Widok

Kredyciarze - finansowi samobójcy w pretensjach

Nie tak dawno trafiłem na forum osób, którzy mają problemy finansowe ze spłatą kredytów. Większość z historii tam opowiadanych łapie za serce, gdy ludzie dotknięci prawdziwym dramatem opisują swoje zmagania z bankami, sądami, a potem komornikami. Aż się człowiek rwie, żeby doradzić, jakoś pomóc, wskazać drogę...ale w pewnym momencie się zastanowiłem i zadałem sobie pytanie - skąd te ich długi???

Otóż większość z nich, łapczywa na dobra luksusowe, pełna żądzy posiadania, bez opamiętania się zadłuża. Pożyczają pieniądze na wakacje (sic!), na zakup większego telewizora, sprzęt AGD (vide ekspres ciśnieniowy za 4k) i dziesiątki innych towarów, na które ich zwyczajnie nie stać. Tak, nie stać ich ale chcą je mieć - bo znajomi mają, a my gorsi? Też kupimy!!! A co!!! A już nieważne, że kredyt na 30%, że raty nie mieszczą się w miesięcznym budżecie - stały tekst kredyciarzy...jakoś to będzie, jakoś damy radę.

Rady nie dają, przestają spłacać zadłużenia kredytowe i rośnie w nich nienawiść do banków. Ach jakież te banki wredne!! Dali kasę i jeszcze bezczelnie chcą ją odzyskać!! I procent sobie naliczyli! Lichwiarze!!! Tu z reguły padają epitety narodowościowe i polityczne. Frustracja narasta, zaczyna się nerwowa walka z bankiem, który zwyczajnie chce odzyskać swoje pieniądze - nie ICH, a swoje. W myśl przysłowia "pożycza się cudze, a oddaje swoje", trudno świeżo upieczonym plażowiczom z egipskich plaż, co szastali bankową kasą popisując się przed innymi, oddać bankowi już z własnej pensji.

Wielokrotnie sam zaciągałem kredyt konsumpcyjny na zakup najróżniejszych towarów - a to kupiłem do firmy parę laptopów, sprzęt biurowy, czy chociażby wypasione:) kino domowe - ale ściśle przestrzegałem dat zapłaty rat kredytu. NIGDY, co podkreślam, nigdy nikt z banku nie zadzwonił do mnie w sprawie szybszego zwrotu pieniędzy, dodatkowych opłat, zwiększenia oprocentowania, ukrytych kosztów, etc. - wystarczy spłacać kredytu w terminie i bank, jak tylko może się podlizuje i jest przymilny.

Wniosek może być tylko jeden - nie stać cię na coś? Nie będziesz tego miał, chyba że na to zarobisz albo zarabiasz tyle, że stać cię będzie na wzięcie kredytu i terminowe jego spłacanie.
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 4
Problem kredytów jest problemem systemowym, co oznacza, że gospodarka uzależniona jest od kredytu/kredytów i segmentu finansowego, który bazuje na ciągłym kreowaniu nowych potrzeb i skłanianiu klientów do ich bezustannego zaspokajania. Tak więc, patrząc na kredytodawcę i kredytobiorcę winę/systemową/ widzę po stronie kredytodawcy. Ale przecież i kredytobiorcę nikt nie zmusza do brania kredytu. O ile sobie dobrze przypominam tylko raz wziąłem niewielki kredyt - nie mam zamiaru dać się wkręcać. A jak widać z obrazka taki system doszedł już do granicy efektywności i trzeba poszukiwać bardziej racjonalnego systemu gospodarczego.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czyli rozumując tak jak Ty - chapać jak wół całe życie nic z tego nie mając tylko kasę której zal wydać. Niezła perspektywa... nie ma co
Tiaaaaa, a ta cudowna gospodarka światowa dzięki kredytom w USA dawanym "pod Murzynka-gołodupca w kartonie po LCD-ku" teraz grzebie w piasku i buksuje jak Hołek w wydmie na Dakarze. Tylko że, Hołek zawsze jakoś wyjedzie, a ten bajzel nie, geniuszu miniratki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Być może i tak, ale ta filozofia to raczej nie dla mnie. Ja nie lubię prosić o zgodę o każdego gwoździa, którego chcę wbić w ścianę, czy jakąkolwiek zmianę, którą chciałabym wprowadzić. Poza tym przeprowadzki są naprawdę męczące i chyba wolę, aby ten mój kapelusz miał swoje jedno miejsce :)
Kiedyś, mój przyjaciel Szkot, który większość życia spędził "na walizkach" powiedział mi: "Wherever You put Your hat, there`s Your home" :)
I coś w tym jest Paulyn ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
1400zł płaci się za 48m^2 w Gdańsku, to też dużo i też mogłabym płacić już za 'swoje', a nie mogę. Co miesiąc płaczę robiąc przelew, bo chyba wolałabym mieć kredyt na głowie, niż skakać z miejsca na miejsce i być ciągle u kogoś, a nie u siebie. Gorsze od zobowiązania kredytowego jest chyba brak własnego miejsca.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tyle samo wynosi rata kredytu za średniej wielkości mieszkanie - pozostaje jedynie dylemat: napychać kieszeń komuś, czy płacić za własny kąt...z perspektywą, że za 30 lat wykreśli się bank z hipoteki
odnośnie kosztów wynajmu mieszkania- wiadomość dla płaczków- 52 m mieszkanie w Sopocie Dolnym w nowym apartamentowcu z garażem można wynająć za 1900 zl z opłatami w cenie (czynsz, prąd), domyślam się że na zadupiu jeszcze taniej, więc niech ludzie nie płaczą, że brak własnego mieszkania to taki dramat.
po co spamujesz?
Wszystko co się tutaj pisze jest prawdą, ale komu to trzeba? Przecież koniec wszystkiego i wszystkich jest już blisko http://sites.google.com/site/news048 a my ciągle wątpimy, sprzeczamy się, dyskutujemy...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak chcesz dojechać do pracy bez samochodu? Brak samochodu to oczywiście trochę mniejsze koszty utrzymania, ale i brak możliwości zarobkowania dla wielu osób!
Nie ma co dyskutowac z idiota, sprowadzi Cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem
Po prostu nie masz racji, ani zadnych konkretnych argumentow Kolego, jestes w sekcie PO i fanatykiem Tuska - bo nie potrafisz w zaden logiczny sposob wyjasnic swoich pogladow.
I KTO TU JEST KRETYNEM?
Nie wskazales ZADNEGO konkretnego przykladu aby dowiesc, ze rzad PO "robil co mogl" zeby przeciwdzialac kryzysowi oprocz tego ze nie zakupili szczepionek na swinska grype - ale nie sadze ze ta jedna mala rzecz wieksze znaczenie.
Ja podawalem dziesiatki przykladow i dowodow na to, ze Tusk i PO to klamcy i oszusci a Ty nie potrafisz obalic zadnego z nich i zyjesz sobie w SEKCIE PO.
Poglady wyrabuiasz sobie na podstawie odczuc i wrazen, a nie konkretnych faktow, wiedzy i logicznego rozumowania.
Jednym slowem "Czucie i wiara silniej mowi do (ciebie) niz medrca szkielko i oko" - takim podejsciem powinno pdochodzic sie do religii czy milosci a nie do polityki - chyba ze PO i Tusk to Twoja milosc i religia... - i tu dochodzimy do wniosku koncowego
MASZ PREPRANY MOZG HALWICZ PRZEZ PO i TUSKA!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Przychodzi taki moment, że i Halewicz mówi dość. Nie jestem w stanie prowadzić z Tobą polemiki, to ponad moje siły o_O
P.S. lekarz kazał przytakiwać ^_^
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
A co ze slynnym Tuska po ile zmieniaki po ile kurczaki podrozaly w czasie rzadow PiS w latach2005-7 ?
Sam dobrze wiedzial, ze rzad Kaczynskiego nie mial bezposredniego wplywu na cene zywnosci. Za rzadow PO wzrost cen jest wiekszy i jest posrdenio spowodowany przez podwyzke VATu.
Tusk powinien wycofac swoje slowa i przeprosil Kaczynskiego, ze go zrugal.
