Widok

Komunikacja 126

po co komu pętla na początku Banina?
miejscowość rozrasta się w stronę Miszewa, a moje dziecko żeby dojechać do szkoły musi iść 1,5 km do pętli na autobus 126, bo ma autobus o godz. 7, a potem o 10 (ul. Pszenna), a wystarczyłoby rozwinąć trasę autobusu 126 o całe Banino, tj. dwa przystanki i dzieci miałyby dojazd do Gdańska nawet w weekend (tak nie ma nic poza pętlą),, po przeciwnej stronie sklepu Odido jest nawet miejsce do zawracania autobusu, pisałam do gminy, ale musi nas być więcej, żeby zastanowili się nad takim prostym rozwiązaniem
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 2
Moim zdaniem miejsce na pętlę powinno być w
Miszewie. Niestety taki pomysł nie zyskał uznania u poprzedniego
burmistrza Żurawicza.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przede wszystkim po uruchomieniu PKM autobus powinien jeździć z Miszewa do przystanku Rębiechowo. Kursy do Wrzeszcza będą zbędne, bo linie pokrywają się. Ważne tylko, aby był zsynchronizowany z kursami pociągów.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Nie zgadzam się - alternatywa nie jest zbytkiem luksusu.

Mamy 2015 rok i zero autobusów do Gdańska Głównego, i jeden z początku Banina (niektórzy mieszkańcy mają do niego blisko pół godziny marszu) do Wrzeszcza, jeżdżący z częstotliwością zaprzęgu konnego. A Banino zamieszkuje coraz więcej osób, w tym znaczna większość z dziećmi...
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
powinno sie chyba zebrać głosy i iść z wnioskiem do zarządu autobusów zeby przedłuzyli linie na całe banino. duzo podpisów i by wiedzieli ze im sie opłaca
To nie do "zarządu autobusów" trzeba pisać, tylko do gminy - bo to ona musiałaby więcej zapłacić za przedłużone kursy.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdy w Gdańsku pobudowano linię tramwajową na Chełm, to skasowano wszystkie autobusy z Armii Krajowej, wiec nie jest to nic nadzwyczajnego. A Gdańsk jest "nieco" bogatszy od Żukowa.
SKMki w Trójmieście też nie dubluje żaden autobus. Kolejne próby jej uruchomienia kończą się prędzej, czy później.
Lepiej, żeby ten autobus jeździł częściej na trasie Miszewo (z np. pojedynczymi kursami do Przodkowa)-PKM Rębiechowo, niż wlókł się w korku na Słowackiego.
Do centrum Gdańska będzie można pojechać SKMką lub miejmy nadzieję PKMką, więc po co to połączenie. Wg prognozowanego rozkładu pociąg będzie szybszy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na propozycję, by przedłużyć linię 167 do Banina, gmina odpowiedziała odmownie :(
Nie ma co ukrywać, że Gmina ma gdzieś nasze problemy z komunikacją.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurs do Wrzeszcza zbędny ? A kto powiedział, że wszyscy zamiast autobusem będą jeździć PKM? Ja nie zamierzam rezygnować z jazdy autobusem, dlatego ten pomysł wyjątkowo mnie rozśmieszył.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moim zdaniem powinny być autobusy które będą jeździły przez całą ulice pszenna ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Albo autobus dla dzieci szkolny by się przydał. .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
~nn dopóki pszenna nie będzie miała normalnej nawierzchni i chodnika dopóty nie ma szans żeby autobus tamtędy jeździł
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
126 to linia Gdańska. Pan Adamowicz tylko czeka aż kilku mieszkańców
Banina wymusi na nim rundę przez Pszenną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
A moim zdaniem przez Źródlaną skoro robimy taki koncert życzeń ;-)
Przez Tuchomską też mógłby jeździć moim zdaniem ^^
i oczywiście Rolniczą również.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie wspominając już o połączeniu Banino - Żukowo...
Takie życzenia to tylko Sanipor. Trasa Banino-Szadółki plus wszystkie ulice.
Rozkład jazdy dostępny na UG Żukowo
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
I koniecznie powinien mieć dwa przystanki na Polnego Wiatru.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się zastanawiam czy w ogóle ktokolwiek będzie jeździł PKM, jeśli przystanek jest w polu.. no pewnie ci którzy mają domy obok, także autobus przez całe Banino czyli od Miszewa w normalnej częstotliwości i w weekendy jest potrzebny :-)
Wiec trzeba pogratulowac projektantowi PKM umieszczenia przystanku rebiechowo, to trzeba miec glowke zeby umiescic przystanek w polu dla nikogo Ciekawy jestem ile dzieli metrow od przystanku lotnisko do rebiechowa ot Polska
Rozumiem, że na projektowaniu linii kolejowych znasz się lepiej niż ów projektant? Masz jakieś portfolio w tej dziedzinie? Chętnie poznam ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
A czy ktoś z was się orientuje jak jest z dojazdem autobusu w kierunku szkoły z ul Lipowej początek banino. .?od strony pepowa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko gryf 810 jedzie z Kartuz
http://gryf.trasownik.net/linia-810.html

