Widok

Kos

Kos Temat dostępny też na forum:
Opinie do filmu: Kos.

Przeczytaj o filmie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie gniot.

Niestety, może byłby to przygodowy o jakimś bohaterze, ale nie o Kościuszce, tak ważnym dla historii Polski. Gra aktorów znakomita, fabuła - gniot

Fikcja, a nie KOS

Dziennikarzy, którzy nazywają ten film "historycznym" należy nazywać dziennikarzynami, oczywiście w pejoratywnym znaczeniu. Bo ten film ma wykorzystane tło i postać z historii, a nawet jawnie sugeruje prawdę historyczną zdarzeń (napisy przed i po akcji), a ma tyle wspólnego z historią, co treści w co niektórych gazetach z prawdą. Tak się nie robi, jeśli mamy się szanować.

Film będzie wykorzystany przez pseudonauczycieli.

Ahistoria, i to trzeba podkreślać

W stu procentach zgadzam się z tymi spostrzeżeniami Historyka. Kompromitacja dla reżysera filmu, który swój potencjał i swoje możliwości chętnie spuścił wiadomo gdzie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak, to w ma być ahistoryczna agitka. Takie filmy mają niestety finansowanie (z ISF?). Dziwi mnie, że ta produkcja została dofinansowania za rządów "Zjednoczonej Prawicy", bo przy władzy dzisiejszej by mnie to nie dziwiło.

Godziny emisji

Film będący antypolskimi paszkwilem, mającym umniejszać postać T. Kościuszki, wyświetlany jest głównie w godzinach nauki szkolnej. Czemu? Zapewne dlatego, żeby umożliwić pewnym nauczycielom zabranie młodzieży na kolejny antypolski obraz, a rodzice będą mieli nikłe szanse na zweryfikowanie takiego kierunku "nauczania" (a raczej zakłamania).

Oto credo Pawła Maślony

Postać Kościuszki została wkomponowana w mocno antypolski paszkwili. Ten znakomicie wykonany film byłby godny polecenia, gdyby nie antypolskie plucie we własne gniazdo, zupełnie świadome i głęboko fałszywe. Zamiar reżysera pogłębia perfidia polegająca na prezentacji rysu historycznego przed i po zafałszowanym obrazie filmowym, co ma wywołać fałszywe wrażenie wiarygodności zdarzeń.
Ale się to będzie świetnie sprzedawać na tak zwanym "zachodzie", no i oczywiście na wschodzie.
O ile u Holland przyczyn produkowana filmów o podobnym podtekscie można doszukiwać się w jej rodowodzie, o tyle zejście do tego poziomu u Pawła Maślony wydaje się niezrozumiałe.
Film nie zasługuje na moją ocenę.

Oto, czego chciał Maślona

Na prawdę - to postać Kościuszki została wkomponowana w antypolski paszkwili.

Któż to pisze "Nas" z dużej litery?

Chyba jakiś zaściankowiec mógł napisać "Nas" z dużej litery i próbuje dowartościować się nie czynami, nie osiągnięciami, lecz literami.

Otóż, T.K. miał naprawdę adiutanta murzyna

Kościuszko żył też w czasach dość powszechnego wśród szlachty pijaństwa. Wolisz zakłamanie w ramach narodowych epopei?

Taka czyjaś polityka, że jedne filmy są udostępniane szeroko, inne tylko pozornie.

No państwo dziennikarze....

...a w którym miejscu jest to film historyczny? No w żadnym.
Sprawnie nakręcony, dobra gra aktorska, no i właściwie tyle. Krótki epizod z postacią historyczną i charakterystyką wycinka ówczesnego społeczeństwa. Niczym nieuzasadnione dłużyzny.
Spodziewałam się czegoś więcej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Świetny

Postać Kościuszki ładnie wkomponowana w akcję. Szczery do bólu. Wnioski smutne. Aktorzy bardzo dobrzy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Rozczar

Brakuje tu przestrzeni i oddechu, Piotr Sobocinski sfilmowal temat ciasnym kadrem na dodatek w niektorych scenach niewiele widac bo jest ciemno albo nieostro. Humor pojawia sie na chwilę ale jest przygnieciony schematami dot. polskiej szlachty rodem z podrecznikow prl. Tworcy do konca nie zdecydowali sie jaki film robią, Tarantino, western, dramat, teatr telewizji czy reportaż, więc powstał gniot. Kolejny zmarnowany potencjal na dobry historyczny film. Zlote Lwy dużo mówią o kondycji psychicznej polskich filmowców. Kościuszko dalej czeka na ekranizację.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Obejrzyj sobie kolejny raz Smoleńsk , posłuchaj disco polo

i napij się Mamrota , bo to pewnie twoje klimaty.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Film o niczym

Statecznie zasiedli przy stole i tak przez dwie godziny.

To film historyczny do którego badania historyczne realizowano w McDonaldzie. Nie ma nic wspólnego z historią poza pierwszą i ostatnią planszą informacyjną i użyciem nazwiska wielkiego człowieka jakim był nie wątpliwie Kościuszko. Ahistoryczna brzdura.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czytam pełne zachwytu komentarze i zastanawiam się, czy byłem na tym samym filmie? Aż mam podejrzenia, że piszą je opłacane osoby, żeby ściągnąć do kina więcej widzów.

Film jest beznadziejny. Trudno mi znaleźć w nim coś pozytywnego, gdyby się uprzeć to może zdjęcia. Poza tym wszystko przerysowane - począwszy od gry aktorskiej, przez efekty dźwiękowe, na charakteryzacji skończywszy. Bardzo się dłuży, nie wnosi żadnej wiedzy historycznej i żadnej wiedzy o Kościuszce. Byliśmy w sześć osób, wszyscy wyszliśmy umęczeni, zniesmaczeni ukazaniem Polaków od szlachty po chłopów, jako rozpitej, zaplutej, tępej chołoty i rozczarowani, bo naczytaliśmy się tych peanów jakie to dobre kino. Dobre polskie kino, poza nielicznymi wyjątkami, skończyło się chyba na Kieślowskim.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Doprawdy?

Ten film ma tyle wspólnego z historią co Marsjanie z Ziemią.

Inne tematy z forum Filmy

Wielki Marty (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wielki Marty . Przeczytaj o filmie.

Wysokie i niskie tony (5 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wysokie i niskie tony . Przeczytaj o filmie.

Wartość sentymentalna (3 odpowiedzi)

Opinie do filmu: Wartość sentymentalna . Przeczytaj o filmie.

do góry