję sikorki wyjadających kule z ziarnem i tłuszczem :-)
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 6

a teraz sikorki wprowadzają się do domku na tarasie :-)

jak nabrudzą to posprzątam...
widok z kanapy jak się uwijają przy urządzaniu - bajka :-)

Też bym z chęcią powiesił kulę z ziarnem na oknie

No ale ze względu na sąsiadów pode mną tego nie robię. Za to na najbliższych drzewach jak najbardziej. No i to tylko jak śnieg albo mróz jest.

Gołąb to szkodnik

Z czeskoslovenska - gołąb - "o****niec dachowy".
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 20

droga Kasiu

po prostu wyprowadz sie z nadmorskiego miasta skoro przeszkadzaja Ci nadmorskie ptaki
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 40

haaaaaaaaaaaaaaaa !!! od kiedy gołab jest ptakiem nadmorskim ?

szczur w piórach którego przywiezli z chin , powinno sie wytruc te szkarady co do sztuki !!!!!
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 13

od czasu gdy Noe powiódł swą arkę w ślad za przelatującym gołebiem

proszę dokształcic sie z wiedzy ogólnej
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

a posiadasz moze szczebel z drabiny która sniła sie sw. Antoniemu ? (CHYBA)

A MOZE TO BYŁ KOLIBER ?

chyba chodzi o drabine Jakubową

ale w Krzyzakach Sienkiewicza był ktos kto to sprzedawał

Stirlitz ukradkiem karmił niemieckie dzieci. Od ukradka dzieci puchły i umierały.

Może gołębie też należy zacząć karmić ukradkiem?
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 12

golębie były tu zawsze , mewy też

i wiele innych ptaków.
W jakim ja żyje świecie ,że ptaki przeszkadzają.
W Sztokholmie przy marinie pasa sie gęsi, chodza króliki i nikomu to nie przeszkadza. Nie krzywdzi sie zwierząt ale tez nie dokarmiaja ich.
U nas najlepiej powycinać drzewa, zalac betonem, wypędzić ptaki by Paniusia z zasmarkańcem mogła wyjść na spacer.
BEZ PRZESADY KOBIETO, pojedz gdzieś do innego kraju a zobaczysz hak się żyje w symbiozie !
popieram tę opinię 56 nie zgadzam się z tą opinią 43

zawsze ?

ten szczurowaty gatunek przybył z chin i nie pisz ze były tu zawsze
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8

piszesz o sobie

szczurze?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 13

zawsze lubie jak półgłówki wypowiadaja sie oczyms oczym niemaja pojecia

porównujesz głąbie gęsi do mewy? A u nas są łabędzie głąbie ale ty tego nie wiesz bo za głupi jesteś.

MB mylisz się

"golębie były tu zawsze , mewy też (4)
i wiele innych ptaków.
W jakim ja żyje świecie ,że ptaki przeszkadzają.
W Sztokholmie przy marinie pasa sie gęsi, chodza króliki i nikomu to nie przeszkadza. Nie krzywdzi sie zwierząt ale tez nie dokarmiaja ich. ..."

Mewy faktycznie były zawsze. Dziwne, gdyby nad morzem ich nie było, ale zwykle trzymały sie nabrzeży. Co do gołębi to w latach 80-tych XX w. pojawiły sie synogarlice i bardzo szybko zwiększyła się ich liczba, ale po paru latach prawie zupełnie zniknęły. Wtedy Gdynię zaczęły zasiedlać gołębie. No i zrobiła się z tego plaga właśnie dlatego, że zaczęto je karmić. Gdyby tego nie robiono ich liczba utrzymałaby się niewielkim poziomie i byłyby miłym uzupełnieniem ptasiej populacji w mieście. Czyli byłoby dokładnie tak jak w przywoływanej Szwecji. Byłaby i symbioza, i zdrowy rozsądek - o porządku nie wspomnę.

IGNORANT

MB, wysuwasz oskarżenia, nie brakuje ci jadu, ale brakuje ci wiedzy. Nie rozumiesz słowa symbioza. Dokarmianie ptaków wiosną i latem nie jest symbiozą, wręcz przeciwnie jest to szkodliwe dla zwierząt. Nie czytasz ze zrozumieniem. Pani Katarzyna nie jest wrogiem ptaków i zieleni tylko całkiem słusznie oburza się na ptasie odchody na chodnikach. A miano zasmarkańca raczej przysługuje tobie, MB.

Ja mam sąsiada, u którego co roku gołębie na balkonie robią sobie gniazdko.
Sąsiad mieszka piętro wyżej i jak gołębie załatwiają swoje potrzeby to zanieczyszczają też mój balkon,na którym nie mogę powiesić prania.
Zwrócenie uwagi sąsiadowi nie przynosi żadnych rezultatów,bo jak twierdzi gołębie złożyły już jajka i grzech teraz to wyrzucić.
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 10

i ma racje babolu

bo w okresie lęgu ptaki sa pod ochroną blokresie po..ny
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 26

jak Ci gołąb na głowę narobi to też powiesz,że miał rację?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

A jak wiaterek cię owieje to też powiesz że nad morzem to wichury że się mieszkac nie da?

Spadaj spowrotem na wschód jak ci nadmorze nie odpowiada
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

niestety, jest nawet gorzej

wszystkie miejskie obsrywacze są pod ochroną. Co za debil to wymyślił ...

Nie każdy ma taras tak jak TY

Przeczytaj co napisałem

na następnej stronie !!!

od wieszania prania są łazienki i suszarnie a nie robicie wystawy na balkonach i oknach, niech wam ozdobią te pranie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

karać do skutku karmicieli gołebi i kotów !!!!

w szczególnosci kotów !!!!!!
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 29

Przede wszystkim wyprowadzaczy kundli

Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9

I tym pieknym przyznaniem sie do winy zostaniesz skazany za dręczenie zwierzat

Jutro zgłaszam sprawe na policję , znajda cie pajacu w 5 min. Szykuj sie bo ja nie odpuszczam !!!!!!

Sąsiadka dokarmia codziennie gołebie

potem siadają one na drzewach nad chodnikiem i obs*ywają wszystkich, którzy po nim idą. Co zrobić z taką babą?
popieram tę opinię 40 nie zgadzam się z tą opinią 14

polecam antraks. zdechnie razem z tymi o****ncami.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

A ja kundlozol 1000

Heeeeeeee

zostawić jej kupę na wycieraczce. na niektórych działają tylko "konkretne" argumenty...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak to już jest...

