Widok
Komunikacja 126
po co komu pętla na początku Banina?
miejscowość rozrasta się w stronę Miszewa, a moje dziecko żeby dojechać do szkoły musi iść 1,5 km do pętli na autobus 126, bo ma autobus o godz. 7, a potem o 10 (ul. Pszenna), a wystarczyłoby rozwinąć trasę autobusu 126 o całe Banino, tj. dwa przystanki i dzieci miałyby dojazd do Gdańska nawet w weekend (tak nie ma nic poza pętlą),, po przeciwnej stronie sklepu Odido jest nawet miejsce do zawracania autobusu, pisałam do gminy, ale musi nas być więcej, żeby zastanowili się nad takim prostym rozwiązaniem
miejscowość rozrasta się w stronę Miszewa, a moje dziecko żeby dojechać do szkoły musi iść 1,5 km do pętli na autobus 126, bo ma autobus o godz. 7, a potem o 10 (ul. Pszenna), a wystarczyłoby rozwinąć trasę autobusu 126 o całe Banino, tj. dwa przystanki i dzieci miałyby dojazd do Gdańska nawet w weekend (tak nie ma nic poza pętlą),, po przeciwnej stronie sklepu Odido jest nawet miejsce do zawracania autobusu, pisałam do gminy, ale musi nas być więcej, żeby zastanowili się nad takim prostym rozwiązaniem
Nie zgadzam się - alternatywa nie jest zbytkiem luksusu.
Mamy 2015 rok i zero autobusów do Gdańska Głównego, i jeden z początku Banina (niektórzy mieszkańcy mają do niego blisko pół godziny marszu) do Wrzeszcza, jeżdżący z częstotliwością zaprzęgu konnego. A Banino zamieszkuje coraz więcej osób, w tym znaczna większość z dziećmi...
Mamy 2015 rok i zero autobusów do Gdańska Głównego, i jeden z początku Banina (niektórzy mieszkańcy mają do niego blisko pół godziny marszu) do Wrzeszcza, jeżdżący z częstotliwością zaprzęgu konnego. A Banino zamieszkuje coraz więcej osób, w tym znaczna większość z dziećmi...
Gdy w Gdańsku pobudowano linię tramwajową na Chełm, to skasowano wszystkie autobusy z Armii Krajowej, wiec nie jest to nic nadzwyczajnego. A Gdańsk jest "nieco" bogatszy od Żukowa.
SKMki w Trójmieście też nie dubluje żaden autobus. Kolejne próby jej uruchomienia kończą się prędzej, czy później.
Lepiej, żeby ten autobus jeździł częściej na trasie Miszewo (z np. pojedynczymi kursami do Przodkowa)-PKM Rębiechowo, niż wlókł się w korku na Słowackiego.
Do centrum Gdańska będzie można pojechać SKMką lub miejmy nadzieję PKMką, więc po co to połączenie. Wg prognozowanego rozkładu pociąg będzie szybszy.
SKMki w Trójmieście też nie dubluje żaden autobus. Kolejne próby jej uruchomienia kończą się prędzej, czy później.
Lepiej, żeby ten autobus jeździł częściej na trasie Miszewo (z np. pojedynczymi kursami do Przodkowa)-PKM Rębiechowo, niż wlókł się w korku na Słowackiego.
Do centrum Gdańska będzie można pojechać SKMką lub miejmy nadzieję PKMką, więc po co to połączenie. Wg prognozowanego rozkładu pociąg będzie szybszy.
tylko gryf 810 jedzie z Kartuz
http://gryf.trasownik.net/linia-810.html
przystanek: Banino Lawendowa najbliżej
problem w tym, że jedzie tylko do Lotniczej i skręca w stronę Wrzeszcza czyli w przeciwnym kierunku :(
http://gryf.trasownik.net/linia-810.html
przystanek: Banino Lawendowa najbliżej
problem w tym, że jedzie tylko do Lotniczej i skręca w stronę Wrzeszcza czyli w przeciwnym kierunku :(
Wiesz kiedyś rolnik jechał w konia do Wrzeszcza i też było ok ? było ?
chyba chodzi o to żeby ułatwiać sobie życie tym bardziej ze tyle podatków generują nowi mieszkańcy także mają prawo do oczekiwań.
Ja mam 3 samochody wozimy dzieci do szkoły ale zagłosuje za maks komunikacją dla Banina bo Świat idzie do przodu i nie na koniu tylko na coraz to nowszej komunikacji.
chyba chodzi o to żeby ułatwiać sobie życie tym bardziej ze tyle podatków generują nowi mieszkańcy także mają prawo do oczekiwań.
