Widok

Kompleks na kompleksie i kompleksem pogania

Najazd obcokrajowców więc nadarza się okazja do leczenia kompleksów. Dziennikarze wyciskają z obcokrajowców jak sok z cytryny wyrazy zachwytu polską rzeczywistością.

"Co o nas mówią ? Jak nas widzą ? Co o nas piszą ? Jak im się Polska podoba ? Czy przyjadą jeszcze raz ?"

A Colin Farrell przespał się z jakąś polską aktorką i zrobił jej bachora i wielki to dla mnie zaszczyt.
A dziedzic też się przespał z żoną i córką chłopa, chłop się cieszy, że ładne i mądre dzieci będą.
A Shakira to nawet ryby jadła w smażalni w Sopocie.

Czy te kompleksy da się kiedyś wyleczyć ? Z tą władzą zapewne nie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Straszny smutek bije z tego tesktu.

"Niech ludzie nie znający miłości szczęśli­wej twier­dzą, że nig­dzie nie ma miłości szczęśli­wej. Z tą wiarą lżej im, będzie żyć i umierać."
W.Szymborska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jaki tam smutek. To tylko ironia.Musiałbym smucić się od wielu lat, co najmniej 20, a to groziłoby trwałą a więc śmiertelną depresją. Na razie jednak zyję a więc to nie smutek. Zresztą jak się można smucić oglądając ten kabaret ? Pietrzak wysiada.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tylko ironia? Podszyta Pietrzakowska goryczą ŻEBY POLSKA BYŁA POLSKĄ!
Gorycz, że jesteśmy małym krajem małych ludzi. To jest smutne.

Z przedostatnim zdaniem zresztą się nie zgadzam.
Tylko się pochlastać jak czytam twoje posty Pannacotta :/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Widze ass ze twoja nienawisc do Halewicza rozprzestrzenia sie tez na innych forumowiczow...
Milego chlastania :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Pannacotta
Jestem daleki od smutku.
Patrzę na to z trochę innej perspektywy, a właściwie z jednoczesnym uwzględnieniem dwóch wymaganych perspektyw - perspektywy indywidualnej i perspektywy wspólnotowej.Dlatego smuciłoby mnie tylko to, gdyby jednostki dały sobie narzucić prespektywę zmanipulowaną albo gdyby wspólnota uległa zupełnemu załamaniu.A jak pokazuje euro ludzie dają się manipulować z jednej strony, ale z drugiej tęsknią za wspólnotą. I jeżeli coś piszę, to właśnie z takiej perspektywy, podwójnej, jak ludzka natura.
Na szczęście odkąd zmieniły się rządy na ludzi reprezentatywnych, coraz częściej odbywają się u nas imprezy, zjazdy, szczyty, wczasy. W tym sportowe i w końcu dostrzeżono, że Polska to nie państwo w którym zamyka się ludzi niewygodnych - tak jak w Ukrainie i tak jak było za czasów PIS.
Że Polska to nie tylko skrajna prawica, ale i ludzie normalni, uśmiechnięci, nie szukający międzynarodowego spisku w wyciągniętej przez obcokrajowca ręki z zamiarem przywitania się.

Może zmieni się zakodowany obraz jaki przedstawiają pseudo patrioci za granicą (mam na myśli emigrację powojenną do USA głównie z południa Polski), którzy wiedzą o Polsce tylko tyle, że księża są nadal prześladowani bo nie mogą bezkarnie szantażować penitentów i figlować z młodzieżą.
O zgrozo...
Nie jestem całkowicie bezużyteczny.. Mogę zostać użyty jako zły przykład.
Zetjot, czy patrzenie jednoczesne z perspektywy jednostki i perspektywy wspólnoty nie wyklucza się...? Brzmi nieco schizofrenicznie, bez obrazy!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ Pannacotta

Jak wiadomo od dawna człowiek jest nie tylko jednostką lecz i istotą spoleczną. o tym wiele się mówi ale wniosków nie wyciąga. Jednak badania antropologów i psychologów jak Michaela Tomasello (polecam ) pokazują,że rozwój jednostki bez interakcji z innymi jest po prostu niemożliwy.Zresztą o tym było wiadomo choćby w kontekście nauki języka. Teraz jest to udowodnione czarno na białym w innych sferach ludzkiego współdzialania Także neuropsychologia dostarcza wielu nowych danych. Tak więc obie perspektywy nie tylko że się nie wykluczają , ale po prostu ograniczone, pojedyńcze perspektywy są wykluczone.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Polityka

Jak uczucia po wynikach wyborów? (12 odpowiedzi)

Moim zdaniem obaj kandydaci dalecy od ideału. Tragedią jest to, że wybór jest pomiędzy złem a...

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (3 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

Czy złodziej złapany za rękę przestaje być złodziejem ? (13 odpowiedzi)

Tow. Nawrocki z partii putinowskiej zadeklarował oddanie mieszkania, które przejął od Pana...

do góry