Jedni popełniają błedy przez głupotę a inni cierpią . Jedni szturmem wybrali przy urnach oszustów i złodziei a drudzy z tego powodu cierpią
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 16

Te oso by co dokarmiaja to raczej popieraja rodio maryja.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale za to,

przy urnach używają MÓZGÓW. Nie dają się nabrać na CUDA :)))

Głupia baba

Kobieta chora psychicznie,kilka lat temu tak nie było.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13

Czy to tak trudno pomysleć chcesz karmic ptaki to wysypuj karme na trawnik!!

Ale to inteligencje najwidoczniej przerasta :)

ta, nie ma ja kilogram chleba na trawniku. zdecydowanie wyględą estetyczniej niz na chodniku. gdyby miejsce chleba był na trawnikach to nie siali by traw tylko rozsypywali okrucy!

100%

Jeszcze rozumiem zeby ziarnem ale przyjdzie krolewna rąbnie chleba 4 siaty przy manchatanie na przystanku i zadowolona!

najlepsi są karmiciele gołębi na parkingach...

Może by zbierać od nich myto na mycie aut? Zmieniłem miejsce parkingowe o 50 metrów i obecnie nie muszę już zmywać s**** co kilka dni...
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5

dobry pomysł na parkujących blachosmrodach na drogach rowerowych

od dzisiaj będę woził torebkę z ziarnem dla ptaków skoro zdjęcia nie pomagają
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 6

karmienie w parkach i na trawnikach

Mnie wydaje się, że karmienie w parkach i wydzielonych trawnikach powinno być dopuszczone i szanowane. Normalny człowiek ma zasady, które mówią o dokarmianiu zwierząt i po pomaganiu im. Trudno ocenić szkodliwość. Ale człowiek powinien mieć możliwość pomóc zwierzakowi czy go nakarmić. Zakaz jest nieludzki i niehumanitarny. Ale miejsce karmienia i opieki powinno być wskazane.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 3

Problem w tym, że dokarmiając "miejskie" gołębie na potęgę, przyczyniamy się do nienormalnego rozrostu ich populacji. To samo z kotami - biedne bezdomne kotki zimą są dokarmiane, wpuszczane do piwnic i na wiosnę mamy kolejny przyrost bezdomnych futrzaków. I znowu jest się nad kim litować. To się nazywa bezmyślność, czy łagodniej, krótkowzroczność.

Uwaga !!! Gołebie to ulubieńcy OBRZEŻKA PTASIEGO !!! Bardzo groźny KLESZCZ !!!

Tzn. przenosi groźne choroby !!!

Potrafi wędrować z miejsc pobytu gołębi np. w gołębniku czy na poddaszu po murach do mieszkań !!! Spada także z gołębi !!! np. na pranie wywieszone na balkonie !!!

Jego efektem jest m.in astma ! i wiele wiele innych groźnych chorób !!!

Przeczytaj w necie o : OBRŻEZEK PTASI !

Odechce ci się gołębi.
popieram tę opinię 35 nie zgadzam się z tą opinią 13

Ludzie ,

Wy się sami wyniszczacie nerwowo. Nie czytaj bzdur , bedziesz zyc bezstresowo . Miliony ludzi hoduje gołebie niekiedy przez całe swoje życie i nie odczuwają żadnych DOLEGLIWOŚCI Z TEGO TYTUŁU . Sprawdzaj jaką jesz żywnośc ,tam masz żródło dostarczanych trucizn ( rocznie zjadasz w pokarmach 2 KG. chemii) Obrzeżek ptasi przy tym to dziecinna błahostka :)
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 10

A wiesz ile groźnych chorób przenoszą ludzie? Poczytaj, to odechce ci się przebywania w ich towarzystwie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie karmi się zwierząt które nie są twoją własnością

Jak lubisz zwierzęta to je sobie w domu trzymaj. Obcych zwierzątek się nie karmi i nie ważne czy są to psy, kotki, gołębie, dziki, miśki czy sarenki. Po prostu nie karmi się nie swoich zwierzątek tak jak nie sadzi się kwiatków na cudzym polu.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 14

Leśnicy

też mają się kierować taką logiką ? Nooooo super !!!!! Doceniam inteligencję ...:)))
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

Jesteś leśnikiem?

Nie? Tak właśnie myślałam. Miasto to nie las

co ci przeszkadza

Pani katarzyna jak wiekszosc nierobow na urlopie wychowawczym sztucznie sobie wymysla problemy......jestes jak te gołebie..darmozjadem na czyims utrzymaniu
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 26

O co ci chodzi kretynie?

Na wychowawczym nie dostaje się pensji. Stać jej chłopa na utrzymanie to ich sprawa. Boli scę że dostajesz 1200 i nie stać cię na kobietę? Żal tyłek ściska?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

To samo bym napisał o kotach i innego rodzaju ptakach!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 11

........

A od czego są służby miejskie ? Niech się do roboty wezmą. Mopy w ręce i niech się bujają na szmacie .
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Luk

Problem na skalę krajową...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

BANINO

pojedz na gd-kokoszki to dopiero zobaczysz brudy po psah i smieci ich opiekunow czy wolontariusz tzw ; ul Przyrodnikow i przylegle tereny.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

glupota nie boli

to podlosc najpierw trzymali golebie w budkach a teraz niech gina z glodu. katolicy na pokaz a potem w ciagu tygodnia zarznac wszystkich z imieniem boga na ustach.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 9

e jakoś w Paryżu można karmić i gołębie i wróble nawet takie cwane

że same siadają na człowieku a ta pani jest przewrażliwiona albo chociażby porównanie do Krakowa u nas to jakieś mikre stadka tylko . Dajmy już emerytom dokarmiać te gołębie ;)
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 13

Wyznaczyc miejsca do karmienia

Pomagac ptakom trzeba w ciężką zime bo w zamkniętych śmietnikach pozywienia nie znajdą. Ale powinny byc wyznaczone miejsca które nie sa w centrum miasta gdzie mieszkaja ludzie w wieżowcach i parkuja samochody. Ptaki przywyczajają się do ptasiej stołówki i nikt nie będzie nikomu przeszkadzał.Ptaki giną pod kołami samochodów i brudza chodniki i samochody
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Gołębie

Pani Katarzyna ma rację. z****ne chodniki i samochody. Za karmienie gołębi powinna być kara. Gdzie jest straż miejska ? s****ą psy , s****ą gołębie. Ktoś powinien z tym zrobić porządek . Tak być nie powinno
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 16

Jest rozwiązanie...