Ja mam 3 samochody wozimy dzieci do szkoły ale zagłosuje za maks komunikacją dla Banina bo Świat idzie do przodu i nie na koniu tylko na coraz to nowszej komunikacji.
mysle ze aby wrócic w tamte czasy musisz sie teraz wyniesc gdzies pod kartuzy :) bedzies znadal mogla sie uzalac nad swoim losem i chwalic jak dajesz rade :D
czasy sie zmieniaja i nikt do niczego nie ma pretensji, ludzie zwyczajnie chca normalnie jezdzic do pracy bo przybylo troche ludnosci w baninie a kursow autobusu jakos nie widze dodanych w rozkladzie, autobusy nie sa z gumy.
czasy sie zmieniaja i nikt do niczego nie ma pretensji, ludzie zwyczajnie chca normalnie jezdzic do pracy bo przybylo troche ludnosci w baninie a kursow autobusu jakos nie widze dodanych w rozkladzie, autobusy nie sa z gumy.
"Wiadomo już, że - przynajmniej na początku - nie będzie tak, jak wymarzyli sobie mieszkańcy górnego tarasu Gdańska. Pociąg w obu kierunkach nie pojedzie co 15 minut. - Po pierwsze: składy PKM nie dojadą do centrum Gdańska. Ich bieg będzie kończył się na stacji Wrzeszcz. Na głównym szlaku - między lotniskiem a Wrzeszczem - pojadą trzy pociągi na godzinę w obu kierunkach. To spowoduje, że co 60 minut będzie jechał pociąg do i z Kartuz, Kościerzyny i Gdyni - wyjaśnia Ryszard Świlski, zastępca marszałka województwa pomorskiego."
Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mniej-kursow-na-linii-PKM-Groza-nam-puste-pociagi-n84801.html#tri
Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mniej-kursow-na-linii-PKM-Groza-nam-puste-pociagi-n84801.html#tri
No to pomyłka, co godzinę mamy pociąg z Rębiechowa, a nie zapchany świniobus 126 że drzwi się wyłamują i co drugi z kursu wypada...
teraz fajnym pomysłem byłoby zorganizowanie czegoś na kształt tej nowej linii autobusowej, która małym busikiem objeżdża całą Osową i zajeżdża pod dworzec.
No i pociąg dojedzie do wrzeszcza w okolo 20 minut a nie 40 w korku
teraz fajnym pomysłem byłoby zorganizowanie czegoś na kształt tej nowej linii autobusowej, która małym busikiem objeżdża całą Osową i zajeżdża pod dworzec.
No i pociąg dojedzie do wrzeszcza w okolo 20 minut a nie 40 w korku
Po pierwsze ceny biletów na PKM będą na pewno wyższe niż autobusowe. Teraz płace 51zł miesięcznie, a sądzę, że na PKM płaciłabym z dwa razy więcej. Po drugie PKM nie jedzie tą samą trasą i może niektórym nie pasuje się ciągle przesiadać itp. Po trzecie słyszałam tylko raz o wyłamaniu drzwi. Po czwarte z tego co się orientuje świnie trzyma się w oborach, a nie w autobusach. Nigdy nie widziałam tego zwierzątka w autobusie, a jeśli Pan widział to proponuje wybrać się do jakiegoś psychiatry. Po piąte jak ktoś woli jeździć pociągiem to niech sobie jeździ, ale proszę zostawić w spokoju autobus. Wolisz PKM to jeździj nim, ale nie proponuj likwidacji 126 tylko dlatego, że Twoja subiektywna opinia jest taka, że pociąg lepszy. Ja wole autobus i mogę się z Tobą spierać, ale nie mam zamiaru narzucać Ci zdania czym masz jechać. Pozdrawiam serdecznie.
