Widok

Koścół po zmianach

Od wielu lat uczęszczałem do tego kościoła najpierw jako parafianin: dziecko z rodzicami, potem sam, w końcu jako już nie-parafianin z własną rodziną. Zawsze panowała tu ciepła atmosfera, hołdowano zasadzie wolności wyboru, bez straszenia ogniem piekielnym. Obecnie nacisk kładziony jest na finansowy aspekt działalności kościoła. O pieniądzach wcześniej nigdy tu nie mówiono a powstał nowy kościół, plebania, przedszkole, szkoła...Obecnie wielokrotnie przypomina się w ogłoszeniach o intencjach mszalnych. Przed dwoma tygodniami na mszy pod przewodnictwem nieodżałowanego prałata Wierzbowskiego obecny proboszcz -ks.Skalski podczas ogłoszeń parafialnych napiętnował parafian mówiąc, iż jest zażenowany datkami na tacy i dodając, że to nie parafianie robią łaskę składając ofiarę ale księża posługując...wiele osób na te słowa opuściło świątynię. I pewnie będzie ona coraz bardziej pusta. Bardzo szkoda.
Moja ocena
architektura i aranżacja wnętrza: 5

klimat: 1

ocena ogólna: 3

3.8

* maksymalna ocena 6

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawda w tym kościele liczą się tylko pieniądze
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie w tym Kościele, tylko u ks. Skalskiego, to samo robił na Witominie, w parafii św. Maksymiliana Kolbe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jest! Witomino odetchnęło jak odszedł Skalski, który miał parafian za nic, liczyła sie tylko kasa. Nie wiem na co wydawał, bo nie na kościół , który stał przez wiele lat niewykończony, nieocieplony , nieotynkowany..... aż w końcu przyszedł nowy Proboszcz. Ciepły skromny przemiły człowiek!!!Od razu wszystkie prace remontowe ruszyły pełna para! Wszystko dało sie zrobić...dla parafian.
Niestety Świetojańska dostała ks skalskiego, teraz liczy sie tylko kasa!
A w kościele zimno bo oszczędza na ogrzewaniu i gasi światło zanim wszyscy zdążą sie przeżegnać na koniec, bo oszczędza na prądzie.
Krótko mówiąc : dali na tacę ..ii wynocha !
Nie ma juz żadnego klimatu na świetojańskiej w NMP.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry