Widok

Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj

Opinie do artykułu: Karmisz gołębie? To po nich posprzątaj.

- Wystarczyło kilka dni lepszej pogody, by gdyńskie chodniki znów pokryły się odchodami. I to nie psów, ale nie wiadomo czemu dokarmianych gołębi. Może ci co tak chętnie je karmią, także po nich posprzątają? - pisze nasza czytelniczka, pani Katarzyna.Pani Katarzyna jest na urlopie wychowawczym i codziennie spaceruje po Gdyni ze swoją dwuletnią córką. I jest zdegustowana postępowaniem wielu osób, bezmyślnie - jej zdaniem - dokarmiających ptaki w mieście. Oto jej opowieść:Wystarczyło kilka dni ...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Takim ludziom co to nie przeszkadza trzeba by zrobić czapę z g*wna na głowie to by może dotarło.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

jak pańska żona będzie zmuszona myć okna i parapety prawie co dziennie i będzie pan wchodził do domu po ptasich odchodach ciekawa jestem co pan wtedy powie .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Polecam chłopa sobie sprawić to może ci się poprzestawiać.

z dziećmi na plac zabaw? do parku? do lasu?

Kobieto, przecież w piaskownicach leżą kupy kocie i psie,to samo w parkach i lasach nie wspominając o chodnikach.Kary powinny wynosić 500 zł dla właściciela psa za pozostawienie kupy na chodnikach i za wprowadzanie psów na place zabaw.O kociarzach nie wspomnę.Koty powinny polować na myszy i szczury, ale jak są dokarmiane to zajmują się tylko rozmnaża niem. Na sąsiednich podwórkach jest 30 kotów, a my mamy wszystko obsikane i wypalone rośliny.Odór niesamowity w ogrodzie szczególnie wiosną.Budynek obsikany,drzwi do klatki obsikane,przed klatką nas...e.

GOŁĘBIE I SZCZURY NA GDAŃSKIEJ ŻABIANCE

Na terenie osiedla mieszkaniowego SM Żabianka (Gdańsk ) pojawiły się szczury żerujące wieczorem na odpadkach z ludzkiego stołu, wyrzucanych na trawniki przez dokarmiaczy gołębi. Przez cały rok po zdewastowanych trawnikach walają się psie i ptasie odchody, pióra, a wszystko wymieszane z zapleśniałymi i gnijącymi: ziemniakami, mięsem, kiełbasą, jajkami,rybami, kośćmi, makaronem,bułkami w mleku i tak dalej ....... Żrą to całe stada gołębi, mew,, kawek, wróbli i sr*ją na około i pobliżu sklepu spożywczego "Pod Wierzbami". Przed sklepem wala się zapleśniałe pieczywo. Ptaszyska siadają na dowożonym pieczywie wczesnym rankiem.
Całe stada gołębi koczują na pobliskich dachach, drzewach , trawnikach i placu zabaw i szkoły. .Są tak spasione, że ledwo ruszają się. Chodniki, parapety okienne, balkony zapaskudzone są piórami i odchodami.
Dokarmiacze gołębi z balkonów i okien wyrzucają wszystko czego nie zjedzą.
Skwerek z fontanną przy deptaku wraz z ławkami zawłaszczyły sobie gołębie i wszystko uwalały odchodami.
Nad osiedlem unoszą się stada najróżniejszego ptactwa.
Pracownicy Administracji Osiedla nie dostrzegaja problemu !!! Przygotowaliśmy więc skargę do SANEPID-u, Urzędu Miasta, Towarzystwa Ochrony Ptaków i nagłośnimy też w mediach.

niech stare zgredy sprzątają

staruchom się nudzi i karmią ptaszki - to niech sprzątają ich odchody
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale mamy problem

już myślałem że KTOŚ zakłada gołębiom pampersy bo jednego widziałem jak przelatywał -szukamy ochotników proszę dzwonić do PREZYDENTA MIASTA GDAŃSKA w pilnej sprawie niecierpiącej zwłoki albo pod 112 i po sprawie

z****ny sopot

Obsewuje, i robie zdjęcia osob wyprowadzających pieski na trawnik przed starą policja , Tam jest kuwet, s****nik , psi kopczyk odchodów i miny tych , którzy tam zostawiają łajno pie. W momencie postoju radiowozu traca orientacje i wycofują się.