Zamiast karmić ja się spuszczam na gołębie :D
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 12

4

ktoś lubi łowić ryby. Ja lubię karmić gołębie.
pazdrawlajut
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 13

Gdańsk

Najgorsze są psy i ich właściciele.
Posiadanie psów w mieście powinno być zakazane.
Niech wracają z właścicielami do czworaków na wieś!
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 15

wystarczyloby sprzatac po psach i byloby czysto, czemu winny pies??
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Finalnie to jego kupa jest pod moim butem...

...na ubraniu moich dzieci i ich rękach. Kazdy właściciel psa powinien mieć na niego dokument toższamości i płacić dodatkowy pieniądz za sprzątaniee podwórek.

to twoje dzieci tarzają się kupie?
pod butem? wystarczy wytrzeć o trawnik,
też wolę czyste chodniki, ale trawniki są od tego aby je nawozić guanem, trawniki nie służą do deptania ich przez dzieciaki, od tego są place zabaw

Poprawka 1 - trawniki są dla ludzi.
2- Psim stolcem akurat trawnika nie zasilisz, co więcej, jak się piesunio odleje na osiedlowego iglaka, to jak w banku masz żółtą, podeschniętą choineczkę w finale.
3 - Na placach zabaw też często pełno jest psiego stolca.
4 - Nie, nie wystarczy wytrzeć buta w trawnik. Zwłaszcza jak maluch wdepnie, biegając w sandałkach, albo jak się na to stolec przewróci (i wcale nie musi to być na trawniku), kółka od wózka też się brudzą.Jak bym chciała buty z stolca codziennie czyścić, to wyprowadziłabym się do obory.

za to

kocie kuwety, zwane potocznie piaskownicami, są już ok ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przy kolegiacie

przy kolegiacie od strony szkoły katolickiej cały plac jest biały od pań które karmią gołębie. Sam widziałem 3 takie sytuacje. Po prostu Straszne
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Gołębie a matka

Ludzie mają problemy z gołębiami, a ja z matką, która krzyczy do telefonu, że mam wracać do domu choć jestem w pokoju obok, bo siedzi na fotelu w stanie nietrzeźwości! A wy ludzie zróbcie porządek nie z gołębiami tylko z rodzinami patologicznymi, bo ludzie mają inne problemy niż gołębie.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niech darmozjady..........

....Czytaj straż miejska się za to weźmie. Za to w końcu te nieroby biorą nasze pieniądze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

to samo tyczy dokarmiania mew - efekt ; o****ne(nie da się inaczej określić) samochody , balkony, i chodniki.A także niektórzy pechowcy.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2

Trojmiasto.pl chyba nie ma ostatnio ważniejszych tematów do rozstrzygnięcia niż kupy gołębi i GUANiarze obijający sobie buźki. Aż śmiać się chce,jakie wstawiacie tu artykuły od rozhisteryzowanych ludzi,którym się w główkach od kasy i z nudów poprzewracało.
Co do artykułu-nawet jeśli nie będą dokarmiane,to nie zmusisz ich do niezałatwiania potrzeb fizjologicznych,jak nie tu to tam,a może i na głowę komuś narobią.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 9

Rozumiem, że Ty też się ostro nudzisz, skoro to czytasz i komentujesz?

Latające szczury.

Gołębie nazywane są przez ornitologów latającymi szczurami,ze względu na masę chorób przez nie przenoszonych..Oprócz tego odchodami niszczą zabytki.Można by zmniejszyć ich populację rozdając turystom karmę z środkiem antykoncepcyjnym.
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 9

.

Trzeba dodać jeszcze psy.
Ich także nie powinno być w miastach...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

a ty jestes troll podrzutek

z nagistratu przy nowych Ogrodach
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Głupie nawyki...

chleb wyrzucić do śmietnika, grzech, to stawia się w siateczkach na schodach, wyrzuca przez okno, jak na wsi, bo kury zjedzą.
To pozostałości po nawykach sprzed przeprowadzki do miasta.
Jakoś do ludzi nie dociera że czasy zmieniły się, kur nie ma, dla konia też nikt już nie zbiera.
Dokarmianie gołębi prowadzi do nadmiernego rozmnożenia, ich odchody są szkodliwe, o estetyce też nikt nie myśli, za ciasno w głowach.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 4

dlaczego w innych europejskich stolicach

nikomu ptaki nie przeszkadzją.
Smutni ludzi zamknięci w ciasnych blokowiskach mają ze wszystkim.
Mało Wam betonu?
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 25

Dlaczego wypowiadasz sie oczyms o czymś niemasz pojecia przeszkadzaja tak samo jak jak w Polsce

i tam w przeciwieństwie do Polski rozprawiają się ze swoimi problemami bardzo szybko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Nie betonu, Betonie!

Guana za dużo, guana!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Gołębie ...

Wy to macie problemy. Gołębie powinny latać w pampersach i po kłopocie.
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2

wreszcie

Noooo! Nareszcie właściwy temat! Juz od dłuższego czasu zabierałam się za temat dziadków dokarmiających gołębie. Zapraszam do Gdyni na ulicę Armii Krajowej przy przystanku autobusowym przy skrzyżowaniu z Władysława. Co tam sie dzieje!!! Oprócz chleba, wszelakiej maści kasz, jakieś poidełka z blaszanych misek, starych umywalek, naczynka, naczyneczeczka. A zwróć uwagę któremu karmicielowi- to jeszcze wyzwie od komunistów! A wystarczyłoby postawić w takim miejscu tablicę: Zakaz dokarmianie ptaków pod karą grzywny i wlepić kilka mandatów i temat by sie skończył!
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 10

.

Trzeba dodać najgorszą plagę: psiarzy i ich s...ace psy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

a to dlaczego do gdyni

wez ty zapros do siebie pod tego Neptuna

Jak czytam niektórych popaprańców, to jednak jestem za tym, żeby internet nie był anonimowy. Ciekawe, czy podpisani prawdziwym nazwiskiem byliby tacy odważni

A jasne że tak.

