Widok

Kler

Kler Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kler.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

już nie grają?!

Ksiądz powiedział

W kościele na kazaniu, ksiądz twierdził że to wszystko propaganda ateistów którzy chcą zniszczyć wiarę w Boga.
Dobre, prawda :-)

Dobry właściciel ogrodu wyrywa chwasty a kwiaty pielęgnuje.

Dlaczego KK nie pozwala karać swoich "chwastów?
O tym jest film.

Wybielanie

Wyjątkowo łagodnie potraktował Smarzowski temat pedofilii i korupcji w kościele katolickim. Porównując jego poprzednie filmy o policji lub Wołyniu, aż dziw, że aż dwóch z czterech głównych bohaterów okazuje się przyzwoitymi ludźmi. Wygląda mi to na to, że trochę bał się reakcji kościoła i kościółkowych na film, który byłby bardziej prawdziwym odzwierciedleniem rzeczywistości. Nie została pokazana wszech ogromna władza kościoła oraz ich niezliczone macki mające wpływ na politykę i ekonomię.

Sami sie o to proszą

I to od dawna- petz,gil,wesołowski itd

co ma piernik do wiatraka?

NIC

Prawdopodobnie

Ok połowy!!!!!!!!!!!!!!!!!

Słabo

Jeden z najgorszych filmów jaki przyszło mi oglądać. Strata czasu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Smutne, że reżyserzy filmowi są wykorzystywani (jak wszystko przez polityków). Lewacy zrobili dużo szumu wokół tego filmu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tyle krzyku o nic ...

Fobie i skazy psychiczne reżysera przeniesione na ekran. Raczej szkoda czasu. Ani nie przeraża ani nie bawi, dość szybko film staje się nużący.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

rewelacja

Oryginalne i głębokie przemyślenia.Tylko pogratulować inteligencji.

dlaczego miałby być szpiegiem skoro nienawidzi ruskich ??

to raczej Tusk przybijal piątki i uśmieszki z ruskim dyktatorem. Swoj do swego ciagnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dobry film, opracowany w szczegółach, świetna obsada

Na taki film czekałam od dawna. Film o tabu w kościele, o tym czego sami nie możemy zwerbalizować, bo nie można, bo przecież tak było jest i będzie. W końcu Smarzowski, artysta przelewa na ekran fakty i emocje, z którymi trudno dyskutować. Rozbiera hierarchię kościoła na najmniejsze elementy, mechanizmy działające w strukturze łączy płynnie w nadając obszernemu tematowi wielopłaszczynowości od księdza na zabitej dechą wsi przez ambitnego cwanego duchowego z klasą a na ekscelencji kończąc. Wielowątkowość filmu angażuje widza od samego początku, choć brakuje w filmie bohatera z którym możnabyłoby sympatyzować i jednoznacznie się opowiedzieć. Nic w tym filmie nie jest czarno - białe, za nikim widz się nie stawi, każda postać w filmie trzymana jest na odległość, obserwowana. Wychodzę z kina z przeświadczeniem, że szkoda energii na zabawę w kościół, reguły gry są przekupione a władza w rękach tych, w których od dawna się zasiedziała. Taka stajnia Augiasza w nowoczesnej Europie. Smród i przepych w jednym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6

Przejaskrawiony, nieprawdziwy, tendencyjny!

Wg danych Ministerstwa Sprawiedliwości, w ostatnich 10 latach za pedofilię w Polsce skazano ok. 6 tys. osób, w tym 27 (!) księży, co stanowi 0,09% (!) ogólnej liczby księży w Polsce (31 tys.). Załóżmy, że jest ich 10 razy więcej (co bardzo mało prawdopodobne), będzie to niespełna 1%!!! W dodatku w przypadku księży to wcale nie pedofilia, tylko homoseksualizm. W 80% przypadków chodzi o chłopców w wieku 12-18 lat. (tzw. efebofilia). Dane za Zachodzie są bardzo podobne.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Jak nie obraża wiary?

Koniec filmu jest niezwykle dobitnym atakiem na kościół rz.k
Czy na końcu nie dostrzegłeś że nad płonącym księdzem tworzy się trójkąt ustawionych gapiów. Trójkąt symbolizuje trzy osoby boskie a płonący ksiądz jest w źrebicy oka opatrzności. Nie jestem dewotą ale czytać umię. To jest atak taliba.

W ogrodzie rosną piękne kwiaty i zawsze trafi się parę chwastów.

Tak jak w każdej społeczności.
Dlaczego pokazano tylko chwasty? A gdzie jest cały ogród? Obsesja i głębokie ograniczenia reżysera.Od dziecka jestem przy Kościele w różnych miejscach i nikt nigdy mnie nie dotknął.
film rąbanka.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

Gdyby Kościół uczciwie traktował sprawę, nie zamiatał pod dywan, nie chronił sprawców, nie ukrywał ich w innych parafiach, szanował ofiary - nie trzeba by było robić takich filmów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Żadna inna grupa społeczna, w tym aktorzy i dziennikarze, nie mieni się kapłanami - wybranymi przez Boga pośrednikami między Bogiem i ludźmi. Nie umoralniają ciągle innych i nie nakazują im jak mają żyć. Nie wtrącają się do wszystkiego twierdząc, że jako kapłani wiedzą lepiej.

Jeszcze jedno.

Kiedy Smarzowski nakręcił "Drogówkę", nie było szczególnych protestów ze strony policji, że niby same pijaki, alfonsy i złodzieje. Nie widzę też powodu, dla którego kościół miałby się pieklić. Może tylko pomóc, a nie zaszkodzić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Fajny film

Powiedzcie mi, czy się przesłyszałem, czy młody kleryk w pewnym momencie gra Mordowiczowi "Deszcze niespokojne" na akordeonie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Filmy

Wielki Marty (6 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wielki Marty . Przeczytaj o filmie.

Dalej jazda 2 (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Dalej jazda 2 . Przeczytaj o filmie.

Wartość sentymentalna (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wartość sentymentalna . Przeczytaj o filmie.

do góry