Widok

Kiedy wasze dzieci zaczęły mówić więcej słów?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mój synuś dziś na 21 miesięcy, jedyne co mówi to: "mama, tata, nie ma, fu, be"

Czytałam na necie że dzieci w tym wieku już mówią nieco więcej i ciekawi mnie jak to było z waszymi pociechami :)
Wiadomo że każde dziecko rozwija się własnym tempem i trzeba cierpliwie czekać, synuś wszystko inne zaczynał dość szybko a z mówieniem to mały leniuszek chyba.

Kiedy wasze dzieci zaczęły mówić nowe słówka i jakie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mój synek ma 20 miesiecy i z dnia na dzien mowi coraz wiecej, Tworzy już nawet pierwsze zdania np" to moj dom", "auto taty papa", "to moje piciu" itp. Teraz jest na etapie , że wszystko jest jego hehe i lubi to podkeslać ;) a pojedyńcze słówka to już cała masa " mama, mamuś, tata, tatuś, dziadziuś, kolana, butym nóż, otwórz, drzwi, misiu, pajac, bodziak, dom, praca, kochanie ;), balkon, bułka, koło.... i duzo by wymieniac. Potrafi powiedziec jak ma na imie, jak mama ma na imie. Powtórzy juz prawie wszystko i tak jak mowi z dnia na dzien cos nowego, ale nie martw się tak jak piszesz u dzieci wszystko jest bardzo indywidualne.
image
wydaje mi się, że chłopcy mówią wolniej i później z natury a potem "doganiają" (chociaż chyba faceci ogólnie mniej mówią;)) moja mówi już sporo ale ja w jej wieku podobno już mówiłam bardzo dużo, to zależy od dziecka pewnie
wybierz się dol ogopedy, dyżuruja zwykle przy poradniach psych-ped, jeśli Cię to niepokoi;)
image
Moja córka zaczęła mówic więcej po 2 urodzinach,krótkimi zdaniami gdy miała 2 latka i 3-4 miesiące.
Moja córka też nie mówiła za wiele. jak poszła do przedszkola (a miała ponad 3 latka) mówiła podstawowe słowa oraz wiele takich wymyślonych lub przekręconych. Bodziec w postaci grupy dzieci ( z ktorymi przeciez trzeba bylo sie dogadywac) sprawil ze tak n aprawde zaczela mowic po swietach bozego narodzenia czyli miala 3,5 roku. glowa go gory. trzeba czytac rozmawiac probowac roznych metod, w koncu zaskoczy a wtedy to bedzie lawina...
Moja corka np spiewala : Aaaa miał deła ci (co oznaczac miala Aaaaa kotki dwa ) Teraz ma 4 latka i jest prawdziwą gadułą.

Moja po roczku to mama,tata,dada,papa itp. Teraz ma 2 latka i co dzień powie coś nowego,mówi zdania 3-4wyrazowe,nie zawsze odmienia wyrazy ale widać,że się uczy.
image
mój mały na bilansie dwulatka mówił słabo. A po kilki m-cach buzia mu się nie zamykała:-) i tak jest do dzisiaj.
Moja jakoś przed 2 urodzinami, wiadomo, długo bardzo mówiła pojedyncze słowa typu mama, tata, baba, miał, hau :).
A jak się rozgadała, tak teraz nie nadążam, codziennie mnie zaskakuje czymś nowym :). Chociaż do prawdziwych zdań jeszcze daleko :)

Pamiętam jak w zeszłe wakacje widziałam chłopca, młodszego od Leny, a miała wtedy 1,5 roku, który tak nawijał, że byłam w szoku :).
Więc jakby nie było, wszystko jest bardzo indywidualne...
imageimage
image
mój synek ma 13 miesięcy i nic sensownego ;-) nie mówi. Nie zanosi się żeby szybko zaczął. Babcia (moja mama) się przejmuje,bo ja po roczku podobno nieźle nawijałam.
Nie możemy się doczekać kiedy on zacznie mówić, ale z Waszych relacji wynika, ze i rok i dwa mozemy poczekac...
moja ma 19 miesiecy i juz laczy słowa po dwa, dużo mówi w porównaniu ze starszym bratem. On mówil pojedyńcze do 2 roku życia a potem tak ruszyło,ze zaczął od razu całymi zdaniami.
dziewczyny ja polecam jak najwiecej przebywac z innymi dziecmi, nasz syn po nas nie powtarza ,ale jak jestesmy na placu zabaw to bardzo chce nasladowac inne dzieci i duzo slowek wlasnie tak sie nauczyl:)
mój w lipcu skończy 3 lata a mowi tylko kilka słów. Z regułu jak chce coś nazwac to moiwi tylko pierwszą slabę. Starszy syn mówił jak miał 2 lata. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie i trzeba tylko cierpliwie czekać aż do tego dorośnie. Ja miałam 3 lata jak zaczelam mowic.
mój ma 20 miesiecy,a slowa mama jeszcze sie nie doczekalam
image
moja ma 34 msc i od niedawna zaczela duzo mowic no i alfabet poza ilkoma literami:)
nie leniuszek tylko gdyby umial mowic to by zaczal.:) myslisz ze jemu jest latwo jak sie meczy a ty go nie rozumiesz postaw sie na jego miejscu.
Mój ma 18 m-cy i też tylko mama, tata i słowo ,,ti'' ale nie wiem co to znaczy :-) Wczesniej mówił baba i papa, teraz nie wymawia tych słów. Ale czasami mam też wrażenie jakby mu się nie chciało. Są rózne sytuacje, np jak prosi się żeby powiedział osobie wychodzącej pa-pa to nie powie, a wczoraj w sklepie pan powiedział do niego pa i synek powtórzył i pomachał. Albo jak się mówi: ,,jaki jesteś duży?. Taki duży" to on mówi "taaaati" i wyciąga rączki do góry :-)
image
nie przejmoj sie moj sie rozgadal dopiero ok 2,5 roku na 3 latka juz ladnie mowil, wszystko w swoim czasie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (39 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

Wycieczka w przedszkolu (46 odpowiedzi)

Córka ma mieć w piątek wycieczkę w przedszkolu, jadą autokarem do Pucka i Rzucewa. No i tak się...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry