Widok
Kaski - gdzie jest szeroki wybór niedrogich kasków?
Szukam kasku do jazdy po mieście.
Cena do 150zł, obowiązkowa siatka przeciw robalom.
W sklepach typu Wysepka, Giant czy nawet Decathlon nie idzie dorwać żadnego kasku spełniającego moje kryteria. Albo kosztują ponad 200zł, a jak już pasują, to nie mają siateczki.
Nie mam zamiaru wydawać więcej niż 150zł. Mimo, że takie kaski z Biedronki czy Lidla, które kosztowały 50zł mogłyby mnie zadowolić...
Najlepiej na terenie Gdańska, ale może być całe Trójmiasto.
Cena do 150zł, obowiązkowa siatka przeciw robalom.
W sklepach typu Wysepka, Giant czy nawet Decathlon nie idzie dorwać żadnego kasku spełniającego moje kryteria. Albo kosztują ponad 200zł, a jak już pasują, to nie mają siateczki.
Nie mam zamiaru wydawać więcej niż 150zł. Mimo, że takie kaski z Biedronki czy Lidla, które kosztowały 50zł mogłyby mnie zadowolić...
Najlepiej na terenie Gdańska, ale może być całe Trójmiasto.
Musisz w stacjonarnym sklepie?
Czy Google Cie parzy?
http://bit.do/kaski
Kupując przez internet masz 14 dni na zwrot towaru jak nie będzie pasował.
Czy Google Cie parzy?
http://bit.do/kaski
Kupując przez internet masz 14 dni na zwrot towaru jak nie będzie pasował.
Dokładnie.
Dla mnie to głupota bawić się w zwroty i tracić na to czas.
W najgorszym wypadku wolałbym przymierzyć droższy kask i kupić go taniej w internecie.
Poza tym nie lubię "januszować" jak Ty Aradash. Wolałbym załatwić to w bardziej uczciwy sposób niż narażać sklepy na stratę czasu i pieniędzy...
Dla mnie to głupota bawić się w zwroty i tracić na to czas.
W najgorszym wypadku wolałbym przymierzyć droższy kask i kupić go taniej w internecie.
Poza tym nie lubię "januszować" jak Ty Aradash. Wolałbym załatwić to w bardziej uczciwy sposób niż narażać sklepy na stratę czasu i pieniędzy...
Ile taniej jesteś w stanie kupić kask ze sklepu za 300zł w necie? 10zł? 20zł? Tyle kosztuje wysyłka... może 25-30zł taniej? 8-10%... Zaroszczędzisz 1-8zł - gdzie tu januszowanie? ;)))))
Niektórzy muszą oszczędzać każdą złotówkę... Żaden powód do wstydu, ani żadne januszowanie.
@Mariusz
Sklepy wysyłkowe natomiast muszą liczyć się z tym, że jakaś część klientów zwróci im towar - sklepy wysyłkowe oszczędzają obrzydliwą ilość kasy z uwagi na fakt, że nie muszą dzierżawić sklepów stacjonarnych, płacić za prąd etc etc... A prawo do zwrotu towary masz ustawowe, w ramach ochrony konsumenta - przymierzenie tego co kupujesz jest jak najbardziej na miejscu. Tu też nie ma januszowania... nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.
Oczywiście każdy może mieć tutaj inną opinię ;) Wasza opinia nie zmieni faktu, że oba powyższe akapity są prawdziwe.
Niektórzy muszą oszczędzać każdą złotówkę... Żaden powód do wstydu, ani żadne januszowanie.
@Mariusz
Sklepy wysyłkowe natomiast muszą liczyć się z tym, że jakaś część klientów zwróci im towar - sklepy wysyłkowe oszczędzają obrzydliwą ilość kasy z uwagi na fakt, że nie muszą dzierżawić sklepów stacjonarnych, płacić za prąd etc etc... A prawo do zwrotu towary masz ustawowe, w ramach ochrony konsumenta - przymierzenie tego co kupujesz jest jak najbardziej na miejscu. Tu też nie ma januszowania... nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.