Tak samo jak powinny się tu pojawić zdjęcia tych debili dokarmiajacych gołębie.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

psy robią sto razy większe g...

często na placach zabaw i to jest dopiero problem
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak. Problem niedorozwiniętych właścicieli, którzy nie sprzątają po psach
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0

zule

w Gdyni na skwerku plymouth przy UM na lawkach siedza /a potem z nich spadaja/ i spia zule i chleja winiacze,potem szczaja pod siebie i s****a na te lawki albo obok w krzakach ! i kuzwa nawet woreczkow do tych kup nie maja:( gdzie tu sprawiedliwosc.....
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2

Norma

mamusia na urlopie wychowawczym i odwala jej z nudów. Czepia się bo co ma innego robić? Od rana do wieczora z dzieckiem to nic dziwnego że fiksuje.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 13

Do pani, ktora to napisals;

A co sie pani brudzi kiedy idzie pani po tych chodnikach? Twarz? Bo chyba nie podeszwy.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 5

bez przesady..

ja czesto spaceruje w opisanych miejscach z moim trzyletnim synem i nie zwrocilam uwagi na ptasie kupy :o kobieto, do pracy idz, dobrze ci to zrobi zamiast szukac wyimaginowanych problemow... i pewnie dziecko pod kliszem, czyste sterylne, a potem pojdziedo przedszkola i kazdy wirus zlapie... polecam plac zabaw, tam psie i kocie kupy leza... :)
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 12

Miałam nie miłą przyjemność czyszczenia kurtki z odchodów mewy

bo jakiś nie myślący człowiek rzucał im jedzenie przez okno! Blok przy ul.Subisława-notorycznie latające ptaki. Ludzie przestańcie w ten sposób dokarmiać ptaki!
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 5

Sądzę, że to nie przez niemyślącego człowieka lecz zwyczajną mewią potrzebę s****ia. Tak to jest jak się mieszka nad wodą to i mewy są.

Mewy powinny być nad morzem,

a nie siedzieć na osiedlach i wyczekiwać, aż ktoś im wyrzyci jedzenie!

lol

powiedz to mewom, i jeszcze przemow im do ptasich mozdzkow zeby nie grzebaly w smietnikach

mandat

Jestem za wprowadzeniem mandatów za dokarmianie gołębi (min. 300 zł.)
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 6

Ptaki, koty i inne zwierzaki też chcą żyć

to ludzie się panoszą a nie zwierzęta
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 6

Zgadzam się

Zgadzam się z Panią Katarzyna w 100 procentach.Moja córcia raz na spacerze na Skwerze biegła przed nami i odganiała ptaki, to się jakiś moherowy beret na nią rzucił- na 4 letnie dziecko, że ptaszki straszy!
dodam jeszcze, że denerwują mnie właściciele psów, co po swoich pupilkach nie sprzątają !
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 17

No cóż, skoro nie potrafi się wychować własnego dziecka, to muszą to robić obcy ludzie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

kupą mości panie...

Jedni sprzątają po pupilach.Dzisiaj spotkałam sie z nowym trendem. Mianowicie to co zawinięte, zostawione tam gdzie popadnie. Młodzież szkolna posprząta w ramach akcji sprzątanie Ziemi. Lalunie w adikach, rabanach, nikach ignorują odchody swoich pupili......
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Co to za artykuł jakaś durna baba z durnym problemem idzie do pismaka i powstaje jeszcze bardziej durny artykuł. Nie macie o czym pisać tylko o takich głupotach. Poziom dna a nawet mułu, gorzej niż wp czy onet
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 6

To po co go czytałeś,widocznie Cie zainteresował.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

lubię dokarmiać

ja gdy widzę, że sąsiad umył auto, czekam do wieczora i obsypuje pojazd ziarnem i kawałkami chleba. ptactwo zabiera się za to o świcie obficie racząc guanem lakier. mina tego nowobogackiego kretyna przy kurtuazyjnym Dzień dobry bezcenna.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 15

powiedz gdzie to robisz

ciągle szukam frajera, który da mi kasę na lakierowanie auta, a widzę, ze sie nadajesz robic za frajera
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

albo jesteś nowobogackim kretynem i stać cię na nowy samochód, albo jesteś zwykłym kretynem i próbujesz naciągnąć innych (nazywając ich frajerami) na malowanie twojego rzęcha 1,9 tdi. poza tym ile trzeba mieć iq by dać się wrobić trolowi...?

ty od mojego IQ to sie odfandzol

mógłbym cie obdarowac tym IQ i jeszcze twojej rodzinie by zostało
Ile to trzeba miec IQ , zeby nie odczytac drwiny z jednego zdania Mirando, znawczynio ludzkich charakterów ?

dziel i rządź

tylko jak podzielić te twoje 65 IQ na mnie i całą moją rodzinę...?
lepiej zostaw sobie ten dar od boga, bo zapomnisz jak się oddycha i się udusisz.

Ptaszki

Przed blokiem w którym mieszkam (ul.Mostek) sz....ą,s...ą i ż....ą menele.Czy ptaszki mogą być gorsze?Straż Miejska nie reaguje.Mieszkam przy szambie,które stwarzają ludzie?!!!!
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0

Gołębie

Jeżeli komuś przeszkadzają gołębie i inne zwierzęta to najlepiej wybić i wytruć wszystko co się rusza a pozostawić tylko niezadowolone żyjątka /ludzi niezadowolonych z życia i przyrody/ i wszystko będzie OK. Zdechniemy sami prędzej czy póżniej.
Życzę Pani na urlopie aby jej dzieci jak dorosną mogły jeszcze kiedyś zobaczyć jakieś zwierze.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8

Gołębie są niebezpieczne dla ludzi !

Obrzeżek gołębi gatunek kleszcza atakującego przede wszystkim te ptaki może być też bardzo groźny dla ludzi.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 9

Dziunia chciała żeby wszystko było sterylne .. a dzieciak w książce albo w necie zobaczy jak wygląda ptak..
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 7

Poraża Twoja inteligencja !!!!!

i twoja głupota

sasiadko

ktosik

Dlaczego ludzie nie rozumieja ze chlebem nie wolno karmić ptaków własnie po nim tak brudza .Maja rostroje żołądków .Kto naprwde chce karmić ptactwo niech se poczyta co powinny jeść ale zapewnie napewno nie chleb .....!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1

Brak kultury i rozumu

W Gdańsku na ul.Lenartowicza też karmią gołębie! Masakra!!! Przecież karmienie ich i mew to jak karmienie lwa !!! Inne ptaki giną, bo te je skutecznie odganiają .
Nie jestem pewna czy edukacja starszych coś da ale na pewno powinna dbywać sie regularnie w przedszkolach i szkołach. Dzieci najskuteczniej dyscyplinują swoich bliskich. Po prostu wstyd.

mamusia skarżąca się na patki co kupy robią,
ciekawe ile jej dziecię produkuje zafajdanych pieluch, które zalegają na wysypiskach śmieci.
Jak mamusia zamieni pieluszki na tetrówki to może narzekać na uliczne placki po ptakach
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

podobno te pieluchy maja jakiś składnik blokujący ich rozłożenie się przez setki lat

Moja sąsiadka karmi pod domem gołebie....

a ja mam z****ny balkon :(

zbierz te kupy i wywal jej na wycieraczke pod drzwiami

to powinno odniesc wlasciwy skutek

rozrzucany wokół śmietników spleśniały chleb to zasługa emerytów którym szkoda wyrzucić chleba

Jak zwracam uwagę starszym osobom, żeby nie śmiecili na chodnikach, parkingach i wokół śmietników to tylko wyzywają i się obrażają. Nauczyli ich rodzice 60lat temu, że resztki ludzkiego żarcia się wyrzuca na podwórko bo nic się nie może zmarnować kiedy bieda piszczy w wiejskiej chałupie.

