Widok

Kaszka manna- jak ją przygotować?

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Chcę zacząć podawać córci kaszkę manną ale nie wiem jak ją przygotować. Sama używam błyskawicznej....ale przecież i tak trzeba ją gotować. To dla małej gotować łyżeczkę w 100 ml wody?
Sama nie wiem jak się do tego zabrać. Jak Wy to robicie?
Wiem, że z Bobovity jest kaszka manna ale nigdzie nie mogę jej dostać. Poza tym moja córcia nie należy do tych dzieci, które uwielbiają jeść, więc w ciągu dnia nie chcę jej zapychać kaszkami. Dostaje tylko na noc. Pomóżcie mi proszę doświadczone mamy :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a może zaczniesz od gotowych kaszek ryżowych, pszennych, albo kleiku ryżowego? Kaszę manną ja gotuję na oko pamiętając, że jak ostygnie to zgęstnieje. Moje córki są starsze, więc gotuję na mleku krowim. Możesz ugotować na wodzie i dodać mleka w proszku, ale wtedy trudno obliczyć ile dać. Możesz też ugotować na wodzie i dodać do mleka już przygotowanego z proszku.
hmm ja jem prawie codziennie kaszkę manne ale przepis...
Wlewam mleko do garnka i wsypuje toche kaszki mieszam i dosypuje kaszki w zależnosci od konsystencji jaka chcę uzyskac, ja jem gestą.

Ale mozesz spróbować tak:
Wlać 150 ml i wsypać na zimne mleko 3 łyzki kaszki i mieszając gotujesz i sprawdzasz konsystencję, jak bedzie za mało gęsta dodaj jeszcze łyżkę.
z tego co pamiętam to przepis z opakowania jest taki że na 100 ml mleka dajesz 2 łyżeczki kaszy jak chcesz rzadką a 3 jak gęstą, gotujesz ok 2 minuty- aż zgęstnieje.
czyli jak mam podac dziecku 1/2 łyżeczki to reszta do kosza...;/ czy moge zostawić na następny dzień?