zdania nie masz zamiaru narzucac ale do psychiatry wysylasz :D
dla mnie nie ma problemu jezdzijcie sobie 126, kazdy jezdzi tym na co go stac w sumie, pkmka jest fajna alternatywa i moze w waszym swiniobusie sie luzniej zrobi jak zacznie kursowac :)
dodatkowo nie wiem moze wyziewy pasazerow spod pach spowodowaly ze deko nadintepretujesz wypowiedzi, wcale nie chce likwidacji linii 126, tylko dolozenia nowej objezdzajacej nasza wies :) wy sobie jezdzijcie autobusem z wylamanymi drzwiami, taki lokalny folklor jest sie z czego ponabijac :)
dla mnie nie ma problemu jezdzijcie sobie 126, kazdy jezdzi tym na co go stac w sumie, pkmka jest fajna alternatywa i moze w waszym swiniobusie sie luzniej zrobi jak zacznie kursowac :)
dodatkowo nie wiem moze wyziewy pasazerow spod pach spowodowaly ze deko nadintepretujesz wypowiedzi, wcale nie chce likwidacji linii 126, tylko dolozenia nowej objezdzajacej nasza wies :) wy sobie jezdzijcie autobusem z wylamanymi drzwiami, taki lokalny folklor jest sie z czego ponabijac :)
dajecie sie wozic jak swinie :) no to swiniobus :D prosta rzecz, czy ktos z yntelygentow jezdzacych dzien w dzien zapchanym po kokarde 126 mysli o ewentualnym bezpieczenstwie w razie kolizji? jestescie tam jak swinki upakowani we wlasnym smrodku i sie na to zgadzacie, bo jakos nie oponujecie na tylke konkretnie aby przewoznik to odczul :) widac lubicie swiniobusy z wylamujacymi sie drzwiami. Ciekawe co bedzie jak ktoras swinka wypadnie przez okno :D ??
wożą was jak świnie z taką samą dbałością o wasze bezpieczeństwo to widać nimi jesteście :D rachuba jest prosta, jesteś tym na co sobie pozwalasz :) skoro wystarcza wam wypakowany śwniobus, to czemu przewoźnik ma się starać :) dla niego lepiej więcej bydła w ścisku przewiezie, więcej kasy przytuli na jednym kursie...
Nie dociera, że to wy świnki kształtujecie sami tą patologię przewozową bo pozwalacie tak się wozić :) w smrodzie i przepełnieniu byle tanio.
Nie dociera, że to wy świnki kształtujecie sami tą patologię przewozową bo pozwalacie tak się wozić :) w smrodzie i przepełnieniu byle tanio.
Wzmianka o likwidacji 126 była do poprzednich osób, które to zaproponowały. Po drugie dla Pana wiadomości stać mnie na jazdą PKM. Mieszkam w domu jednorodzinnym bez kredytu. Jestem studentką politechniki, pracuje i mam stypendium. Wybieram autobus, bo tak wolę, a nie dlatego, że muszę. Poziom Pana wypowiedzi wskazuje na to, że uważa się Pan za nie wiadomo kogo, a zazwyczaj (co wynika z moich obserwacji) takie osoby nic nie osiągnęły i piszą takie rzeczy na forum, żeby zwiększyć swoją kulejącą samoocenę. Myśli Pan, że jest lepszy, bo nie jeździ "świniobusem" ? Szkoda tylko, że wartość człowieka określa się po tym jak traktuje innych ludzi, co ma inteligentnego do przekazania i zaoferowania sobą. Z Pana obraźliwych i ironizujących opinii stwierdzam, że ma Pan z tym problem. Nikt kto ceni samego siebie, nie potrzebuje zapewniać się o swojej "zarąbistości" poprzez wykpiwanie innych ludzi. Pozdrawiam serdecznie wszystkich jeżdżących "świoniobusem"!
swego czasu 126 był również i moim środkiem transportu, niestety na chwile obecną przepełnienie powoduje, że jazda tym autobusem staje się zwyczajnie niebezpieczna, i o to mi chodzi ze przewoźnik wraz z gminą traktuje was jak bydło, bo nic z tym nie robicie. Nikt się nie stawia wiec jest jak jest i tak pozostanie, może do czasu, kiedy w hamującym nagle autobusie stanie się komuś mega krzywda, jakieś dziecko się połamie, lub coś poważniejszego, wtedy winnego oczywiście również nie będzie.
Popyt kształtuje podaż, gdyby nie było chętnych na jazdę w świńskich warunkach, może by się coś zmieniło bo przewoźnikowi nie opłacałoby się kursować na pusto... a jak są chętni, to po co cokolwiek zmieniać, do czasu jak nic poważnego się nie stanie więcej kasiory w kieszeni... Oczywiście wiadomo, że dla Banina tyle zostało zrobione, że już zwiększenie częstotliwości kursowania autobusu jest ponad siły naszych włodarzy, ale dziwi mnei że jako pasażerowie nic nei robicie, w ciągu dwóch lat liczebność naszej miejscowości się podwoiła jak nie potroiła a autobusów jest ile było i to jest wina tych którzy dają się wozić jak bydło w uwłaczających i niebezpiecznych warunkach i to jest żenua, że w XXI wieku ludzie sobie na cos takiego pozwalają i jeszcze protestują kiedy im się prosto w oczy powie że są frajerami i zamiast egzekwować usługę na wysokim bezpiecznym poziomie dają się traktować jak wieprze...