Powinna powstać jakaś kampania społeczna informująca starszych ludzi, że ptaków nie dokarmia się chlebem!!!

Większość emerytów zaznawszy kiedyś biedy oraz poprzez religijny szacunek do chleba nigdy w życiu nie "zmarnuje" chleba tylko zawsze odnosi do zjedzenia gołębiom, które nie tylko s****ą na samochody i dachy ale też chorują od tego dokarmiania.

Trzeba uświadomić ludziom starym, że niezużyty chleb (i inne zepsute jedzenie) należy wyrzucić. Niech zaczną kupować tylko tyle pieczywa ile są w stanie zjeść przecież można kupować pół chleba albo część zamrozić.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

Żabianka

Co tam skwery i place. Ludzie, na Żabiance to jest dopiero tragedia, sąsiedzi sypią śmieci z balkonów i zaraz atak mew i gołębi rodem z Hitchcocka, albo 6.00 rano, koniec spania, czas na gołębiowe rozmnażanie właśnie na Twoim balkonie...Nie wiem czy to jest ignorancja, czysta głupota czy lenistwo, ale to powinno być karalne
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Mam w bloku taka...

stara panne dokarmiaczke. Na zwrocona uwage jest agresywna jak dzik. Do ludzi jak zwierz. Prowadza tez psa wilczura dookola domu i nie ma terebkow!
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 5

Śmierć wszystkim gołębiom!

A tych, co dokarmiają, wygnać na Madagaskar.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Kaemienie golebi to przyzwyczajenie z miejsca zamieszkaniq, czyli z wioski. Tam tez karmiles konie, kury, swinie i kozy. Kaemisz jestes jak ten cep. Tyle w temacie
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 5

A gdzie ochrona mieszkańców przed bezkarną patologią.

A straż miejska w Trój Mieście nie ma co robić i chowa się po kątach, zamiast skutecznie bronić mieszkańców przed dokarmiaczami ptaków i psiarzami nie sprzątającymi odchodów po gołębiach i psach.
Gdyby skutecznie działała straż miejska, byłyby czyste place, skwery, parki, balkony, samochody i nasze ubrania.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

JAKA PODSTAWA PRAWNA

Jaka podstawa karna za dokarmianie zwierząt przez mieszkańców Proszę podać bo nie wiem a w firmie przepracowałem 30 lat

Proste jak drut.

W miejscach dokarmiania stawia tablicę informującą o zakazie karmienia ptaków - czy wyprowadzania psów na danym terenie, gdzie podana jest wysokość kary za łamanie prawa. To samo dotyczy miejskich trawników dokumentnie udekorowanych odchodami.

...

Gołębie roznoszą więcej chorób niż szczury

Widać że ludziom na urlopie brakuje zajęć. Pani nie ma już większych problemów?

Czas najwyższy zakazać i karać za dokarmianie ptaków. Czytelniczka wskazała chodniki i deptaku ale trzeba pamiętać, że wspomniane przez ,,agresora,, ,ptaki nie wybierają i wszystko w tym piaskownice też brudzą swoimi dochodami i to na masową skalę.
Ludzie wasza troską o ptaki niszczy same ptaki oraz środowisko

Ale PROBLEM

naprawdę widać, że nie ma Pani większych problemów....może jak się Pani tak nudzi to proszę poszukać sposobów na zmniejszenie głodu w Afryce a nie wyliczać o*rane chodniki.... zazdroszczę życiowych problemów! nie jeden chciałby takie mieć!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 8

Ale mieszkamy w Polsce...

a nie w Afryce, jak będę chciał pomagać komuś w Afryce to wpłacę kasę gdzie trzeba, jeśli będę chciał chodzić po błocie i gów..ie, zamieszkam na wsi, na razie mieszkam w mieście podobno europejskim i oczekuję stosownego standardu a nie wszechobecnego syfu.

To teraz proszę mi zapłacić!

za mycie auta 8 razy tygodniowo a nawet częściej. A potem będę mogła przeznaczyć fundusze które mi zostaną a były przeznaczone na myjnię - na Afrykę.
Cały parking obfajdany, aut w takim stanie jest ze 40 pojazdów, niech każdy wystawi im teraz roczny rachunek to się nogami nakryją ci bezmózgowi dokarmiacze.

karmienie ptaków

Ptaki , jak i inne dzikie zwierzęta potrzebują dokarmiania w okresie bardzo mroźnej zimy .Robią to- po za tym myśliwi i inni ludzie za to odpowiedzialni.
Spleśniały chleb należy wyrzucić a nie karmić nim ptaków. Suchy chleb z kolei należy wyrzucić do kosza -- przy pojemniku na śmieci i już . Nie udawajmy takich wspaniałych i dobrych ludzi . Pomóżcie lepiej ludziom potrzebującym---zwierzę da sobie radę lepiej niż wam się wydaje--dobrzy i wspaniali ludzie ......pozdrawiam
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7

tragedia

panią kasie optakał s**** i afery robi
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

ptaki

gołębie zawsze były i będą a swoją potrzebę muszą załatwić. A Wy ,, Miastuchy'' nie bądźcie takimi snobami. Czyż nie macie większych problemów od tych małych istot.

A o kotach ktoś pomyślał?

Gołębie nie są aż takim problemem... Ale jeśli już idziemy tym tropem, to może wziąć by się lepiej za właścicieli kotów, które ich kochani właściciele 'wywalają' na podwórka czy do ogródków (z reguły cudzych). Ja mam psa i po nim sprzątam, może by tak się wziąć za właścicieli kotów?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

takich beretow na osiedlu to ja mam dostatek, ich powinno sie posprzatac...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Na rybki.

