racja
Gołąb od lat uchodzi za wyjątkowego ptaka. Jego mięso jest delikatne i smaczne. Zawiera mało tłuszczu, za to sporo składników odżywczych i pełnowartościowego białka, dlatego zaleca się je osobom...
rozwiń
Gołąb od lat uchodzi za wyjątkowego ptaka. Jego mięso jest delikatne i smaczne. Zawiera mało tłuszczu, za to sporo składników odżywczych i pełnowartościowego białka, dlatego zaleca się je osobom chorym, dzieciom oraz rekonwalescentom. Bardzo smaczny jest rosół oraz gołębie pieczone.
Sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Makaron połączyć z masłem i posiekaną natką, doprawić i napełnić wnętrze tusze Następnie związać nogi, obłożyć cienkimi plastrami słoniny; obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając śmietanką, potem wytworzonym sosem Po upieczeniu gołębie ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami, oprószyć startym serem i zapiec Podawać z sałatą zieloną
zobacz wątek