Widok

Krótsza nóżka

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś miał u swojego dziecka zdiagnozowane że jedna noga jest krótsza od drugiej. Nasza pediatra ostatnio zobaczyła ze tak jest. Dostaliśmy skierowanie do ortopedy termin na lipiec. Czy to jakoś moze sie wyrównać ? Jak to jest ? Czy to zostanie już tak. Martwie się bo to dziewczynka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja mam jedną nogę o kilka czy kilkanaście mm krótszą od drugiej. W codziennym życiu (a raczej niecodziennym, bo takie sytuacje zdarzają mi się bardzo rzadko) jedynym objawem jest to, że gdy pędzę (nie idę, pędzę!) gdzieś w obcisłej spódnicy to przekręca mi się ona w jedną stronę i muszę co jakiś czas poprawiać. W moim przypadku da się więc żyć, wystarczy nosić spodnie lub sukienki zamiast spódnic ;-)
Skoro ta nierówność u córki została zauważona dopiero teraz, to pewnie też nie jest jakaś olbrzymia i trzymam kciuki, żeby nie przeszkadzała jej w życiu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Moja córka ma ten problem w zasadzie od zawsze i nie jest to stałe, ale jest u niej też wiotkość stawowo-kostna. W wieku 6 lt miała różnicę 1,5 centymetra mierzone od miednicy do pięty. Długość poszczególnych kości jest taka sama. Dostała wkładki ortopedyczne + wkładkę redukującą (mogłam zakupić zwykły podpiętek), aby odciążyć kręgosłup, bark i generalnie aby zachować równowagę ciała . Na pytanie czy to się zmieni dr odpowiedziała, że jest szansa, ale mała. Po roku .... wciągu którego nauczyła się jezdzić rowerem i właściwie jezdziła nim codziennie, chodziła regularnie do szkółki pływackiej, -nauczyła się pływać sporadycznych wypadów na konie, gimnastyki korekcyjnej, i ćwiczeń w domu i turnusie rehabilitacyjnym. Nóżki wyrównały się. Jednak kłopoty finansowe w roku kolejnym zmusiły mnie rezygnacji z basenu koni i dodatkowej rehabilitacji i już po kolejnym roku różnica powróciła. Teraz córka wróciła na basen i gimnastykę i mam nadzieję, że na kontroli za pół roku usłyszę, że jest poprawa. Wkładki nosi cały czas.
A ile wynosi ta różnica?
1,5 cm a córka ma 6 lat
Moje dziecko miało problem z krótszą nóżką, w zasadzie co wizytę w poradni raz jedna była dłuższa, potem się wyrównywały, a raz druga była krótsza i tak przez kilka lat. Tyle że różnica wynosiła ok. 0,5 cm. Czy córka się kołysze na boki, ma chód jak kaczka? Bo przy takiej różnicy byłoby już to wyraźnie widoczne. Jeśli nie, to może po prostu pomiar został źle zrobiony?

A jeśli chodzi o lipcowy termin - może warto poszukać innej przychodni, gdzie termin będzie krótszy? Uwierz mi, da się, bo akurat w tym roku miałam "nadprogramowe" wizyty i dość szybko się dostałam.
Troche wydaje mi sie ze kolysze sie i ze tak jakby na palcach chodzi. Ten lekarz najlepszy podobno od konczyn. Martwie sie zeby nie bylo pozniej gorzej.

A jak się nazywa?

Podstawowa kwestia to czy nóżka jest funkcjonalnie krótsza - czyli np przykurcz w stawie biodrowym, lub większa koślawość w jednej kończynie. Nie chce tu reklamować firmy, ale dobry fizjoterapeuta jest w stanie to ocenić. Jeśli masz blisko to zapraszamy do Centrum Biomechaniki Chodu w Żukowie - ul. Gdyńska 24B tel 577-666-326
U mojej corki wlasnie jest podobnie.... zastanawiam sie co dalej
Rtg ok usg ok. Stawy ok. Badania krwi ok....
Czy moglabys napisac jak u was rozwinela sie sprawa? Co bylo przyczyna i czy dziecko bylo rehabilitowane?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

endokrynolod (11 odpowiedzi)

szukam lekarza endokrynologa pilne .Prywatnie bo NFZ nie ma już miejsca, najlepiej w Gdyni

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

do góry