Oczywiście każdy może mieć tutaj inną opinię ;) Wasza opinia nie zmieni faktu, że oba powyższe akapity są prawdziwe.
To samo co z kaskiem za 6 stów - przy dobrym uderzeniu rozleci się, bo takie jego zadanie.
Wszystkie kaski w sklepach powinny spełniać normy. Problem w tym, że te normy nie są jakoś specjalnie wyśrubowane, do tego brakuje testów porównawczych między różnymi kaskami. Nawet producenci słabo się chwalą jak dobre mają kaski i główny marketing idzie w wygodę noszenia, wentylacji itp.
Wszystkie kaski w sklepach powinny spełniać normy. Problem w tym, że te normy nie są jakoś specjalnie wyśrubowane, do tego brakuje testów porównawczych między różnymi kaskami. Nawet producenci słabo się chwalą jak dobre mają kaski i główny marketing idzie w wygodę noszenia, wentylacji itp.
Każdy kask jest kompromisem miedzy wygodą a bezpieczeństwem. Nikt nie jedzie w kasku motocyklowym na rowerze, choć zgodnie z zasadą "Ją bym nie oszczędzał na zdrowiu" taki kask firmowy, pełny byłby najlepszy. Warunki brzegowe w przypadku kasku rowerowego to na pewno waga i wentylacja. Potem szuka się najbezpieczniejszego (i najładniejszego) przy zadanym budżecie. Niestety nie ma specjalnego wzoru, który by wyznaczał skalarną funkcje celu. Są "gwiazdki" w testach i ocenach bezpieczeństwa przez ekspertów i tu można przyjąć co najwyżej "nie mniej niż X gwiazdek". Punktowanie wygody jest trudniejsze, ale znów można przyjąć funkcję kary "nie leży mi", podobnie z urodą "nie podoba się".
Jedyne obiektywne wartości to waga (g) i cena (zł). Niestety nie ma nawet wzoru przeliczającego gramy kasku na złotówki.
Zatem poszukiwanie minimum funkcji celu przy zadanych ograniczeniach jest niemal niemożliwe, bo i sama funkcja i ograniczenia nie są ścisłe.
Pozostaje wejść do sklepu i krzyknąć "TEN!". Ja tak zrobiłem i okazał się najdroższy :(
Jedyne obiektywne wartości to waga (g) i cena (zł). Niestety nie ma nawet wzoru przeliczającego gramy kasku na złotówki.
Zatem poszukiwanie minimum funkcji celu przy zadanych ograniczeniach jest niemal niemożliwe, bo i sama funkcja i ograniczenia nie są ścisłe.
Pozostaje wejść do sklepu i krzyknąć "TEN!". Ja tak zrobiłem i okazał się najdroższy :(
"Są "gwiazdki" w testach i ocenach bezpieczeństwa przez ekspertów"
Dasz linka do tych testów? Jeszcze nie spotkałem się z producentem, który by się chwalił stopniem ochrony, bo to strzał w stopę i pozwy w razie wypadku. Odfajkowują normy i tyle.
Jedyny wyjątek to kaski z MIPS, gdzie chwalą się dodatkową ochroną.
Wygody nie da się punktować, bo każdy ma inną głowę. W recenzji wyjdzie, że super wygodny, przymierzysz i odrzucisz jak najdalej od siebie, bo gdzieś ciśnie.
Z wagą i ceną nie ma reguły, tańsze kaski potrafią być lżejsze od najdroższych.
Według mnie trzeba założyć budżet, potem przymierzać co jest i ewentualnie zasugerować się stopniem wentylacji podanej przez producenta.
Dasz linka do tych testów? Jeszcze nie spotkałem się z producentem, który by się chwalił stopniem ochrony, bo to strzał w stopę i pozwy w razie wypadku. Odfajkowują normy i tyle.
