Widok

Kominek - czy można wstawić w domku bez pozwolenia?

Czy kominek taki normalny można wstawić w domu jednorodzinnym (Gdańsk) bez pozwolenia jeśli sobie dobuduję komin, wentylacje itd czy musze to gdzies zgłaszać i wystepować o zgodę?
Jak to wygląda?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teoretycznie nie mozesz - musisz zglosic. Praktycznie sprobowac mozesz - jak Cie nikt nie "podkabluje" to bedziesz mial spokoj - tylko nigdy nie bedziesz wiedzial kiedy i bedziessz czekal na to az podkabluje..... Jak lubisz.
Na kominek nie potrzebujesz zezwolenia. Natomiast pozwolenie jest potrzebne na komin, gdzie poza odbiorem budowlanym potrzebny jest odbiór kominiarski.
Jak masz uprzejmych sąsiadów to nie radzę:)
za to bez pozwolenia możesz sobie postawić kominek elektryczny, czy tzw biokominki, wtedy nikt Ci się nie przyczepi, ale wiadomo - tradycyjny jest o wiele lepszy:)

Najlepiej po prostu złóż wniosek o pozwolenie na komin, wybierz jakiegoś fachowca czy extra kominek (mogę podpowiedzieć norweskie z http://fjordsystem.pl/ ) i zrealizuj to, o czym marzysz, czasem warto się i z urzędami pomęczyć, potem większa satysfakcja z posiadania:)
Kominki elektryczne ledowe to jest świetna sprawa.
Ale ogrzewanie tym wychodzi drogo, jednak efekt jest bardzo fajny :)
Witam na kominek nie potrzeba zezwolenia tylko pozniej odbior kominiarki chociazby do ubezpieczenia i uzytkowania kosz uslugi ok.200zl.Natomiast na komin jest potrzebne pozwolenie.
Nie można robić samowolki, ja zrobiłam i po 5 latach przy kontroli kazali rozebrać. Straciłam dużo kasy niepotrzebnie. Jak już uzyskasz pozwolenie, to polecam fajną firmę robiącą wysokiej jakości drzwiczki kominkowe na wymiar http://drzwiczki-kominkowe.pl/
Poza tym samowola budowlana to w swietle polskiego prawa - przestepstwo.
Mozesz nawet przez to stracic prace ....

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Sprzedaż mieszkania (6 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie. Czy orientuje się ktoś ile czasu zajmuje sprzedaż mieszkania w tych czasach w...

Meble ogrodowe (56 odpowiedzi)

Założyłem nowy wątek, bo wszystkie dotyczące mebli ogrodowych są już bardzo stare. Jakie macie...

ogród (19 odpowiedzi)

Jak macie urzadzony? tak aby nie było trzeba dużo w nim robić:)

do góry