Na zanęte przerobić nadmiar i na rybki nad jezioro. Relaks. Nie trzeba sie denerwować innym kłopotu też nie zrobimy.

I kupy po psach proszę zbierać!

Na Obłużu trzeba uważać miny kupowe, wszystkie tereny zielone są obesr.ne.

Robisz kupę i szpuszczasz wodę? to sam ją oczyść!

Szanowna autorka "problemu" powinna pomyśleć, że skoro płaci podatki to powinna mieć problem do miasta a nie do karmiących ptactwo...
Dochodzimy tu do pewnego rodzaju paranoi, każdy każdemu tylko by patrzył na ręce a sam swoich wad nie widzi... No co? Wiadomo człowiek nie zanieczyszcza chodników *(zazwyczaj), ale płaci za to by były czyste, nie przepędzimy ptaków z miast bo nauczyły się w nich żyć, zabieramy im środowisko i budujemy swoje molochy, one się dostosowują, ale jest im ciężko. Niektórzy to widzą i starają się im pomagać. Nawet miasto rozdawało jesienią karmę dla ptaków, więc nie widać by to był problem miasta tylko jest to raczej problem tej Pani.

*(zazwyczaj) - bo istnieją niestety wyjątki i niektórzy niestety paskudzą na tych chodnikach.

Najgorsze to jest dokarmianie meneli na dzikim parkingu w środku miasta pod Batorym i na parkingu przy Riwierze

Oczywiscie dzielni strażnicy nigdy nie zwracaja na te drobne wymuszenia uwagi.

dokarmianie to nie

jest problemem tylko zasr...ch chodników to problem tych co dokarmiają,oni są
z wiochy jak ktoś prawie całe życie karmił kury kaczki czy inne zwierzęta gospodarskie na podwórku to trudno mu się odzwyczaić od tych praktyk,takiemu
syf nie przeszkadza,żarł z kurami spał w chlewie i nadal to kultywuje,ot cały
problem, i dużo wody upłynie żeby tych buraków nauczyć kultury.
Ale powodzenia może sie uda.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5

niech ta baba jedzie na rynek do krakowa

ludzie karmią,karmili, i będą dokarmiać gołębie, jak sie paniusi nie podoba to niech omija takie miejsca. co za żenada, gołębi nie mozna dokarmiać.żałosne problemy znudzonej baby
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Polejcie mu!

:)

Przeklęte latające szczury tam potrafią nawet wyrwać ci precla z ręki. Turyści może je dokarmiają, ale krakowiacy ich nienawidzą

ciekawe kiedy ktoś poczęstuje ptaki sraki czymś na rozwolnienie...

bombardowanie niezłe po chwili... jest w necie filmik z plazy, z rumunii chyba...:) miny ludzi bezcenne.

W Chinach Ludowych w ramach rewolucji kulturalnej wytępiono wszelkie ptactwo

a teraz i tutaj postęp zawitał....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 8

nie całe ptactwo

ale głównie wróble. I owszem - to nie było zbyt mądre. Natomiast tępienie w miastach "latających szczurów" jest jak najbardziej słuszne

tam nie tylko ptactwo wytępiono

ale jeszcze burżujów, kułaków, chrześcijan, co mądrzejszych chłopów, mnichów, dużą część Ujgurów etc..
też wzór znalazłeś
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

golebie odchody

Na wstepie dodam ze nienawidze golebi ale Moim zdaniem nie ma znaczenia czy czlowiek bedzie je dokarmial czy same znajda pozywienia bo fakt jest taki ze one musza sie gdzies zalatwiac. To nie jest pies po ktorym mozna posprzątać.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Bezmyślność..

W takiej sytuacji powinno się karać za zaśmiecanie i powinien być zakaz dokarmiania ptaków zwierząt w obszarach zabudowanych. Ludzie robią śmietnisko i podkarmiają w ten sposób myszy i szczury...
A dla tych co nie wiedzą co zrobić z suchym chlebem rada, zjedźcie sami!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Pozdrowienia dla Pani z ul. Rajskiej

Która codziennie rano wyrzuca przez okno garnek ugotowanego makaronu albo ziemniaków.

U mnie dokarmiają kota w garażu !!

U mnie sąsiad karmi w podziemnym parkingu "biednego" kotka, który regularnie sika na auta. Wózek dla dziecka nie nadaje się już do użytku, bo kotek sobie w nim spał, a gdy wsiadam do auta, czuję się jak w kuwecie. Administracji zgłosiłam, ale mają to gdzieś... Nie wiem więc co gorsze - zaszczany samochód, czy o****ne przez gołębie chodniki....W sumie najgorsze są kupy psów na trawnikach. Ciekawe, czy u nas ludzie nauczą się sprzątać po swoich ulubieńcach...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

USTAWOWY ZAKAZ DOKARMIANIA GOŁĘBI

Witajcie, jakiś czas temu (trwa do dziś) miałem podobny problem, tyle, że tyczy się to mojego miejsca zamieszkania tj bloku i najbliższego otoczenia. Bezmyślni ludzie wysypują pokarm dla mew, gołębi i innego ptactwa, mój blok jest położony wraz z innymi trzema w czworokąt, ptaki jak i koty przyzwyczajają się do miejsca i później latają w kółku i osrywają wszystkie parapety. W związku z tym problemem doczytałem się kiedyś w ustawie, że USTAWODAWCA ZAKAZUJE DOKARMIANIA GOŁĘBI POZA SEZONEM ZIMOWYM, tego również się doczytałem, że gołębie są nosicielami najgroźniejszych chorób. Wobec takich osób powinny być wyciągane konsekwencje z Kodeksu Cywilnego. Jeszcze dodam, że obok mnie (wystarczy przejść przez ulicę) jest duże pole z dala od blokowiska, ale oczywiście żadne bezmózgie osoby dokarmiające nie pomyślą, żeby tam wysypywać pokarm! A PTASIEGO stolca NIE MOŻNA DOMYĆ Z PARAPETU!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5

tak wszystko normować ustawowo

ludzie są głupi a 460 p/osłów wie najlepiej co dla nich dobre

ludzka głupota

ci, którzy karmią te ptaszyska nie mają wyobraźni, powinni się leczyć ze swojej głupoty i pseudowarażliwości, ci ludzie najczęściej nie potrafią dogadać się z innymi ludźmi i sympatię lub miłość "przelewają" na zwierzęta
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

racja

Plac Kaszubski, najbardziej zasr... miejsce w Gdyni. Nie dość, że mewy to i gołębie.
Stary chleb dla konia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

... i jeszcze człowieki !

karmić TAK, ale w LESIE!!!

moim zdaniem można dokarmiać ptaki i inne zwierzęta, ale do cholery róbcie to w lesie, tak, żeby nikt nie widział i żeby te zwierzęta tez z tego lasu do miasta nie wychodziły. po jaką cholerę komu zwierzęta w betonowym mieście...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

jak juz to zdarza mi sie czasem dokarmiac kaczuszki w stawwie,czasem labedzie na molo...jednak nie pojme po co dokarmiac golebie,zawsze patrze z pogarda gdy ktos obok mnie to robi,nastawia mnie na ryzyko ze ptaszek wdziecznosc okaze na mojej glowie.