Mam dokumentacje własicieli pieskow- wszystkich karac po2000 zl i pracami porządkowymi-sprzatanie stolca

Dziekuje za Sopot Sopocianom

Jestescie bez serca :((

Zawsze kupuję dwa bochenki chleba i jednym dziele sie z naszymi braciami mniejszymi. Jakim bydlakiem trzeba byc zeby pisac ze dokarmanie golebi to cos zlego :((( Pewnie od jedzenia miesa wam sie w glupich glowach poprzestawialo!! Takich bydlakow co pisza ze to szczury wieszalabym publicznie na jakis palach i obserwowala jak zdychaja bez wody i jedzenia zeby poczuli jak musza sie czuc te biedne golebie!!! :((
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

gołębie

Ja też się zgadzam z autorką. Koty s****ą gdzie popadnie. psy s****ą, gołębie s****ą po szybach. Dosyć tych z****ńców. Powinny być kary za dokarmianie.

dziel i rządź

tylko jak podzielić te twoje 65 IQ na mnie i całą moją rodzinę...?
lepiej zostaw sobie ten dar od boga, bo zapomnisz jak się oddycha i się udusisz.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Charytatywność bez granic

Dokarmianie gołębi kaczek łabędzi i kotów, a przy okazji szczurów i innych gryzoni. Skoro ktoś ma za dużo kasy to niech łoży na schroniska a co się tyczy starego chleba którego grzech wyrzucać jak ktoś wcześniej napisał może pomyśli trochę racjonalnie, stary często spleśniały chleb nie jest podstawą wyżywienia wyżej wymienionych zwierząt i nie wpływa korzystnie na ich układ pokarmowy co widać po odchodach. Może lepiej po prostu mniej kupować pieczywa które trzeba potem wyrzucać. Nadgorliwość w byciu charytatywnie pomocnym czasem potrafi wyjść każdym otworem. Dotyczy to również piesków które odżywiane są czym się da widać to też po ich odchodach pozdrawiam
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się z autorką.

W zachodnich krajach, np. Niemcy już od wielu lat mają zakaz dokarmiania ptaków w miastach i dotkliwe kary za taki proceder. Wzorem EU i u nas powinni coś takiego jak najszybciej wprowadzić.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto zna jakiś skuteczny środek na latające szczury?

Bo to co teraz się dzieje to istna plaga i patologia!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Niech dokarmiający posprzątają i umyją teraz ładnie

wszystkie chodniki, skwery i place. Niech zapłacą za leczenie i roznoszenie epidemii przez ptaki. Niech wreszcie zapłacą za miesięczne i roczne umycie mojego auta i sąsiadów z odchodów ich latających ulubieńców.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

To teraz proszę mi zapłacić!

za mycie auta 8 razy tygodniowo a nawet częściej. A potem będę mogła przeznaczyć fundusze które mi zostaną a były przeznaczone na myjnię - na Afrykę.
Cały parking obfajdany, aut w takim stanie jest ze 40 pojazdów, niech każdy wystawi im teraz roczny rachunek to się nogami nakryją ci bezmózgowi dokarmiacze.

A ja nadal będę do nich strzelał !

Przy pomocy procy chronię swój balkon przed guanem latających szczurów , a także edukuję swoich sąsiadów , by jeśli chcą koniecznie dokarmiać ptaszki , to mniej bolesnym jest kupno papugi , bądź wycieczka do parku .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

to sobie dokarmiajcie poza miastem a nie w srodku miasta. a im bardziej miejsce turystyczne tym wiecej dokarmiaczy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nikt rozsądny nie wyrzuca chleba do śmietnika.

_ Chleb należy trzymać w zamrażalniku, a bieżący - w lodówce. Wtedy nie spleśnieje. Chleb zeschnięty można przerobić np. na jarskie kotlety mielone, żurek lub kwas chlebowy. U mnie nic się nie zmarnuje i nie muszę dokarmiać zwierząt bez sensu. Gołębie roznoszą niebezpieczne choroby (np. obrzeżki). Psy i koty z resztą - też (np. toksoplazmozę, tasiemce i inne pasożyty) i dlatego należy po nich sprzątać.
do góry