Widok

Komunikacja 126

po co komu pętla na początku Banina?
miejscowość rozrasta się w stronę Miszewa, a moje dziecko żeby dojechać do szkoły musi iść 1,5 km do pętli na autobus 126, bo ma autobus o godz. 7, a potem o 10 (ul. Pszenna), a wystarczyłoby rozwinąć trasę autobusu 126 o całe Banino, tj. dwa przystanki i dzieci miałyby dojazd do Gdańska nawet w weekend (tak nie ma nic poza pętlą),, po przeciwnej stronie sklepu Odido jest nawet miejsce do zawracania autobusu, pisałam do gminy, ale musi nas być więcej, żeby zastanowili się nad takim prostym rozwiązaniem
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kościół to może jedynie w tej intencji mszę odprawić, mam wrażenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
17-03-2013 -wybory sołeckie- proszę śledzić stronę Żukowo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Skąd masz taką wiadomość (chodzi mi o zebranie w Baninie) - nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
Na propozycję, by przedłużyć linię 167 do Banina, gmina odpowiedziała odmownie :(
Nie ma co ukrywać, że Gmina ma gdzieś nasze problemy z komunikacją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jestem za a jeżeli kościół w to wkroczy to na pewno się coś zdziała heh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
17-03-2015 będzie zebranie o 18.00 w OSP w Baninie - warto poruszyć temat. Dobrze jakby mogło uczestniczyć jak najwięcej mieszkańców Banina, Rębiechowa
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Problem jest od lat. Dobrze że jest chodnik obok drogi. Autobus przede wszystkim powinien jeździć dłużej do 23, częściej i w weekendy. Latem gdy pogoda sprzyja czasem warto się przejść ale zimą jest naprawdę ciężko.
Zatem jestem za podpisaniem takiej listy. Ksiądz ogłosi w niedziele i wszyscy się podpiszą ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Proponuję żeby odniósł się do tematu Radny Gminy Żukowo z Banina np. p. Albin Bychowski.
może gmina ma jaśnie Pani podwozić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Dzisiaj pojawiło się coś w prasie o likwidacji 210. Nie ma nic o 126.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Co-sie-zmieni-po-uruchomieniu-PKM-Wciaz-nie-wiadomo-n87802.html
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a pamiętacie co było pierwszym, najważniejszym postulatem obecnego burmistrza na zebraniach przedwyborczych? SKOMUNIKOWANIE gminy Żukowo, czyli także Banina z aglomeracją Gdańską!!! może czas panu Burmistrzowi o tym przypomnieć, i o tym także, że wygrał najprawdopodobniej naszymi- Banina głosami ! możemy go zaprosić na zebranie wiejskie, czy jakieś tam...
Znalazłam jakiś stary artykuł: http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/366066,budowa-pkm-oznacza-likwidacje-czesci-autobusow,id,t.html

Nie wiem czy plany się zmieniły czy nie.
Pytanie brzmi: jak będzie wyglądać schemat komunikacji zbiorowej po uruchomieniu pkm?
Jak znam Miasto Gdańsk i jego włodarzy, to już miesiąc przed uruchomieniem Pkm autobus 126 nie będzie kursować i Żukowo samodzielnie będzie musiało zadbać o komunikację zbiorową (co zresztą należy do obowiązków samorządu gminnego, podobnie jak utrzymanie dróg lokalnych).
Czy ktoś wie jak to będzie?
Na pewno jest tak, że jak ludzie są cicho to nie ma problemu, trzeba robić zdjęcia przepełnionego autobusu, a potem wysyłać do gminy i najlepiej gdzieś jeszcze (do ztm i do gazet), do Pruszcza jeździ co chwilę jakiś prywatny busik, a tutaj nic się nie opłaca i tak będziemy chodzić 2 km na pętlę w Baninie, a potem 2 km do PKM (w sumie zdrowo!), zamiast petycji proponuję udać się na spotkanie z Burmistrzem, podobno przyjmuje mieszkańców (nie dzwoniłam i nie wiem w jaki dzień i czy trzeba się umówić)
Wiem, że gmina nie ma na nic pieniędzy, a ztm umywa ręce, bo to burmistrz odpowiada za dopłaty do komunikacji.
Gdyby tak w Żukowie autobus miał pętlę, np. koło urzędu miejskiego, a reszta 2 km musiałaby do niego dreptać to od razu sprawę by załatwili, a tak mamy jak mamy, na razie napisałam do nich dwa razy i na pierwszy list (miesiąc temu) nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam dorastające dzieci i nie będę wciąż jeździć na pętlę, żeby ich zawieźć lub odebrać, np. w weekendy zimą, bo wtedy nic nie jeździ. Żukowo nie potrzebuje więcej połączeń, bo mają prywatne linie, Z i pks, a my na końcu Banina jesteśmy odcięci od świata, chodzi o wydłużenie linii o dwa przystanki, tak żeby można przemieszczać się po całej miejscowości, ale i na to pewnie kasy nie ma...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram!!!!!!! Piszmy petycję!!!!!!!! Zdecydowanie 126 powinien częściej kursować do Żukowa RÓWNIEŻ W WEEKENDY!!!! Z przystanku na Pszennej dojeżdża wiele osób. Przecież dogodny, codzienny dojazd autobusem do centrum nie jest zbyt wielkim wymaganiem mieszkańców....?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
126 jeżdżi do Żukowa kilka rano i kilka popołudniu kursów. Powinny jeździć częściej!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam już na to "wylane", od momentu gdy zrobiło się niebezpiecznie korzystam z innych środków transportu, ale wszak wszystko spoko jest, to tylko jednorazowe wyłamanie drzwi było nieprawdaż?
Z robieniem czegokolwiek podam ci przykład szkoły, nic się nie działo w temacie do momentu pikiety w UG w Żukowie, można? Tylko trzeba chcieć, a nie tłumaczyć że ojtam ojtam, raz się drzwiczki w autobusiku wyłamały i nic tam się nie stało panie, pojechalim dalej...
Aby działy się złe rzeczy wystarczy nic nie robić, to takie samo nie zwracanie uwagi na aspekty bezpieczeństwa jak wsiadanie z pijanym kierowcą do samochodu, bo "on tylko po jednym browarze". I ktoś wam prawdę napisał że was wożą jak bydło, to wielkie oburzenie, zastanówcie się na kogo i na co się oburzać, bo wpis na forum krzywdy wam raczej nie zrobi fizycznie, a nagłe hamowanie w wypakowanym po brzegi autobusie może.
Zdanie może przewrotne ale - jestem za likwidacją każdego środka transportu zbiorowego do banina - mniej ludzi = lepsza atmosfera itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Mysza piszmy petycję i zbierajmy podpisy. Ja co prawda do Banina wprowadzam się dopiero w lipcu ale całkowicie się z Tobą zgadzam. Trzeba zacząć działać. Chętnie się włączę.
126 powinien dojeżdżać do Żukowa.
do góry