Zgadzam się z artykułem

Jeśli ktoś chce karmić ptaki niech to robi na trawnikach poza zasięgiem przechodniów i przystanków. Nie dość, że brudzą miejsca dokarmiania to jeszcze trzeba się czaić żeby na Ciebietaki nie narobił. To jest obleśne.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

...

Za granicą nie karmi się mew, bo robią się agresywne.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Golebie...

Golabki sa dobre... ale ugotowane!

TO MOŻE....

niech Panią mąż nie dokarmia, bo Pani s**** a później w klopku śmierdzi... a reszta rodziny musi to wąchać...a może nie mają na to najmniejszej ochoty?

bo czlowiek im to naturalne siedlisko zniszczyl

to musza chyba gdzies mieszkac w zamian.

Oni karmia gołębie po to, żeby je potem ZJEŚĆ!!!!!!! To samo jest z kotami. Nie dajcie sie oszukiwać! Nikt tego bezinteresownie

nie robi. Gołębie się je normalnie na rosół. Ludzie w mieście nie maja kur i królików to jedzą gołebie i koty. i taka jest prawda. Biedni gdyby mieszkali na wsi to by nie mieli takich problemów. Widziałem nawet jak wyrywali tulipany, pewnie po to zeby zjesc cebulki, bo nie mają gdzie sadzić cebuli. A S... ludziom w mieście nie przeszkadza, wystarczy spojrzeć na ich trawniki pod blokami. Na wsi nikt nie s****na swój trawnik a jak sie psu przytrafi to sie sprząta. W mieście ludzie lubią sryć na swoje trawniki.... Takie zwyczaje i tradycja mieszczuchów. Lubią z****ne trawniki, a gołębie to pokarm i tyle.

wystarczy sie przypatrzeć jak to robią. najpierw zanęcaja chlebem

gołąb sobie kica kic kic. a tu haps i do torby!!!! Wlaściwie oni regulują populację gołębi!

racja

Gołąb od lat uchodzi za wyjątkowego ptaka. Jego mięso jest delikatne i smaczne. Zawiera mało tłuszczu, za to sporo składników odżywczych i pełnowartościowego białka, dlatego zaleca się je osobom chorym, dzieciom oraz rekonwalescentom. Bardzo smaczny jest rosół oraz gołębie pieczone.

Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Makaron połączyć z masłem i posiekaną natką, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny; obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z sałatą zieloną

karmienie gołębi i mew z okna

najgorsze jest jak sąsiad karmi mewy przez okno, a one potem razem z gołębiami s****ą na moje okna albo parapety!! skandal!!

A ja lotom i dachy obsrywom chleb wyjodam

Agata

To jakas starcza choroba bo do niedawna tego w Gdyni i nie było .Moze straz miejska by sie zaineresowła i wlepiła babie wysoka kare za karmienie gołebi przy sklepie na rogu ul wolnosci i warszawskiej .Pracownicy sklepu wystawiaja kosze po chlebie doslownie pod balkonem gdzie na pierwszym pietrze stoja gołebie i centralnie s****a na kosze i obok .Ta zaraza trwa juz bardzo długo .CO NA TO SANEPID .Bo widac ze nic nie robi .Jestem za wysokimi karami dla karmicieli

Zasrane gołębie i inne

Nareszcie ktoś o tym napisał. Ludzie ( najczęściej starsi ) kupują nadmiar pieczywa, np 5 ,zjadają np 1, a resztą nienadającą się do zjedzenia, najczęściej po dniach wolnych karmią ptactwo. W zimie to jeszcze rozumiem, ale w innych porach roku? Czy ludzie nie wiedzą o tym, że odchody ptaków są bardzo szkodliwe dla zdrowia?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

....

A twoje odchody sa jakie ? Czy ty nie robisz kupy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

na ulicy mej jest balkon, gdzie babiszcze dokarmia... masakra mówię wam

omijamy druga stroną ulicy, okoliczne parapety i balkony obrobione do białości. Podziwiam jej sąsiadów... że jeszcze jej nie wyciapali z tego balkonu!

Może otworzyć w Gdyni restauracje której specjalnoscią będzie gołąb i mewa?

A przed restauracją trawnik na który będą mogły s**** właściciele psów i ich pociechy????

Najgłupszym zwięrzęciem jest człowiek i jego durne wymogi

Durnemu Polakowi wszystko przeszkadza to dziki, które przychodzą na osiedla bo wcześniej tam gdzie durny Polak mieszka był las, a teraz kolej gołębie i mewy. Durny Polak pisze na forum i mówi jak ludzie przestaną dokarmiać to one przestaną s**** - w rozumowaniu durnego Polaka . Ludzie czy niema innego tematu, Policja czy SM nie będzie interweniować proszę dać podstawę prawna nie dokarmiania ptaków ora z innych zwierząt a w tedy wypisywać swoje mądrości i spostrzeżenia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

Najgłupszym zwięrzęciem jest człowiek który kala własne gniazdo

Prostactwo chcąc sobie poprawić samopoczucie i "zorganizować" wolny czas dokarmia bezmyślnie w centrach ptactwo i tym samym zanieczyszcza je odchodami. Powoduje to szybką degradację miejskiego środowiska i naraża mieszkańców na różne odzwierzęce choroby.
Parę lat temu w mediach informowano, co stało się w niektórych dzielnicach Rzymu i Neapolu gdzie samochódy stojące na parkingach pod drzewami w ciągu kilku dni pokrywane był warstwą guana.

Jeśli p. Katarzyna jest zdegustowana,

to niech nie chodzi po placach, tylko zabiera dziecko na place zabaw albo do parków. Ciekawe, czy jakby tam wdepło w odchody żądałaby wystrzelania wszystkich zwierząt w lesie?
Bezmyślna to jest jej krytyka. Jak się nie ma co robić na urlopie wychowawczym siedząc w domu z dzieckiem (uprzedzając - nie mam na mysli wszystkich mam, tylko tą konkretną osobę), to sie wymysla pierdoły.
Niech się lepiej ktoś zajmie problemem padłych zwierząt w Trójmieście. Zgłaszałam to zarówno Straży miejskiej, jak i portalowi Trójmiasto.pl i nikt nie raczył ruszyć czterech liter w tej sprawie. Jak wiadomo, padłe zwierzęta też mogą rozprzestrzeniać choroby, są też "nieestetyczne", więc może najpierw zajmijmy się tą sprawą?

prawda

To sie zgadza na starej slowackiego leżał prawie miesiąc zdechly potrącony kot i tylko był przerzucany w te i we wte w końcu ktoś raczył go " posprzątać"

mega problem

Boze kobieto widac ze Ci sie nudzi jak Ci ptactwo juz przyszkadza. Ja tez mam dziecko co nie raz weszlo w stolec i żyje. Jak sterylnie chcesz chować dziecko to siedź w domu. A najlepiej wez się do roboty bo widać nie masz większych problemów w życiu. Albo napisz petycję aby zlikwidować cale ptactwo w kraju. Kazde zwierzę s****ty zapewne też a gdzieś robić musza nieprawdaż ?????
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

A pewnie sama wysadza swoje dziecko na ulicy :/

głupia baba
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

A ja nadal będę do nich strzelał !

Przy pomocy procy chronię swój balkon przed guanem latających szczurów , a także edukuję swoich sąsiadów , by jeśli chcą koniecznie dokarmiać ptaszki , to mniej bolesnym jest kupno papugi , bądź wycieczka do parku .

Niech dokarmiający posprzątają i umyją teraz ładnie

wszystkie chodniki, skwery i place. Niech zapłacą za leczenie i roznoszenie epidemii przez ptaki. Niech wreszcie zapłacą za miesięczne i roczne umycie mojego auta i sąsiadów z odchodów ich latających ulubieńców.

Kto zna jakiś skuteczny środek na latające szczury?

Bo to co teraz się dzieje to istna plaga i patologia!

Zgadzam się z autorką.

W zachodnich krajach, np. Niemcy już od wielu lat mają zakaz dokarmiania ptaków w miastach i dotkliwe kary za taki proceder. Wzorem EU i u nas powinni coś takiego jak najszybciej wprowadzić.

Charytatywność bez granic

Dokarmianie gołębi kaczek łabędzi i kotów, a przy okazji szczurów i innych gryzoni. Skoro ktoś ma za dużo kasy to niech łoży na schroniska a co się tyczy starego chleba którego grzech wyrzucać jak ktoś wcześniej napisał może pomyśli trochę racjonalnie, stary często spleśniały chleb nie jest podstawą wyżywienia wyżej wymienionych zwierząt i nie wpływa korzystnie na ich układ pokarmowy co widać po odchodach. Może lepiej po prostu mniej kupować pieczywa które trzeba potem wyrzucać. Nadgorliwość w byciu charytatywnie pomocnym czasem potrafi wyjść każdym otworem. Dotyczy to również piesków które odżywiane są czym się da widać to też po ich odchodach pozdrawiam

gołębie

Ja też się zgadzam z autorką. Koty s****ą gdzie popadnie. psy s****ą, gołębie s****ą po szybach. Dosyć tych z****ńców. Powinny być kary za dokarmianie.

Jestescie bez serca :((

Zawsze kupuję dwa bochenki chleba i jednym dziele sie z naszymi braciami mniejszymi. Jakim bydlakiem trzeba byc zeby pisac ze dokarmanie golebi to cos zlego :((( Pewnie od jedzenia miesa wam sie w glupich glowach poprzestawialo!! Takich bydlakow co pisza ze to szczury wieszalabym publicznie na jakis palach i obserwowala jak zdychaja bez wody i jedzenia zeby poczuli jak musza sie czuc te biedne golebie!!! :((

Polecam chłopa sobie sprawić to może ci się poprzestawiać.

z****ny sopot

Obsewuje, i robie zdjęcia osob wyprowadzających pieski na trawnik przed starą policja , Tam jest kuwet, s****nik , psi kopczyk odchodów i miny tych , którzy tam zostawiają łajno pie. W momencie postoju radiowozu traca orientacje i wycofują się.

Mam dokumentacje własicieli pieskow- wszystkich karac po2000 zl i pracami porządkowymi-sprzatanie stolca

Dziekuje za Sopot Sopocianom

Ale mamy problem

już myślałem że KTOŚ zakłada gołębiom pampersy bo jednego widziałem jak przelatywał -szukamy ochotników proszę dzwonić do PREZYDENTA MIASTA GDAŃSKA w pilnej sprawie niecierpiącej zwłoki albo pod 112 i po sprawie

GOŁĘBIE I SZCZURY NA GDAŃSKIEJ ŻABIANCE

Na terenie osiedla mieszkaniowego SM Żabianka (Gdańsk ) pojawiły się szczury żerujące wieczorem na odpadkach z ludzkiego stołu, wyrzucanych na trawniki przez dokarmiaczy gołębi. Przez cały rok po zdewastowanych trawnikach walają się psie i ptasie odchody, pióra, a wszystko wymieszane z zapleśniałymi i gnijącymi: ziemniakami, mięsem, kiełbasą, jajkami,rybami, kośćmi, makaronem,bułkami w mleku i tak dalej ....... Żrą to całe stada gołębi, mew,, kawek, wróbli i sr*ją na około i pobliżu sklepu spożywczego "Pod Wierzbami". Przed sklepem wala się zapleśniałe pieczywo. Ptaszyska siadają na dowożonym pieczywie wczesnym rankiem.
Całe stada gołębi koczują na pobliskich dachach, drzewach , trawnikach i placu zabaw i szkoły. .Są tak spasione, że ledwo ruszają się. Chodniki, parapety okienne, balkony zapaskudzone są piórami i odchodami.
Dokarmiacze gołębi z balkonów i okien wyrzucają wszystko czego nie zjedzą.
Skwerek z fontanną przy deptaku wraz z ławkami zawłaszczyły sobie gołębie i wszystko uwalały odchodami.
Nad osiedlem unoszą się stada najróżniejszego ptactwa.
Pracownicy Administracji Osiedla nie dostrzegaja problemu !!! Przygotowaliśmy więc skargę do SANEPID-u, Urzędu Miasta, Towarzystwa Ochrony Ptaków i nagłośnimy też w mediach.
do góry