Widok

Kaski - gdzie jest szeroki wybór niedrogich kasków?

Szukam kasku do jazdy po mieście.
Cena do 150zł, obowiązkowa siatka przeciw robalom.

W sklepach typu Wysepka, Giant czy nawet Decathlon nie idzie dorwać żadnego kasku spełniającego moje kryteria. Albo kosztują ponad 200zł, a jak już pasują, to nie mają siateczki.

Nie mam zamiaru wydawać więcej niż 150zł. Mimo, że takie kaski z Biedronki czy Lidla, które kosztowały 50zł mogłyby mnie zadowolić...

Najlepiej na terenie Gdańska, ale może być całe Trójmiasto.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ile taniej jesteś w stanie kupić kask ze sklepu za 300zł w necie? 10zł? 20zł? Tyle kosztuje wysyłka... może 25-30zł taniej? 8-10%... Zaroszczędzisz 1-8zł - gdzie tu januszowanie? ;)))))
Niektórzy muszą oszczędzać każdą złotówkę... Żaden powód do wstydu, ani żadne januszowanie.

@Mariusz
Sklepy wysyłkowe natomiast muszą liczyć się z tym, że jakaś część klientów zwróci im towar - sklepy wysyłkowe oszczędzają obrzydliwą ilość kasy z uwagi na fakt, że nie muszą dzierżawić sklepów stacjonarnych, płacić za prąd etc etc... A prawo do zwrotu towary masz ustawowe, w ramach ochrony konsumenta - przymierzenie tego co kupujesz jest jak najbardziej na miejscu. Tu też nie ma januszowania... nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.

Oczywiście każdy może mieć tutaj inną opinię ;) Wasza opinia nie zmieni faktu, że oba powyższe akapity są prawdziwe.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Hmm, czy przymierzanie kasku w sklepie i kupowanie u konkurencji nie jest właśnie januszowaniem?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
"Są "gwiazdki" w testach i ocenach bezpieczeństwa przez ekspertów"
Dasz linka do tych testów? Jeszcze nie spotkałem się z producentem, który by się chwalił stopniem ochrony, bo to strzał w stopę i pozwy w razie wypadku. Odfajkowują normy i tyle.
Jedyny wyjątek to kaski z MIPS, gdzie chwalą się dodatkową ochroną.

Wygody nie da się punktować, bo każdy ma inną głowę. W recenzji wyjdzie, że super wygodny, przymierzysz i odrzucisz jak najdalej od siebie, bo gdzieś ciśnie.

Z wagą i ceną nie ma reguły, tańsze kaski potrafią być lżejsze od najdroższych.

Według mnie trzeba założyć budżet, potem przymierzać co jest i ewentualnie zasugerować się stopniem wentylacji podanej przez producenta.
Z kaskiem główny problem jest taki, że trzeba mieć na co go założyć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ha, super. A wyłożyć styropianem na zewnątrz czy od wewnątrz lepiej?
A ja proponuje taki - wystarczy wyłożyc styropianem ;)

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja też jestem najmądrzejszy :)

Chociaż unitedcyclists jest mądrzejszy jakieś 16.8 raza od najgłupszego doradcy w internecie:
http://www.youtube.com/watch?v=9H4NctEDrM8
a w niektórych sprawach te dwa kanały mają przeciwny znak na osi IQ

Rozsądnym kanałem poradnikowym są roweroweporady
http://www.youtube.com/watch?v=p6P-yPB3t28

Ale nic sie nie równa z global cycling network
http://www.youtube.com/user/globalcyclingnetwork/search?query=helmet

taki top gear rowerowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
polecam filmiki,

https://www.youtube.com/watch?v=R0afdhmFU4E

https://www.youtube.com/watch?v=6NrPMSCqS5I

https://www.youtube.com/watch?v=sKvdgUNA5jA
Pełna zgoda ;)

Co do ceny... Najdroższe (lub drogie) rzeczy najczęściej są tymi najlepszymi.

Pomijając parę wyjątków dla frajerów - np. "zegarki" Calvina Claina ;)
Ja kupiłem w decathlon a mam dużą głowę jak jest dostawa to jest wszystko i dla każdego ;) Jak nie w Gdańsku to w Rumii
Każdy kask jest kompromisem miedzy wygodą a bezpieczeństwem. Nikt nie jedzie w kasku motocyklowym na rowerze, choć zgodnie z zasadą "Ją bym nie oszczędzał na zdrowiu" taki kask firmowy, pełny byłby najlepszy. Warunki brzegowe w przypadku kasku rowerowego to na pewno waga i wentylacja. Potem szuka się najbezpieczniejszego (i najładniejszego) przy zadanym budżecie. Niestety nie ma specjalnego wzoru, który by wyznaczał skalarną funkcje celu. Są "gwiazdki" w testach i ocenach bezpieczeństwa przez ekspertów i tu można przyjąć co najwyżej "nie mniej niż X gwiazdek". Punktowanie wygody jest trudniejsze, ale znów można przyjąć funkcję kary "nie leży mi", podobnie z urodą "nie podoba się".
Jedyne obiektywne wartości to waga (g) i cena (zł). Niestety nie ma nawet wzoru przeliczającego gramy kasku na złotówki.
Zatem poszukiwanie minimum funkcji celu przy zadanych ograniczeniach jest niemal niemożliwe, bo i sama funkcja i ograniczenia nie są ścisłe.
Pozostaje wejść do sklepu i krzyknąć "TEN!". Ja tak zrobiłem i okazał się najdroższy :(
Czyli podnosi wartość kasku dwukrotnie? :)
To samo co z kaskiem za 6 stów - przy dobrym uderzeniu rozleci się, bo takie jego zadanie.
Wszystkie kaski w sklepach powinny spełniać normy. Problem w tym, że te normy nie są jakoś specjalnie wyśrubowane, do tego brakuje testów porównawczych między różnymi kaskami. Nawet producenci słabo się chwalą jak dobre mają kaski i główny marketing idzie w wygodę noszenia, wentylacji itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na cykliści.com znajdziesz kilka podstawowych giro, lazerów i metów w interesującej Cię cenie (sklep jest w gdansku)
Co do siatki, jest ona tak samo przydatna jak choinka o zapachu kokosowym do malucha.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ją bym nie oszczędzał na zdrowiu. Nie wiadomo co się stanie z kaskiem za stowke przy wypadku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aradash bądź madrzejszy - odpusc, szkoda nerwów na człowieka takiego pokroju. Niech sobie ma ostatnie zdanie - chociaż taki sukces.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
"Po raz kolejny: nie będę więcej odpisywał kolejnemu niedouczonemu prostaczkowi " napisał Aradash o 16:07. Co było o 16:19 każdy widzi.

Widać wyraźnie, co z tobą jest nie tak. A to się leczy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Dzieciaku to Ty nie mogłeś się powstrzymać, żeby nie napisać czegoś kąśliwego w moją stronę ;) Ja do Ciebie nic nie pisałem od ~3 tygodni :DDD

I do tego kłamiesz jak najęty, wstyd...
Obrażasz ludzi myśląc, że nie potrafią sprawdzić co pisałem wyżej i kto zaczął ;)))

Więcej Ci nie odpisze prostaku.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Doskonale wiesz, że gdybyś ten jeden raz się powstrzymał i nic WYJĄTKOWO nie napisał w tym temacie, NIE MAJĄC KOMPLETNIE NIC DO POWIEDZENIA, byłoby o wiele lepiej dla ciebie. Ale twój mały mózg, uzależniony fizycznie od klepania głupot z braku jakiegokolwiek zajęcia, powiedział NIE i oto są skutki.

Przepraszam Mariusz, ale sam chyba widzisz, że Największy Czytacz-Szczekacz zaspamuje cały nowy wątek.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Doskonale wiesz, że nie masz racji ALBO na prawdę nie potrafisz zinterpretować tego co widzą Twoje oczy ;))))

Po raz kolejny: nie będę więcej odpisywał kolejnemu niedouczonemu prostaczkowi ;) To Twój problem, że masz kompleks niższości ;) Po raz kolejny tego dowiodłeś - lol
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
do góry