Widok
nie podoba mi się, nawet bardzo ale to normalne:) przecież nie każdemu musi się podobać.Osobiście nie lubię imion typu Ksawery Cezary, Ignacy Bonifacy Konstanty itd... jakoś mi brzmią nie fajnie, tak samo zresztą Zdzisław, Zbigniew, Bogusław te staropolskie mi nie bardzo. Takie Brajany czy spolszczone inne również nie bardzo.
Sama lubię imiona, które nie bardzo się zdrabnia i w dorosłym życiu stosuje się pełna formę, takie proste jak np. Marek, bo np. Ryszard mi się podoba, to ze względu na "rysia" którym by był nawet jako dorosły mężczyzna bym nie nadała.
Sama lubię imiona, które nie bardzo się zdrabnia i w dorosłym życiu stosuje się pełna formę, takie proste jak np. Marek, bo np. Ryszard mi się podoba, to ze względu na "rysia" którym by był nawet jako dorosły mężczyzna bym nie nadała.
mój syn ma na imię Ksawery i nam to imię bardzo się podoba, ale wszystko kwestia gustu:). Choć uważam że kompletnie nie ma odniesienia do imion typu Nikola itp., jest to typowo staropolskie imię. U nas ważne było żeby było z "przeszłości" a nie unowocześnione dlatego jest Ksawery a nie Xawery(bo te nowoczesne wersje z kolei strasznie mi się nie podobają)
Napisałam, że kojarzy mi się z typem imion, nie rozumiem, gdzie tu nietakt. Poza tym wątek jest o tym, czy nam się podoba. Napisałam, że mi nie i dodałam, że o gustach się nie dyskutuje, ale jeżeli ktoś kieruje się w wyborze imienia dla dziecka opiniami osób z forum, to napisałam swoją opinię :)
ps. czy ja wiem, czy to takie staropolskie imię swoją drogą ?
ps. czy ja wiem, czy to takie staropolskie imię swoją drogą ?
na pewno zgadzam się tu z dziewczynami ze musisz "czuć" imie które wybierzesz dla swojego dziecka, bo to ty będziesz najwięcej go używała przez najbliższych pare lat. No i nie warto szukać tu opinii bo pewnie były by same akurat modne i teraz panujące imiona typu Maja, Pola, Lena i nic odbiegającego od normy. Ile osób tyle opinii...
Ludzie ile w Was jadu to masakra jakaś. No tak, święta się skończyły więc i sympatyczne nastawienie do drugiego człowieka również. Trzeba wylać na kogoś swoje kompleksy i popłuczyny. Najlepiej na niewinne dziecko i jego imię. Ciekawe jakie imiona mają Wasze dzieci..apropos, od dziś są dopuszczalne imiona samochodów, także może w nich się odnajdziecie skoro polskie imiona Wam się nie podobają.
jakiego jadu? pytanie było jak się podoba, jak ktoś o pisze,że imię piękne, to dobrze i nie ma prawa nikt na pisać,że dla niego brzydkie? Moich dzieci imiona też nie muszą się każdemu podobać i co z tego? Czy to mnie by obraziło, jak ktoś by tak napisał o imionach moich dzieci, niby czemu? Trochę dystansu. A to imię dla mnie jest okropne, nic na to nie poradzę. Lubię po prostu proste imiona i mam do tego prawo, a wy sobie nadawajcie dzieciom Genowefa Ksawery Gerwazy Protazy czy jak chcecie wasza sprawa.
Ksawery piękne klasyczne imię.Brzmiące niezwykle mesko a przy tym jest bardzo eleganckie.Świetny wybór na imię dla chłopca.Tylko nasz Ksawery pisany po polsku nie żaden Ksawier czy Xavier bo brzmi to pretensjonalnie i traci tandetą i ma sie tak ja np.Marcin do Martina czy Michał do Michaela lub Mikołaj do Nikolasa.