Widok

Korespondencyjne wybory prezydenckie

Opinie do artykułu: Korespondencyjne wybory prezydenckie.
Artykuł na temat: Koronawirus - działania państwa, samorządów i służb

Wybory prezydenckie odbędą się w maju i będą przeprowadzane wyłącznie w drodze głosowania korespondencyjnego. Taką decyzję, mimo wielu głosów sprzeciwu, podjął w poniedziałek, późnym wieczorem, Sejm. Rząd otworzył też furtkę do przesunięcia terminu wyborów o tydzień, czyli z 10 na 17 maja. Wcześniej do dymisji ze stanowiska wicepremiera i ministra nauki podał się Jarosław Gowin, bo odrzucono jego propozycję ws. przełożenia terminu wyborów o dwa lata.

Ustawa w sprawie ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

i będziesz musiał podać swoje dane z peselem

i sąsiad zasiadający w komisji (a później pół dzielnicy) będzie wiedziało kim jesteś na kogo głosujesz,
teraz wiesz po co Szwajcarzy przygotowali koperty z kodem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Donald to jest kaczor

A ten konkretnie to lokaj
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Trzeba było nie brać kredytu na życie

Wszystkiego na zawsze nie ma , dotarło?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

No i co z tego

A my teraz , wielka mi filozofia zakleić kopertę
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Tak już na Kosiniaka chcą podmienic

To ten co podniósł wiek emerytalny do 67 roku życia . Nie, dziękuję temu panu !
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Skandal

Gdzie jest unia ? Dlaczego oni nie reagują na to co w Polsce się dzieje??!
Ludzie umierają a PiS prze do wyborów
Słów mi nrak
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 10

jak Kaczor bardzo chce wyborów to powinniśmy wszyscy wziąć w nich udział i wybrać np. pana Sz, Hołownie !!

a tej jego marionetce dać w końcu kopa !!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6

A w Polsce odbędą się wybory prezydenckie dla wszystkich Polek i Polaków !

inni niech się uczą od nas !!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Raczej 125%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wskaż mi artykuł, który nakazuje ci głosowanie pod karą więzienia, bo nie widzę.

Jest mowa tylko o zniszczeniu, przerobieniu, podrobieniu, ukryciu, uszkodzeniu i kradzieży karty do głosowania. Nie ma tam nic o tym, że musisz zagłosować. Możesz oddać pustą kartę. Z tym artykułem chodzi o to, żeby ktoś np. kto nie głosuje nie oddał swojej koperty innej osobie, która zagłosuje tym samym x 2, albo żeby ktoś mocno pokręcony z zwolenników opozycji bądź i partii rządzącej nie kradł kart z skrzynek tam, gdzie to możliwe by potem oddać np. 100 głosów na swojego kandydata na lewe, albo i prawdziwe dane. Bądź by po prostu uniemożliwić poprzez kradzież i zniszczenie kart głosowanie jakiejś grupie osób.

Oświadczenie jest w osobnej kopercie, tak jak to miało miejsce zawsze odkąd można głosować korespondencyjnie, tak samo odbyło się to właśnie w Niemczech i Szwajcarii. Otwierają kopertę z oświadczeniem, zaznaczają że zagłosowałeś, a druga koperta z kartą do głosowania trafia do urny.

Jeśli nie dostaniesz pakietu - zgłoszenie do komisji wyborczej.
Co do tego, że nie wiesz, czy twój głos zostanie zaliczony - w przypadku normalnego głosu też nie masz takiej 100% pewności. Jeśli źle wypełnisz kartę do głosowania to czy byś tak zagłosował czy tak głos ci odrzucą. A wiem, że wielu ludzi mimo jasnych instrukcji na karcie i w kabinie do głosowania prawidłowe postawienie X w kratce przerasta, bo mam znajomą, która od lat zawsze w każdych wyborach pracuje w okręgowych komisjach wyborczych i te głosy potem zlicza i sprawdza. Czego tam nie ma... Zakreślone dwie kratki, ptaszek zamiast X, zamazana dokładnie kratka, wzięcie kratki w kółko...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

totalna pseudoopozycja tzn liberały z komunistami chcą zrobić PiSowi na złość niszcząc państwo Polskie

ale to nie pierwszy raz kiedy pokazują że nie zależy im na Polsce Polkach i Polakach. Dlatego liberały z komunistami nigdy już nie będą mieli władzy w Polsce.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3

Teraz kopertowiec będzie udawał glupa

A PO rządzi słońce Peru - reszta to słupy z budka kidawa na czele
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

To że pobrałeś kartę do głosowanie jest oznaczone na listach wyborców. Ale jak zagłosowałeś to już tajemnica. A teraz masz zagłosować i dołączyć oświadczenie z imieniem , nazwiskiem , peselem i podpisem. To już nie jest tajne głosowanie ale też naruszenie RODO. Jeżeli by przyszedł do mnie listonosz i zanim wyda pakiet wyborczy poprosi o dowód osobisty aby zweryfikować czy jestem odbiorcą i też złożę podpis potwierdzając przyjęcie pakietu to mieści się w kryteriach tajności głosowania. Bo jak zagłosuję nikt nie będzie wiedział. A tak przyślą mi albo nie pakiet i mam go odesłać inaczej grozi mi 3 lata odsiadki. To może niech Policja polityczna roznosi pakiety i z lufą przy głowie mam zagłosować !
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry