Widok
idecfC , lquvqbbypwok, zdyrumozpfkx, http://confksmliztu.com/
bikerzysta?
Ten komentarz jest do mnie? Jeśli tak, to niepotrzebny.
O moje nogi się nie martw.
Jeżeli mam przejechać np.80 km z prostą i tyle samo z giętą, to jakiej użyję kierownicy? Odpowiedź jest wyżej nad Twoim komentarzem.
To jest temat o kierownicach, nie o tym za pomocą czego jedzie rower, więc "wypowiadajmy" się na temat
Ten komentarz jest do mnie? Jeśli tak, to niepotrzebny.
O moje nogi się nie martw.
Jeżeli mam przejechać np.80 km z prostą i tyle samo z giętą, to jakiej użyję kierownicy? Odpowiedź jest wyżej nad Twoim komentarzem.
To jest temat o kierownicach, nie o tym za pomocą czego jedzie rower, więc "wypowiadajmy" się na temat
Zbuduj mięśnie nóg i wówczas będzie Ci obojętne jaką kierownice założysz. Już na prawdę lenistwo doprowadza do tego, żeby najlepiej sam rower gnał na zbity pysk:).
Ja już zaczynam treningi na trenażerze, żeby mieć jakąś kondycję na sezon i dla mnie jest obojętna kierownica, może być nawet drewniana:)
Ja już zaczynam treningi na trenażerze, żeby mieć jakąś kondycję na sezon i dla mnie jest obojętna kierownica, może być nawet drewniana:)
2000 km na prostej ritchey - ból nadgarstków, drętwienie dłoni
11000 km na giętej SCUD - bez bólu nadgarstków i drętwienia
Wniosek: jest mi wygodniej oraz rower pewniej się prowadzi. Gięta również lepiej amortyzuje. Co do rogów na giętej - jest jakiś zakaz do stosowania tego? Kto ma ochote i mu z tym dobrze to tak jeździ. Ja osobiście nie mam potrzeby stosowania rogów
11000 km na giętej SCUD - bez bólu nadgarstków i drętwienia
Wniosek: jest mi wygodniej oraz rower pewniej się prowadzi. Gięta również lepiej amortyzuje. Co do rogów na giętej - jest jakiś zakaz do stosowania tego? Kto ma ochote i mu z tym dobrze to tak jeździ. Ja osobiście nie mam potrzeby stosowania rogów
są kierownice gięte i "gięte". Spora część ma tylko podniesioną i lekko cofniętą część "chwytną", natomiast sam kąt gięcia części "chwytnej" jest zbliżony to tego z kierownic "prostych" (czyli mających 5-6st gięcia). I na takich kierownicach rogi będą się układały tak samo.
Natomiast do kierownic "giętych" do tyłu, z gięciem > 10st, są dedykowane rogi, np takie:
http://www.ritcheylogic.com
Tyle tylko, że przez swoje gięcie zmniejszają ilość miejsca na normalny chwyt, przy krótkich gripach może być ciasno.
pozdr
Natomiast do kierownic "giętych" do tyłu, z gięciem > 10st, są dedykowane rogi, np takie:
http://www.ritcheylogic.com
Tyle tylko, że przez swoje gięcie zmniejszają ilość miejsca na normalny chwyt, przy krótkich gripach może być ciasno.
pozdr
bikerzysta chyba roweru nie posiada... nie mówiąc już o czytaniu ze zrozumieniem powyższych wypowiedzi. Nikt nie neguje rogów na prostej kierownicy. Sam jeżdżę na zmianę raz na prostej a raz na giętej kierze i nie wyobrażam sobie montażu rogów do giętej - choćby dla tego iż gięta poza tym że szersza to też bardziej wygięta w tył przez co rogi są na niej mega nie wygodne. Jednak jak ktoś już napisał - kto co lubi...
Włoszczowska ma na swym rumaku rogi i jakoś się nie wstydzi je mieć na kierownicy. http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/3032-maja-wloszczowska/, i rogi jej nie przeszkadzały w zdobyciu mistrzostwa. Chyba tu nie chodzi o wygląd roweru tylko o funkcjonalność. Jeżeli ktoś nie może wyżej podnieść kierownicy, wówczas stosuje giętą i to wszystko.
nigdy nie mialem problemu z rozmieszczeniem osprzetu na gietej kierownicy. problem pojawia sie tylko w przypadku gdy chcesz zmiescic lampke, licznik, pulsometr i mapnik... wtedy cos trzeba trzymac w zebach i najczesciej jest to lampa. a jak wiadomo z lampa w zebach jezdzi sie cokolwiek niewygodnie :P
majekk napisał(a):
> Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka
> kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie
> kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce
> się tak nie męczą.
tiaaa ... kijowo się na tym jeździ mimo że dobrze tłumi drgania i ręce się nie męczą :D
to w końcu sprecyzuj czy kijowa czy nie kijowa ;)
Jeśli dla Ciebie jest zła ponieważ ręce nie bolą to może lepiej z kijem od mopa ?? ;)
> Poprzednio miałem giętą kierownicę, ale do XC moim zdaniem taka
> kiera się nie nadaje! Po pierwsze jak to wygląda? Po drugie
> kijowo się na tym jeździ, mimo, że lepiej tłumi drgania i ręce
> się tak nie męczą.
tiaaa ... kijowo się na tym jeździ mimo że dobrze tłumi drgania i ręce się nie męczą :D
to w końcu sprecyzuj czy kijowa czy nie kijowa ;)
Jeśli dla Ciebie jest zła ponieważ ręce nie bolą to może lepiej z kijem od mopa ?? ;)