A co byklo jak w 2005r. straszyl Polakow, zeby wyciagac peinadze z bankow bo ze " za rzadow Kaczynskich pieniadze sa w niebezpieczenstwie" ?? Akurat w tym czasie byl przeciwnie bo PLN zyskiwal na wartosci. Czy za to tez przeprosil ???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Kto z PIS donosil na Kopacz? Kochanowski owszem, ale on nie byl z PIS.
Wg Twojego rozumowania to bardziej mozna przypisac w szczegolnosci PO, ze wymachuje sztucznym penisem i wchodzi na salony ze swinskim ryjem
Wyjasnij na czym polegala "determinacja" rzadu Tuska?
Co konkretnie zrobil? Przeciez nie obnizyl podatkow a je podwyzszyl
To wlasnie dzieki skutkom rzadow PIS tak lagodnie przeslismy przez kryzys. Gdyby w 2005r. wygralo PO to pewnie mielibysmy juz na sile wprowadzone Euro i duzo gorsza Grecje II.
Co z tego ze Tusk przeprosil? Tamte obiecanki-cacanki mialy kluczowy wplyw na wynik wyborow. Powinien podac sie do dymisji i pod wymiar sprawiedliwosci za doprowadzenie gospodarki do ruiny i sluzalczosc wobec ruskich i niemcow wberw inetersom Polski - np. brak oporu na budowe Nord Stream itp...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Premier Tusk przeprosił za swoje słowa, które, jak sam powiedział, były przedwczesne - nikt nie spodziewał się ogólnoświatowego kryzysu gospodarczego, który również dotknął Polskę ale nie w takim stopniu, jak inne kraje.
Dzięki determinacji rządu premiera Tuska udało nam się przetrwać najgorszy moment, a i w sytuacjach krytycznych ministrowie nie ulegali naciskom Szalonych Szoszonów. Chyba jednym z najjaskrawszych przykładów tępoty i krótkowzroczności była próba wymuszenia na minister Kopacz wydania dziesiątków milionów złotych na szczepionki przeciwko rzekomo śmiertelnej grypie - jak się okazało, wymyślonej co do nazwy i zagrożenia przez koncerny farmaceutyczne. W szczególności PIS i Kochanowski (donosił do prokuratury na min.Kopacz).
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ponadto przypominam sklerotykowi Halewiczowi ze Donald T. Obiecywal CUD GOSPODARCZY w 2007r. - mozna bylo sie spodziewac wowczas wzrostu PKB z 6-7 proc do 10 proc. bo wowczas mozna mowic o cudzie.
Tymczasem nastapil SPADEK wzrostu z 6-7 proc. do 1-2 proc. i nie widze powodu zeby "dziekowac Tuskowi"
Ale Halewicz i takbedzie mial dalej swoje teorie i dalej bedzie je glosil i jezeli FAKTY mowia przeciwko jego teori to tym gorzej dla faktow...
Zupelnie jak bolszewik
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale z ciebie damagog Halewicz!
- To ze darowizna trzeba zglosic (tak jak wiekszosc operacji finansowych) nie zmienia faktu, ze podatek od spadku i darowizn przy spelnieniu kilku luznych wymogow zostal zniesiony i to az do sumy 1mln zl - w stosunku do tego co bylo wczesniej
- Obnizono akcyze na paliwo to "populista Marcinkiewicz" a dlaczego nie "populista" Kaczynski? skoro i tak uwazasz ze Mar4cinkiewicz byl tylko Marionetka w rekach "Kaczora"? Od kiedy ktos kto obniza podatki jest populista??? Z tego co sie orientuje kto obniza podatki jest liberalem
- Co z tego ze podwyzszene VATu "niewiele" zmienilo ale FAKTem jest ze Donald T. obiecal obnizenie podatkow a je podwyzszyl!
PODWOJNE KLAMSTWO DONALDA T.
Przeciez teoretycznie podaje sie za liberala a faktycznie to Donald T. jest KLAMCA i OSZUSTEM!!!
To jest FAKT!
Podam jeszcze troszke tych niewygodnych FAKTOW lizusowi PO Halewiczowi z ostatnich 4 lat:
PO DOKONALO w ciągu 4 lat: 1) likwidacja stoczni Gdynia i Szczecin 2) afera hazardowa 3) mimo kasy z Unii nie będzie gotowej w całości żadnej drogi na Euro 4) podwyżka VAT 5) zamach na OFE 6) zakup samolotów Bryza bez przetargu 7) afera z kupowaniem głosów w Wałbrzychu 8) afera senatora Misiaka (ustawione przetargi) 9) afera ministra Grada (firma jego zony przypadkowo wygrywa przetargi dla ministerstwa którym kieruje Grad...) 10) afera ministra Grabarczyka (obsadza on stanowiska w PKP kolegami i ich zonami a potem w święta PKP leży i kwiczy) 11) kolejne przetargi na drogi są odwoływanie (S5 Wrocław - Poznań, S7 Gdańsk - Elbląg, S7 pod Radomiem, S8 pod Białymstokiem itd), ale jest kasa na nowych urzędników! 12) wyprzedaż firm przynoszących krociowe zyski jak np PKO (4 mld zysku w 2010) KGHM (11 mld zysku w 2010), PZU , Bogdanka itd 13) podwyżka akcyzy na gaz 14) podwyżka akcyzy na piwo 15) Premier jeździ na narty i nie reaguje na kłamliwe oskarżenia Rosji pod adresem polskich oficerów (raport MAK) 16) PO buduje najdroższe drogi na świecie - cena za kilometr w nizinnej Polsce wyższa niż w górzystej Chorwacji... 17) mimo obietnic "odpolitycznienie" TVP, PO obsadziło TVP swoim ludźmi natychmiast po tym jak Komorowski został Prezydentem. 18) posłanka PO Sawicka i kręcenie lodów - przyznała się przed kamerami - za to Tusk zniszczył CBA i uczynił z tej służby marionetkę 19) koleje rozbite na 8 spółek, obsadzane koleżkami nawet na święta puszczają pociągi po 4 wagony... 20) Świnoujście zablokowane przez Nord Stream 21) katastrofa Smoleńska do jakiej doszło w wyniku niewłaściwego zabezpieczenia lotniska przez BOR (brak aparatury do lądowania i nadzoru w wieży kontroli - co ciekawe jak 3 dni wcześniej lądował tam Tusk to aparatura tam była ...), mając te aparaturę na lotnisku samolot mógłby lądować nawet przy 0m widoczności i bez rosyjskich kontrolerów. CZEMU JEJ NIE BYŁO Tylko zaufano Rosjanom? Jak wynika z nagrań rozmów z wieżą Rosjanie wprowadzili załogę w błąd co do wysokości i kursu samolotu! Mówili że był na 100 m a naprawdę był na 30m ! Tusk wiedział to od 14 kwietnia, a mimo tego szczuli przez 9 miesięcy że to "pijany" Kaczyński wpadł do kabiny i kazał lądować! 22) bezrobocie rośnie od 3 lat - mimo że spada u naszych sąsiadów...w styczniu już prawie 13%. (Za PiS w 2007 było 8% ...) 23) inwestor z Kataru który pojawił się przed wyborami i znikł po wyborach... 24) Karnowski z zarzutami prokuratorskimi za korupcję, popierany w wyborach na prezydenta Sopotu przez PO. 25) nieudana profesjonalizacja wojska - armia nie ma szeregowych - 3/4 to oficerowie i podoficerowie! 26) skandal z przetargiem na samoloty Bryza 27) Minister Zdrowia Kopacz okłamała sejm - podobno widziała na własne oczy jak ziemia w smoleńsku była przekopana na 1 metr w głąb .... a potem okazuje się że tam są szczątki ludzkie i fragmenty samolotu 28) deficyt finansów w 2010 - 8%! Za pis w 2007 - nadwyżka w budżecie! 29) nieudolne negocjacje gazowe z Rosją - drogi gaz na długi okres czasu 30) oddanie koncesji na gaz łupkowy firmom zachodnim za 1/4 tego co np. Arabia Saudyjska czy Norwegia!!!! Ciag dalszy, dalej:) jeszcze tylko 25 !
Rzecz jasna:) Ależ ja jestem prospołeczny - za to antyplebsowy.
do góry