Popyt kształtuje podaż, gdyby nie było chętnych na jazdę w świńskich warunkach, może by się coś zmieniło bo przewoźnikowi nie opłacałoby się kursować na pusto... a jak są chętni, to po co cokolwiek zmieniać, do czasu jak nic poważnego się nie stanie więcej kasiory w kieszeni... Oczywiście wiadomo, że dla Banina tyle zostało zrobione, że już zwiększenie częstotliwości kursowania autobusu jest ponad siły naszych włodarzy, ale dziwi mnei że jako pasażerowie nic nei robicie, w ciągu dwóch lat liczebność naszej miejscowości się podwoiła jak nie potroiła a autobusów jest ile było i to jest wina tych którzy dają się wozić jak bydło w uwłaczających i niebezpiecznych warunkach i to jest żenua, że w XXI wieku ludzie sobie na cos takiego pozwalają i jeszcze protestują kiedy im się prosto w oczy powie że są frajerami i zamiast egzekwować usługę na wysokim bezpiecznym poziomie dają się traktować jak wieprze...
w sumie jakoś nie zwróćiłam uwagi ale jeżdzą takie krótkie busy ? czy przegubowce?
ja jestem przeciwko liwkidacji 126, jestem za przedłużeniem tej linii lub stworzeniem dodatkowego "mini busa" objeżdzającego Baninio-Pępowo-Miszewo z przystankami przy szkole i przy PKMie.
Nie ma co likwidować tej linii "bo będzie taka sama trasa pkm" a to nie prawda bo do firm wzdłuż ul.Nowatorów czy Budowlanych nie byłoby jak dojechać. Na Złotą Karczme do CH MATARNIA też trochę nie po drodze z PKM.
Nie widzę więc powodu likwidacji.
ja jestem przeciwko liwkidacji 126, jestem za przedłużeniem tej linii lub stworzeniem dodatkowego "mini busa" objeżdzającego Baninio-Pępowo-Miszewo z przystankami przy szkole i przy PKMie.
Nie ma co likwidować tej linii "bo będzie taka sama trasa pkm" a to nie prawda bo do firm wzdłuż ul.Nowatorów czy Budowlanych nie byłoby jak dojechać. Na Złotą Karczme do CH MATARNIA też trochę nie po drodze z PKM.
Nie widzę więc powodu likwidacji.
Ja mam już na to "wylane", od momentu gdy zrobiło się niebezpiecznie korzystam z innych środków transportu, ale wszak wszystko spoko jest, to tylko jednorazowe wyłamanie drzwi było nieprawdaż?
Z robieniem czegokolwiek podam ci przykład szkoły, nic się nie działo w temacie do momentu pikiety w UG w Żukowie, można? Tylko trzeba chcieć, a nie tłumaczyć że ojtam ojtam, raz się drzwiczki w autobusiku wyłamały i nic tam się nie stało panie, pojechalim dalej...
Aby działy się złe rzeczy wystarczy nic nie robić, to takie samo nie zwracanie uwagi na aspekty bezpieczeństwa jak wsiadanie z pijanym kierowcą do samochodu, bo "on tylko po jednym browarze". I ktoś wam prawdę napisał że was wożą jak bydło, to wielkie oburzenie, zastanówcie się na kogo i na co się oburzać, bo wpis na forum krzywdy wam raczej nie zrobi fizycznie, a nagłe hamowanie w wypakowanym po brzegi autobusie może.
Z robieniem czegokolwiek podam ci przykład szkoły, nic się nie działo w temacie do momentu pikiety w UG w Żukowie, można? Tylko trzeba chcieć, a nie tłumaczyć że ojtam ojtam, raz się drzwiczki w autobusiku wyłamały i nic tam się nie stało panie, pojechalim dalej...
Aby działy się złe rzeczy wystarczy nic nie robić, to takie samo nie zwracanie uwagi na aspekty bezpieczeństwa jak wsiadanie z pijanym kierowcą do samochodu, bo "on tylko po jednym browarze". I ktoś wam prawdę napisał że was wożą jak bydło, to wielkie oburzenie, zastanówcie się na kogo i na co się oburzać, bo wpis na forum krzywdy wam raczej nie zrobi fizycznie, a nagłe hamowanie w wypakowanym po brzegi autobusie może.
Na pewno jest tak, że jak ludzie są cicho to nie ma problemu, trzeba robić zdjęcia przepełnionego autobusu, a potem wysyłać do gminy i najlepiej gdzieś jeszcze (do ztm i do gazet), do Pruszcza jeździ co chwilę jakiś prywatny busik, a tutaj nic się nie opłaca i tak będziemy chodzić 2 km na pętlę w Baninie, a potem 2 km do PKM (w sumie zdrowo!), zamiast petycji proponuję udać się na spotkanie z Burmistrzem, podobno przyjmuje mieszkańców (nie dzwoniłam i nie wiem w jaki dzień i czy trzeba się umówić)
Wiem, że gmina nie ma na nic pieniędzy, a ztm umywa ręce, bo to burmistrz odpowiada za dopłaty do komunikacji.
Gdyby tak w Żukowie autobus miał pętlę, np. koło urzędu miejskiego, a reszta 2 km musiałaby do niego dreptać to od razu sprawę by załatwili, a tak mamy jak mamy, na razie napisałam do nich dwa razy i na pierwszy list (miesiąc temu) nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam dorastające dzieci i nie będę wciąż jeździć na pętlę, żeby ich zawieźć lub odebrać, np. w weekendy zimą, bo wtedy nic nie jeździ. Żukowo nie potrzebuje więcej połączeń, bo mają prywatne linie, Z i pks, a my na końcu Banina jesteśmy odcięci od świata, chodzi o wydłużenie linii o dwa przystanki, tak żeby można przemieszczać się po całej miejscowości, ale i na to pewnie kasy nie ma...
Gdyby tak w Żukowie autobus miał pętlę, np. koło urzędu miejskiego, a reszta 2 km musiałaby do niego dreptać to od razu sprawę by załatwili, a tak mamy jak mamy, na razie napisałam do nich dwa razy i na pierwszy list (miesiąc temu) nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam dorastające dzieci i nie będę wciąż jeździć na pętlę, żeby ich zawieźć lub odebrać, np. w weekendy zimą, bo wtedy nic nie jeździ. Żukowo nie potrzebuje więcej połączeń, bo mają prywatne linie, Z i pks, a my na końcu Banina jesteśmy odcięci od świata, chodzi o wydłużenie linii o dwa przystanki, tak żeby można przemieszczać się po całej miejscowości, ale i na to pewnie kasy nie ma...
Pytanie brzmi: jak będzie wyglądać schemat komunikacji zbiorowej po uruchomieniu pkm?
Jak znam Miasto Gdańsk i jego włodarzy, to już miesiąc przed uruchomieniem Pkm autobus 126 nie będzie kursować i Żukowo samodzielnie będzie musiało zadbać o komunikację zbiorową (co zresztą należy do obowiązków samorządu gminnego, podobnie jak utrzymanie dróg lokalnych).
Czy ktoś wie jak to będzie?
Jak znam Miasto Gdańsk i jego włodarzy, to już miesiąc przed uruchomieniem Pkm autobus 126 nie będzie kursować i Żukowo samodzielnie będzie musiało zadbać o komunikację zbiorową (co zresztą należy do obowiązków samorządu gminnego, podobnie jak utrzymanie dróg lokalnych).
Czy ktoś wie jak to będzie?
Znalazłam jakiś stary artykuł: http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/366066,budowa-pkm-oznacza-likwidacje-czesci-autobusow,id,t.html
Nie wiem czy plany się zmieniły czy nie.
Nie wiem czy plany się zmieniły czy nie.
a pamiętacie co było pierwszym, najważniejszym postulatem obecnego burmistrza na zebraniach przedwyborczych? SKOMUNIKOWANIE gminy Żukowo, czyli także Banina z aglomeracją Gdańską!!! może czas panu Burmistrzowi o tym przypomnieć, i o tym także, że wygrał najprawdopodobniej naszymi- Banina głosami ! możemy go zaprosić na zebranie wiejskie, czy jakieś tam...
Dzisiaj pojawiło się coś w prasie o likwidacji 210. Nie ma nic o 126.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Co-sie-zmieni-po-uruchomieniu-PKM-Wciaz-nie-wiadomo-n87802.html
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Co-sie-zmieni-po-uruchomieniu-PKM-Wciaz-nie-wiadomo-n87802.html
Problem jest od lat. Dobrze że jest chodnik obok drogi. Autobus przede wszystkim powinien jeździć dłużej do 23, częściej i w weekendy. Latem gdy pogoda sprzyja czasem warto się przejść ale zimą jest naprawdę ciężko.
Zatem jestem za podpisaniem takiej listy. Ksiądz ogłosi w niedziele i wszyscy się podpiszą ;)
Zatem jestem za podpisaniem takiej listy. Ksiądz ogłosi w niedziele i wszyscy się podpiszą ;)