Widok

Kaszel mnie wykończy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Wszyscy w domu mamy mokry kaszel. Od ponad miesiąca. Nie idzie tego cholerstwa z nas wykurzyć. Za ponad miesiąc mam rodzić, ale z tym kaszlem sobie tego nie wyobrażam. Lekarz stwierdza, że osłuchowo jest czysto.
Jakiś wirus panuje? Macie na drania jakiś niezawodny sposób?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witaj w klubie . U mnie każdy w domu tez kaszlacy i osluchowo nic a nic. Rzeczywiście panuje jakiś cholerny wirus. Ja w końcu wyblagalam o augmentin ( tak proforma) robiłam sobie inhalacje z pulmicortu i soli fizjologicznej i syrop. Dodam ze jestem w 38 tygodniu ciąży
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

1. Kodeina (Thiocodin) powstrzyma odruch kaszlu, ale nie zlikwiduje jego przyczyny. Przyniesie Ci ulgę. Z uwagi, że to opioid, zapewne jest na receptę.
2. Zmień lekarza, jeśli obecny nie umie ustalić przyczyny kaszlu.

Edit:
Ad1: Dla rodziny, ale nie dla Ciebie. Właśnie doczytałem, że nie nadaje sie dla ciężarówek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Theocodin nie jest na receptę ,faktycznie skuteczny,tylko przyjmowanie w ciąży jednak skonsultowałabym z ginem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zmienić lekarza dobra rada, tylko na jakiego? Ja 2 lata temu zakończyłam maraton 2,5 roku kaszlu. Interniści, laryngolodzy, gastrologa, alergolodzy i pulmunolodzy nie wiedzieli, co mi jest. Prześwietlenia płuc, testy alergologiczne, spirometria, gastroskopia, badania krwi nic nie wykazały. Sterydy wziewne i niewziewne, 2 rodzaje antybiotyku, leki na refluks, leki antyalergiczne , antywirusowe, zmiana diety nic nie pomogło. Kaszel po 2,5 roku po prostu minął. Jeśli ktoś zna dobrego "lekarza od kaszlu" to chętnie poznam nazwisko, bo na samo wspomnienie o tamtych latach kaszlu i nieskuteczne to leczenia robi mi się niedobrze.

Moje dzieci też kaszlą od miesiąca. Nie ma żadnych innych objawów tylko mokry kaszel. Osłuchowo oczywiście czysto.
Neosine, fosidal, inhalacje z berodualu nic nie dają :/

Tak mnie teraz naszło:

Gdyby kaszel spowodowany był infekcją bakteryjną czy wirusową, byłoby to widoczne w badaniu krwi (leukocyty, OB, białko C-reaktywne).

Wczoraj czytałem, że w wielu miastach Polski jest alarm smogowy. Poziom zanieczyszczeń wielokrotnie przewyższa normy. Oczywiście wskutek chłodniejszej aury (bo ludzie palą w piecach każdym możliwym g..nem) i braku silnego wiatru.
Skoro macie kaszel od kilku tygodni, da się zauważyć korelację czasową.
Może to właśnie czynniki środowiskowego są przyczyną kaszlu, którego nie można zdiagnozować?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Spróbuj olej z czarnuszki (niesmaczny i nie wiem czy można w ciąży) - 2x łyżeczka/dziennie lub syrop z marchwi, imbiru u miodu (ściąga z organizmu wydzielinę).

Moja córka kasłała na mokro 3 mc ,innych objawów brak,osłuchowo czysto,wydzielina nie schodziła nawet po pulmicorcie który zawsze u niej zdawał egzamin,xyzal i inne przeciwarelgiczne też nie pomagały.Po 3 mc jednak pojawiły się zmiany osłuchowe w płucach ,2 tyg.antybiotyku i kaszel mnął,narazie spokój .Było to przed sezonem grzewczym w okresie letnim-wczesnojesiennym.Także lepiej konrolować osłuchowo taki kaszel u lekarza raz na 2-3 tyg.

Podwyższonej temp. czy kataru też nie miała w tym czasie.

Sól morska w aerozolu + częste wypady nad morze, w okolice lasu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja i syn również od ponad miesiąca mamy mokry, duszący kaszel :/ kataru brak, gorączki też nie mamy...

ten thicodin jest na kaszel suchy tylko i wylacznie. bo nie mozna hamowac odruchu kaszlu mokrego .ja mialam 1.5 msc kaszel suchy i nikt nie wiedzial co mi jest. po antybiotyku jescze dwa tygodnie ale teraz stop..lekarze mowia ze teraz nie wiedzą jak leczyc (!!) bo sa tak zmutowane wirusy ze z glupim katarem ludzie sie mecza miesiacami. Ja wykupilqm kilka syropow i naturalnych lekow i nic nie pomoglo.ataki kaszlu sprowadzaly mnie do podlogi doslownie. co roku jest coraz gorzej bo kiedys chorowalismy tydzien a teraz corka 2 tygodnie oskrzela a kaszel utrzymywal sie kolejny miesiac .To samonz katarem
Oby do lata !

>inhalacje z berodualu nic nie dają :/
Berodual jest na skurcz oskrzeli.
Na mokry kaszel to raczej inhalacje z mucosolvanem.

Ja osobiście nie polecam inchalacji z mucosolvanu przy intensywnym lub częstym kaszlu bo jeszcze bardziej nasila ten kaszel .W przypadku dzieci aż do wymiotów.

Trzeba wiedzieć, kiedy podać. Sporadycznie stosowałam u dziecka, ale tylko wtedy, kiedy wydzielina mocno zalegała i nie chciała dać się wykrztusić, no i najpóźniej o 17:00.

Ja do inhalacji tylko pulmocort z atroventem przy silnych atakch kaszlu i stanach zapalnych,przy lżejszych nebud.Mucosolvanu użyłam ze trzy razy z polecenia notabene lekarza i nigdy więcej tego świństwa nie podam.Wolę już łagodniejsze syropy wykrztuśne jak coś zalega. .Pectodryl w syropie też u mojej córki odpada za silnie na nią działa.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry