Widok

Kask rowerowy

Im częściej jeżdżę po ścieżkach rowerowych, tym bardziej zaczynam obawiać się o swoje bezpieczeństwo... i postanowiłam kupić kask. No właśnie, ale jaki? Możecie polecić jakiś rozsądnych producentów? Zastanawiam się nad Authorem (modele Reflex bądź Basic), który cenowo jest bardzo przystępny. Czy w ogóle jest sens inwestować więcej niż te 150zł w kask dla umiarkowanego "prędkościowo" rowerzysty (rozpędzam się na prostych, a trasy z górki pokonuję "na chamulcu" - uraz po wywrotce z Wileńskiej :)).

Pzdr, malgozia
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
grisza ja akurat na sciezce zaliczylem najwiekszy dzwon i mega z*******em z bani w grunt - a kask w domu lezal :) wg mnie mozna predzej do lasu jechac bez helmu niz w miasto.
Do tej jazdy modele kasków które wymieniłaś oczywiście wystarczą.
nie zgadzam się rB. zdecydowanie do spacerowej jazdy po deptakach i ściezkach sportowy kask nie jest konieczny.

przy doborze warto zwrócić uwagę na ilość otworów (im więcej tym lepsza wentylacja łepetyny) i koniecznie na to czy kask ma atest.

cos w tym guście w zupełności wystarczy - http://lombardisports.com/images/product/Cycling/CoolThings/CARRERA_Carapacho.gif

koszt tej akurat carrery to ok 50 euro, ale swego czasu można było dostać tanie kaski tego typu

Ja polecam kask ekoi ( w go sporcie) obudowa sie nie odkleja ma atest i miłą cene (około 100)
Kask dobra rzecz, mi ostatnio uratowal czaszke :) Pozdr
rB - sądzę, że sie w pewnym stopniu mylisz.
"jest ses. tanie kaski są słabe... kup taki z atestem i robiony w tech, inmolding." - czy sadzisz, że tanie kaski sa dopuszczone do spzedazy bez atestu ?? myslisz, ze tanie kaski nie spelniaja norm bezpieczenstwa ?? no to by ciekawie wygladalo, jak by jakis niedzielny rowerzysta jechal sobie po bulwarze zderzyl sie z babcia i sie zabil bo kask by nie spelnial wymaganych norm i nie mial atestu. nie chcial bym byc w takiej sytuacji na miejscu producenta ... z dalsza czescia wypowiedzi sie zgodze, ale niezupelnie, poniewaz to nie ta kolorowa naklejka na kasku ma chronic nasza glowe a wlasnie styropian ktory jest pod spodem. w tanszych modelach jest to rzyklejane w drozszych zgrzewane w jedna calosc, ale to tylko kwetia estetyki ;) z technolagia in molding sie zgadzam, drozsze kaski wykonane w tej technologii sa lepiej wentylowane i lzejsze. w tych najdrozszych bywa tak, ze paski sa ciezsze od samego kasku ...
Najlepiej poczytaj
http://www.bikeworld.pl/?ppg=komentarze&id=434&dzial=3
jest ses. tanie kaski są słabe... kup taki z atestem i robiony w tech, inmolding. Te tanie robi sie tak ze skorupa jest naklejana na styropian i bywa ze sie to odkleja. Poza tym drozsze kaski sa bardziej ergonomiczne (lzejsze i lepij wentylowane). Popatrz na allegro, tam sa mety po okolo 200 zeta, normalnie w sklepei sa po ponad 300 nawet!
do góry