przystanek: Banino Lawendowa najbliżej

problem w tym, że jedzie tylko do Lotniczej i skręca w stronę Wrzeszcza czyli w przeciwnym kierunku :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
onon jest tylko jedno logiczne wytłumaczenie dla tego przestanku mianowicie planowanie stworzenia tam strefy biznesowej w około tak jak to wygląda w innych krajach przy lotniskach w innym przypadku nie kupuje tego przystanku jako logicznego
Jaki bezsens to po co on tam stoi...
nie dla ciebie :D
w kazdym razie wystarczy częstotliwość kursów PKMki Kościerzyna -Gdańsk przez stare Rębiechowo, przystanek jest w zasadzie w pobliżu granicy Banina, pociągi będą jeździły z tego co się orientuję co 30 minut.
A o takim połączeniu jakoś się nie mówiło
Kościerzyna - Gdańsk czy Kościerzyna - Wrzeszcz?
Przecież powstanie takie połączenie z chwilą otwarcia PKM.
Wprowadzając sie kilka lat temu do Banina wiedziałam jaka jest komunikacja. Miałam auto i woziłam dziecko do Wrzeszcza i jechałam do pracy do Sopotu.
Do kogo pretensje teraz macie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 7
Wiesz kiedyś rolnik jechał w konia do Wrzeszcza i też było ok ? było ?

chyba chodzi o to żeby ułatwiać sobie życie tym bardziej ze tyle podatków generują nowi mieszkańcy także mają prawo do oczekiwań.

Ja mam 3 samochody wozimy dzieci do szkoły ale zagłosuje za maks komunikacją dla Banina bo Świat idzie do przodu i nie na koniu tylko na coraz to nowszej komunikacji.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 1
mysle ze aby wrócic w tamte czasy musisz sie teraz wyniesc gdzies pod kartuzy :) bedzies znadal mogla sie uzalac nad swoim losem i chwalic jak dajesz rade :D
czasy sie zmieniaja i nikt do niczego nie ma pretensji, ludzie zwyczajnie chca normalnie jezdzic do pracy bo przybylo troche ludnosci w baninie a kursow autobusu jakos nie widze dodanych w rozkladzie, autobusy nie sa z gumy.
"Wiadomo już, że - przynajmniej na początku - nie będzie tak, jak wymarzyli sobie mieszkańcy górnego tarasu Gdańska. Pociąg w obu kierunkach nie pojedzie co 15 minut. - Po pierwsze: składy PKM nie dojadą do centrum Gdańska. Ich bieg będzie kończył się na stacji Wrzeszcz. Na głównym szlaku - między lotniskiem a Wrzeszczem - pojadą trzy pociągi na godzinę w obu kierunkach. To spowoduje, że co 60 minut będzie jechał pociąg do i z Kartuz, Kościerzyny i Gdyni - wyjaśnia Ryszard Świlski, zastępca marszałka województwa pomorskiego."

Czytaj więcej na:
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Mniej-kursow-na-linii-PKM-Groza-nam-puste-pociagi-n84801.html#tri
No to pomyłka, co godzinę mamy pociąg z Rębiechowa, a nie zapchany świniobus 126 że drzwi się wyłamują i co drugi z kursu wypada...
teraz fajnym pomysłem byłoby zorganizowanie czegoś na kształt tej nowej linii autobusowej, która małym busikiem objeżdża całą Osową i zajeżdża pod dworzec.
No i pociąg dojedzie do wrzeszcza w okolo 20 minut a nie 40 w korku
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Po pierwsze ceny biletów na PKM będą na pewno wyższe niż autobusowe. Teraz płace 51zł miesięcznie, a sądzę, że na PKM płaciłabym z dwa razy więcej. Po drugie PKM nie jedzie tą samą trasą i może niektórym nie pasuje się ciągle przesiadać itp. Po trzecie słyszałam tylko raz o wyłamaniu drzwi. Po czwarte z tego co się orientuje świnie trzyma się w oborach, a nie w autobusach. Nigdy nie widziałam tego zwierzątka w autobusie, a jeśli Pan widział to proponuje wybrać się do jakiegoś psychiatry. Po piąte jak ktoś woli jeździć pociągiem to niech sobie jeździ, ale proszę zostawić w spokoju autobus. Wolisz PKM to jeździj nim, ale nie proponuj likwidacji 126 tylko dlatego, że Twoja subiektywna opinia jest taka, że pociąg lepszy. Ja wole autobus i mogę się z Tobą spierać, ale nie mam zamiaru narzucać Ci zdania czym masz jechać. Pozdrawiam serdecznie.
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 1
zdania nie masz zamiaru narzucac ale do psychiatry wysylasz :D
dla mnie nie ma problemu jezdzijcie sobie 126, kazdy jezdzi tym na co go stac w sumie, pkmka jest fajna alternatywa i moze w waszym swiniobusie sie luzniej zrobi jak zacznie kursowac :)
dodatkowo nie wiem moze wyziewy pasazerow spod pach spowodowaly ze deko nadintepretujesz wypowiedzi, wcale nie chce likwidacji linii 126, tylko dolozenia nowej objezdzajacej nasza wies :) wy sobie jezdzijcie autobusem z wylamanymi drzwiami, taki lokalny folklor jest sie z czego ponabijac :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
to jest dopiero kultura wypowiedzi - świniobus a kim Ty jesteś by ludzi obrażać.
Wyjmij słomę z butów!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
dajecie sie wozic jak swinie :) no to swiniobus :D prosta rzecz, czy ktos z yntelygentow jezdzacych dzien w dzien zapchanym po kokarde 126 mysli o ewentualnym bezpieczenstwie w razie kolizji? jestescie tam jak swinki upakowani we wlasnym smrodku i sie na to zgadzacie, bo jakos nie oponujecie na tylke konkretnie aby przewoznik to odczul :) widac lubicie swiniobusy z wylamujacymi sie drzwiami. Ciekawe co bedzie jak ktoras swinka wypadnie przez okno :D ??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
to powiedz to w ZKM bo inne autobusy tez jeżdzą w Trójmieście i też są przepełnione a ludzie to nie świnie murgrabio
wożą was jak świnie z taką samą dbałością o wasze bezpieczeństwo to widać nimi jesteście :D rachuba jest prosta, jesteś tym na co sobie pozwalasz :) skoro wystarcza wam wypakowany śwniobus, to czemu przewoźnik ma się starać :) dla niego lepiej więcej bydła w ścisku przewiezie, więcej kasy przytuli na jednym kursie...
Nie dociera, że to wy świnki kształtujecie sami tą patologię przewozową bo pozwalacie tak się wozić :) w smrodzie i przepełnieniu byle tanio.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
Wzmianka o likwidacji 126 była do poprzednich osób, które to zaproponowały. Po drugie dla Pana wiadomości stać mnie na jazdą PKM. Mieszkam w domu jednorodzinnym bez kredytu. Jestem studentką politechniki, pracuje i mam stypendium. Wybieram autobus, bo tak wolę, a nie dlatego, że muszę. Poziom Pana wypowiedzi wskazuje na to, że uważa się Pan za nie wiadomo kogo, a zazwyczaj (co wynika z moich obserwacji) takie osoby nic nie osiągnęły i piszą takie rzeczy na forum, żeby zwiększyć swoją kulejącą samoocenę. Myśli Pan, że jest lepszy, bo nie jeździ "świniobusem" ? Szkoda tylko, że wartość człowieka określa się po tym jak traktuje innych ludzi, co ma inteligentnego do przekazania i zaoferowania sobą. Z Pana obraźliwych i ironizujących opinii stwierdzam, że ma Pan z tym problem. Nikt kto ceni samego siebie, nie potrzebuje zapewniać się o swojej "zarąbistości" poprzez wykpiwanie innych ludzi. Pozdrawiam serdecznie wszystkich jeżdżących "świoniobusem"!
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jeżdzę autem ale czytanie tekstów o świniobusie to ŻENUA.
Pomiatanie ludzmi i naśmiewanie się a nie każdego stać na samochód albo ludzie oszczędzają pusta łepetyno.
Obyś kiedyś nie musiał jezdzić tym autobusem trollu
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Debil to coś zdecydowanie gorszego od "świnki". Nie zazdroszczę Ci, ale i nie współczuję.
Brawo "Ala" :)
Ja jeżdżę samochodem do pracy, ale gdybym miał możliwość dojazdu autobusem na pewno bym się przesiadł na komunikację miejską z prostej ekonomicznej przyczyny.

Wstyd jak siebie traktujecie nawzajem, zwłaszcza w/w wypowiedziach. Czemu ten naród jest tak skłócony?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ala
Dziękuję za ten wpis, wraca mi wiara w kulturalnych, wartościowych ludzi.
Pozdrawiam
swego czasu 126 był również i moim środkiem transportu, niestety na chwile obecną przepełnienie powoduje, że jazda tym autobusem staje się zwyczajnie niebezpieczna, i o to mi chodzi ze przewoźnik wraz z gminą traktuje was jak bydło, bo nic z tym nie robicie. Nikt się nie stawia wiec jest jak jest i tak pozostanie, może do czasu, kiedy w hamującym nagle autobusie stanie się komuś mega krzywda, jakieś dziecko się połamie, lub coś poważniejszego, wtedy winnego oczywiście również nie będzie.
Popyt kształtuje podaż, gdyby nie było chętnych na jazdę w świńskich warunkach, może by się coś zmieniło bo przewoźnikowi nie opłacałoby się kursować na pusto... a jak są chętni, to po co cokolwiek zmieniać, do czasu jak nic poważnego się nie stanie więcej kasiory w kieszeni... Oczywiście wiadomo, że dla Banina tyle zostało zrobione, że już zwiększenie częstotliwości kursowania autobusu jest ponad siły naszych włodarzy, ale dziwi mnei że jako pasażerowie nic nei robicie, w ciągu dwóch lat liczebność naszej miejscowości się podwoiła jak nie potroiła a autobusów jest ile było i to jest wina tych którzy dają się wozić jak bydło w uwłaczających i niebezpiecznych warunkach i to jest żenua, że w XXI wieku ludzie sobie na cos takiego pozwalają i jeszcze protestują kiedy im się prosto w oczy powie że są frajerami i zamiast egzekwować usługę na wysokim bezpiecznym poziomie dają się traktować jak wieprze...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Ale co to znaczy "nic z tym nie robicie" ? Kto ma niby cos robic? Pasazerowie powinni zglaszac, dopominac sie, to oczywiste. Im wiecej ludzi tym lepiej. A co ty zrobiles w tej sprawie? Czy tylko obrazasz innych?
w sumie jakoś nie zwróćiłam uwagi ale jeżdzą takie krótkie busy ? czy przegubowce?
ja jestem przeciwko liwkidacji 126, jestem za przedłużeniem tej linii lub stworzeniem dodatkowego "mini busa" objeżdzającego Baninio-Pępowo-Miszewo z przystankami przy szkole i przy PKMie.
Nie ma co likwidować tej linii "bo będzie taka sama trasa pkm" a to nie prawda bo do firm wzdłuż ul.Nowatorów czy Budowlanych nie byłoby jak dojechać. Na Złotą Karczme do CH MATARNIA też trochę nie po drodze z PKM.
Nie widzę więc powodu likwidacji.
Zdanie może przewrotne ale - jestem za likwidacją każdego środka transportu zbiorowego do banina - mniej ludzi = lepsza atmosfera itd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ja mam już na to "wylane", od momentu gdy zrobiło się niebezpiecznie korzystam z innych środków transportu, ale wszak wszystko spoko jest, to tylko jednorazowe wyłamanie drzwi było nieprawdaż?
Z robieniem czegokolwiek podam ci przykład szkoły, nic się nie działo w temacie do momentu pikiety w UG w Żukowie, można? Tylko trzeba chcieć, a nie tłumaczyć że ojtam ojtam, raz się drzwiczki w autobusiku wyłamały i nic tam się nie stało panie, pojechalim dalej...
Aby działy się złe rzeczy wystarczy nic nie robić, to takie samo nie zwracanie uwagi na aspekty bezpieczeństwa jak wsiadanie z pijanym kierowcą do samochodu, bo "on tylko po jednym browarze". I ktoś wam prawdę napisał że was wożą jak bydło, to wielkie oburzenie, zastanówcie się na kogo i na co się oburzać, bo wpis na forum krzywdy wam raczej nie zrobi fizycznie, a nagłe hamowanie w wypakowanym po brzegi autobusie może.
Na pewno jest tak, że jak ludzie są cicho to nie ma problemu, trzeba robić zdjęcia przepełnionego autobusu, a potem wysyłać do gminy i najlepiej gdzieś jeszcze (do ztm i do gazet), do Pruszcza jeździ co chwilę jakiś prywatny busik, a tutaj nic się nie opłaca i tak będziemy chodzić 2 km na pętlę w Baninie, a potem 2 km do PKM (w sumie zdrowo!), zamiast petycji proponuję udać się na spotkanie z Burmistrzem, podobno przyjmuje mieszkańców (nie dzwoniłam i nie wiem w jaki dzień i czy trzeba się umówić)
Mysza piszmy petycję i zbierajmy podpisy. Ja co prawda do Banina wprowadzam się dopiero w lipcu ale całkowicie się z Tobą zgadzam. Trzeba zacząć działać. Chętnie się włączę.
126 powinien dojeżdżać do Żukowa.
126 jeżdżi do Żukowa kilka rano i kilka popołudniu kursów. Powinny jeździć częściej!!
Popieram!!!!!!! Piszmy petycję!!!!!!!! Zdecydowanie 126 powinien częściej kursować do Żukowa RÓWNIEŻ W WEEKENDY!!!! Z przystanku na Pszennej dojeżdża wiele osób. Przecież dogodny, codzienny dojazd autobusem do centrum nie jest zbyt wielkim wymaganiem mieszkańców....?
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiem, że gmina nie ma na nic pieniędzy, a ztm umywa ręce, bo to burmistrz odpowiada za dopłaty do komunikacji.
Gdyby tak w Żukowie autobus miał pętlę, np. koło urzędu miejskiego, a reszta 2 km musiałaby do niego dreptać to od razu sprawę by załatwili, a tak mamy jak mamy, na razie napisałam do nich dwa razy i na pierwszy list (miesiąc temu) nie otrzymałam odpowiedzi.
Mam dorastające dzieci i nie będę wciąż jeździć na pętlę, żeby ich zawieźć lub odebrać, np. w weekendy zimą, bo wtedy nic nie jeździ. Żukowo nie potrzebuje więcej połączeń, bo mają prywatne linie, Z i pks, a my na końcu Banina jesteśmy odcięci od świata, chodzi o wydłużenie linii o dwa przystanki, tak żeby można przemieszczać się po całej miejscowości, ale i na to pewnie kasy nie ma...
Pytanie brzmi: jak będzie wyglądać schemat komunikacji zbiorowej po uruchomieniu pkm?
Jak znam Miasto Gdańsk i jego włodarzy, to już miesiąc przed uruchomieniem Pkm autobus 126 nie będzie kursować i Żukowo samodzielnie będzie musiało zadbać o komunikację zbiorową (co zresztą należy do obowiązków samorządu gminnego, podobnie jak utrzymanie dróg lokalnych).
Czy ktoś wie jak to będzie?
Znalazłam jakiś stary artykuł: http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/366066,budowa-pkm-oznacza-likwidacje-czesci-autobusow,id,t.html

Nie wiem czy plany się zmieniły czy nie.
a pamiętacie co było pierwszym, najważniejszym postulatem obecnego burmistrza na zebraniach przedwyborczych? SKOMUNIKOWANIE gminy Żukowo, czyli także Banina z aglomeracją Gdańską!!! może czas panu Burmistrzowi o tym przypomnieć, i o tym także, że wygrał najprawdopodobniej naszymi- Banina głosami ! możemy go zaprosić na zebranie wiejskie, czy jakieś tam...
Dzisiaj pojawiło się coś w prasie o likwidacji 210. Nie ma nic o 126.
http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Co-sie-zmieni-po-uruchomieniu-PKM-Wciaz-nie-wiadomo-n87802.html
17-03-2015 będzie zebranie o 18.00 w OSP w Baninie - warto poruszyć temat. Dobrze jakby mogło uczestniczyć jak najwięcej mieszkańców Banina, Rębiechowa
Skąd masz taką wiadomość (chodzi mi o zebranie w Baninie) - nigdzie nie mogę znaleźć informacji.
17-03-2013 -wybory sołeckie- proszę śledzić stronę Żukowo
może gmina ma jaśnie Pani podwozić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Proponuję żeby odniósł się do tematu Radny Gminy Żukowo z Banina np. p. Albin Bychowski.
Problem jest od lat. Dobrze że jest chodnik obok drogi. Autobus przede wszystkim powinien jeździć dłużej do 23, częściej i w weekendy. Latem gdy pogoda sprzyja czasem warto się przejść ale zimą jest naprawdę ciężko.
Zatem jestem za podpisaniem takiej listy. Ksiądz ogłosi w niedziele i wszyscy się podpiszą ;)
Jestem za a jeżeli kościół w to wkroczy to na pewno się coś zdziała heh
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kościół to może jedynie w tej intencji mszę odprawić, mam wrażenie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Banino

Aparat ortodontyczny (10 odpowiedzi)

Witam, chciałabym założyć aparat na zęby. W Baninie to chyba tylko dr Kamila Bubeła, czy jakieś...

Ozonowanie domu (14 odpowiedzi)

Witam wszystkich.Moje dziecko ma alergię i lekarz doradził mi aby co jakiś czas przeprowadzać...

Terma Sp. z o.o. (8 odpowiedzi)

Witam :) Przyjmę każdą opinię na temat pracy w Terma Sp. z o.o. (producent m.in grzejników) na...

do góry