Widok

Korba LX hollowtech 2007

Kupiłem ta korbę w tamtym roku, zrobiłem może 8 tys. Na początku nic sie nie działo. Po pewnym czasie kiedy mokłem na trasie zaczęła skrzypiec jak cholera. W tym roku zaczął sie luz na łożysku z lewej strony. Na szczęście znalazłem w internecie taką informację że zamiast kupować miskę z łożyskiem za około 60 zł, jeżeli oczywiście sie dogadasz i będziesz mógł kupić tylko jedną. Można wybić domowym sposobem same łożysko z miski i nabić nowe . Za to jest problem z zakupem takiego łożyska, bo jakieś nietypowe ale cena o połowę niższa,ale można nabić łożysko o milimetr grubsze i tez będzie dobrze,no i nie ma problemu z jego zakupem cena ok 6zł za chińskie wydanie, lepsza wersja jakieś 20zl. Trochę było z tym problemu,ale sie udało.Pojeździłem dwa dni i znów czuje luz. Okazało sie że aluminiowa oska korby wytarła sie na łożysku. zrobił się rowek tam gdzie oś oparta jest o łożysko na jakiś milimetr. Chciałbym z góry podziękować za wdrożenie tak genialnego systemu.Pozdrawiam wszystkich niezadowolonych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
łożysko się zapiekło bo a Ty jeździłeś dalej, ośka obracała się na tym czarnym plastiku zamiast na łożysku i się sama szlifowała. A że jest alu to się tak wyszlifowała że zmieniła się jej średnica. Jakbyś szybciej wymienił wadliwe łożysko nie miałbyś tego problemu :)

www.trek.gd.pl
Daj spokuj przecież plastikowe uszczelnienie nie zetrze aluminiowej ośki bo jest twardsza. Jak juz to wytarlo plastik i ocieralo o lozysko. Pewnie bylo wiecej takich przypadkow, bo na ten rok lx jest ze stalowa osia.
nie ty jeden miales z tym problemy

http://tinyurl.com/3sa573

mimo podobienstwa nicka to nie moj post :)
Suchy napisał(a):

> Daj spokuj przecież plastikowe uszczelnienie nie zetrze
> aluminiowej ośki bo jest twardsza.
Mam Ci wkleić co pasek od nosków zrobił ze stalową ośką pedału?
zekker napisał(a):

> Mam Ci wkleić co pasek od nosków zrobił ze stalową ośką pedału?

wiadomo:
pasek skórzany + pył krzemowy = ostrzałka do brzytwy
Nie mam skórzanego.
do góry