Widok

Kler

Kler Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kler.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Film był pokazywany na ubiegłotygodniowym Festiwalu Filmów w Gdyni. Było takie zainteresowanie, że uruchomili dodatkowe seanse nocne.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szara rzeczywistość.

Smutna prawda o naszym Kościele i tzw: kapłanach. Amen
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 15

Nie widzieli ale już wiedzą...

Anioł zstąpił na nich i już wiedzą że Smarzowski nienawidzi koscioła, Gajos był prokuratorem stanu wojennego , A ojciec Więckiewicza kradł jabłka sąsiadowi
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 1

problemem nie jest statystyka

problem to ukrywanie i ta rzeczona na początku dyskusji hipokryzja, poza tym gdyby kościół chciał się oczyścić to by to rzetelnie zbadał tak jak teraz w Niemczech gdzie dane są porażające: 1946-2014 "zaprotokołowano" 3677 przypadków molestowania seksualnego, których dopuściło się łącznie 1670 duchownych. Ofiarami byli w większości niepełnoletni chłopcy. Ponad połowa ofiar nie miała więcej niż 13 lat. W co szóstym przypadku doszło do "różnych form gwałtu". Trzy czwarte wszystkich ofiar pozostawało ze sprawcami "w relacji kościelnej bądź duszpasterskiej"
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jeżeli ksiądz nie ma żony ani dzieci (przynajmniej większość)

to dlaczego każdy jest specjalistą od spraw rodzinnych i wychowawczych?
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie opowiadajcie o filmie ,którego nie widzieliście.

Ja byłem ,film widziałem.
Film bardzo dobry, nie oczywisty.
Kolejne udane dzieło Smarzowskiego.
Jakubik mistrz.
Tak trzymać!
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 11

To nie jest komedia. Film ciekawy, porusza tematykę pedofilstwa w kościele. Nie jest atakiem na wierzących.
popieram tę opinię 27 nie zgadzam się z tą opinią 8

Dlatego nie chodzę do kościoła i gardzę księżmi bo to z**bani pedofile ,zboczeńcy ostatnio bardzo głośno było w telewizji co działo się w USA.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10

Aktorowi i dziennikarzowi wszystko wypada, poslannikowi Boga - nie.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mogę dodać opinie, bo widziałam film.
Spodziewałam się czegoś bardziej kontrowersyjnego, ale bardzo w stylu Smarzowskiego.
Nie jest to moim zdaniem jakiś mega atak na kościół, to raczej film o ludzkich słabościach przede wszystkim, no i o układach, układzikach... rączka rączke myje i tak samo dotyczy to księży, polityków, biznesmenów.
Aktorsko mistrzostwo, Gajos mistrz, Braciak bardzo wysoki poziom.
Oczywiście pojawiły się tematy pedofilii, seksu i alkoholizmu- czyli taki szablon, który kojarzy się z Czarnymi.
Końcówka mocna, dla mnie zaskakująca.
Czy warto iść? Pewno warto, jak ktoś ludzi klimat Smarzowskiego, no i dla samego wyrobienia sobie opini, bo mamy 3 strony recenzji osób, które filmu nie widziały :D, ale się wypowiedzą.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 5

Katolik

Bardzo dobry film, sprytnie zrobiony trailler ktory niby ma obnazyc kosciol, a jest tak ze obnaza ksiezy ktorzy zblodzili , film w zaden sposob nie obraza wiary , nie atakuje wierzacych, film pokazuje skale pedofilii , ukladow , alkoholizmu , wszystko to jest jest zamiatane pod dywan. Nie jest mocno przerysowany obraz , jestem przekonany ze ten scenariusz nie wzial sie z nikad. Warto isc zobaczyc, aktorstwo - klasa swiatowa, Jakubik- sadze ze rola zycia, Gajos - jak zwykle - doskonaly, Braciak - wysoki poziom, Wieckowski - mistrz. Jesli ktos mysli ze to tylko komedia to niech nie idzie. Film obrazuje w dramaty ludzkie. Polecam.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 7

Kler.....

....jaki ten film prawdziwy, szalenie przytłaczający, czasami odrażający...ale taka jest prawda o klerze....ten film jest dla ludzi myślących z otwartym umysłem...kler czy zakonnice to tylko ludzie....kosciół to tylko instytucja ktora nie ma nic wspolnego z wiara w Boga..to przykrywka dla wszelakiej masci przekretów pod kazda postacia...mam nadzieje ze ludze zaczna myslec, zaczna pozywac do sądów zboczencow pedofili czy oszustów. Przestana sie bac tej mafii w czarnych sukienkach....kosciół od lat pracuje na swój upadek....czym ludzie wiecej mysla mówią tym szybciej upada...
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 9

...

znakomita recenzja, pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przedpremierowe pokazy tez sa - to tylko tak dla informacji jakbys nie wiedzial.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Pisze ktos, kto mie wie, byly seanse przedpremierowe
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

pamflet

Tematyka filmu ważna, zaś sam film jest wg mnie gniotem zrobionym na zamówienie sponsora. Postaci księży bardzo przerysowane, ukazujące w zasadzie tylko tą złą stronę ludzkiego oblicza. Czasami odnosi się wrażenie, że reżyser traktuje ludzi jak idiotów, którzy sami nie mają własnych spostrzeżeń i wniosków, i że potrzebują zobaczyć coś tak przegiętego w drugą stronę, żeby je mieć. Wg mnie reakcje ludzi myślących, po obejrzeniu tego filmu, będą odwrotne od zamierzonych.
Podsumowując strata pieniędzy i czasu.
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 30

Warto

Trudny, ale warto pójść. Na koniec zapadła ciężka cisza i wszyscy zaczęli klaskać.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 9

Romanie, przestań bredzić

stary a głupi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Filmy

Najświętsze Serce (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Najświętsze Serce . Przeczytaj o filmie.

Wichrowe wzgórza (8 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wichrowe wzgórza . Przeczytaj o filmie.

Marona - psia opowieść (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Marona - psia opowieść . Przeczytaj o filmie.

do góry