Widok

Kościół

Witam wszystkich.
Słyszałem, że ksiądz proboszcz zastanawia się nad rozbudową kościoła, w tym celu miała się zebrać rada parafialna, czy tak czy nie. Słyszał ktoś z Was o tym.?
Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Żyjemy w Polsce i to na ile ona będzię katolicka a na ile nie, jest bardzo płynne. Kosciół oczywiście organizuje duzo rzeczy ale nei finansuję go w 80 % wierni, to raczej możesz włożyc między bajki.Fundusz kościelny ,pensję księży ......niech za to wszystko płacą wierni. Nie tylko Kościół zajmuję sie tym wszystkim co napisałeś wyzej, także wiele organizacji pozarządowych a także Państwowych.Niech kościół utrzymują wierni i sytuacja będzie klarowan....
Co do "~fggff" to .....ogarnij się ,byłeś na woodstoku czy tylko tv trwam? Rozumiem że katolicy nie ćpają nie grzeszą itd. Ludzie są rózni i różni ludzie jeżdzą na woodstok tak jak i rózni chodzą do kościoła....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/2.htm

art 53 Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii.

jak dla mnie jest to mocno różne od: Polska jest krajem katolickim
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
W Preambule jest mowa o Bogu, a nie Mahomecie mistrzu.
Odnośnie tych 80% mam źródło,chcesz wygugluj nie chcesz Twoja rzecz, chodziło mi o artykuł WPROST, jeżeli masz inne dane, czekam na wiarygodny link
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
mistrzu, czytasz bardzo wybiórczo tę preambułę:

http://www.sejm.gov.pl/prawo/konst/polski/wstep.htm

my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,
zarówno wierzący w Boga
będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna,
jak i nie podzielający tej wiary,
a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł,

nie ma również mowy że jest to Bóg katolicki

nieważne. W świeckim państwie wszystkie instytucje pomocy społecznej powinny być zapewnione przez państwo a nie przez jakikolwiek kościół.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bóg katolicki- dobre hasło wymyśliłeś, z całą pewnością nie wiadomo o jakiego Boga ustawodawcy chodziło...
Na szczęście nie jesteśmy świeckim państwem i większość Polaków w Boga wierzy, 95% Polaków deklaruje się jako katolicy, należysz do grupki 5%. Ci, nie wierzący, którym Kościół bardzo szkodzi i uwiera, najczęściej opisują go jako przyczynę wszelkiego zła w naszym kraju.
Serio, bo piszę to ostatni raz, jak Wam tak bardzo źle, spakujcie się i sayonara, nikt za Wami płakać nie będzie.
P.S. Oleksy do przedostatniego dnia swojego życia też był nie wierzący, radziłbym o tym pamiętać, bo jest takie jedno przysłowie, które zapewne znasz...
Z najlepszymi pozdrowieniami...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
daruj sobie, mistrzu, osobiste wycieczki bo nic ci do tego kim jestem i jakie wartości wyznaję.

no popatrz, w boga wierzy 95% a ilu stosuje się do tej religii miłości? 20%?

doskonale widać to na tym forum, również w twoich wypowiedziach

bez odbioru : )
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
To ja Ci najlepsze pozdrowienia,a Ty tak...? No nic, nadstawię zatem policzek. Trzymaj się, mistrzu
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zastanawiam sie ile w tej wierze strachu przed śmiercią.......kupione strachem.....
Major możemy odbić piłeczkę-jak Ci się nie podoba że to kraj świecki spakuj się sami i do Watykanu :)
~pyo- popieram i cieszę się że są głosy rozsądku :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
jesteście zwykłymi nieudacznikami, nie mającymi lepszego zajęcia niż marnowanie czasu na forum. Oczywiście skoro to czytasz moja wypowiedz dotyczy również ciebie. To moja pierwsza i ostatnia wypowiedz, idę się pakować i jutro mam wylot do barcelony, a jak wrócę zajmę się swoimi pasjami:) pozdro
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
sid, nie musze ogladac tv trwam, zeby wiedziec co tam sie dzieje. Na takie zbiorowisko wariatow i ludzi spaczonych, ktorzy tarzaja sie w blocie, rozwalaja pociagi nie musze jezdzic. Wiem to z osobistych opowiadan tych, ktorzy tam byli i niestety poznalem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jestem ciekawa czy te wszystkie szumnie wymienione instytucje prowadzone przez Kościół nie mają innych źródeł finansowania np. odrębnie z budżetu - np. z tytułu bycia domem dziecka itp.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
dsfsdf-byłem na woodstoku 3 razy co prawda w latach 90 ale mniejsza o to.Zawsze jechałem tam posłuchac dobrej muzy w dobrym towarzystwie.Pierwszy woodstok był najlepszy bo.....najmniejszy Wtedy było 30-40 tys ludzi. Nie ma się co dziwic ze kiedy jedzie tam 500tys odsetek typowych "imprezowiczów" jest znacznie większy. A medii nie interesuja ci którzy sa spokojni .....tylko tania sensacja.Druga sprawa że z ludzmi jest tak że jedni pija z kulturą a inni po wypiciu dostają małpiego rozumu....(z góry przepraszam urażone małpy) :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Persony typu Major prezentują taki typowy światopogląd katolickiego fundamentalizmu. Żadne argumenty, racje, nie zmienią zdania takich ludzi. I tu od razu pozwolę sobie na prośbę, byś Major nawet nie odpowiadał, bo szkoda Twoich baterii.