Jedyny wyjątek to kaski z MIPS, gdzie chwalą się dodatkową ochroną.
Wygody nie da się punktować, bo każdy ma inną głowę. W recenzji wyjdzie, że super wygodny, przymierzysz i odrzucisz jak najdalej od siebie, bo gdzieś ciśnie.
Z wagą i ceną nie ma reguły, tańsze kaski potrafią być lżejsze od najdroższych.
Według mnie trzeba założyć budżet, potem przymierzać co jest i ewentualnie zasugerować się stopniem wentylacji podanej przez producenta.
Ja też jestem najmądrzejszy :)
Chociaż unitedcyclists jest mądrzejszy jakieś 16.8 raza od najgłupszego doradcy w internecie:
http://www.youtube.com/watch?v=9H4NctEDrM8
a w niektórych sprawach te dwa kanały mają przeciwny znak na osi IQ
Rozsądnym kanałem poradnikowym są roweroweporady
http://www.youtube.com/watch?v=p6P-yPB3t28
Ale nic sie nie równa z global cycling network
http://www.youtube.com/user/globalcyclingnetwork/search?query=helmet
taki top gear rowerowy
Chociaż unitedcyclists jest mądrzejszy jakieś 16.8 raza od najgłupszego doradcy w internecie:
http://www.youtube.com/watch?v=9H4NctEDrM8
a w niektórych sprawach te dwa kanały mają przeciwny znak na osi IQ
Rozsądnym kanałem poradnikowym są roweroweporady
http://www.youtube.com/watch?v=p6P-yPB3t28
Ale nic sie nie równa z global cycling network
http://www.youtube.com/user/globalcyclingnetwork/search?query=helmet
taki top gear rowerowy
Jeśli nie masz ochoty bawić się w wysyłki, polecam sklep Żuchlińskiego ul. Morska 360a Gdynia. Dawno nie byłem, ale jestem pewien, że jest szerszy wybór niż w wymienionych sklepikach. Sorry, ale w środku sezonu wybór w nich żałosny.
Ja wiem, nie potrafię czytać ze zrozumieniem, bo miało być w Gdańsku, ale może Największy Czytelnik Ze Zrozumieniem, Aradash mi wybaczy?
Ja wiem, nie potrafię czytać ze zrozumieniem, bo miało być w Gdańsku, ale może Największy Czytelnik Ze Zrozumieniem, Aradash mi wybaczy?
Z Twoim czytaniem o Największy Czytaczu-Szczekaczu wszystko jest perfekcyjnie? Tylko z przetwarzaniem informacji w mózgu słabo. Na szczęście nie tylko ja to w tym wątku zauważyłem.
Ośmieszasz się cały czas, dlatego lubię bekę z ciebie kręcić. Jesteś zwykłym, prymitywnym trollem, który nie odróżnia zakupów w Trójmieście od internetowych i bredzisz jak zwykle "obok" sedna tematu.
Ośmieszasz się cały czas, dlatego lubię bekę z ciebie kręcić. Jesteś zwykłym, prymitywnym trollem, który nie odróżnia zakupów w Trójmieście od internetowych i bredzisz jak zwykle "obok" sedna tematu.
Doskonale wiesz, że gdybyś ten jeden raz się powstrzymał i nic WYJĄTKOWO nie napisał w tym temacie, NIE MAJĄC KOMPLETNIE NIC DO POWIEDZENIA, byłoby o wiele lepiej dla ciebie. Ale twój mały mózg, uzależniony fizycznie od klepania głupot z braku jakiegokolwiek zajęcia, powiedział NIE i oto są skutki.
Przepraszam Mariusz, ale sam chyba widzisz, że Największy Czytacz-Szczekacz zaspamuje cały nowy wątek.
Przepraszam Mariusz, ale sam chyba widzisz, że Największy Czytacz-Szczekacz zaspamuje cały nowy wątek.