Oczywiście, że osobiście jestem wrogiem kościoła instytucjonalnego, nastawionego głownie na branie, na ulgi, na dodatkowe korzyści. Są na szczęście nieliczni, postępujący inaczej, choćby dominikanie, niestety potwierdzający tylko regułę. Ale są. I wokół nich niech gromadzą się wierzący.

A tak generalnie, wszyscy przecież w coś wierzą, tylko czy musi to być to, co gadają do Ciebie z ambony? Kiedyś zresztą każdy z nas przekona się, jak to jest, po drugierj stronie.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
To nie bóg stworzył człowieka, ale człowiek stworzył boga...

dla kontroli mas...

zawsze jest jakieś zło którym straszą słudzy boga w każdej religii, ale kapłani obiecują ochronę jeśli będziemy ich słuchać co mamy robić....

Religie zabiły miliony istnień ludzkich... W naszej: wyprawy krzyżowe, palenie czarownic, święte inkwizycje, zakon templariuszy itp... przykłady można mnożyć...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
To przestańcie płacić podatki to nikt nie będzie Was "okradać".
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie możesz wiedzieć, ile Caritas na co przeznacza, ponieważ Caritas (w przeciwieństwie do WOŚP) NIE publikuje dokumentów finansowych, a jedynie kolorową broszurę propagandową. Wygląda to cudeńko tak: http://www.caritas.pl/wp-content/uploads/2014/02/raportroczny2013.pdf . Wiesz więc co najwyżej, ile biznesmeni w koloratkach TWIERDZĄ, że przeznaczają na szlachetne cele.

Cóż, jesteś takim samym bezrefleksyjnym powielaczem prawd objawionych, jak wyszydzane przez Ciebie lemingi. Różnicie się jedynie rodzajem bzdur, które powtarzacie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
@Major

Gdyby KK utrzymywał się z pieniędzy zebranych od wiernych, miałbyś rację. Ale te darmozjady ssą kasę z budżetu, dokładnie tak samo, jak urzędasy. Komisja majątkowa rozdająca im co zechcą, biskup o twarzy fioletowej jak denaturat, hodujący 'sakralne daniele' na działce 'kupionej' za 2% (dwa procent) wartości, inny cwaniaczek z tej samej szajki, sprzedający pod budowę centrum handlowego inną działkę zakupioną na cele sakralne (oczywiście, również za 2% jej wartości), architektoniczny potworek zwany Świątynią Opatrzności Bożej dotowany przez Ministerstwo Kultury, 'zwykłe' coroczne dotacje, religia, a nie nauka o religiach, w szkołach, opłacana z publicznych pieniędzy... To tylko przykłady dowodzące tego, że albo jesteś lustrzanym odbiciem leminga, albo po prostu łżesz...
Co do Owsiaka, ile idzie na co, dowiesz się tu: http://www.wosp.org.pl/fundacja/rozliczenia_finansowe , natomiast, co ciekawe, takich danych nie ujawnia kościelny Caritas... "Hotelarze" mają chyba coś do ukrycia, skoro publikują jedynie kolorową broszurkę propagandową, wiarygodną niczym program wyborczy którejkolwiek z partii politycznych.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
@Major

Ilu tak naprawdę jest katolików okazałoby się, gdyby wprowadzony został podatek kościelny (ale taki, który wierzący płacą, a niewierzący zostawiają we własnej kieszeni). Niestety, mimo że byłoby to uczciwe i sprawiedliwe (a może właśnie dlatego) szybko do tego nie dojdzie... Takiego podatku nie wprowadzi ani PO, ani PiS, ani SLD, ani palikociarnia (nie pamiętam skrótu). Mafie mogą się kłócić, ale są sprawy, w których były, są i będą monolitem.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
Major, nie odmawiaj nikomu prawa do życia w swoim państwie
Ono nie jest twoje na własność

moze ktos woli utrzymywac pana Owsiaka z rodzina niz 130 biskupow z nadworną świtą w ich pałacach i 60 tyś księży, zakonników, zakonnic nie wliczając w to świeckich pracowników
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Broszurka z Caritasu spłonęłaby ze wstydu na stosie, gdyby zawierała raport o specjalnej komórce finansowej, wypłacającej alimenty dla potomków księży głoszących ,,SŁOWO BOŻE'' z ambony. Może, pomóżcie zrobić księdzu aktualny ''cennik usług kościelnych'' , żeby każdy mógł ocenić, czy stać go w tym roku na ''ostatnie pożegnanie'' , czy lepiej przełożyć pochówek na przyszły rok... No i skończcie z tym codziennym żebractwem ''Pan Da'' na tacę. Postawcie różową świnkę - skarbonkę w dyskretnym miejscu, żeby każdy bez wstydu mógł wrzucić do środka swoje klepaki. Przez całą mszę myślicie tylko o tym, ile Heniek dzisiaj wrzuci i zezujecie ukradkiem na sąsiada z ławy, ile dał? Precz z zawiścią i zazdrością !
Ministrant
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 4
do góry